Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Meglátásunk szerint az elmúlt időszak forint erősödését érdemes arra felhasználni, hogy a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat nyissunk, ezért a jelenlegi árfolyamon EURHUF long pozíciók nyitását javasoljuk. A keskeny csökkenő trendcsatorna felső élénél jár jelenleg az árfolyam, ha ebből sikerül kitörni, akkor az mindenképpen erős, pozitív jelzésnek számítana, bár még ebben az esetben is szükséges a 200 napos mozgóátlag áttörése.


A kiszállási pontot a hó eleji lokális csúcs alá, 312,4-hez helyezzük el, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 307,1 forinthoz rakjuk. Így a pozíció hozam/kockázat mutatója meghaladja a 4:1 arányszámot is, ami kimondottan magas hozam/kockázat hányadosnak számít, vagyis kedvező körülmények között nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste


Hozzánk is elérkezett a negatív hozamok kora

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar állampapírok hozama negatívba essen, és hogy a bankközi kamatok is a nulla körüli értéket súrolják. Azonban az MNB folyamatos lazító lépéseinek eredményeként ez mára valósággá vált, legalábbis a hozamgörbe rövid, éven belüli felén.

Forrás: Bloomberg, Erste


A jegybanki betét mennyiségének év végi 75 milliárd forintos limitálása, az egy napos (O/N) kamat vágása -15 bázispontra, a swap ügyletek mind olyan tényezők, melyek növelték a tényleges piaci likviditást és arra ösztönözték a bankokat, hogy állampapírt vásároljanak. Ez pedig letolta az állampapír piaci hozamokat és a bankközi kamatokat is. Olyannyira, hogy a tövid állampapírok hozama már a negatív tartományba esett.

 

Deviza swapok is növelik a forint kínálatot


Az elmúlt egy évben az MNB jelentős swap állományt kötött a

magyar kereskedelmi bankokkal. Az állomány dinamikus felfutást mutatva október 13-án 1.260 milliárd forinton állt. Ezek olyan ügyletek, melyek keretében a kereskedelmi bankok eurót adnak a jegybanknak forint ellenében. Így ezek növelik a forint likviditást, ezen keresztül pedig lefelé tolják a bankközi és állampapír piaci hozamokat is. Ez pedig a hozamkülönbözet csökkentésén keresztül a forint gyengülés irányába mutat.

Forrás: Erste, MNB


Folyamatosan üzenget az MNB


Az MNB folyamatosan igyekszik azt az üzenet közvetíteni a piac szereplőknek, hogy a tartósan alacsony hozamokra hosszú távon érdemes felkészülni. Ezzel is próbálja a hozamgörbe hosszabb oldalát is lefelé tolni a jegybank. Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy akár 2020 után is 0,9% maradhat az alapkamat.

 

Az MNB október 24-én tartja a következő monetáris ülését, akár már ekkor is bejelenthetnek további lazító intézkedéseket. Mi elsősorban arra számítunk, hogy a jegybank az egynapos jegybanki betét kamatát fogja tovább vágni még az idei év folyamán.


Akkor mégis miért nem gyengült már nagyot a forint?


A rendkívül alacsony hazai hozamok önmagukban a jelenleginél lényegesen gyengébb forintot indokolnának, azonban ezzel szemben a stabil folyó fizetési többletünk támaszt egy természetes keresletet a forint iránt, ami megakadályozza azt, hogy a forint drasztikusan gyengüljön.

Forrás: Bloomberg, Erste


Összességében a két ellentétes hatás eredőjeként csak egy gyenge forintgyengülésre érdemes számítani, és egy-egy átmeneti erősödést, mint például a mostani is, kihasználni EURHUF long pozíciók nyitására.

Forrás: Erste


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Támaszt talált az arany az alacsony makrogazdasági kockázatok ellenére is

Az arany ára az elmúlt két hónapban az unciánkénti 1.280 dollár körüli sávban stabilizálódott, miután szeptemberben eladási hullám söpört végig a piacon. Ebben az időszakban a számos nagy volumenű eladási kísérlet ellenére az arany ára stabil maradt. Ez az alacsony volatilitású időszak éppen egybeesett a dollár szűk sávban való kereskedésével – különösen az USDJPY árfolyama mutatott nyugodt képet.
2017. 11. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

58,5 dolláron a WTI, a Keystone vezeték balesete hozzájárult a heti emelkedéshez

A WTI 58,5 dollár volt ma reggel. Az olaj emelkedéséhez hozzájárult a héten, hogy a Keystone vezeték dél-dakotai balesete miatt a novemberi szállítások 85%-kal csökkentek.
2017. 11. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2017. 11. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott a forint árfolyama ma reggel

Keveset változott, de vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel: az euróhoz és a dollárhoz képest árnyalatnyit gyengült, míg a svájci frankkal és a japán jennel szemben kissé erősödött.
2017. 11. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi történt ma a magyar tőzsdén?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 168,65 pontos, 0,42 százalékos csökkenéssel, 39 962,72 ponton zárt csütörtökön.
2017. 11. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forintárfolyam

Vegyesen alakult a forintárfolyam csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2017. 11. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra jó vétel az OTP részvénye

Az elmúlt hetekben lezajlott egy egészséges korrekció az OTP részvényeiben. A fundamentumok eddig is vonzóak voltak, de most már a technikai kép is újra vonzóvá teszi a részvényt, így piaci árfolyamon javasoljuk az OTP részvények vételét.
2017. 11. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint szerda estére

Vegyesen alakult a forintárfolyam szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2017. 11. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Főként az OTP-nek köszönhetően jól teljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 577,32 pontos, 1,46 százalékos emelkedéssel, 40 131,37 ponton zárt szerdán.
2017. 11. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyes eredménnyel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2017. 11. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt az MNB bejelentés!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülésen két új eszközt jelentett be. 2018. január 1-től bevezetnek egy feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS), melyhez az első negyedévre vonatkozóan 300 milliárd forintos keretösszeget rendeltek. Ennek segítségével a kereskedelmi bankok a jelenlegi alacsony szinten tudják stabilizálni forrásköltségeiket, mely ösztönzőleg hathat a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlására, hiszen egy későbbi hozamemelkedés nem okoz veszteséget. A másik eszköz egy célzott program lesz, melynek keretén belül 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol az MNB, ezzel is plusz likviditást biztosít a kereskedelmi bankok részére, illetve csökkenti a bankok kockázatát. Mindkét eszköz segíti a fix kamatozású hitelek arányának növekedését, melyet a jegybank a korábbi jelzései alapján a jelenlegi 35-40%-ról 80%-ra szeretne emelni. A programok operatív részleteire vonatkozó döntést az MNB decemberben hozza meg.
2017. 11. 22. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az árfolyamok elemelkedésére számítanak a BÉT-en

Az árfolyamok elemelkedésére számítanak szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2017. 11. 22. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozdult a forint

Kedd este óta a forint minimálisan, alig néhány fillérrel mozdult el az euróhoz, a frankhoz és a dollárhoz képest szerda kora reggelig a bankközi piacon.
2017. 11. 22. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedden.
2017. 11. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Történelmi mélyponton a román lej

Újabb történelmi mélypontra került kedden a román lej az euróval szemben, miután a Román Nemzeti Bank (BNR) egy euró árát 4,6551 lejben állapította meg.
2017. 11. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változott a forint árfolyama a jegybank kamattartó döntését követően

Nem változott lényegesen a forint árfolyama a jegybank kamattartó döntését követően kedden.
2017. 11. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is lendületben a CIG Pannónia: 2,268 milliárd forint összesített nyereséget jelentett 2017 harmadik negyedévének végén

41 százalékkal - 18,59 milliárd forintra - emelkedett a CIG Pannónia biztosítási díjbevétele az előző év első három negyedévéhez képest – áll a biztosító nemzetközi számviteli szabályok szerint készített, legfrissebb gyorsjelentésében.
2017. 11. 21. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban indítottak a nyugati-európai tőzsdék

Gyengüléssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai tőzsdéken kedden.
2017. 11. 21. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült kicsit a forint

Minimálisan, néhány fillérrel csökkent a forint árfolyama kedden kora reggel a főbb devizákkal szemben hétfő estéhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2017. 11. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódik a dollár és az olaj vásárlása

A legfrissebb COT-riport alapján (amely a november 8. és november 14. közti időszakot fogja át), a hét hete tartó folyamatos vásárlás alaposan lecsökkentette a dollár nettó short állományát. A dollár vásárlásának egyik legfőbb mozgatója továbbra is a jen eladása volt, míg a svájci frank négy hete tartó eladásai a második leginkább shortolt devizává tették a CHF-et, amelynek nettó short állománya így négy és féléves csúcsot ért el.
2017. 11. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás