Olaj - Az orosz borúlátás jött be

Londoni pénzügyi elemzők szerint az orosz gazdaság működési környezetének folyamatos romlása miatt mára a korábbi borúlátó növekedési forgatókönyvek váltak alapeseti előrejelzéssé.

Olaj - Az orosz borúlátás jött be

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői kedden ismertetett, jelentősen rontott prognózisukban közölték: 2016-ra már 2,1 százalékos visszaeséssel számolnak az orosz gazdaságban, és jövőre is csak 0,9 százalékos növekedést várnak. A ház eddig az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos idei csökkenését valószínűsítette, és 2017-re szóló előrejelzésében 1,7 százalékos növekedés szerepelt.

 

A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálat előzményeként jelentősen, 50 dollárról 35 dollárra csökkentették az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajfajta idei hordónkénti átlagos árfolyamára adott prognózisukat. Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 2016-ban 63 milliárd dollárral, az éves orosz GDP-érték 5,8 százalékával zuhan az olaj- és a földgázexportból eredő bevétel.

 

Ebben a környezetben a Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az orosz folyómérleg-egyenleg többlete az idén 41 milliárd dollárra - a hazai össztermék 3,8 százalékára - zsugorodik a 2015-ben mért 65,84 milliárd dollárról, amely a tavalyi GDP-érték 5,6 százalékának felelt meg. A ház szerint a másik járulékos következmény az államháztartási hiány növekedése lesz. A cég londoni elemzői az idei évre - kiigazító lépések elmaradása esetére - 5,5 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet sem zárnak ki a tavalyi 2,6 százalékos hiány után. Az utóbbi időben más nagy londoni házak is folyamatosan rontják az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseiket a csökkenő olajárak miatt.

 

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették. A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.

 

A JP Morgan londoni elemzői szerint a jelenlegi olajár-folyamatok mellett az orosz államháztartás GDP-arányos idei hiánya elérheti a 6 százalékot, ha a kormány nem tesz deficitcsökkentő lépéseket. A cég szakértői szerint az ennyire alacsony olajárak mellett a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie.

 

Az olaj (WTI) árfolyama az elmúlt 3 évben

 

olaj árfolyama

 

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új prognózisukban közölték, hogy az idén 1,3 százalékos visszaesést várnak az orosz gazdaságban, és 2017-ben is mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak. A ház saját GDP-követő számítási modellje (GDP Tracker) alapján az orosz gazdaság éves szintre vetített pillanatnyi visszaesési üteme jelenleg 3,5-4 százalék között lehet.

 

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az általuk várt olajár-dinamika alapján úgy számolnak, hogy a teljes orosz exportbevétel az idén az orosz GDP-érték 3 százalékának megfelelő mértékben zuhan. A cég szakértői 4 százalékra növekvő idei GDP-arányos államháztartási hiányt várnak Oroszországban, és szintén azt jósolják, hogy költségvetési kiigazító lépésekre lesz szükség a következő években.

 

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays árupiaci elemzői is meredeken lefelé korrigálták olajár-prognózisukat. Új előrejelzésük szerint a Brent hordónkénti átlagára 2016-ban 37 dollár lesz az eddigi előrejelzéseikben szereplő 63 dollár helyett. A ház elemzői ehhez igazították az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslésüket is, és most már 1 százalék visszaesést várnak 2016-ban az általuk korábban jósolt stagnálás helyett. A Barclays számítási modellje szerint a jelenlegi gyengülő rubelárfolyam-dinamika alapján a dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék az idén ezermilliárd dollár lesz, vagyis kevesebb mint a fele a 2013-ban mért 2100 milliárd dolláros GDP-értéknek.


Érdekli az olaj befektetés? Szakértőnkkel beszélgessen el róla.

Hozzászólások

Harmadik napja emelkedik az olaj ára

Szerdán már harmadik napja tart a kőolaj drágulása, ami annak a jele, hogy az olajtermelők év elején bevezetett kínálat-visszafogása kezdi éreztetni hatását, a piacról fokozatosan tűnik el az olajfelesleg.
2017. 10. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az olaj ára

Több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára Szaúd-Arábiának arra a bejelentésére, hogy a keresletnél jóval kevesebb kőolajat exportál novemberben.
2017. 10. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Negyedik negyedévi kilátások, árupiac: Emelkedő árak a hurrikánok és a geopolitikai kockázatok fokozódása nyomán

Az árupiacok 2017 utolsó negyedévét sokkal jobb helyzetben kezdik, miután a harmadik negyedévben az árak folyamatosan emelkedtek. A dollár tovább gyengült, ami kedvező hatással volt a legtöbb szektor teljesítményére (ez leginkább a fémek szegmensében volt érezhető).
2017. 10. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben

Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben napi 785 ezer 700 hordóra emelkedett az előző havi 734 ezer 800-ról, azonban még mindig a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt határ alatt maradt - adta hírül az azeri energiaügyi minisztérium kedden.
2017. 10. 03. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oka annak, hogy drágul az olaj

A WTI 50 dollár volt ma reggel. A Baker Hughes által pénteken közreadott fúróberendezés szám jelentés komoly meglepetést okozott: az aktív berendezések száma 7-tel 749-re esett, ami már ötödik hete tartó csökkenést jelent a piacon.
2017. 09. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatófúrásokat indít a Mol Nyrt.

A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol Nyrt. a kutatófúrást az utolsó negyedévben, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok - közölte a társaság az MTI-vel, a cég a Zala megyei Bázakerettyén pénteken ünnepli a magyarországi szénhidrogén-bányászat indulásának 80. évfordulóját.
2017. 09. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

48 dollár fölé emelkedett az olaj a szaúdi hírekre

A WTI 48 dollár fölé nőtt pénteken, miután tegnap Szaúd-Arábia az elmúlt 33 hónap legalacsonyabb termelési adatával lepte meg a piacot.
2017. 08. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfelé módosította idei várakozásait a Mol

Az elemzői várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be a Mol-csoport pénteken, a társaság a félév teljesítménye alapján felfelé módosította idei eredményvárakozását.
2017. 08. 04. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó II. negyedéves eredményt publikált az INA

Az INA jó második negyedévet ért el az idén, a CCS EBITDA eredménye több mint megduplázódott 896 millió kunára.
2017. 07. 31. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó eredményt produkált az Az INA horvát olajipari vállalat

Az INA horvát olajipari vállalatnak 2011 óta nem volt olyan jó első fél éves pénzügyi eredménye, mint az idei esztendőben, amikor az év első hat hónapjában 850 millió kunát (35 milliárd forint) meghaladó nettó nyereségre tett szert - közölte a vállalat csütörtökön az Index.hr zágrábi hírportál beszámolója szerint.
2017. 07. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csőd szélén a venezuelai olajtársaság - és Venezuela

Venezuela fontos válaszúthoz érkezett. A július 30-án esedékes választáson, ahol az Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagjait választják meg, a jelenlegi rezsim számára az a legfőbb kérdés, hogy sikerül-e a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártnak (PSUV), Maduro elnök pártjának megerősítenie a pozícióit az ország intézményeiben. A szavazási rendszer felülreprezentáltságot biztosít a falusi, vidéki területeknek, ami kedvező a PSUV számára, amely a városokban nem áll túl jól – ahogy azt a három hónapja tartó napi szintű zavargások is mutatják. A PSUV győzelme nagyobb szabadságot adna Maduro elnöknek, hogy megkerülje az ellenzéket, amely egyébként többségben van a venezuelai parlamentben.
2017. 07. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szaúdi exportvágás miatt drágul az olaj, lássuk mennyire!

A WTI 46,6 dollárig emelkedett, miután tegnap Szaúd-Arábia vállalta, hogy augusztusban napi 6,6 millió hordó olajat exportál mindössze, ami 1 millió hordóval kevesebb, mint az év elején és az előző időszakhoz képest is 600 ezer hordóval kevesebb.
2017. 07. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot ugrottak az olajipari beruházok

Az év/év alapon emelkedő olajárak eredményeként élénkülést mutattak az olajipari beruházások, melyből a Haliburton is részesedni tudott.
2017. 07. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

47 dollár alá csúszott a WTI a hétvégi OPEC találkozó előtt

A hétvégi szentpétervári OPEC egyeztetés előtt ma reggel 46,9 dollár volt a WTI. A kartell láthatóan elégedetlen politikája hatékonyságával, mivel egyelőre nem sikerült a globális túlkínálatot megszüntetni.
2017. 07. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkennek a készletek, emelkedik az olaj ára

Az elmúlt hetekben emelkedésnek indult a WTI típusú kőolaj árfolyama, melyet kihasználva stop megbízásunkat indokoltnak látjuk módosítani a profitunk részleges bebiztosítása érdekében.
2017. 07. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint kétszer nagyobb mértékben csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék

Jelentősen, a vártnál több mint kétszer nagyobb mértékben csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék a múlt héten.
2017. 07. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új éves csúcson az OPEC olajkitermelése

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint májushoz képest 260 ezer hordóval több olajat termelt ki az OPEC júniusban, ezzel éves csúcsára ugrott a szervezet kitermelése.
2017. 07. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

24 hét után először csökkent az aktív olajfúrótornyok száma

Noha csupán elenyésző mértékben, de hosszú idő után először csökkent az aktív olajfúrótornyok száma az USA-ban a Baker Hughes pénteken közzétett adata szerint.
2017. 07. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól, mivel az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár fölött maradt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban.
2017. 06. 30. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt az idő olajat venni!

Május vége óta meredeken zuhant a WTI típusú kőolaj árfolyama. Egy hónap leforgása alatt csaknem 10 dollárral csökkent az ár. Mostanra azonban megérkezett a fordulat jele, amit érdemes long pozíciók nyitására kihasználni.
2017. 06. 27. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás