Négy év alatt félszáz informatikus hallgató az ELTE nemzetközi mesterképzésén

50 ország több mint 400 hallgatója, köztük 18 ELTE-s diák utazik a franciaországi Rennes városába 2016. október 27-29. között az EIT Digital mesterképzésének 5. nemzetközi tanévnyitójára. Az ELTE negyedik éve fogad hallgatókat két mesterszakra, és képez alapos innovációs és vállalkozói ismeretekkel rendelkező, kiváló műszaki szakembereket a digitális technológia kulcsfontosságú területein 9 ország 20 vezető európai műszaki egyetemével együttműködve.

Négy év alatt félszáz informatikus hallgató az ELTE nemzetközi mesterképzésén

Horváth Zoltán, az EIT Digital Budapest igazgatója, az ELTE IK dékánja elmondta: „Jelentős a munkaerőhiány az informatikai területen, nincs elég kiváló műszaki ismeretekkel rendelkező szakember. Az EIT Digital mesterképzése ebből a szempontból is hiánypótló program, mert egyedülálló módon ötvözi azon oktatási, kutatási és üzleti tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy az informatikai ismeretek mellett vállalkozói készségeket is elsajátítsanak. Ezáltal pedig Európa a digitális átalakulás egyik vezető szereplője lehet. – És hozzátette: „A képzés színvonalát jól mutatja, hogy a korábbi években végzett 38 magyar hallgató mind megtalálta a helyét a munkaerőpiacon. A legtöbben vezető hazai informatikai cégeknél dolgoznak, de vannak olyan hallgatók is, akik az EIT Digital Doktori Iskolájában, itt Budapesten folytatják tanulmányaikat. Nem csak a magyarok hozzák haza a nemzetközi programban szerzett tudásukat, több külföldi hallgató is úgy döntött, hogy a Magyarországon töltött egy év után nálunk marad: az ELTE Informatikai Karán tanul egy mexikói és egy olasz doktorandusz; egy holland alumnusunk pedig egy magyar KKV-nál helyezkedett el.”
 
Október végén 18 magyar hallgató utazik Rennes-be, hogy megkezdje élete egyik legnagyobb szakmai kalandját. A három napos rendezvényen valódi ipari problémákra keresnek majd üzletileg is hasznosítható megoldásokat, amelyeket a terület kiemelkedő képviselői alkotta zsűri előtt mutatnak be. Két évvel ezelőtt az akkori nemzetközi tanévnyitó rendezvénynek Budapest, az ELTE Informatikai Kara adott otthont.
 
Az érdeklődő hallgatók 9 ország 20 vezető európai egyeteme által kínált 8 mesterprogram közül választhatnak. A két éves képzés során kötelező szakmai gyakorlaton és két hetes nyári iskolán is részt vesznek a diákok. A program sikeres elvégzése esetén a hallgatók kettős diplomát és egy, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által kiállított oklevelet kapnak.
 
Az EIT Digital mesterképzése keretében Budapesten négy szak közül választhatnak az informatika iránt érdeklődő hallgatók. Az ELTE-n a Szoftver- és szolgáltatás-architektúrák (Software and Service Architectures - SSA) és a Biztonság és adatvédelem (Security and Privacy – S&P), a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) pedig a Digitális média és kommunikációs technológiák (Digital Media Technology – DMT), valamint a Beágyazott rendszerek (Embedded Systems – ES) területén képezhetik tovább magukat az alapképzés elvégzését követően.
 
A nemzetközi program sikerességét bizonyítja, hogy globális szinten az EIT Digital mesterképzését elvégzett hallgatók 76%-a elhelyezkedett, 24%-a pedig doktori képzés keretein belül folytatja tanulmányait. A végzettek közel egyharmada már tanulmányai befejezése előtt kapott állásajánlatot, 89%-a Európában, 98%-a pedig a tech szektorban dolgozik. 58% tervezi, hogy két éven belül saját vállalkozást indít.
 
Patrick Hartigan, az EIT Digital Master School vezetője kiemelte: "Az EIT Digital egyedülálló innovációs és vállalkozásösztönző programjai az európai oktatási kínlat élvonalába tartoznak. Célunk, hogy az EIT Digital partnerintézményeinek – egyetemeknek, kutatóintézeteknek és vállalatoknak – köszönhetően sokszínűbb és könnyebben hozzáférhető, magas színvonalú tananyagok készüljenek. Az EIT Digital egy globálisan elismert oktatási márka felépítésén dolgozik.”
 
További információ az EIT Digital mesterképzéséről és a Budapesten választható lehetőségekről itt található.
 
Az EIT Digital mesterképzésébe beiratkozott hallgatók száma évenkénti bontásban.

Hozzászólások

Rendkívüli ülést tart Országgyűlés

Jövő szerdán tartja az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését, amelyen határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg.
2019. 09. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könyvtárbuszt adtak át Egerben

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben.
2019. 09. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

Júliusban ismét egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak éves növekedési üteme. A júniusi 10,5 százalékos emelkedést követően júliusban 8,5 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, mint egy éve. Az áremelkedés lefékeződéséhez azonban sem a zöldségek, sem a burgonya árának alakulása nem járult hozzá és az állati termékek felvásárlási ára is kimaradt a lassításból - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.
2019. 09. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson az EB elnökével fog tárgyalni

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal hétfőn Luxemburgban Boris Johnson brit miniszterelnök.
2019. 09. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tornacsarnokot adtak át Miskolcon

Oktatási, kulturális és szabadidős komplex fejlesztés valósult meg Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban: az avasi lakótelepen élőknek is nyitott, közösségi, kulturális feladatokat is ellátó, 1,45 milliárd forintból létrejött Közös-Tér Központot pénteken adták át.
2019. 09. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban

Augusztusban csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.
2019. 09. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállt az algák szaporodása a Balatonban

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.
2019. 09. 15. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 37. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 09. 14. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn egész Magyarországon - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.
2019. 09. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a mezőgazdasági árak - egy ábrán

A mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; Növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen
2019. 09. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon a házasságkötés reneszánszát éli

Az idei év első felében a házasságkötések száma közel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli - mondta Novák Katalin Szentendrén, ahol a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) őszi találkozója keretében öt fiatal pár kötött házasságot.
2019. 09. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

50 megállót és vasútállomást újítanak fel

Összesen 700 megállója és vasúti állomása van a MÁV-nak országszerte. Ezek közül ötvenet újítanak fel 2023-ig - mondta Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont, de legkésőbb jövő tavasszal átadják.
2019. 09. 14. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Decemberben jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató

A felsőoktatási felvételi tájékoztató decemberben jelenik meg - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
2019. 09. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország élen jár a csúcstechnológiai beruházásokban

Élen járunk a csúcstechnológiai beruházásokban, Magyarországon a második legnagyobb a világon a csúcstechnológiával gyártó ipar aránya jelenleg - emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akciókat hirdetett meg a MÁV

A MÁV is csatlakozik az Európai Mobilitási Héthez, a program idejére kedvezményes akciókat hirdetett meg - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
2019. 09. 14. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is díjazták a magyar szinkronszakma legjobbjait

Idén is díjazták a magyar szinkronszakma legjobbjait. A fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban pénteken rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját.
2019. 09. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok

Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok, a vasárnapig tartó programsorozatot pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter nyitotta meg ünnepélyesen.
2019. 09. 14. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet Magyarországon

Átadták az Alteo Nyrt. új energiatárolóját pénteken Budapesten, az energiaszolgáltató a régió első ilyen létesítményét fejlesztette ki 1,1 milliárd forintból. Áder János köztársasági elnök az ünnepségen kijelentette: Magyarországon 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet.
2019. 09. 14. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadta saját fejlesztésű innovatív, ipari energiatárolós projektjét az ALTEO

Áder János köztársasági elnök, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében lezárult az ALTEO Nyrt. első, 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési programja. A magyar tőzsdei vállalat Kelet-Közép-Európában és hazánkban az elsők között épített ipari méretű akkumulátoros energiatárolót. A létesítményt sikeresen kapcsolták rá a hazai villamosenergia-hálózatra, ami nagymértékben hozzájárulhat az olyan időjárásfüggő megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél hasznosításához.
2019. 09. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások: