Projektre fel! Avagy mitől válhat versenyképessé egy fiatal ma a munkaerőpiacon?

Mi teheti a diákokat versenyképes munkaerővé a 21. században? Hol lehet a vállalati önkéntesség helye a magyar oktatási rendszerben? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a résztvevők a United Way Magyarország szeptember 11-én tartott, a szektorok közötti együttműködés elősegítését célzó workshopján.

Projektre fel! Avagy mitől válhat versenyképessé egy fiatal ma a munkaerőpiacon?

A vállalatok kapcsolódása kulcsfontosságú a versenyképes oktatási rendszer megteremtéséhez, ugyanis egyes készségek elsajátításához a nagyvállalatokon belüli szakemberek rendelkeznek mélyebb ismeretekkel és gyakorlati tapasztalattal, amelyek tökéletesen kiegészíthetik a fiatalok iskolában megszerzett komoly lexikális tudását és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy sikeres, független és önfenntartó felnőtté válhassanak.


Ezt az igényt felismerve hívta életre a United Way Magyarország a „Vállalati önkéntesekkel a 21. századi oktatásért” című workshopját, elősegítve az oktatásért tenni akaró vállalati önkéntesek valamint az oktatás terén mutatkozó társadalmi szükségletek egymásra találását és összekapcsolódását. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy, ha a vállalatok támogatni akarnak egy jó ügyet, ma már egyre gyakrabban és változatosabban adnak alkalmat dolgozóiknak az önkéntességre is, amiben óriási jövőbeli potenciál rejlik. Nagyon sokat lehet tanulni egyben a diákoktól is, hiszen 1-1 projektmunka során új szemléletmódot visznek be a vállalatok életébe.


A rendezvény házigazdája, a GE Magyarország maga is elkötelezett a vállalati önkéntesség ösztönzése mellett, az ENSZ által is támogatott IMPACT 2030 kezdeményezés stratégiai partnereként.


„A vállalati önkéntesség, a tudásalapú pro bono munka a GE fő értékeinek részét képezi. Hiszünk a tudásmegosztásban, és abban is, hogy az olyan nagyvállalatok, mint a GE, egymást kiegészítve jelentős mértékben képesek hozzájárulni a civil szervezetek, oktatási intézmények munkájához a különféle területeken.  Számos oktatási intézménnyel, egyetemmel és középiskolával működünk együtt. Önkénteseink olyan rendkívüli programokat indítanak és támogatnak, amelyek a következő generációnak segíthetnek abban, hogy többet tudjanak meg a digitális és az ipari technológiákról, illetve a jövő munkahelyeiről ” tudhattuk meg Joerg Bauer-től , a GE Magyarország elnökétől.


Szigeti Ádám az Óbudai Egyetem kancellárja segítségével pedig egy érdekes tanulmányt ismerhettünk meg, amit az Ernst & Young készített. A kutatásból az derült ki, hogy az első tanévben megszerzett tudás 50%-a elévül a harmadik év végére. Amely azt a szemléletmód változást is magában hordozza, hogy a technológiai tudásról a hangsúly egyre inkább áthelyeződik a kompetenciákon alapuló képességekre azaz, hogy ezt a tudást folyamatosan meg tudják –e újítani. „Véleményem szerint a három legfontosabb kompetencia, amit ma a munkáltatók elsődlegesen keresnek egy fiatalban: a kritikai gondolkodás, azaz hogy meg tudjon kérdőjelezni különböző dolgokat, a problémamegoldó képesség, és a kommunikációs képesség. E három képesség ötvözésével válhatnak igazán versenyképessé a diákok a munkaerőpiacon.”


A United Way Magyarország ügyvezető igazgatója, Adriány Kincső elmondta: „A United Way Magyarország elkötelezett az oktatás ügye mellett, sokféleképpen segítjük hozzá a gyerekeket és a fiatalokat – különös tekintettel a szociálisan hátrányos helyzetűeket – ahhoz, hogy minél jobb esélyekkel indulhassanak majd a jövőbeni munkaerőpiacon. A nemzetközi tapasztalataink azt mutatják, hogy a vállalati önkéntesek nagyon sokféleképpen tudják segíteni a diákokat a 21. századi készségek megszerzésében, Magyarországon ugyanakkor azt látjuk, hogy az ideálisnál nehézkesebben megy az önkéntesek tudásának becsatornázása. Ez a mai nap a tudástranszfer mellett arról is szólt, hogy ezt a folyamatot elősegítsük. A vállalati önkéntességben rejlő tudás hatalmas potenciált rejteget mindannyiunk számára és csak rajtunk múlik, hogy mennyit tudunk belőle az oktatás javára fordítani.”


Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi pénzt ér a házimunkád? - kalkulátor

Mennyi pénzt kellene keresnem, ha rendesen megfizetnének?

Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?

Hozzászólások

Egyre többen keresik fel a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatot

A szakszervezetek és üzemi tanácsok mellett egyre több munkáltató keresi fel a tavaly novemberben megalakult, hat régióban működő Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatot - mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Győrben.
2018. 05. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Soha nem bíztak még ennyire az állásukban a budapestiek

Az előző negyedév után ismét magas, 70 pontos értéket vett fel a munkavállalói bizalmi index, ami hárompontos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt időszak tendenciáit figyelembe véve, egyre inkább úgy tűnik, hogy a korábbi évekhez képest már kevésbé fél az átlagos magyar munkavállaló az állásvesztéstől és a munkahelyváltástól, derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös februári munkaerőpiaci kutatásából.
2018. 05. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így növelnék a munkavédelmi tudatosságot

A munkaügyi és munkavédelmi tudatosság növelésének mérföldköve lehet a Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése nevű projekt - mondta Simon Attila István munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár a 3,8 milliárd forintból megvalósuló kiemelt projekt nyitórendezvényén szerdán Budapesten.
2018. 05. 17. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Állásbörzét tartanak Budapesten

Állásbörzét, karrierexpót tartanak az állami cégek szerdán délelőtt 11 óra és délután 18 óra között a fővárosban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol 26 állami vállalat mutatkozik be, és 2200 betölthető állásra várják a jelentkezőket - közölték a szervezők az MTI-vel.
2018. 05. 13. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Június 1-jétől jelentkezhetnek a diákok nyári munkára

Az idén nyáron már nemcsak a települési önkormányzatoknál és intézményinél, hanem mezőgazdasági- és vendéglátóipari vállalkozásoknál is dolgozhatnak diákok. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával Csongrád megyében - az országos 3 milliárd Ft-os központi forrásból-, 130 millió Ft biztosított, legalább 850 tanuló foglalkoztatására. A programra 2018. június 1-jétől jelentkezhetnek a diákok a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál. A részletekről Zakar Péter, a Csongrád Megyei Kormányhivatal megbízott igazgatója 2018. május 8-án, kedden 11 órakor a kormányhivatal harmadik emeleti kistárgyalójában tájékoztatja a sajtó munkatársait.
2018. 05. 07. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogyan érzik ma magukat a munkavállalók Magyarországon?

munkavállalói élmény áll az Aon Legjobb Munkahely Program 2018-as kutatásának középpontjában. Magyarország legrégebbi, 18. éve induló dolgozói elkötelezettség mérésben ugyanis mindig van egy külön téma, ami kiegészíti a kérdőívet. A témaválasztás nem véletlen: a HR vezetők legnagyobb gondja ugyanis a tehetségek megszerezése, megtartása, és motiválása. Ehhez pedig élményt kell adni a munkavállalóknak. Itthon évente, kétévente mérik a cégek a munkavállalói élményt. Többek között ez derült ki az Aon Magyarország év eleji, #dolgoznielmeny kutatásából, ahol közel 120 vállalat HR és cégvezetője nyilatkozott 180 000 kolléga munkavállalói élményéről.
2018. 05. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent Spanyolországban a munkanélküliség

Spanyolországban 2,5 százalékkal, több mint 86 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma áprilisban - közölte a munkaügyi minisztérium pénteken.
2018. 05. 04. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkásszállás épül Veszprémben

Több mint 361 millió forintból nyolcvanfős munkásszállást épít a veszprémi önkormányzat - tájékoztatta a sajtót a város alpolgármestere szerdán a beruházás helyszínén.
2018. 05. 03. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkanélküliség az EU-tagállamokban - egy ábrán

Munkanélküliségi ráta, százalék
2018. 05. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szakértő szerint rugalmasabb képzési rendszerre van szükség

A munkaadói igényeket rugalmas képzési rendszer kialakításával lehet kielégíteni, a fiatal szakemberek elvándorlását a munkafeltételek javításával kell megakadályozni - mondta Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatója.
2018. 05. 02. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A munkahelyi biztonságért tüntettek Olaszországban

Több olaszországi városban utcára vonultak a szakszervezetek május elsején sürgetve, hogy a munkaadót tegyenek lépéseket a még mindig gyakori halálos munkahelyi balesetek elkerülésére.
2018. 05. 01. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre jobban megéri dolgozni Magyarországon

Egyre többen dolgoznak és egyre jobban megéri dolgozni Magyarországon: 2010 óta harmadára, történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség, az adócsökkentéseknek és béremeléseknek köszönhetően egyre több pénz marad a munkavállalóknál, a reálbérek több mint öt éve töretlenül emelkednek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden a munka ünnepe alkalmából az MTI-vel.
2018. 05. 01. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalék felett a fizikai dolgozók órabérének növekedési üteme

Az idei első negyedévben 959 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, több mint 10 százalékkal nagyobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában - derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. közel 7 ezer dolgozó béradatai alapján készített elemzéséből, amelyet az MTI-hez is eljuttatott.
2018. 05. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Adóbajt okozhatnak a szűrővizsgálatok

A munkáltatók által fizetett szűrővizsgálatok színlelt biztosítási jogviszonynak minősülhetnek a NAV szerint – hívta fel a figyelmet a MAZARS. A menedzserszűrésnek is hívott szolgáltatás ugyanis csak bizonyos esetekben tekinthető a privát egészségbiztosítások szerves részének. Akinek nem megfelelő a biztosítása, annál adóköteles jövedelemnek számítanak az ilyen vizsgálatok.
2018. 04. 30. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma; a munkanélküliségi ráta alakulása
2018. 04. 30. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A részmunkaidő csak béremeléssel érné meg

Ahhoz, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás megérje a munkavállalóknak, a béreknek is növekednie kell, a versenyszférában pedig rugalmasabbá kell tenni az környezetet - közölte Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
2018. 04. 28. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma van a Munkavédelem világnapja

Szombaton van a Munkavédelem világnapja, amelyet a kormány 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztése alapján a munkabalesetben elhunyt, valamint a megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánított - olvasható a minisztérium honlapján közzétett tájékoztatásban.
2018. 04. 28. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egész évben maradhat az alacsony munkanélküliség

Négy százalék alatt maradhat a munkanélküliségi ráta egész évben, a munkaerőpiacon zajló folyamatoknak a gazdaság egészére nézve pozitív következményei lehetnek - vélekedtek az MTI-nek pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagáló írásos kommentárjukban az elemzők.
2018. 04. 27. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország beérte Németország munkanélküliségi rátáját

Magyarország beérte Németország munkanélküliségi rátáját, az elért eredmények kormányzati és nemzetgazdasági szempontból is büszkeségre adnak okot - mondta Simon Attila, az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken a KSH legfrissebb adataira reagálva.
2018. 04. 27. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

67 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt

A 2018. január-márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 435 ezer volt, 67 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2018. 04. 27. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás