Nem kell menetlevelet vezetni minden kishaszongépjárműhöz

A 3,5 tonna alatti kisteherautóknak nem kötelező menetlevelet vezetni, ha saját árút szállítanak, vagy nem szállítanak árút. Útnyilvántartást viszont ajánlott!

Nem kell menetlevelet vezetni minden kishaszongépjárműhöz

A legfeljebb 3,5 tonna műszakilag megengedett össztömegű teherautók kishaszongépjárműnek számítanak, forgalmi engedélyükben N1 jelzés szerepel.

A legtöbben a szabályozás ismeretének hiányában azt gondolják, hogy a kisteherautójukhoz kötelező menetlevelet vezetni. Még olyan vállalkozók is vannak, akiket a menetlevél vezetése tántorít el a kishaszongépjármű vásárlástól.

Ezért fontos tudni, hogy a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján, amennyiben az árútovábbítást a vállalkozás nem díj ellenében végzi, vagy nem szállít árút és a gépjárművek össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát, fuvarlevél ill. menetlevél használata nem kötelező. Azonban a költségek, a lízing- és/vagy dízel ÁFA elszámolásához útnyilvántartást kell vezetni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság menetlevelekkel kapcsolatos hivatalos tájékoztatója is ezt támasztja alá. "Az útnyilvántartásukat már mobil app segítségével is elkészíthetik a kisteherautó tulajdonosok! Az egyszerűen kezelhető, online útnyilvántartó alkalmazásunknak nagy sikere van. Egyre többen választják, hogy megszabaduljanak a papírmunkától, ezzel korszerű, gyors és egyszerűen használható elszámolási módszert látnak a megoldásunkban." - mondta Barazsy Ákos, az útnyilvántartás szakértője.

Ha a menetlevél nem kötelező, akkor miért van szükség mégis a törvényi előírásoknak megfelelő útnyilvántartásra? A dízel ÁFA és a lízing ÁFA visszaigényléséhez, valamint a kisteherautó költségeinek (pl. üzemanyagszámla, szervizszámla) elszámolásához mindenképpen szükség van útnyilvántartásra.

Átalány elszámolásra ezen a területen nincs lehetőség, és mivel többnyire 100%-ban céges használatban van az autó, jelentős összegeket spórol a vállalkozás útnyilvántartással!

Az útnyilvántartásnak kötelezően tartalmaznia kell:

- a gépjármű típusát

- a gépjármű forgalmi rendszámát

- az év első és utolsó napjának kilométeróra állását (havonta ajánlott)

- az utazás időpontját

- az utazás kiindulópontját

- az utazás célját és a partner nevét, címét (honnan-hova)

- a megtett kilométerek számát tételesen

- tankolások helyét, idejét, üzemanyag mennyiségét, árát.

Nem érdemes alábecsülni az útnyilvántartás jelentőségét, mert egy esetleges NAV ellenőrzés során komoly büntetéseket fizethet a cég! "Sok vállalkozó fejében még mindig az van, hogy macerás az útnyilvántartás készítése, azonban évek óta létezik a piacon már olyan útnyilvántartó program, amivel egyszerűen el lehet készíteni a NAV-álló útnyilvántartást, akár visszamenőleg is!

A RoadRecord Online útnyilvántartó program automatikusan kiszámolja a partnerek közti távolságokat is, és a hozzá kapcsolódó mobil app segítségével menet közben is lehet rögzíteni a utakat - így már tényleg játék az egész!" - teszi hozzá a RoadRecord.hu Kft. ügyvezetője.

Hozzászólások

Nemzetközi szinten is versenyképes a magyar élelmiszeripar

A magyar élelmiszergazdaság az idén az első hét hónapban 10 százalékkal növelte termelési értékét, meghaladva ezzel a 2000 milliárd forintot, vagyis kifejezetten versenyképes - jelentette ki Szijjártó Péter hétfőn Zalaegerszegen.
2019. 09. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül az agrárberuházások támogatása

Új kamattámogatási lehetőséggel és kibővített garanciaprogrammal bővül a mezőgazdasági beruházások ösztönzése - jelentette be az agrárminiszter hétfőn Budapesten.
2019. 09. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2019. 09. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 09. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 09. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 09. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek

Energetikai segítséget ígért Washington szövetségeseinek Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a szaúd-arábiai olajterminálok elleni szombati támadások után.
2019. 09. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már ötvenezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját

Július elseje óta már ötvenezernél többen igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik formáját - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
2019. 09. 17. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson szerint csak így van esély a megállapodásra

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint van esély új megállapodásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, de ebben nem szerepelhet a jelenlegi tartalékmegoldás - backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.
2019. 09. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A műanyag redőny előnyei és tulajdonságai

Bár a műanyag redőny és az alumínium között lényeges különbségek vannak, mégis a legtöbben a műanyag kivitel mellett teszik le a voksukat. Ez főleg azért lehetséges, mert árban sokkal elérhetőbbek mindenki számára, mint utóbbi társaik.
2019. 09. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ipari hőlégfúvó garantált komfortérzetet biztosít

Ahhoz, hogy egy ingatlanban való időtöltés kellemes és komfortos legyen, elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ez a kijelentés akkor is érvényes, ha nagyobb területtel rendelkező ingatlanok hőmérsékletéről kell gondoskodni. Legyen szó akár csarnokokról, műhelyekről vagy hatalmas rendezvénysátorokról, az ipari hőlégfúvó garantálja a komfortérzetet.
2019. 09. 17. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Miben befolyásolják a rossz szülői minták a párkapcsolatodat?

Manapság a párkapcsolati problémák sokkal inkább felszínre kerülnek, mint korábban. Régen házon belül megoldották a felmerülő gondokat, ma már az emberek sokkal könnyebben lépnek ki egy kapcsolatból. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?
2019. 09. 17. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kardántengely felújítás

A tengely egyike azoknak a nagyon fontos gépészeti elemeknek, amelyet szinte az összes mozgó berendezésben megtalálhatunk. Természetesen ez az autóknál sincs másképp. A tengelyek a forgó mozgást végző gépelemek forgatónyomaték átvitelében játszanak szerepet. Kialakításuk helyenként eltérő lehet, de részleteiben hasonlóak. Így van ez a kardántengelynél is. Felújításuk igen költséges. Viszont a jó hír az, hogy pontos szabvány meghatározás után ezek is szinte kivétel nélkül felújíthatóak.
2019. 09. 17. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fertőtlenítés UV-C sugárzással!

Talán te is elgondolkodtál már azon, hogyan lehet a lehető legbiztosabbra menni a különböző fertőzések kiküszöbölésében. Ma már a technológia nem ismer határokat, és bátran válogathatnak az innováció ínyencei.
2019. 09. 17. 00:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Szervusz, kíváncsi utazó!

- Szia! Annyira tanácstalan vagyok. A családom eléggé népes, összesen 15-en vagyunk a nagynénikkel, nagyszülőkkel és gyerekekkel. Ki akarunk ruccani a jövő hónapban egy hétvégére, de fogalmam sincs, hol szálljunk meg. Szeretjük az önállóságot, és nem igazán kedveljük a hoteleket. Kicsit zárkózottak vagyunk. Egy családias, de modern, több szolgáltatással ellátott helyre gondoltunk, ahol a gyerekek és a felnőttek is jól szórakozhatnak. Nincs valami ötleted, hogy milyen szállástípus a megfelelő nekünk?
2019. 09. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szülők félrelépése a gyerekekre is kihat

Szülőként gyakran elfelejtjük, hogy a gyerekeknek milyen érzékeny a „radarjuk”, és akkor is észreveszik, hogy valami gond van a családban, ha nem mondunk nekik semmit.
2019. 09. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak a sertéstartók

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.
2019. 09. 16. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mától indul az országos véradási akció

Hétfőtől péntekig országos véradási akciót tart az egyik munkaerő-toborzással is foglalkozó cégcsoporttal közösen az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni Híradójában.
2019. 09. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassú a változás műanyagok lecserélésében

Az egyszer használatos vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. elemezte az elmúlt másfél év értékesítési adatait arra keresve a választ, mennyiben változott a műanyag termékek eladása a papír, illetve a növényi alapanyagú PLA-val szemben. Az eladási kimutatásból összeségében az látszik, hogy a műanyag alapanyagú terméket nagyon lassan váltják a környezetbarát (papír és PLA) termékek, azonban a változás már mérhető.
2019. 09. 16. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

5 millió Ft-os versenyfelügyeleti bírság Rubint Réka és a The Body Shop influenszer-marketingje kapcsán vállalt kötelezettségek hiányosságai miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megbírságolta Rubint Réka cégét, az Alakreform Kft.-t és a The Body Shop termékeket forgalmazó Avanzo-Trade Kft.-t, mert nem teljesítették maradéktalanul online média-megjelenéseikkel kapcsolatban korábban vállalt kötelezettségeiket.
2019. 09. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások: