Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Meglátásunk szerint az elmúlt időszak forint erősödését érdemes arra felhasználni, hogy a forint gyengülésére spekuláló pozíciókat nyissunk, ezért a jelenlegi árfolyamon EURHUF long pozíciók nyitását javasoljuk. A keskeny csökkenő trendcsatorna felső élénél jár jelenleg az árfolyam, ha ebből sikerül kitörni, akkor az mindenképpen erős, pozitív jelzésnek számítana, bár még ebben az esetben is szükséges a 200 napos mozgóátlag áttörése.


A kiszállási pontot a hó eleji lokális csúcs alá, 312,4-hez helyezzük el, míg a veszteséglimitáló stop-loss megbízást 307,1 forinthoz rakjuk. Így a pozíció hozam/kockázat mutatója meghaladja a 4:1 arányszámot is, ami kimondottan magas hozam/kockázat hányadosnak számít, vagyis kedvező körülmények között nyithatunk pozíciót.

Forrás: Bloomberg, Erste


Hozzánk is elérkezett a negatív hozamok kora

Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy a magyar állampapírok hozama negatívba essen, és hogy a bankközi kamatok is a nulla körüli értéket súrolják. Azonban az MNB folyamatos lazító lépéseinek eredményeként ez mára valósággá vált, legalábbis a hozamgörbe rövid, éven belüli felén.

Forrás: Bloomberg, Erste


A jegybanki betét mennyiségének év végi 75 milliárd forintos limitálása, az egy napos (O/N) kamat vágása -15 bázispontra, a swap ügyletek mind olyan tényezők, melyek növelték a tényleges piaci likviditást és arra ösztönözték a bankokat, hogy állampapírt vásároljanak. Ez pedig letolta az állampapír piaci hozamokat és a bankközi kamatokat is. Olyannyira, hogy a tövid állampapírok hozama már a negatív tartományba esett.

 

Deviza swapok is növelik a forint kínálatot


Az elmúlt egy évben az MNB jelentős swap állományt kötött a

magyar kereskedelmi bankokkal. Az állomány dinamikus felfutást mutatva október 13-án 1.260 milliárd forinton állt. Ezek olyan ügyletek, melyek keretében a kereskedelmi bankok eurót adnak a jegybanknak forint ellenében. Így ezek növelik a forint likviditást, ezen keresztül pedig lefelé tolják a bankközi és állampapír piaci hozamokat is. Ez pedig a hozamkülönbözet csökkentésén keresztül a forint gyengülés irányába mutat.

Forrás: Erste, MNB


Folyamatosan üzenget az MNB


Az MNB folyamatosan igyekszik azt az üzenet közvetíteni a piac szereplőknek, hogy a tartósan alacsony hozamokra hosszú távon érdemes felkészülni. Ezzel is próbálja a hozamgörbe hosszabb oldalát is lefelé tolni a jegybank. Legutóbb a jegybank alelnöke, Nagy Márton beszélt arról, hogy akár 2020 után is 0,9% maradhat az alapkamat.

 

Az MNB október 24-én tartja a következő monetáris ülését, akár már ekkor is bejelenthetnek további lazító intézkedéseket. Mi elsősorban arra számítunk, hogy a jegybank az egynapos jegybanki betét kamatát fogja tovább vágni még az idei év folyamán.


Akkor mégis miért nem gyengült már nagyot a forint?


A rendkívül alacsony hazai hozamok önmagukban a jelenleginél lényegesen gyengébb forintot indokolnának, azonban ezzel szemben a stabil folyó fizetési többletünk támaszt egy természetes keresletet a forint iránt, ami megakadályozza azt, hogy a forint drasztikusan gyengüljön.

Forrás: Bloomberg, Erste


Összességében a két ellentétes hatás eredőjeként csak egy gyenge forintgyengülésre érdemes számítani, és egy-egy átmeneti erősödést, mint például a mostani is, kihasználni EURHUF long pozíciók nyitására.

Forrás: Erste


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2018. 09. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magas forgalom mellett esett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 350,85 pontos, 0,97 százalékos csökkenéssel, 35 783,48 ponton zárt pénteken.
2018. 09. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak a tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók pénteken.
2018. 09. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélypontra gyengült a font

Napon belüli mélypontra gyengült a font a dollárral szemben péntek kora délután a brit kormányfőnek arra a kijelentésére, hogy holtpontra jutottak a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről folyó tárgyalások.
2018. 09. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért javult a hangulat a New York-i tőzsdén

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken, a hangulatot javítja, hogy az Egyesült Államok és Kína újra tárgyalni készül a kereskedelmi vitákról, miközben tovább emelkedett a kőolaj ára.
2018. 09. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel.
2018. 09. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A pozitív nemzetközi hangulat kedvez nekünk is

Az új amerikai rekordoknak köszönhetően kedvező hangulatban indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is pénteken az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2018. 09. 21. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Brexit-tárgyalások fejleményei alakítják az angol font árfolyamát

Folytatódik a hagyományosan kockázatosnak tekintett devizák erősödése, és ebben főleg a nyersanyag-dollárok (a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi dollár) valamint a feltörekvő piaci devizák vitték a prímet. A nagyobb kockázati hajlandóságra utal még a dél-afrikai rand hirtelen erősödése és a brazil reál emelkedése úgy, hogy ez utóbbi esetében a központi bank nem emelt kamatot és figyelmeztetett az inflációs kockázatokra.
2018. 09. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedésre számíthatunk a tőzsdéken

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken annak nyomán, hogy enyhültek az amerikai-kínai kereskedelmi vita miatti aggodalmak.
2018. 09. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön: az euróhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, míg a dollárral és a japán jennel szemben erősödött.
2018. 09. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, miközben gyengült a dollár azon várakozások közepette, hogy a kölcsönösen bevezetett új amerikai és kínai vámtarifák a vártnál enyhébb következményekkel járnak.
2018. 09. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már napok óta alulteljesít a tőzsdénk

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 252,07 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 36 134,33 ponton zárt csütörtökön.
2018. 09. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban nyitott a New York-i tőzsde

Erős pluszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, a mutatókat a technológiai vállalatok húzzák felfelé, enyhültek a teljes körű amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanásától való félelmek.
2018. 09. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indították a napot az európai piacok

Vegyesen nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön.
2018. 09. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Forintgyengülés kora reggel

Szerényen gyengült a forint szerda este óta a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelig a bankközi piacon.
2018. 09. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Ma is kedvezőek a kilátások

Továbbra is kedvezőek a kilátások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtöki kereskedésében a szerdai emelkedést követően az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2018. 09. 20. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Fél százalék körüli pluszban zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2018. 09. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét erősödött a forint

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2018. 09. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kereskedelmi konfliktus enyhülése jót tett a részvénypiacoknak

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 275,51 pontos, 0,76 százalékos emelkedéssel, 36 386,40 ponton zárt szerdán.
2018. 09. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem mindig az a jó befektetés, amelyik magas hozamot ígér

Tovább nőtt a hazai háztartások vagyona, a Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján csaknem 1 300 milliárd forintot takarítottak meg az első félévben, amelyből a második negyedévre bő 800 milliárd jutott. A félretett pénz mellett a hozamok is növelték a megtakarításokat, hat hónap alatt közel 670 milliárd forinttal – írta nemrég a Világgazdaság. Ez az összeg a következő években akár tovább is növelhető, az OVB Magyarország véleménye szerint éppen ezért nem árt óvatosan kezelni pénzügyeinket, hiszen egy befektetés nem attól lesz nyereséges, hogy magas hozamot ígér.
2018. 09. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás