Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Meglátásunk szerint az elmúlt időszak forint erősödését érdemes arra felhasználni, hogy a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat nyissunk, ezért a jelenlegi árfolyamon EURHUF long pozíciók nyitását javasoljuk. A keskeny csökkenő trendcsatorna felső élénél jár jelenleg az árfolyam, ha ebből sikerül kitörni, akkor az mindenképpen erős, pozitív jelzésnek számítana, bár még ebben az esetben is szükséges a 200 napos mozgóátlag áttörése.


A kiszállási pontot a hó eleji lokális csúcs alá, 312,4-hez helyezzük el, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 307,1 forinthoz rakjuk. Így a pozíció hozam/kockázat mutatója meghaladja a 4:1 arányszámot is, ami kimondottan magas hozam/kockázat hányadosnak számít, vagyis kedvező körülmények között nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste


Hozzánk is elérkezett a negatív hozamok kora

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar állampapírok hozama negatívba essen, és hogy a bankközi kamatok is a nulla körüli értéket súrolják. Azonban az MNB folyamatos lazító lépéseinek eredményeként ez mára valósággá vált, legalábbis a hozamgörbe rövid, éven belüli felén.

Forrás: Bloomberg, Erste


A jegybanki betét mennyiségének év végi 75 milliárd forintos limitálása, az egy napos (O/N) kamat vágása -15 bázispontra, a swap ügyletek mind olyan tényezők, melyek növelték a tényleges piaci likviditást és arra ösztönözték a bankokat, hogy állampapírt vásároljanak. Ez pedig letolta az állampapír piaci hozamokat és a bankközi kamatokat is. Olyannyira, hogy a tövid állampapírok hozama már a negatív tartományba esett.

 

Deviza swapok is növelik a forint kínálatot


Az elmúlt egy évben az MNB jelentős swap állományt kötött a

magyar kereskedelmi bankokkal. Az állomány dinamikus felfutást mutatva október 13-án 1.260 milliárd forinton állt. Ezek olyan ügyletek, melyek keretében a kereskedelmi bankok eurót adnak a jegybanknak forint ellenében. Így ezek növelik a forint likviditást, ezen keresztül pedig lefelé tolják a bankközi és állampapír piaci hozamokat is. Ez pedig a hozamkülönbözet csökkentésén keresztül a forint gyengülés irányába mutat.

Forrás: Erste, MNB


Folyamatosan üzenget az MNB


Az MNB folyamatosan igyekszik azt az üzenet közvetíteni a piac szereplőknek, hogy a tartósan alacsony hozamokra hosszú távon érdemes felkészülni. Ezzel is próbálja a hozamgörbe hosszabb oldalát is lefelé tolni a jegybank. Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy akár 2020 után is 0,9% maradhat az alapkamat.

 

Az MNB október 24-én tartja a következő monetáris ülését, akár már ekkor is bejelenthetnek további lazító intézkedéseket. Mi elsősorban arra számítunk, hogy a jegybank az egynapos jegybanki betét kamatát fogja tovább vágni még az idei év folyamán.


Akkor mégis miért nem gyengült már nagyot a forint?


A rendkívül alacsony hazai hozamok önmagukban a jelenleginél lényegesen gyengébb forintot indokolnának, azonban ezzel szemben a stabil folyó fizetési többletünk támaszt egy természetes keresletet a forint iránt, ami megakadályozza azt, hogy a forint drasztikusan gyengüljön.

Forrás: Bloomberg, Erste


Összességében a két ellentétes hatás eredőjeként csak egy gyenge forintgyengülésre érdemes számítani, és egy-egy átmeneti erősödést, mint például a mostani is, kihasználni EURHUF long pozíciók nyitására.

Forrás: Erste


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Gyengült a forint árfolyama

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zárták a napot az európai piacok

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 12. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes volt a hangulat a hazai tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 154,49 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 40 041,71 ponton zárt csütörtökön.
2018. 12. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősődéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexerősödéssel indult a kereskedést az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi pozitív zárás után.
2018. 12. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bank of China strukturált kötvényeket vezet be a Budapesti Értéktőzsdére

A mai nappal megindult a kereskedés a Bank of China a régióban elsőként kibocsátott, strukturált hitelpapírjaival. A 8,5 millió euró, valamint 15 millió USD össznévértékű hitelpapírokat, amelyek mögöttes terméke a Magyar Állam 4,85 százalékos kamatozású, 2020 júliusi lejáratú „pandakötvényei”, intézményi befektetők jegyezték le. Közép-Kelet Európában ez az első tőzsdei bevezetés, amelyet kínai bank hajt végre.
2018. 12. 12. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 26,99 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 39 887,22 ponton zárt szerdán.
2018. 12. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős nyereséggel zártak a tőzsdék

Jelentős pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2018. 12. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bank of China kötvényeket vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére

A Bank of China Limited, Hong Kongi Fióktelepe által kibocsátott kötvényeket vezetnek be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) december 12-én.
2018. 12. 12. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható a BÉT-en

Emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó piaci szereplők.
2018. 12. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 11. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdésből nagy nyereségbe emelkedtek kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 12. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Ma emelkedés várható szakértők szerint

Pozitív nyitásra számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. részvény elemzője.
2018. 12. 11. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól vizsgáztak a BÉT jelzáloglevél indexei, jöhet a folytatás

Sikeresen zárult a Budapesti Értéktőzsde jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, ezért a BÉT úgy döntött, hogy 2018. december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal számítja a jelzáloglevél index család tagjait. Ezzel a lépéssel a jövőben a BÉT jelentősen megkönnyíti a befektetők számára a forint alapú jelzáloglevelekből álló portfóliók teljesítményének követését és piaci értékelését.
2018. 12. 10. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2018. 12. 10. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 146,12 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 39 238,44 ponton zárt hétfőn.
2018. 12. 10. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdték a hétfőt az amerikai tőzsdék

Enyhe csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfőn.
2018. 12. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyponton az euróövezeti befektetői hangulat

Négyéves mélypontra esett decemberben a befektetői hangulat az euróövezetben az olasz költségvetési terv miatt Brüsszel és Róma között éleződő konfliktus, valamint Nagy-Britannia uniós kilépésének bonyodalmai miatt a Sentix GmbH gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett tanulmánya szerint.
2018. 12. 10. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Jogsértések miatt, a tőzsdei szereplőktől elvárt tájékoztatási kötelezettség elmulasztásáért a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. (KEG) részvényeinek törlését a tőzsdei terméklistáról december 18-tól - közölte az MTI-vel az MNB hétfőn. A befektetőket a törlésről a Budapesti Értéktőzsde Zrt. honlapján tájékoztatta.
2018. 12. 10. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BÉT napi gyakorisággal közzéteszi a jelzáloglevél indexeket

A Budapesti Értéktőzsde december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal teszi közzé a jelzáloglevél index család tagjait, miután az egy éves tesztidőszak sikeresen zárult - közölte az MTI-vel a BÉT hétfőn.
2018. 12. 10. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás