Néhány lépés a GDPR-nak megfelelő blokklánc megtervezéséhez

A blokklánc technológia elterjedésére már az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) keretei között kerülhet sor az Európai Unióban. A forradalminak tartott adattárolási módszeren alapuló zárt adatblokkok alkalmazását eseti alapon kell értékelni, hogy mind a technológiát alkalmazó adatkezelők, mind pedig az adatfeldolgozók jogszerűen járjanak el.

Néhány lépés a GDPR-nak megfelelő blokklánc megtervezéséhez

A blokklánc egymással megegyező adatblokkokat tárol a hálózaton, amely adatbázisként, egyfajta nyilvános, bárki által hozzáférhető főkönyvként működik. Egy blokk az adatokat, a tranzakciók listáját és a benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza. A blokkláncot egyszerre több, akár milliós nagyságrendű számítógép tárolja, ami azt jelenti, hogy az adatbázis nyilvános, az interneten keresztül bárki által hozzáférhető, ellenőrizhető vagy akár egy-egy tranzakció is hitelesíthető.
 
Mivel a technológia mélységeiben egyelőre széles körben kevésbé ismert, az adatvédelmi rendelethez kapcsolódó joggyakorlat pedig még nem egyértelmű, ezért hosszabb távon fog tisztázódni, hogy a blokklánc technológia alkalmazása miként válik GDPR kompatibilissé. A Commission nationale de l'informatique et des libertés (CNIL), The US National Institute of Standards and Technology's (NIST) és a European Union Blockchain Observatory and Forum's (EUBOF) tanulmányai, valamint dr. Bereczki Tamás és dr. Liber Ádám, a Baker McKenzie adatvédelmi és adatbiztonsági kérdésekkel foglalkozó tanácsadóinak, tapasztalatai alapján az alábbi tényezőket érdemes figyelembe venni egy, a GDPR előírásainak megfelelő blokkláncrendszer megtervezése során:
 
1.     Milyen üzleti célok elérésénél lehet segítségünkre a blockchain rendszer? – A kérdés megfogalmazása és megválaszolása segít felmérni a blokklánc technológia alkalmazásának szükségességét, valamint hozzájárul a kapcsolódó adatvédelmi és információ biztonsági kockázatok, illetve a rendszer működéséhez szükséges megoldások felismeréséhez. Amennyiben indokoltnak tűnik a technológia alkalmazása, akkor a rendszert célszerű úgy megtervezni, hogy az üzleti célok elérését támogassa amellett, hogy megfeleljen a GDPR előírásainak.

2.     Milyen adatáramlási folyamatokat vonjunk be? – Érdemes definiálni az adatfolyamok csomópontjainak egymáshoz való csatlakozását, meghatározni a szereplőket, akik a blokkláncba való feltöltésért felelősek vagy a kimeneti adatokhoz hozzáférnek, jogosultságkezelt hálózat esetében pedig a megfelelő jóváhagyási szinteket.

3.     A blokklánc rendszerébe felvitt adatok besorolásának ellenőrzése. – Ahol nem szükséges a személyes adatok tárolása, ott érdemes ettől eltekinteni. Amennyiben ez nem elkerülhető, úgy javasolt például az EUBOF által ajánlott releváns kockázatcsökkentési technikákat alkalmazni.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

4.     Az adatkezelés jogalapjának meghatározása személyes adatok használata esetén. – Amennyiben a személyes adatok feldolgozásának jogszerűsége nem biztosítható előre, akkor további garanciális intézkedéseket kell alkalmazni (pl. teljes anonimizáció). A személyes adatok felhasználásának jogalapja a használt blockchain rendszer típusának függvényében eltérhet egymástól.

5.     A blokklánc rendszerben való személyes adatok kezelése esetén érdemes előre meghatározni az adatkezelői, közös adatkezelői és adatfeldolgozói pozíciókat. – A szerepek meghatározását javasolt rögzíteni, ezért érdemes átgondolni és definiálni a blokklánc irányítási modelljét, azaz ki lesz adatkezelő, közös adatkezelő és adatfeldolgozó, és hogy ezen szerepkörök hogyan viszonyulnak a tervezett blokklánchoz.

6.     Megfelelő eljárások létrehozása az érinteti jogok gyakorlásához. – A CNIL szerint a hozzáférési és adathordozhatósági jog kompatibilis a blockchain rendszerrel, azonban az adatkezelés korlátozását és az elfeledtetéshez való jogot a természetéből adódóan nem támogatja a technológia kivitelezése. Különösen fontos, hogy "okos szerződések" esetén figyelemmel kell lenni a GDPR-ban írt automatizált döntéshozatallal kapcsolatos érintetti jogok biztosítására, amely emiatt ellentétes lehet az "okos szerződés" céljával és joghatás kiváltására való képességével.

7.     A funkcionális és nem funkcionális rendszerkövetelmények megtervezése. – Az NIST szerint ajánlott előre felmérni a blokklánc technológiájának fél-állandó alkalmazási természetét, a szükséges erőforrás-felhasználást, az esetleges előforduló téves blokk hitelesítéseket, a titkosításhoz és aláíráshoz alkalmazott privát kulcsú infrastruktúra jelentette követelményeket, valamint a releváns problémák azonosítását elvégezni.

8.     Felmérni, értékelni és redukálni a blokkrendszerben tárolt információ biztonsági és adatvédelmi kockázatokat. – Ide tartozik az adatvédelemmel, a kiberbiztonsággal és a blockchain technológia "no trust" természetével kapcsolatos kockázatok felmérése és kezelése.

 

9.       A rendszer folyamatos ellenőrzése, elemzése és fejlesztése. – A GDPR 24. és 32. cikke előírja, hogy az adatkezelők és az adatfeldolgozók értékeljék újra az adatok biztonságát és fejlesszék a szervezési és technikai kontrolljaikat az adatkezelés kockázatainak folyamatos nyomon követése érdekében.


Kalkulátor ajánlónk:
Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor
Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor
Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Egyre több a családjogi ügyek száma a járásbíróságokon

Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes érkező polgári és gazdasági peres ügy csaknem negyven százalékát teszik ki járásbírósági szinten, évente mintegy ötvenezer családjogi ügy érkezik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az MTI-vel.
2019. 09. 12. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adózok 1,5 milliárd forint szja-t ajánlottak fel a Nemzeti tehetség programnak

A Nemzeti tehetség programnak tavaly csaknem 1,5 milliárd forintot, míg az egyházaknak 4,8 milliárd forintot ajánlottak fel az szja 1+1 százalékáról rendelkezők tavaly - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel.
2019. 09. 11. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csak azok a könyvelők maradnak talpon, akik kihasználják a digitalizáció előnyeit

„A digitalizáció jelentősen át fogja alakítani a könyvelők mindennapi munkáját, jobb minőségű szolgáltatásokat tesz elérhetővé az ügyfelek számára, de csak a magukat és irodájukat folyamatosan fejlesztő könyvelők maradhatnak talpon a versenyben.” – foglalta össze a napjainkban zajló folyamatokat az Adótanácsadók Egyesülete szeptember 5-én megtartott Digitalizáció és automatizálás a könyvelésben című konferenciája kapcsán Horváth Ilona, az egyesület Digitális tagozatának elnöke.
2019. 09. 11. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben folytatódik a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy a Szegedi Törvényszéken

Megváltozott összetételű tanáccsal október második felében folytatódik a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó ügy a Szegedi Törvényszéken - tájékoztatta a bíróság kedden az MTI-t.
2019. 09. 11. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudjunk róla! Új módszerrel ellenőriz az adóhatóság

Az utóbbi években átalakult az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata. Több kisebb vizsgálattal, a rendelkezésére álló adatok (online pénztárgép, EKÁER) felhasználásával szondázza, vajon az adózók betartják-e a jogszabályokat. Mélyre ható ellenőrzésbe mostanság már csak ott kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ahol biztosra mehet. Ilyenkor általában sikerrel is jár.
2019. 09. 09. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

310 ezer forint adót spóroltak a gyermekes családok

Több mint 310 milliárd forinttal támogatta tavaly az állam adó- és járulékkedvezmény formájában a legális keretek között dolgozó és gyermeket nevelő szülőket - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. 09. 09. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamis parfümköket és cipőket foglalt le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai 24 millió forint értékű hamis parfümöt és 132 pár hamis cipőt foglaltak le az M1-es autópályán - közölte a szervezet Komárom-Esztergom megyei igazgatósága pénteken az MTI-vel.
2019. 09. 07. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen csökkent az adóelkerülés Magyarországon

Az online korszak bevezetése óta Magyarországon öt év alatt 12 százalékponttal csökkent az úgynevezett áfa-adórés; az Európai Bizottság csütörtökön megjelent tanulmánya szerint eredményesek a kormány gazdaságfehérítő intézkedései, amelyeknek köszönhetően 2018-ra, az Európai Unióban is példaértékű módon, egyszámjegyűre zsugorodott az adóelkerülés mértéke - tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.
2019. 09. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Számlagyárat működtető szegedi csoport tagjai ellen emeltek vádat

Számlagyárat működtető szegedi csoport tagjai ellen emelt vádat az ügyészség, a hatóságok eredményes fellépésének köszönhetően az okozott 1,5 milliárd forintos kár teljes egésze megtérülhet - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.
2019. 09. 06. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adathalászokra figyelmeztet a NAV

A napokban ismét több bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) arról, hogy adathalászok kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.
2019. 09. 05. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre többen kaphatnak egyházi 1 százalékot

A vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak jövőre a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a honlapján.
2019. 09. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós áfareform: adómentes számlázás előtt ellenőrizni kell a vevő adószámát

Négy hónap múlva, azaz 2020. január 1-én átalakul az Európai Unió áfaszabályozása. A Quick Fixes néven futó reform egyebek mellett a vevői adószámokkal kapcsolatos szabályokon is változtat. Fel kell készülni arra, hogy a magyar vállalkozások külföldi ügyleteik után a jövő év elejétől csak némi pluszmunka elvégzése árán számlázhatnak adómentesen.
2019. 09. 04. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új transzferár szabályozás – fókuszban a megfelelő jövedelmezőség számítás

A transzferárazás továbbra is az adóhatóság kiemelten fontos vizsgálati területei közé tartozik. A 2018. január 1-jén vagy azt követően kezdődő pénzügyi évekre vonatkozóan már a 32/2017. (X.18.) NGM rendelet („NGM rendelet”) előírásai szerint kell elkészíteni az adózóknak a transzferár nyilvántartást, amelynek az egyik legfontosabb újdonsága az adózók pénzügyi adatainak megfelelő részletezettségű bemutatására vonatkozó követelmény
2019. 09. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós rendelet védi a vállalkozásokat az online közvetítőcégekkel szemben

Az eddigieknél szigorúbb szabályok mellett, átláthatóbban kell működniük 2020. július 12-től a vállalkozások és fogyasztók közé ékelődő online közvetítő szolgáltatóknak. Nemrégiben lépett ugyanis hatályba az Európai Unió e kör tevékenységét szabályozó rendelete. Az online közvetítő szolgáltatóknak ennek megfelelően egy éven belül alaposan újra kell gondolniuk, milyen szerződéses feltételekkel működnek és megfelelő panaszkezelési rendszert is működtetniük kell üzleti partnereik számára.
2019. 08. 30. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 számlázási hiba, amit már nem követhetsz el

A számlázás unalmas és időrabló feladat. Viszont minél gyorsabban szeretnénk letudni, annál több a hibaforrás, ami viszont csak még több adminisztrációhoz vagy késedelmes fizetéshez vezet. Szóval, csak nyugalom, ezúttal is többet ésszel, mint erővel. A Billingo szakértői összegyűjtötték a 10 leggyakoribb hibát, amelyekkel egy kis odafigyeléssel soha nem kell majd szembesülnöd.
2019. 08. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Figyeljünk a külföldi ÁFA visszaigénylés közelgő határidejére

Viszonylag kevés hazai cég szokta visszaigényelni a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák ÁFÁ-ját, helyette inkább bruttó költséget könyvelnek. Ennek fő oka, hogy a magyar vállalatok többsége nincs tisztában azzal, hogy a NAV-hoz egy elektronikusan benyújtott kérelem segítségével ez a tétel díjmentesen visszaigényelhető, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
2019. 08. 27. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért blokkolhatja az élelmiszer-automatákat a NAV

Az adóhatóság blokkolja azoknak az élelmiszer-automatáknak az automata felügyeleti egységét (AFE), amelyeknek a felügyeleti szolgáltatását megszünteti a Magyar Posta - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.
2019. 08. 27. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyermekeket és a betegeket segítik leginkább az online adakozók

A gyermekeket, a betegeket és az állatokat segítő jótékonysági szervezeteknek szeretnek leginkább adományozni az internetezők – derült ki a Díjnet független e-számlakezelési szolgáltató több ezer adatának elemzéséből. A Díjnet felületén eddig 18 szervezetnek lehetett adományozni, idén augusztustól pedig újabb ötnek. Alkalmanként átlagosan 3600 forinttal segítik az alapítványokat az online adakozók.
2019. 08. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek az adóbevételek Németországban

Csökkentek az adóbevételek Németországban júliusban, ötödik hónapja először.
2019. 08. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A készpénzfizetés szabályai, avagy mennyit fizethetünk cashben partnereinknek?

Kevesen tudják, hogy 2019-ben egy pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében egy másik, szintén pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó számára nem fizethet többet készpénzben, mint bruttó 1,5 m Ft havonta. A szabály jól jelzi, hogy a hatóságok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a készpénzfizetés visszaszorítására a gazdaság kifehérítése érdekében. – emelte ki Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere. A tranzakciók 1,5 m Ft-ot meghaladó része után 20% mulasztási bírságot kell fizetni.
2019. 08. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások: