Milyen lesz az autóvezetés jövője?

Bár folyamatosan nő az igény a zöld flották iránt, a hagyományos gépjárműveknek továbbra is biztos helyük van az alternatív meghajtás mellett a Mercarius Flottakezelő szerint. Az autótulajdonlási szokások átalakulása miatt a tartós bérlet, valamit az autómegosztó szolgáltatások is egyre népszerűbbé válnak – mondta Rónai-Horst László ügyvezető igazgató a Business Days konferencián a jövő mobilitásáról, az autóipari trendekről és a flottakezelési szektorban lezajló változásokról tartott előadásában.

Milyen lesz az autóvezetés jövője?

A meghajtástípusok terén már a közeli jövőben változnak az arányok: praktikus okokból és a felhasználói igényekhez igazodva a tisztán elektromos és alternatív meghajtású járművek évről-évre nagyobb teret kapnak, mint városi kisautók vagy a háztartások második járművei. A trendet a fenntarthatóságra való egyre szélesebb körű törekvés, az Európai Unió klímavédelmi intézkedései és az alacsonyabb üzemeltetési költségek is erősítik.
 
„Az ideális vállalati flotta kialakításánál nem létezik jól bevált, mindenki számára tökéletes megoldás. Mindig a felhasználói szokások, vagy a felhasználás területe határozza meg, hogy ki, melyik meghajtási forma mellett dönt. A választás lehetősége ma lényegesen szabadabb, ezért érdemes sokkal részletesebben felmérni az igényeket és ennek mentén kiválasztani a legmegfelelőbb meghajtási formát” – mondta Rónai-Horst László, a Mercarius Flottakezelő ügyvezető igazgatója.

Tulajdonolni nem, csak használni akarjuk

A szakember kiemelte, hogy az elmúlt években megváltozni látszik az általános felfogás az autótulajdonlással kapcsolatban is: a saját autó sokáig a szabadság jelképének számított, jelentősége azonban fokozatosan háttérbe szorul, hiszen tulajdonosnak lenni időigényes kötöttségekkel és költségekkel jár. Ennek és az új autók drágulásának köszönhetően előtérbe kerültek a kedvezőbb ár-érték arányú és rugalmasabb tartósbérleti konstrukciók.

Szükség lesz egyáltalán jogosítványra?

Az önvezető technológiát és jövőbeli lehetőségeit érintve elmondta, hogy az önvezetés öt szintje közül napjainkban a kettes típusú önvezetés fázisában tart az autóipar, azaz a vezetéstámogató rendszerek egyre több feladatot vesznek át egyidejűleg a járművezetőtől, támogatják a kormányzásnál, a gyorsulásnál és a fékezésnél. A szakmai előrejelzések szerint azonban körülbelül 20 éven belül elképzelhető, hogy az önvezető autók fejlődésének és a lokális közösségi eszköz-megosztás elterjedésének köszönhetően egyáltalán nem, vagy teljesen más formában lesz szükség jogosítványra. Mindez a mobilitási szokások jelentős átalakulását hozhatja magával.

Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor
 
„Az biztos, hogy már Karl Benz első benzinmotoros gépkocsija óta rengeteget fejlődésen ment át az autóipar. A 19. század embere, aki egész életében lovon, szekéren utazott jó ideig nem tudta elképzelni, hogy máshogy is lehet közlekedni. Több évtizedre volt szükség az autók elterjedéséhez, miközben a lovas forgalom a hétköznapi életben teljesen megszűnt, a lovaglás pedig hobbisporttá vált, amit ma már csak egy erre kijelölt helyen, szórakozásból űzünk. A nagy kérdés tehát az, hogy az egyre gyorsuló technikai forradalom végére vajon hasonló sorsra jut-e az autózás is?” – tette fel a kérdést Rónai Horst László.

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Tovább bővült a használatautó-piac

A magyar használtautó-piacon 464 700 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 3,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Jó Autók.hu csütörtökön az MTI-vel a DataHouse előzetes adatai alapján.
2021. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában 1998 óta nem adtak el ilyen kevés autót

Nagy-Britanniában 29,5 százalékkal, 1998 óta a legalacsonyabb szintre csökkent az eladott új autók száma az idén júliusban részben amiatt, hogy visszavetette a termelést az autóipart globálisan érintő chiphiány, alább hagyott az emberek vásárlási kedve, és még mindig nem nyitott ki az összes autókereskedő sem.
2021. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Vegyesvállalatot alapít az LG és a Magna

Tranzakciós megállapodást kötött egymással az LG Electronics (LG) és a Magna International Inc. (Magna), amelynek értelmében a felek egy vegyesvállalatot hoznak létre. Az LG Magna e-Powertrain néven létrejövő új cég székhelye a dél-koreai Incheonban lesz, irányítását pedig egy tapasztalt menedzsment fogja ellátni.
2021. 08. 06. 07:00
Megosztás:

Növelte forgalmát és nyereségét a Honda

Növelte forgalmát és nyereségét pénzügyi éve első negyedévében a japán Honda autóipari konszern, megemelte éves bevételére és nyereségére vonatkozó előrejelzését is.
2021. 08. 05. 07:00
Megosztás:

Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

Júliusban ismét 11 ezer fölötti mennyiségű importált használt személyautót regisztráltak az országban. A DataHouse adatai szerint a behozott használt autók száma 11 588 volt, ami csupán 2 százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől.
2021. 08. 04. 12:00
Megosztás:

Megjelentek a BMW számai - nagy pozitív meglepetés!

A BMW 28,58 milliárd eurós árbevételt ért el a második negyedévben. Ez 43%-os növekedés és jelentősen felülmúlja a 26,78 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 08. 03. 16:00
Megosztás:

Így látja a jövőt a Volkswagen

Az előzetes számoknak megfelelő második negyedéves profitról számolt be a Volkswagen. Az idei évi kilátásokat vegyesen módosította a társaság.
2021. 07. 29. 12:00
Megosztás:

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis 6,6 milliárd forintos zöldkötvény-aukciója

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis pénteki zöldkötvény-aukciója a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében. A beérkezett, összesen 10,75 milliárd forint névértékű ajánlatból a meghirdetett mennyiségen felül 10 százalékos túljegyzés került elfogadásra, így összesen 6,6 milliárd forint névértékű 10 éves kötvényt – fix 2,89 százalékos átlagos hozammal – vásároltak meg az intézményi befektetők. Az AutoWallis eddig is elkötelezett volt a fenntartható működés mellett, és az aukció jelentőségét mutatja, hogy az AutoWallis az első vállalat a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában, mely zöldkötvényeket bocsátott ki.
2021. 07. 24. 15:00
Megosztás:

A Volkswagen Csoport a mobilitás új világában is vezető szerepet céloz meg

A Volkswagen Csoport 2030-ig szóló New Auto stratégiájával elindítja történetének legnagyobb átalakulását - mondta Herbert Diess vezérigazgató a Volkswagen Csoport virtuális éves közgyűlésén, pénteken, amelyről a csoport márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatta közleményben az MTI-t.
2021. 07. 24. 05:00
Megosztás:

Fellendült a cseh autóipar

Az idei első fél évben 663 ezer személyautót gyártottak Csehországban 31,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 11,2 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt, 2019 első felében - közölte csütörtökön a cseh autóipari szövetség.
2021. 07. 23. 08:00
Megosztás:

A Mercedes sem tud megmenekülni a chiphiány elől

Az előzetes eredményt követően ma publikálta második negyedéves eredményét a Daimler, de mivel a főbb eredményszámokat már korábban publikálták, így a figyelem a 2021-es kilátásokra összpontosult.
2021. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Csaknem 50 százalékkal lettek drágábbak a használt autók

Egyre jelentősebb a saját autó, az önálló mobilitás igénye Magyarországon, mindez pedig nemcsak az új, de – és főként – a használt autók iránti érdeklődés fokozódásában is megmutatkozik. A növekvő kereslet és a piac utánpótlásának drágulása a hazai használtautó-árakat is jelentősen felverte – derül ki a Használtautó.hu piacelemzéséből.
2021. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Első féléves rekordot döntött idén a belföldi használtautó-piac

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 395 000 személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 5,7 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2019-ben elért 808 ezres csúcsa.
2021. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentősen nőttek a gumiabroncs értékesítések

Jelentősen nőtt az értékesítés miden termékkörben idén a második negyedévben, lényegében újra a két évvel ezelőtti szinten állnak a gumiabroncsgyártók - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) gumiabroncs-eladási statisztikái alapján az MTI-vel.
2021. 07. 20. 06:30
Megosztás:

Megerősítette az AutoWallis hitelminősítését a Scope Ratings, 6 milliárd forintos zöldkötvény-kibocsátás jöhet

Hatmilliárd forint összegben bocsáthat ki zöldkötvényeket az AutoWallis az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében, miután a Scope Ratings megerősítette a társaság Bplusz hitelminősítői besorolását. A tőzsde autós vállalata a kibocsátást július 23-án zárt körben tervezi, a befolyó összeget a korábban elfogadott Zöld Finanszírozási Keretrendszerben lefektetett elvek mentén kívánja felhasználni.
2021. 07. 19. 12:00
Megosztás:

Megugrott a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban

Jelentős mértékben emelkedett a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unióban júniusban is; immár a negyedik egymást követő hónapban mértek erőteljes növekedést, ami nem meglepő, mivel a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások és súlyos bizonytalanságok tavaly tavasszal megroppantották az értékesítést.
2021. 07. 17. 03:00
Megosztás:

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki fejlesztései

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki idei fejlesztései, amelyek összértéke eléri a 60 millió eurót - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Esztergomban a külgazdasági és külügyminiszter.
2021. 07. 15. 22:00
Megosztás: