Nagyban pörög az osztalékszezon

A negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon után mind a négy magyar blue chip közzétette osztalékterveit. Az MNB a magyar alapkamatot történelmi mélységben 0,9 százalékon rögzítette, kamatemelés a következő 12 hónapban nem várható, ezért a bankbetéteken és kötvényeken elérhető hozamok jelenleg nagyon alacsonyak, így egyre többen keresnek olyan befektetést, amely szabad szemmel is látható hozamot biztosít – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. elemzéséből. Az egyik ilyen lehetőséget az osztalékfizető papírok jelenthetik, melyekből a Budapesti Értéktőzsdén is található jó néhány, így miután a legtöbb cég már publikálta, hogy mekkora osztalékot fizet, érdemes az elérhető osztalékhozamokat összehasonlítani.

Nagyban pörög az osztalékszezon

Olajszektor

Nem klasszikusan “osztalékpapír” a MOL, mégis a menedzsment javaslata szerint 625 forintos osztalékot fizethet 2016-os eredménye után, amely 10%-kal magasabb a tavalyi 567 forintnál, igaz kicsit alacsonyabb, mint amire a piac számított (635 Ft), de még így is 3%-os osztalékhozamot jelent a mostani árfolyamhoz képest. A cég egy részvényre jutó nettó eredménye 2872 Ft volt 2016-ban, ez alapján az osztalékfizetési arány 21,8%-os. A jövőben az osztalékfizetés emelkedő trendjét meg kívánja tartani a vállalat, amire a kelet-európai mezőnyben szükség is van: az osztrák OMV 3,3%-os, a lengyel PKN pedig 2,9%-os hozammal igyekszik vonzóvá tenni részvényeit a nehéz iparági környezetben.

 

Bankszektor

Ennél még erősebb a régiós verseny a bankpapíroknál, hiszen a részvénypiacon 2016-ban debütált cseh Moneta rekord magas, 11,5%-os osztalékhozamot kínál. Ezt azért teheti meg, mert az IPO után magas tőkepufferrel érkezett a piacra. A szintén cseh Komercni nem tud versenyezni az újonccal, mivel csak 4,1%- körüli hozamot jelentett be. A lengyel bankok és pénzintézetek esetében a helyzet nem egyszerű: az elmúlt időszak politikai változásai után a felügyelet javaslatának megfelelően a Pekao Group nem fizet osztalékot, a rendkívül hasonló nevű Bank Pekao azonban 6% feletti osztalékhozammal fejezi be a 2016-os évet. Az osztrák bankok közül a nehezebb évek után az Erste tűnik ki 3,3%-os hozamával. Az OTP a tervek szerint 190 forintot fizet részvényenként, ami kb. 2,3%-os osztalékhozamot jelent. A bank hozta a várakozásokat: előrejelzése a tavalyihoz képest 15%-os növekedést prognosztizált a 2016-os eredmény után, amikor 165 forintot fizetett a cég. Az OTP 2017-es várakozásai szerint az osztalék nominális összege a korábbi 2 év gyakorlatának megfelelően, az alapszcenárióban várhatóan 15%-kal nő. Mind a MOL-nál, mind az OTP-nél az osztalékfizetés növekedési üteme kiemelkedő a régióban, ami a részvények értékeltségét növeli.

 

Gyógyszeripar

A Richter hagyományosan kevés osztalékot fizet, a tavalyi eredménye terhére a törzsrészvényekre 106%, azaz 106 forint osztalék kifizetését javasolja.  Ez az eredményre vetítve 31%-os kifizetési arányt jelent. A piac várakozása 79 forint volt, tehát az osztalék némileg magasabb a vártnál, azonban alig több, mint 1,5%-os hozamot jelent. A régiót vizsgálva nincs olyan cseh vagy lengyel tőzsdei gyógyszercég, mely összehasonlítható lenne a Richterrel, a Krka pedig még nem közölte idei terveit. Ugyanakkor a román Zentiva évek óta 5% feletti osztalékhozammal működik.

 

Telekom szektor

A Magyar Telekom 25 forintos osztalékot javasol kifizetni részvényeseinek a tavalyi eredménye után, ugyanannyit, mint amennyit a 2017 után fizetendő osztalék esetében terveznek. Ez csalódást okozott a befektetők körében, mivel a piaci várakozás 35 forint volt. A 25 forinttal a részvény 5% körüli osztalékhozamot mutat, ami az 52 forintos EPS-hez képest 48%-os kifizetési arányt jelent. A cseh O2 ehhez hasonlóan 5,6%-os hozamot kínál, az osztrák Telekom Ausztria 3,2%-ot, a lengyel Orange Polska azonban már második éve nem fizet osztalékot.

 

Small- és midcap cégek

A kisebb méretű magyar részvények esetében a lista még nem teljes, de már most látszik, hogy korábban nem fizető cégek is csatlakoznak az osztalékfizetőkhöz, valamint vannak magasabb osztalékhozamot kínáló részvények. Már tudjuk, hogy történetében először osztalékot fizet az Appeninn: részvényenként 7 forintot, ami 3,2%-os hozamnak felel meg. 2,6%-os hozammal kalkulálhatunk a Graphisoft esetében (78 forintos osztalék), az ANY Biztonsági Nyomda 84 forintos kifizetése 6,85%-os hozamot jelent, ami a jelenlegi kamatkörnyezetben kifejezetten magas prémiumot jelent. Visszatért az osztalékfizetők közé a Rába, 20 forintos kifizetéssel*, amely megközelítőleg 1,7%-os hozamot jelent és a friss tőzsdetag, a Duna House is fizet, mégpedig 130 forintot, 3,8%-os hozammal. Érdemes tehát követni a híreket a kisebb részvények esetében is. Ugyanakkor nem fizet osztalékot a Pannergy, a CIG, az Altera és a Csepel, de még több small cap cég nem nyilatkozott ebben a kérdésben, így még nem világos, hogy idén fizetnek-e osztalékot.

 

Adózás

Az osztalékjavaslatokat a vállalatok tavaszi éves közgyűlésein vitatják meg és hagyják jóvá, de a gyakorlatban a magyar papíroknál a papírforma lehet a befutó: azaz a javaslatokat nagy valószínűséggel jóvá is hagyják a részvényesek. Az osztalék kifizetést ezt követően külön határozatban szabályozzák a cégek, ekkor mondható el 100%-os biztonsággal, hogy melyek lesznek azok a napok, amikor utoljára lehet osztalékkal vásárolni a részvényeket. A közölt hozamok bruttóként értendőek, mivel az osztalék adóköteles. Az adó összesen 15 százalék SZJA, de EHO nem terheli. Ezt a befektetőnek kell bevallania és magyar részvények esetén az osztalékadó a kibocsátók által kerül levonásra. Azonban a részvényeket TBSZ számlán tartva a magyar cégektől kapott osztalék után adó nem kerül levonásra.

 

Szelvényvágás után

Felmerül a kérdés, hogy mindig esik-e az osztalék mértékével a részvény árfolyama a szelvényvágás napján? Erre nem létezik kőbevésett szabály, de több magyar részvénynél többször megfigyelhető volt, hogy az indokoltnál kisebb az árfolyamcsökkenés ilyenkor. Ez azonban mindig függ a piaci hangulattól is, tehát nem érdemes erre biztosan számítani. Sokéves tapasztalat, hogy az osztalékfizetések után a jó fundamentumokkal rendelkező részvények árfolyamai visszatérhetnek az osztalékfizetés előtti szintekre, azaz a befektetők a biztos osztalékhozam mellett az árfolyamnyereségből is részesülhetnek.

 

Egy profi tőzsdei szakembert keresel? Megtaláltad!

Hozzászólások

Elindult az OTP Bank startup mentorprogramja

Elindult az OTP Bank és a finn Nestholma tanácsadó cég közös startup akcelerátor programja, amelyre száznyolcvan nemzetközi és magyar startup cég jelentkezett, közülük hét cég kapott lehetőséget arra, hogy a bank szakembereivel együttdolgozzon a következő hónapokban - jelentették be a pénzintézet munkatársai a bank sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.
2018. 01. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A NAV a jövedéki adóbevallás elkészítésében is segít

Már minden jövedéki adófizetésre kötelezett vállalkozó megkapta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a decemberi időszakról szóló bevallási tervezetét. A hivatal nyilvántartása szerint a mintegy hétszáz vállalkozó összességében 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohány áfát fizet majd a költségvetésbe - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
2018. 01. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Júliustól indul az online számlázás

Idén július elsejétől élesben indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze, az online számlázás, a kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2018. 01. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a Bank of America árfolyama

A vártnál kisebb mértékben emelkedett a Bank of America (BofA) bevétele és profitja a tavalyi negyedik negyedévben, árfolyama ennek ellenére enyhe pluszban áll a New York-i tőzsde nyitása előtti elektronikus kereskedésben.
2018. 01. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy lépést tettek az illegális gyógyszerkereskedelem ellen

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása nagy lépést jelent az illegális gyógyszerkereskedők elleni harcban - közölte Dr. Ilku Lívia, a HENT (Hamisítás Elleni Nemzeti Testület) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.
2018. 01. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is igényelhető az első házasok adókedvezménye

Idén is lehet igényelni az első házasok adókedvezményét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2018. 01. 16. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bírságot kapott az Oberbank

Pénzforgalomra vonatkozó előírásokat sértett meg az Oberbank fióktelepe, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki.
2018. 01. 16. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadta az amnesztiáról szóló törvényt a macedón parlament

Elfogadta az amnesztiáról szóló törvényt a macedón parlament, a döntéssel a túlzsúfolt börtönöket szeretnék némileg tehermentesíteni - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.
2018. 01. 16. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többen vesznek részt Magyarországon klinikai gyógyszervizsgálatokban

Hazánkban évi 20.000 főnek adatik meg a lehetőség, hogy az elsők között próbálhasson ki új, akár a korábbinál hatékonyabban működő terápiákat, gyógyszereket. Egy 1088 fő bevonásával végzett friss felmérés szerint egyre inkább hajlandóak vagyunk részt venni gyógyszervizsgálatokban.
2018. 01. 16. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénteken ismét nőtt a WTI, a Brent 70 dolláros szinten

A WTI 64,4 dolláron állt ma reggel, miután pénteken ismét jelentős áremelkedés volt a piacon.
2018. 01. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Háromezer kezdő vállalkozás kap adózási tájékoztatót

Több mint háromezer kezdő vállalkozásnak küld tájékoztatót legfontosabb adózási tudnivalókról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jövő héten induló mentorálási program keretében - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.
2018. 01. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar régiós vezetőt nevezett ki a Mastercard

2018 januártól Romvári Frigyes a Mastercard régiós ügyfélkapcsolati igazgatójaként folytatja munkáját, ezen belül kiemelt feladata lesz a fizetéstechnológiai cég és az OTP Bank régiós kapcsolatának támogatása.
2018. 01. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvezőek lehetnek az új pénzforgalmi szabályok a bankkártya-tulajdonosoknak

Szombattól új pénzforgalmi szabályok lépnek életbe Magyarországon is, amelyek a PSD2, azaz a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított uniós irányelv alapján számos kedvező változást hoznak a pénzügyi szolgáltatások terén. Az új szabályok több esetben kedveznek a bankkártya-tulajdonosoknak.
2018. 01. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétéves részletfizetés is kérhetnek a pártok a NAV-tól

Akár kétéves részletfizetést is kérhetnek az ÁSZ szerint tiltott támogatást elfogadó, illetve szabálytalanul gazdálkodó pártok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután az MTI-nek az Origo értesülését.
2018. 01. 13. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy magánszemély vezeti a NAV adóslistáját

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 76 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt tavaly a negyedik negyedévben, a lista első helyén egy budapesti lakcímű magánszemély, Reither Zoltán állt 2017. december végén 2,002 milliárd forint tartozással, amiből 668 millió forint adóhiány, 1,334 milliárd forint pedig bírság volt.
2018. 01. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sokmilliós bírságot is kaphat a cége, ha rosszul használja a számlázó programot!

Bár csak július elsejétől lépnek életbe az online számlázásra vonatkozó új jogszabályok, a rendszer már most is működik, ezért az érintett vállalkozásoknak tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia, mivel mulasztás, késedelmes teljesítés, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forintnyi bírságot is kiszabhat a NAV, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
2018. 01. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Éles fordulatot jelentene ha a DB megvenné a Commerzbankot

Tegnap ismét felröppent az a spekuláció, hogy a Deutsche Bank esetleg megvenné a Commerzbankot.
2018. 01. 11. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelentősen javította a fenntarthatóságot

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása jelentősen javította a fenntarthatóságot, a strukturális reformok nélkül nem lehetett volna végrehajtani a költségvetés konszolidációját, és nem lehetett volna megalapozni a következő évek béremeléseit - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán, hozzátéve: visszautasít minden pártpolitikai nyomásgyakorlást.
2018. 01. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

609 milliárd forinttal növelte bevételét a NAV

Több mint 609 milliárd forinttal növelte bevételeit a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) 2017-ben az előző évhez képest - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2018. 01. 10. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bejegyezték a tőkeemelést az OTP Bank román leánybankjában

A román cégbíróság bejegyezte a OTP Bank Romania SA leánybanknál történt tőkeemelést - tájékoztatta az OTP Bank Nyrt. kedden a tőkepiaci szereplőket a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2018. 01. 10. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás