Mindenki rosszul főzi a kávét?

A kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap, mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.

Mindenki rosszul főzi a kávét?

Alfonso Bialetti 1933-ban találta fel a kotyogóst, de Magyarországon csak az 1990-es években, a kávékultúra fellendülésével vált igazán ismertté. Bár a szerkezet eljutott hazánkba, a használati utasításokkal nem mindenki van pontosan tisztában.

A kotyogóssal otthon főzött kávékról általánosságban elmondható, hogy keserűek, pedig a két dolog nem jár kéz a kézben. Ennek oka, hogy a túlnyomó többség rosszul készíti, hiszen már az sem mindegy, hogy milyen vizet töltünk az eszközbe.

„Mivel a kotyogósban egyszerre alacsony a nyomás és magas a hőmérséklet, minél forróbb vizet kell beleönteni. Köztudott, hogy a kávé 98-99 százaléka víz, tehát annak minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni” – magyarázta Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája.

A másik alapvető hiba, amit gyakran elkövetünk az, hogy letömjük a kávét. Ez azért baj, mert a víz nem tudja alaposan átmosni. Fontos továbbá, hogy a kotyogóson található biztonsági szelep fölé ne kerüljön víz, másként biztosan nem lesz aromatikus a kávé.

„Ha betartjuk ezeket az íratlan szabályokat, akkor akár már 1 perc 40 másodperc után kijön a kávé. Így lesz a lehető legfinomabb, mert a kotyogós minimális ideig érintkezik a gőzzel, vízzel” – mondta a barista.

A szakértő tévhitnek nevezte, hogy a kotyogós egyenlő a keserű kávéval. Arról is beszélt, hogy az otthoni adag mindig erősebb annál, mint amit a kávézókban fogyasztunk.

 

Kávéfüggő vagy? Kalkulátorunk megmutatja!

„Nagyon sok múlik a kávé minőségén és a frissességén is. A kotyogósban főtt kávé koffeintartalma magasabb, mert a robusta kávék erősebbek. Az eszköz ráadásul közel sem ugyanaz, mint a kávézókban használt espresso technológia” – fogalmazott Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája.

A szakértő mindazonáltal úgy látja, hogy otthon kotyogóssal készíthető el a legfinomabban a kávé, ő mindenkinek ezt szokta javasolni. A barista azt is elárulta, hogy a közepes pörkölésű kávékat ajánlja fogyasztásra.

Tanulság: kotyogóssal is lehet isteni kávét főzni.

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Jól érezték a magyarok: drága mulatság lett a kávézás

Átlépte az 500 forintos lélektani határt egy csésze kávé átlagára a magyar városközpontokban – derült ki a ClientFirst Consulting felmérésből. Az országszerte 124 kávézót próbavásárlásokkal felmérő cég kutatásából az is kiderült, hogy csaknem 15%-kal drágább az ország nyugati országrészében ugyanaz a kategóriájú kávé, mint a keleti megyékben. A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy habár számos helyen igyekeznek javítani a vásárlói élményen, a magas ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ügyfél jobb minőségű terméket és magasabb szintű kiszolgálást kap.
2021. 07. 01. 12:30
Megosztás:

Kávéshow-val nyitja a szezont Gyenesdiás

A Balaton fagylaltja után a Balaton kávéját is szeretnék megtalálni és népszerűsíteni a Gyenesdiáson másodszor tartandó Balaton Barista Bajnokság keretében, az egyre több minőségi étterem és bor után a "feketelevesnek" is nagyobb figyelmet szentelve - mondta el a rendezvény ötletgazdája és szervezője az MTI-nek.
2017. 05. 05. 22:00
Megosztás:

Így főzte a kávét a Starbucks

Tegnap többek között a Starbucks publikálta negyedéves számait piaczárás után. A negyedik üzleti negyedévét zárta le a társaság, a tisztított részvényenkénti profit 1 centtel meghaladva az elemzők várakozását 56 centre nőtt az egy évvel ezelőtti 43 centről.
2016. 11. 04. 14:30
Megosztás:

Így ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal és barista bajnoksággal ünnepli a kávé világnapját vasárnap a Tesla Budapestben A kávé napja elnevezésű rendezvény.
2016. 09. 29. 14:30
Megosztás:

Mennyiért is isszuk a kávét? - ábra

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként
2016. 09. 29. 00:30
Megosztás:

Évi 141 ezer zsák kávé elfogy

A világ kávétermelése (2008-2014) (1000 zsák)
2016. 09. 28. 14:35
Megosztás:

A presszókávé a magyar autósok kedvence

A magyar autósok legkedveltebb kávéja a presszó, a magyarországi OMV-benzinkutakon elfogyasztott 2,5 millió csésze több mint felét ilyen formában kérik a vásárlók – derül ki az OMV Hungária adataiból. Az olajtársaság mostantól kizárólag méltányos kereskedelemből származó, FAIRTRADE minősítéssel rendelkező kávét kínál 101, VIVA kávézóval rendelkező töltőállomásán.
2016. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Sokat iszogatunk, keveset beszélgetünk barátainkkal

Legféltettebb titkunkat inkább bíznánk rá, mint a szerelmünkre, jó eséllyel a középiskolában ismertük meg, és leginkább Facebook messengeren beszélgetünk vele. Ő a legjobb barátunk. Átfogó, nem reprezentatív, online kutatást végzett a NESCAFÉ és az Index a barátságról. Az Igazán barátok? felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok hisznek-e a barátságban férfi és nő között.
2016. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Az első vidéki Nespresso üzlet Győrben várja a minőségi kávé szerelmeseit

A Nestlé Nespresso S.A. május 17-én nyitotta meg első vidéki üzletét, melynek a győri Árkád bevásárlóközpont ad helyet. A Nespresso hazai népszerűségének növekedése és az egyre nagyobb kereslet indokolta, hogy a minőségi kávét nyújtó világmárka Budapesten kívül is terjeszkedjen. A Nespresso számára fontos a személyes kapcsolat a fogyasztókkal, és a Nespresso Boutique lehetőséget ad arra, hogy a vásárlók egy exkluzív környezetben tapasztalják meg a márka nyújtotta élményt.
2016. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Kávédrágulás jön, érdemes bezsákolni

A világpiaci kávéárak két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt, ám a kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Magyarországon az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2016. 03. 28. 11:30
Megosztás:

Ön megőrülne ha reggel nem ihatna kávét?

Hamarosan a kávé árának változásában is érezhetőek lesznek a klímaváltozás hatásai a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint.
2016. 02. 05. 04:04
Megosztás:

Jó termés várható kávéban, megjelentek a vevők a piacon

Május óta a 120 és a 140-es szintek között, sávozó mozgást láthatunk a kávé árfolyamában, a gyakorlott kereskedők ezt a fajta mozgást kedvelik a legjobban, jó idény várható a kávé termésben, az árfolyam visszacsorgott 10 %-ot, megjelentek a vevők a piacon.
2015. 10. 22. 10:19
Megosztás:

Ismét emelkedhet a kávé ára

Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatát - közölte a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2015. 03. 16. 11:00
Megosztás:

A kínálatszűke felnyomhatja a kakaó és a kávé árát

Az Arabica típusú kávé határidős árfolyama a szűkös kínálat miatt fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) a mostani 160 cent körülivel szemben ismét 300 centet érhet, míg a kakaó azért drágulhat, mert készletei „meglehetősen bizonytalan szintekre” mentek le – véli Sunny Verghese, az Olam International alapítója és vezérigazgatója.
2015. 02. 20. 06:00
Megosztás:

Luxuscikk lehet a kávé?

Egyre több a kávéivó a Földön, de egyre kevesebb a kávé. Ez radikális áremelkedéseket és globális kávéhiányt hozhat az elkövetkezendő években, évtizedekben. A Nestlé akciótervet dolgozott ki, hogy kivegye részét a kávétermelés fenntarthatóvá tételében.
2014. 12. 18. 19:50
Megosztás:

Esik az Arabica kávé és a cukor ára

Csökkent az Arabica típusú kávé határidős árfolyama az amerikai határidős árutőzsdén, miután a heves esőzések hatására a 2015/16-os szezon terméseredményei a legnagyobb termesztő Brazíliában a vártnál bőségesebbek lehetnek. A cukorárak pedig a zuhanó olajárak és a gyenge brazil reál miatt nyomottak.
2014. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Jön a génmódosított kávé?

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a feketekávé génjeit, ez olyan áttörés, ami új megvilágításba helyezheti a babokat, egyúttal utat enged a géntervezésnek. Ezáltal az alkalmanként szűkössé váló kávékínálat is növekedhet, ami az árak emelkedésének is gátat szabhat. A lelkes kutatók persze elhallgatják a hátrányokat.
2014. 09. 18. 14:30
Megosztás:

Megjöttek a várt amerikai makroadatok

Vegyesre sikeredtek a ma közzétett amerikai makroadatok, míg a kiskereskedelmi értékesítés és az import árak a vártnál jóval kisebb mértékben emelkedtek, addig a New York-i régió feldogozóiparának aktivitása jelentősen nőtt.optimizmust.
2014. 07. 15. 14:42
Megosztás:

Kétéves csúcson az arabica kávéfajta ára

Kétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára a folytatódó brazil szárazság miatt, aminek a hatására globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben és valószínűleg a következő évben.
2014. 03. 10. 17:30
Megosztás:

Világszerte drágulhat a kávé

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2014. 03. 04. 15:00
Megosztás: