Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Meglátásunk szerint az elmúlt időszak forint erősödését érdemes arra felhasználni, hogy a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat nyissunk, ezért a jelenlegi árfolyamon EURHUF long pozíciók nyitását javasoljuk. A keskeny csökkenő trendcsatorna felső élénél jár jelenleg az árfolyam, ha ebből sikerül kitörni, akkor az mindenképpen erős, pozitív jelzésnek számítana, bár még ebben az esetben is szükséges a 200 napos mozgóátlag áttörése.


A kiszállási pontot a hó eleji lokális csúcs alá, 312,4-hez helyezzük el, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 307,1 forinthoz rakjuk. Így a pozíció hozam/kockázat mutatója meghaladja a 4:1 arányszámot is, ami kimondottan magas hozam/kockázat hányadosnak számít, vagyis kedvező körülmények között nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste


Hozzánk is elérkezett a negatív hozamok kora

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar állampapírok hozama negatívba essen, és hogy a bankközi kamatok is a nulla körüli értéket súrolják. Azonban az MNB folyamatos lazító lépéseinek eredményeként ez mára valósággá vált, legalábbis a hozamgörbe rövid, éven belüli felén.

Forrás: Bloomberg, Erste


A jegybanki betét mennyiségének év végi 75 milliárd forintos limitálása, az egy napos (O/N) kamat vágása -15 bázispontra, a swap ügyletek mind olyan tényezők, melyek növelték a tényleges piaci likviditást és arra ösztönözték a bankokat, hogy állampapírt vásároljanak. Ez pedig letolta az állampapír piaci hozamokat és a bankközi kamatokat is. Olyannyira, hogy a tövid állampapírok hozama már a negatív tartományba esett.

 

Deviza swapok is növelik a forint kínálatot


Az elmúlt egy évben az MNB jelentős swap állományt kötött a

magyar kereskedelmi bankokkal. Az állomány dinamikus felfutást mutatva október 13-án 1.260 milliárd forinton állt. Ezek olyan ügyletek, melyek keretében a kereskedelmi bankok eurót adnak a jegybanknak forint ellenében. Így ezek növelik a forint likviditást, ezen keresztül pedig lefelé tolják a bankközi és állampapír piaci hozamokat is. Ez pedig a hozamkülönbözet csökkentésén keresztül a forint gyengülés irányába mutat.

Forrás: Erste, MNB


Folyamatosan üzenget az MNB


Az MNB folyamatosan igyekszik azt az üzenet közvetíteni a piac szereplőknek, hogy a tartósan alacsony hozamokra hosszú távon érdemes felkészülni. Ezzel is próbálja a hozamgörbe hosszabb oldalát is lefelé tolni a jegybank. Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy akár 2020 után is 0,9% maradhat az alapkamat.

 

Az MNB október 24-én tartja a következő monetáris ülését, akár már ekkor is bejelenthetnek további lazító intézkedéseket. Mi elsősorban arra számítunk, hogy a jegybank az egynapos jegybanki betét kamatát fogja tovább vágni még az idei év folyamán.


Akkor mégis miért nem gyengült már nagyot a forint?


A rendkívül alacsony hazai hozamok önmagukban a jelenleginél lényegesen gyengébb forintot indokolnának, azonban ezzel szemben a stabil folyó fizetési többletünk támaszt egy természetes keresletet a forint iránt, ami megakadályozza azt, hogy a forint drasztikusan gyengüljön.

Forrás: Bloomberg, Erste


Összességében a két ellentétes hatás eredőjeként csak egy gyenge forintgyengülésre érdemes számítani, és egy-egy átmeneti erősödést, mint például a mostani is, kihasználni EURHUF long pozíciók nyitására.

Forrás: Erste


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Csökkenő forgalomban gyengült a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett gyengült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten. A BUX 35396,62 ponton fejezte be a kereskedést, az előző heti záróértékénél 642,34 ponttal, 1,78 százalékkal alacsonyabban.
2018. 06. 24. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntek estére erőre kapott a forint

Csakúgy mint régiós társai, erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon pénteken.
2018. 06. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek pénteken. A befektetők elégedetten nyugtázták, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai megállapodtak a kitermelés emeléséről Bécsben tartott értekezletükön.
2018. 06. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól teljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 347,07 pontos, 0,99 százalékos emelkedéssel, 35 396,62 ponton zárt pénteken.
2018. 06. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Mérsékelt pluszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken, párhuzamosan a világpiaci olajárak erős emelkedésével.
2018. 06. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó beszálló adódik az Unicredit részvényébe

Az olasz kormányalakítási bizonytalanság közepette hatalmasat csökkent az UniCredit árfolyama, mely 18 euró környékéről egészen 13,5 euróig csökkent.
2018. 06. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfüggesztették a Richter nagykereskedelmi tevékenységét Romániában

A román felügyelet (HAMMD) tegnapi hatállyal felfüggesztette a Richter nagykereskedlemi tevékenységét (Pharmafarm) Romániában a jó értékesítési gyakorlat (GDP= Good Distribution Practice) megsértése miatt.
2018. 06. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vasárnap Törökország nagy választás előtt áll

Vasárnap elnökválasztást tartanak Törökországban. A választás valódi kérdése nem is az, hogy Erdogan győzelmét hozza-e a választás, sokkal inkább az, hogy milyen nyilatkozatot tesz Erdogan.
2018. 06. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélypont közelében stagnál a forint

Idei mélypontja közelében stagnált a forint árfolyama péntekre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
2018. 06. 22. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenésre számíthatunk a hazai tőzsdén

Enyhe csökkenésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén pénteken az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 06. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A nagy árfolyamvesztés után némi emelkedés várható a tőzsdéken

Az előző napi nagy árfolyamvesztés után mérsékelt indexemelkedésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 06. 22. 08:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön.
2018. 06. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zárták a napot az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, miközben nőtt a feszültség az olajpiacon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) miniszteri szintű értekezlete előtt. A Bécsben pénteken kezdődő kétnapos tanácskozáson az OPEC-tagállamok és kartellen kívüli nagy olajexportáló országok a kitermelés napi 300 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő emeléséről dönthetnek.
2018. 06. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az európai tendenciákat követve csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 334,02 pontos, 0,94 százalékos csökkenéssel, 35 049,55 ponton zárt csütörtökön.
2018. 06. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a hangulat a New York-i tőzsdén?

Vegyesen nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.
2018. 06. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelednek a héják az MNB felé

Izgalmas hét volt a befektetők számára az elmúlt egy hét, hiszen számunkra mindhárom fontos jegybank, a Fed, az EKB és az MNB is kamatdöntő ülést tartott. A szigorítás irányába mutató jegybanki nyilatkozatok hatására a deviza- és kötvénypiacok is megmozdultak, és a folytatásban is kötvényhozam-emelkedésre lehet számítani, ezért érdemes óvatosan bánni a feltörekvő állampapírokkal – tanácsolja a K&H.
2018. 06. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét gyengül a forint - 326 felett jár az EURÓ!

Tegnap Jerome Powell portugáliai beszédében megerősítette, hogy tovább fogja folytatni az alapkamat fokozatos emelését a Fed, amit a gazdaság erős fundamentumai indokolnak. Igaz ebben semmi újdonság nem volt, de megerősíti a befektetőket abban, hogy itt még egy jó ideig divergencia lesz az európai és amerikai monetáris politika között. Így ha az európai makroadatok nem kezdenek el a közeljövőben érdemben javulni, elképzelhető, hogy elesik a fontos 1,15-ös technikai szint, ami további esést hozhat az EUR/USD kurzusban.
2018. 06. 21. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Eltérnek az elemzői várakozások

Eltérően ítélik meg a csütörtöki kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 06. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív kezdésre számíthatunk az európai tőzsdéken

Indexerősödésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.
2018. 06. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult reggelre a forint

Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2018. 06. 21. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás