Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Meglátásunk szerint az elmúlt időszak forint erősödését érdemes arra felhasználni, hogy a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat nyissunk, ezért a jelenlegi árfolyamon EURHUF long pozíciók nyitását javasoljuk. A keskeny csökkenő trendcsatorna felső élénél jár jelenleg az árfolyam, ha ebből sikerül kitörni, akkor az mindenképpen erős, pozitív jelzésnek számítana, bár még ebben az esetben is szükséges a 200 napos mozgóátlag áttörése.


A kiszállási pontot a hó eleji lokális csúcs alá, 312,4-hez helyezzük el, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 307,1 forinthoz rakjuk. Így a pozíció hozam/kockázat mutatója meghaladja a 4:1 arányszámot is, ami kimondottan magas hozam/kockázat hányadosnak számít, vagyis kedvező körülmények között nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste


Hozzánk is elérkezett a negatív hozamok kora

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar állampapírok hozama negatívba essen, és hogy a bankközi kamatok is a nulla körüli értéket súrolják. Azonban az MNB folyamatos lazító lépéseinek eredményeként ez mára valósággá vált, legalábbis a hozamgörbe rövid, éven belüli felén.

Forrás: Bloomberg, Erste


A jegybanki betét mennyiségének év végi 75 milliárd forintos limitálása, az egy napos (O/N) kamat vágása -15 bázispontra, a swap ügyletek mind olyan tényezők, melyek növelték a tényleges piaci likviditást és arra ösztönözték a bankokat, hogy állampapírt vásároljanak. Ez pedig letolta az állampapír piaci hozamokat és a bankközi kamatokat is. Olyannyira, hogy a tövid állampapírok hozama már a negatív tartományba esett.

 

Deviza swapok is növelik a forint kínálatot


Az elmúlt egy évben az MNB jelentős swap állományt kötött a

magyar kereskedelmi bankokkal. Az állomány dinamikus felfutást mutatva október 13-án 1.260 milliárd forinton állt. Ezek olyan ügyletek, melyek keretében a kereskedelmi bankok eurót adnak a jegybanknak forint ellenében. Így ezek növelik a forint likviditást, ezen keresztül pedig lefelé tolják a bankközi és állampapír piaci hozamokat is. Ez pedig a hozamkülönbözet csökkentésén keresztül a forint gyengülés irányába mutat.

Forrás: Erste, MNB


Folyamatosan üzenget az MNB


Az MNB folyamatosan igyekszik azt az üzenet közvetíteni a piac szereplőknek, hogy a tartósan alacsony hozamokra hosszú távon érdemes felkészülni. Ezzel is próbálja a hozamgörbe hosszabb oldalát is lefelé tolni a jegybank. Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy akár 2020 után is 0,9% maradhat az alapkamat.

 

Az MNB október 24-én tartja a következő monetáris ülését, akár már ekkor is bejelenthetnek további lazító intézkedéseket. Mi elsősorban arra számítunk, hogy a jegybank az egynapos jegybanki betét kamatát fogja tovább vágni még az idei év folyamán.


Akkor mégis miért nem gyengült már nagyot a forint?


A rendkívül alacsony hazai hozamok önmagukban a jelenleginél lényegesen gyengébb forintot indokolnának, azonban ezzel szemben a stabil folyó fizetési többletünk támaszt egy természetes keresletet a forint iránt, ami megakadályozza azt, hogy a forint drasztikusan gyengüljön.

Forrás: Bloomberg, Erste


Összességében a két ellentétes hatás eredőjeként csak egy gyenge forintgyengülésre érdemes számítani, és egy-egy átmeneti erősödést, mint például a mostani is, kihasználni EURHUF long pozíciók nyitására.

Forrás: Erste


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Megugrott a forint árfolyama a turbulenciában

Az elmúlt hetekben enyhén gyengült a forint árfolyama az euróval szemben. Az EURHUF jegyzések körülbelül két forintot emelkedtek a január végi kereskedési ötletünk megfogalmazása óta. Az emelkedés java február elején, a tőkepiaci turbulencia során következett be.
2018. 02. 22. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját részvény tranzakció - Duna House tájékoztatás

A DUNA HOUSE HOLDING Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1016 Budapest, Gellérthegy utca 17.; Cg. 01-10-048384; továbbiakban: „Társaság”) a nyil- vánosan forgalomba hozott értékpapírokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség részletes szabályairól szóló 24/2008. (VIII. 15.) PM rendeletre hivatkozással rendkívüli tájékoztatás keretében az alábbi információt teszi közzé:
2018. 02. 22. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az Év Befektetője elismeréseket

Átadták az Év Befektetője díjakat, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismeréseit nyolc vállalat kapta meg a 2017-ben megvalósított kiemelkedő fejlesztésért.
2018. 02. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai tőzsdék

Veszteséges nyitás után vegyesen fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 02. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma vegyesen teljesítettek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 304,86 pontos, 0,79 százalékos emelkedéssel, 38 971,94 ponton zárt szerdán.
2018. 02. 21. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Kissé gyengült a forint szerda estére a bankközi devizapiacon.
2018. 02. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Magyar Telekom részvényenként 25 forintos osztalékot javasol

A Magyar Telekom igazgatósága a 2017-es üzleti év után részvényenként 25 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek - közölte a cég szerdán az MTI-vel.
2018. 02. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenésre számítanak a főbb európai részvénypiacokon

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán.
2018. 02. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi várható a magyar tőzsdén?

Iránykeresésre, bizonytalan nyitásra számítanak szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 02. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott a forint ma reggel

Keveset változott és vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött, míg a dollárhoz képest gyengült.
2018. 02. 21. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei kedden.
2018. 02. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több vezető részvény is gyengült

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 339,27 pontos, 0,87 százalékos csökkenéssel, 38 667,08 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 11,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2018. 02. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Estére gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi devizapiacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben kedden kora este a reggeli szintekhez képest.
2018. 02. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázta nyereségét a CIG Pannónia

Minden főbb mutatót tekintve lendületeset lépett előre 2017-ben a CIG Pannónia: az adózott eredmény 2,598 milliárd forintra emelkedett, a biztosítási díjbevétel 42 százalékkal 26,933 milliárd forintra nőtt, az értékesítés 82 százalékkal emelkedett, az egy részvényre eső nyereség pedig 40,8 forint, közel négyszerese a tavalyi évinek – derül ki a biztosító nemzetközi számviteli szabályok szerint készített, legfrissebb gyorsjelentéséből.
2018. 02. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

A hosszú hétvége után csökkenéssel indították kedden a hetet a New York-i tőzsde irányadó indexei, miközben a kötvényhozamok emelkedésnek indultak.
2018. 02. 20. 16:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiváró kereskedés lehet a BÉT-en

A nemzetközi hangulatnak megfelelően kiváró kereskedés jöhet kedden a Budapesti Értéktőzsdén. A Mol jó negyedik negyedéves eredménye pedig felfelé húzhatja az indexet.
2018. 02. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatunk ma Európa tőzsdéin?

Csekély mértékű vegyes árfolyammozgásra lehet számítani kedden az európai tőzsdék nyitásakor.
2018. 02. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig változott a forint

Alig változott, a főbb devizákkal szemben vegyesen alakult a forintárfolyam keddre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
2018. 02. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol csoport az évtized legmagasabb profitját érte el

A Mol-csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot (1,11 milliárd dollár) tavaly, ami 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni 2017-ben - tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.
2018. 02. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibújik a medve(piac) a barlangjából?

A február komolyan megingatta a részvénypiacok szereplőit, hatalmas zuhanások zajlottak. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ez az állapot egyszeri alkalom volt csupán, vagy a befektetőknek készülniük kell a medvepiacra? A részvényekkel ellentétben a globális gazdaság javuló tendenciát produkál, legyen szó a növekvő GDP-ről vagy a csökkenő munkanélküliségről.
2018. 02. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás