Mennyire félünk a tartósítószerektől, ízfokozóktól?

Ha azt olvassuk a címkén, hogy E-500 nátrium-hidrogén-karbonát, vagy E-300, a legtöbben laborban előállított veszélyes kemikáliára gondolunk, pedig utóbbi maga a C-vitamin, az előbbi pedig a sütőpor. Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.

Mennyire félünk a tartósítószerektől, ízfokozóktól?

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban különösebb fenntartások nélkül használják azokat – egyebek közt ez derül ki abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült el.
Ezt a kettősséget jelzi, hogy a magyar felnőtt fogyasztók egyharmada él abban a (tév)hitben, hogy az otthoni ételkészítés során nem használ élelmiszeripari adalékanyagokat, azaz lehetőleg távol tartja magát az aromáktól, ízfokozóktól, állományjavítóktól vagy térfogatnövelőktől. Ha viszont úgy tesszük fel a kérdést, hogy vanillincukrot, ételízesítőt vagy éppen sütőport szokott-e használni, az derül ki, hogy igen széles körben használatosak ezek az összetevők.

 

Szemléletes példa minderre, hogy a fogyasztók közel 90 százaléka állítja szilárdan, hogy nem tesz térfogatnövelőt az otthoni sütés, főzés során a süteményekbe, ételekbe. Ehhez képest saját bevallása szerint sütőport (ami bizony egyfajta térfogatnövelő) 80 százalék használ több-kevesebb rendszerességgel. Hasonló a helyzet az ízfokozók terén is: a megkérdezettek közel 70 százaléka gondolja úgy, hogy az ételkészítés során nem veti be ezt az adalékanyagot, ezzel szemben több mint 60 százalék használ leveskockát, húspácot vagy ételízesítőt, márpedig ezek túlnyomó többsége ízfokozó hatású összetevőt is tartalmaz.
 



A fogyasztók többsége – tízből hat felnőtt – elolvassa a címkén, hogy a kiválasztott élelmiszerben milyen adalékanyagok vannak, de túlzottan nem tartanak ezektől az összetevőktől. Azon a skálán, ahol az 1-es jelöli az „egyáltalán nem tartok tőle”, az 5-ös pedig a „nagymértékben tartok tőle” véleményt, 3,4-es átlaggal a leginkább elutasított adalékanyagnak az állományjavítók bizonyultak, míg a leginkább elfogadottnak az édesítőszerek (2,9) számítanak.

Egy, szintén a Coca-Cola megrendelésére készült tavalyi országos kutatás alapján a hazai fogyasztókat vásárláskor az befolyásolja a leginkább, hogy van-e a kiválasztott élelmiszerben tartósítószer. Ennek apropóján ezúttal azt a kérdést is feltették, hogy vajon az üzletekben kapható gyümölcslevek miért állnak el sokáig felbontás nélkül. A válaszadók közel fele – rosszul – arra tippelt, hogy tartósítószereket tartalmaznak ezek a termékek, és csupán tízből hárman tudták jól, hogy az aszeptikus, csíramentes csomagolástechnológiának – és a pasztőrözésnek – köszönhető a hosszú eltarthatóság.

 

„Felelős vállalatként a Coca-Cola nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a vásárlókat átlátható módon és egyértelműen informálja termékei összetételéről, így fogyasztóink felelős döntést hozhatnak. Dunaharaszti üzemünkben a jeges teák, gyümölcslevek és –nektárok tartósítószer nélkül készülnek, de – alig néhány kivétellel – ugyanez a helyzet a szénsavas üdítőitaloknál is. Utóbbiak esetében az eltarthatóságot a szénsavtartalom, míg az előbbieknél a pasztőrözés, illetve a csíramentes, aszeptikus gyártás- és csomagolástechnológia biztosítja” – mondta Niklós László a Coca-Cola Magyarország ügyvezetője.

Hozzászólások

A magyar fiatalok közel fele használ étrend-kiegészítőt

A magyar fiatalok csaknem fele fogyasztott valamilyen étrend-kiegészítőt az elmúlt évben, ugyanakkor közel egyharmaduk vagy nem tudja, hogy az ilyen típusú termékek pontosan milyen kategóriába tartoznak, vagy tévesen úgy vélik, hogy ezek gyógyszernek minősülnek. A válaszadók egyharmada ugyancsak tévesen azt gondolja, hogy ezek a készítmények betegséget megelőző vagy gyógyító hatással bírnak, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) és a TÁRKI közös kutatásából.
2018. 11. 13. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a méz ára

felvásárlási átlagár, Ft/kg; átlagár az állatpiacokon és -vásárokon, Ft/kg
2018. 11. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötven éve kezdődött meg a Coca-Cola magyarországi gyártása

Ötven éve kezdődött meg a Coca-Cola magyarországi gyártása, azóta a vállalatcsoport mintegy 120 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ezzel az egyik legjelentősebb magyar élelmiszer-feldolgozó; termékeit 26 országba exportálja, beszállítóival együtt 13 000 munkavállalót foglalkoztat - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2018. 11. 08. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bort termel Magyarország - egy ábrán

egyszer fejtett bor, millió liter
2018. 11. 08. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő nemzetközi élelmiszeráraknak örülhetnek a fejlődő országok

A zsugorodó nemzetközi terményárak miatt enyhülnek a világ legszegényebb országainak élelmiszerimport kiadásai, ám eközben az amerikai dollár erősödése „komoly veszélyt” jelenthet, figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2018. 11. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó eredményt ért el a Zwack

A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 14,3 százalékkal, adózott eredménye 27,4 százalékkal nőtt idén április-szeptemberben a tavalyi év hasonló időszakához képest - derült ki a társaságnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzé tett gyorsjelentéséből.
2018. 11. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi sört iszik a magyar? - ábrán mutatjuk!

egy főre jutó sörfogyasztás; Magyarország; fő/liter/év
2018. 11. 06. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden versenyhivatal jóváhagyta a PepsiCo érdekeltségeinek felvásárlását

Mindhárom érintett ország versenyhivatala jóváhagyta a Karlovarské minerální vody (Kmv) számára az amerikai PepsiCo magyar leányvállalatának felvásárlását, illetve a cseh valamint szlovák érdekeltségeinek átvételét - közölte a Kmv és a tulajdonában lévő Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. közös közleményben hétfőn az MTI-vel.
2018. 11. 06. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bonduelle a Magyarországon termesztett csemegekukoricából évente 175 ezer tonnát dolgoz fel

A Magyarországon termesztett csemegekukoricából évente 175 ezer tonnát a Bonduelle Central Europe Kft. dolgoz fel, termékeinek 95 százalékát európai piacokon értékesíti a társaság.
2018. 11. 04. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezt kell tenned, ha gyermeked nem eszi meg a hüvelyes ételeket!

A rendkívül tápláló hüvelyesek számtalan módon tehetik változatossá az otthoni étkezést: megállják helyüket főételként vagy köretként, még a legfűszeresebb fogást is jól kiegészítik. Igazi kihívásnak bizonyulhat azonban a család válogatós tagjaival megszerettetni a babból, borsóból és lencséből készült tápláló ételeket, vagy akár csak rávenni őket arra, hogy megkóstolják azokat.
2018. 11. 03. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínai étrend-kiegészítőket vontak ki a forgalomból

Három, Kínából származó étrend-kiegészítőt vont ki azonnali hatállyal a forgalomból és hívott vissza a fogyasztóktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az intézkedés az interneten rendelt készítmények gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé.
2018. 10. 31. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezt biztosan nem tudtad a kakaóról!

Ma termesztett kakaófák génkészletét elemezve a tudósok kiderítették, hogy a csokoládé alapanyagát nagyjából 3600 éve kezdte termeszteni és nemesíteni az ember.
2018. 10. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új üzemet épített a Bunge Zrt. a martfűi gyárában

integy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként új üzemet épített a Bunge Zrt. a martfűi gyárában - közölte Wojciech Jachimczyk, az amerikai tulajdonú cég vezérigazgatója az MTI-vel.
2018. 10. 29. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért egészséges a méz!

A méz fogyasztásával nagyon sok értékes és nélkülözhetetlen tápanyaghoz jut az emberi szervezet - hangsúlyozta Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja szombaton az M1 aktuális csatornán.
2018. 10. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre kevesebb kenyeret eszik a magyar - ábrán mutatjuk

egy főre jutó évi kenyérfogyasztás, kilogramm
2018. 10. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vigyázat, mérgező lehet a dísztök!

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2018. 10. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kockázatosak lehetnek a fekete színű élelmiszerek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját - közölte a hivatal pénteken honlapján.
2018. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudományos-üzleti összefogás az élelmiszerhamisítás ellen

Egy nemzetközi összefogásban fejlesztett, blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. A jelentős magyar részvétellel létrejött eljárás már messze nem csak kísérlet, termelők, kereskedők és fogyasztók milliói használják napi szinten Ázsiában, és pilot projektek indultak Amerikában és néhány európai országban. A fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozás október 18-án megállapodott a Debreceni Egyetemmel arról, hogy az intézményben elindítják az új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy meghatározó európai kompetenciaközpont alakulhasson ki.
2018. 10. 18. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos problémák miatt záratott be egy Pest megyei pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Pest megyei sütőüzem működését.
2018. 10. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

21 nagyvállalat csatlakozott az Élelmezési világnap adománykonvojhoz

Élelmiszer-adományokkal teli gépjárművek sora haladt át Budapest történelmi belvárosán ma délelőtt az Élelmezési világnap alkalmából. A FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett akció az élelmiszerrel való pazarló bánásmódra és a táplálkozási problémák kettős terhére hívja fel a figyelmet.
2018. 10. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás