Nagyon jó minőségű borunk lesz idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.

Nagyon jó minőségű borunk lesz idén

Kiss Eliza hozzátette: az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet - emelte ki.
   
Magyarországon évente átlagosan 2,5-3 millió hektoliter seprős újbor készül, az újbor mennyisége az idén sem fogja meghaladni a hárommillió hektolitert - ismertette.
   
Elmondása szerint a szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként; a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni, a mátrai borvidéken a pálinkakészítők 160-200 forintot is adnak a szőlő kilójáért, az olaszrizlinget viszont egyes borvidékeken csak 72 forintért vásárolják fel.
   
A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret, az MTI által megkérdezett borászati szakemberek az eddigi tapasztalatok alapján megerősítették a kiemelkedő évjáratot.
   
A Tokaji Borvidéken a korai fajták hetven-nyolcvan százalékát már leszüretelték a termelők - mondta el Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki körülbelül háromszázezer mázsa szőlőtermésre számít. Jelenleg a muskotályos szőlőt gyűjtik be a borvidéken, de véleménye szerint másfél-két hét múlva az úgynevezett nagyszüret is elkezdődhet, ugyanis az időjárás miatt a korai fajtákhoz hasonlóan a furmintok és hárslevelűk is korábban értek meg a szokásosnál.
   
Hozzáfűzte: megkezdődött az aszúsodási folyamat is, ha az időjárás kedvező lesz, akkor ebben az évben nagy mennyiségű és kiváló minőségű aszútermés várható Tokaj-Hegyalján.
   
Goreczky Gergely, a borvidék egyik legjelentősebb felvásárlója, az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy a muskotályos szőlő átvételét szeptember 16-án kezdték el és csütörtökön zárják. A társaság idén a tokaji száraz és félédes borok alapanyagául szolgáló hárslevelűért és furmintért kilónként 100-140 forintot fizet minőségtől függően. Borszőlőből 62 ezer, aszúszemből pedig néhány száz mázsa felvásárlását tervezik - közölte a vezérigazgató.
   
A Balaton környéki szőlőültetvényeken a száraz, meleg nyári és őszi időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kiemelkedőnek ígérkezik, a szőlő a szokásosnál két héttel korábban érett - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke. A Nagy-Somlón, Badacsonyban, Balatonfüred-Csopakon és a Balaton-felvidéken a termés mennyisége is jónak mondható, hektáronként 7 tonna a termésátlag, bár a következő időszak időjárása még befolyásolhatja ezt.
   
Radovits Tibor tájékoztatása szerint nagyon magas, 18 és 21 közötti cukorfokot mértek a gazdák. Hozzátette: az árak nem tükrözik a jó minőséget, a gazdák átlagosan 20 százalékkal magasabb árral lennének elégedettek. Példaként említette, hogy az olaszrizling ára a tavalyi szinten van, az illatos fajtáké valamivel magasabb a tavalyinál.
   
A 2500 hektáros villányi szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó, 377 hektáron termesztett kékoportó zömét már leszüretelték a gazdák. A termés minősége nagyon jó - szögezte le. Becslése szerint a termés mennyisége az átlag felső értékéhez - hektáronként 80-90 mázsához - közelít.
   
Úgy vélte, a termelőknek a hétvégén leesett csapadék ellenére sem kell szürkerothadás-fertőzésre számítaniuk. A még tőkéken lévő bordeaux-i kékszőlőfajták és az olaszrizling termése kevésbé fogékony a kártevőre - jegyezte meg.
   
Már megkezdődött a 293 hektáron termesztett merlot betakarítása, amelyből elsősorban rosé készül. A hosszú érési idejű cabernet franc-t (330 hektár), és a sauvignont (437 hektár) pedig október első felében szüretelik. Enyhe, napos, száraz időjárás esetén a 2013-ashoz hasonló, "abszolút kiváló" évjáratra számíthatnak a gazdák - összegzett Nagy Gergely.
   
A Soproni Borvidéken a termés csaknem 60 százaléka még fent van a tőkéken. Itt mintegy 1600 hektáron foglalkoznak szőlőműveléssel, ebből több mint 1350 hektár Sopron környékén van. A fehérszőlő-fajták nagy részét már leszedték, a jellemző vörös fajtákkal - mint a kékfrankos -, pedig még várnak a gazdák. Ez utóbbi mustfoka magas ugyan, de a savtartalma is - közölte Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.
   
Értékelése szerint a minőség kifogástalan, a termésmennyiség ugyanakkor alacsony. Kevés ugyanis az új telepítés, sok az elöregedett szőlő. A felvásárlási ár ráadásul alacsony, kevesebb mint száz forint kilogrammonként - jelezte az elnök.
   
A Luka Pincészet tulajdonosa, Luka Enikő - akinek kékfrankos bora az idén Magyarország külképviseletein is helyet kapott - szerint 2015-ben volt legutóbb ilyen jó év a soproni borvidék számára. Náluk hatféle szőlőfajtából készül bor, de egyelőre csak a pinot noire-t szedték le, amelynek a cukorfoka 20-as lett.
   
A Vincellér Borászat ügyvezetője, Molnár Tibor borász szerint is jó évjárat várható, ideális cukor- és savtartalommal. A cégnél 27 hektáron hétféle szőlőfajtát termesztenek és dolgoznak fel, ennek mintegy 70 százaléka a zenit, a zweigelt, a kékfrankos és a zöld veltelini. A szüretet a zenittel már augusztus végén elkezdték, a kékfrankossal viszont várnak októberig. A sok csapadék nehezíti ugyan a munkálatokat, de rohadni nem fog a szőlő - vélekedett Molnár Tibor.

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Hozzászólások

Az ipar húzóágazatai között van a magyar élelmiszeripar

Az ipar húzóágazatai között ott van a magyar élelmiszeripar is, így ezen a területen különösen fontos a teljesítmény emelkedése - hangsúlyozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő fejlesztését bemutató sajtótájékoztatón.
2017. 10. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

300 milliárd forint jut az élelmiszeripar fejlesztésére

Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet, az ágazat fejlesztésére pedig 300 milliárd forintot biztosít - mondta Laszlovszky Gábor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari körkép őszi programsorozatának rendezvényén, Budaörsön, kedden.
2017. 10. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könnyítenének az élelmiszeradományozás lehetőségein

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést - közölte az uniós bizottság hétfőn.
2017. 10. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A legdrágább étel a világon

A világ legszegényebb országaiban egy tál étel ára akár többszáz amerikai dollárnak megfelelő összeget is elérhet - derült ki a Mastercard és a World Food Programme legújabb kutatásából. A vizsgálat szerint a fejlődő országokban az embereknek szembe kell nézniük azzal, hogy az alapvető élelmiszerek ára elérheti egy napi keresetüket is, és ez fokozottan igaz a polgárháborús övezetekre vagy gazdasági válságban szenvedő országokra.*
2017. 10. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyiért vesszük a kenyeret

fehér kenyér, házi jellegű kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban
2017. 10. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bort termel Magyarország

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 10. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi tojást eszik a magyar

Egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon, 1970-2015
2017. 10. 14. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élelmiszer-minőség - Átverik a fogyasztókat a nagy cégek?

Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi cégek átverik a közép-európai fogyasztókat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.
2017. 10. 13. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott a tojás ára

A tojás felvásárlási és fogyasztói átlagára , forint/darab
2017. 10. 13. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Kölnben

Nagy volt az érdeklődés a kiváló minőségű magyar élelmiszerek iránt az idei Anugán, a világ vezető élelmiszer- és vendéglátóipari szakvásárán Kölnben - tájékoztatta az Agrármarketing Centrum (AMC) csütörtökön az MTI-t.
2017. 10. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen az ideális magyar pálinka

Az ideális magyar pálinka: gyümölcsös az aromája; lágy, harmonikus; közepes alkoholtartalmú (40 fokos); magas alkoholtartalmú (50 fokos); gyomorban tüzet rakó; erős, torkot kaparó; alacsony alkoholtartalmú (30 fokos); A kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben.
2017. 10. 11. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még értékesebbé váltak a magyar borok

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is az Intersnack a legnagyobb magyar fűszerpaprika exportőr

A Chio termékek gyártója, az Intersnack idén 200 tonna fűszerpaprikát vásárol Magyarországon, ezzel továbbra is az egyik legnagyobb hazai fűszerpaprika exportőrök közé tartozik. A cégcsoport kizárólag minőségi magyar őrleménnyel gyártja egyik legfontosabb termékét, amelyet több európai gyárban is használnak, és 13 piacra jut a vele ízesített snackekből.   
2017. 10. 11. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban több élelmiszerben mutattak ki fipronilt

Tojáslikőrtől száraztésztáig számos élelmiszerben mutattak ki fipronilt Németországban a növényvédőszer-hatóanyaggal szennyezett tojások ügyében végzett elemzések - írta kedden a Süddeutsche Zeitung című lap, amely szerint a hatóságok megpróbálták eltitkolni az eredményeket.
2017. 10. 10. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.
2017. 10. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szemléletformálással és az élelmiszerkönyv fejlesztésével a minőségi magyar péktermékek (el)ismertségéért

A minőségi péktermékeket készítő magyar sütőipari cégek érdekében a fogyasztói tudatosság emelésére, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv további fejlesztésére van szükség – hangzott el a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Pékszövetség képviselői között tartott megbeszélésen.
2017. 10. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázat indul fiatal borászok számára

Pályázatot írt ki a Borászok Borásza Alapítvány fiatal borászok számára: az egymillió forintos ösztöndíj nyertese külföldi szakmai gyakorlaton vehet részt és szüreti tapasztalatot szerezhet valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
2017. 09. 30. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékkal nőtt az európai kávébehozatal

Az Európai Unió (EU) 2016-ban közel 3 millió tonna kávét importált, 10 százalékkal többet, mint 10 évvel ezelőtt. A behozatal 6,9 milliárd eurót tett ki - közölte az Eurostat, a kávé világnapja alkalmából pénteken közzétett jelentésében.
2017. 09. 30. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább fejlesztik a magyar borkultúrát

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.
2017. 09. 29. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi kávé fogy a világon - egy ábrán mutatjuk

Kávéfogyasztás összesen; Kávéfogyasztás megoszlása (2015/2016) ezer zsák (1 zsák=60 kg)
2017. 09. 29. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás