Nézzük, hogy is áll most az USA gazdasága!

Már a 2016. novemberi amerikai választások előtt elindult az inflációs várakozások emelkedése a tengerentúlon, amire a választások egyfajta katalizátorként hatottak. Ennek eredményeként az amerikai 10 éves államkötvények hozama rövid idő leforgása alatt 1,8%-ról egészen 2,6%-ig emelkedett. Januárban ezt követően a piacok elkezdtek kételkedni az új elnök által belengetett fiskális stimulust illetően, és mind az inflációs várakozások, mind a hozamok kisebb csökkenésnek indultak. A korrekció az amerikai 10 éves államkötvények hozamában a 2,3%-os szintig tartott, ami több esetben is fordulót jelentett.

Inflációs várakozások és az amerikai 10 éves államkötvények hozamának alakulása az USA-ban

 

forrás: Bloomberg


Válság előtti szinteken az amerikai gazdaság


Az utóbbi hetekben úgy tűnik, hogy a piacok rájöttek arra, hogy az infláció az USA-ban egy 1.000 milliárd dolláros fiskális stimulus nélkül is fel fogja ütni a fejét. Ennek magyarázata, hogy a gazdaság már egy ideje nagyon közel van a Fed által definiált teljes foglalkoztatottsághoz, ráadásul a hosszú ideig makacsul alacsony árszínvonal is emelkedésnek indult az utóbbi hónapokban. Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy az amerikai gazdaság utoljára a gazdasági válság előtti időkben volt hasonlóan közel a Fed kettős mandátumához (4,5-5% közötti munkanélküliség, 2%-os infláció). Ekkor mind a 10 éves államkötvények hozama, mind pedig az alapkamat 5% körüli szinten volt, amihez természetesen hozzá kell tenni, hogy egy kicsivel 3%-nál magasabb infláció tartozott.

 

forrás: Bloomberg


A Fed által gyakran kommunikált szempont az infláció alakulásának tekintetében a bérek növekedési üteme. Ebben a mutatóban is emelkedést láthattunk az utóbbi időben, amire az is ráerősít, hogy 2017-től 20 amerikai államban emelték a minimálbéreket, ami a magasabb kereseti kategóriákban is könnyen bérnyomáshoz vezethet. Ebből a szempontból mindenképpen érdemes lesz figyelni a most pénteken megjelenő amerikai munkaerőpicaci adatokat, hogy miként alakul a bérek növekedési üteme február hónapban.


Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 2,5% (KSH, 2017. szept.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

2017-ben nem csak ígérget a Fed


A fent vázolt makrogazdasági folyamatok a Fed tagjait is meggyőzték afelől, hogy igen jó állapotban van az amerikai gazdaság, és hosszú évek után most már valóban esedékes az alapkamat fokozatos emelése. Többen, köztük maga Janet Yellen is azon a véleményen vannak, hogy nem szabad tovább késlekedni a kamatemeléssel, ugyanis egy esetlegesen hirtelen megugró infláció a kamatok egyszeri és nagyobb mértékű emelését tehetné szükségessé, ami turbulenciákhoz vezethetne a pénz- és tőkepiacokon. Jelenleg valójában már nem is az a kérdés, hogy kamatot emel-e március 15-ei ülésén a Fed, hanem sokkal inkább az, hogy idén hogyan alakul a kamatpálya a decemberben beharangozott, három 25 bázispontos kamatemeléshez képest. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a piac eleinte eléggé szkeptikus volt a három kamatemeléssel kapcsolatban, azonban mára már 50% feletti valószínűséget tulajdonít ennek. Amennyiben az alább látható ábrára tekintünk, jól látszik, hogy az utóbbi hónapban valójában ez volt az a tényező, ami igazán befolyásolta a dollár piacát.

forrás: Bloomberg


Tőkemozgások


Amennyiben a Fed-nek ténylegesen sikerül az eddig kommunikált fokozatos mértékben emelni a kamatokon és ezzel párhuzamosan a rövid hozamok tovább emelkednek az egy újabb nagyobb mozgáshoz vezethet az egyes eszközosztályok között. Anno az amerikai választásokat követően rengeteg tőke áramlott ki a kötvényalapokból, ugyanis ezek az eszközök a felgyorsuló hozamemelkedés hatására sokat veszítettek az értékükből. Ez a tőke jórészt a részvénypiacokon talált gazdára, aminek köszönhetően a vezető amerikai részvényindexek újabb ás újabb csúcsokra emelkedtek. Ez a folyamat a hozamemelkedés belassulását követően megfordulni látszott, azonban könnyen lehet, hogy ez csak átmenetinek bizonyul és tovább folytatódhat az átcsoportosítás az eszközosztályok között, ami további lökést adhat a
részvénypiacoknak.


Nagy nyertes a pénzügyi szektor


A részvénypiacon különösen a bankok és a nagy biztosítók vannak kedvező helyzetben, hiszen ők a hozamok emelkedéséből közvetlen módon is profitálnak. A Bank of America úgy pozícionálta magát, hogy kamatbevétele a hozamgörbe 1%-os párhuzamos megugrása esetén 3,4 milliárd dollárral növekedne, ami a 2016-os érték 8%-át tenné ki. A Citigroup esetében ugyanez az érték 2 milliárd dollár lenne, ami az elmúlt egy évi kamatbevétel 4,4%-ának felelne meg. A biztosító társaságok is haszonélvezői lehetnek a hozamok további emelkedésének, ugyanis több száz milliárd dollárnyi vagyont kezelnek, amit jórészt nagyon alacsony kockázatú eszközökbe, többek között amerikai állampapírokba fektetnek. Több piaci szereplővel szemben ők lejáratig tartják az állampapírokat, majd az éppen esedékes lejáró mennyiséget az adott hozamszint mellett újranyitják, így profitálván a hozamok emelkedéséből. Ebből a jelenségből főként a nagy biztosítók profitálhatnak, mint például a Metlife, a Prudential vagy a Manulife.


Tovább erősödhet a dollár


Végezetül érdemes megemlíteni a fenti folyamatok dollárra gyakorolt hatását. A rövid hozamokat a Fed kamatemelései, míg a hosszú hozamokat az inflációs várakozások hajtják felfele, így az amerikai kötvények igen magas hozamot kínálnak a többi fejlett gazdaság kötvényeihez képest. Érdekesség, hogy az amerikai kötvények nagyjából 4 éves lejáratig bezárólag még a magyar kötvényeknél is magasabb hozamot tudnak felmutatni. Ez a hozamkülönbözet mindenképpen a dollár malmára hajtja a vizet. További dollárerősödést indukálhat az, hogy ha a piac elkezdi agresszívabban árazni az idei három, netán négy (jelenleg 21%-os valószínűség) kamatemelést, amire a március 15-ei kamatmeghatározó ülést követő kommentárok segíthetnek rá. A Fed ráadásul ismét közzéteszi előrejelzését (dot plot)a várható kamatpályát illetően, ami szintén fontos információt nyújthat ezzel kapcsolatban.


Gazdaságpolitikai oldalról a határkiigazított társasági adó kérdése lesz kulcsfontosságú a dollárral kapcsolatban. Ennek bevezetése az amerikai export versenyképességének javulásán keresztül növekvő dollárkeresletet eredményezne, így felértékelvén az amerikai devizát. Amennyiben ez a javaslat nem fogja az adóreform részét képezni, az rövidtávon eladói nyomást okozhat a devizában.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Kissé csökkent az euróövezet magánszektorának teljesítménye

Kissé lanyhult az euróövezet magánszektorának teljesítménye októberben, a foglalkoztatottság azonban egy évtizede a legnagyobb mértékben bővült.
2017. 10. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiknek érdemes beoltatni magukat influenza ellen?

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni - mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában kedden.
2017. 10. 24. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeptemberben csökkent a világ acéltermelése

Szeptemberben 141,43 millió tonna volt a világ acéltermelése, ami 2,3 százalék csökkenés augusztushoz képest - közölte a nemzetközi acélipari szövetség.
2017. 10. 24. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább növekedhet a kiskereskedelmi forgalom

A következő hónapokban is folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése, a bővülést a közelgő ünnepi időszak és az építőipar felfutása is segíti - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a kiskereskedelmi forgalom augusztusi adataira reagálva.
2017. 10. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Biztosítási díjbevételek Magyarországon - egy ábrán

Bruttó biztosítási díjbevétel (milliárd forint)
2017. 10. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge a verseny a kgfb-piacon

Történelmi csúcsot dönthet idén a biztosítók díjbevétele, főképp a vagyonbiztosítások gyarapodásával, a biztosításközvetítők új szerződéseinek értéke már meghaladta a válság előtti szintet. A verseny ugyanakkor gyenge a lakásbiztosításoknál és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnál (kgfb-nél), noha az ügyfelek tudatosabb biztosító-váltással sokszor jobb ár-érték arányú szolgáltatáshoz jutnának - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
2017. 10. 24. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorította az EU a tengeri közlekedés biztonsági szabályait

Szigorította az Európai Unió hétfőn az unión belüli tengeri közlekedésben részt vevő személyhajókra vonatkozó biztonsági szabályokat és követelményeket.
2017. 10. 24. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlésen

Több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlés kedden véget érő ülésén.
2017. 10. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Októberben csökkent a GKI konjunktúraindexe

Októberben a szeptemberi történelmi csúcsához képest kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe, ez az üzleti várakozások romlásának következménye, a fogyasztói várakozások ugyanis hibahatáron belül, de javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2017. 10. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig változott a forint

A dollárral szemben nem változott, az euróval és a svájci frankkal szemben árnyalatnyit gyengült a forint kedd reggelre a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz veled OTP részvény?

Lokális csúcsa környékén megpihenve az OTP sem alkotott nagyot az elmúlt kereskedési hét záró napján, döntésképtelen gyertya született.
2017. 10. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadták az oltástörvény tervezetét Romániában

Egyetlen tartózkodással, csaknem egyhangúlag szavazta meg a román szenátus hétfőn az oltástörvény tervezetét, amely a súlyos kanyarójárvány közepette éles közvitát váltott ki a román társadalomban.
2017. 10. 24. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Soros Györggyel találkozott a szlovák államfő

Soros György milliárdos üzletemberrel találkozott szeptemberben New Yorkban Andrej Kiska szlovák államfő - jelentette a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség hétfőn.
2017. 10. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

RICHTER elemzés

2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAGYAR TELEKOM elemzés

2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a horvát államháztartás hiány

A horvát államháztartás hiánya 2016-ban rekord alacsonyra, a hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékára csökkent, miközben a GDP-arányos államadósság 2015-höz képest két és fél százalékponttal 82,9 százalékra esett - közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A brit külügyminiszter nem zárná ki a katonai megoldás lehetőségét

A brit külügyminiszter szerint "senki a világon" nem akarja, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajuljon, de "legalábbis elviekben" nyitva kell tartani a katonai beavatkozás lehetőségét.
2017. 10. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás