Renzi ugyan lemondott, de nem nyugszik

A lemondását bejelentő, de tisztségéből egyelőre ténylegesen nem távozó Matteo Renzi olasz kormányfő mielőbbi parlamenti választásokat szorgalmaz, akár már a jövő év elejére a La Repubblica című balközép napilap értesülései szerint.

Renzi ugyan lemondott, de nem nyugszik

Matteo Renzi közeli munkatársai a La Repubblicának elmondták, hogy a balközép irányultságú kormányfő a referendum bukása utáni visszavágóra készül és azonnali, már január-februárra kitűzendő (előre hozott) parlamenti választásokat szorgalmaz. Renzi elképzelése szerint addig akár miniszterelnök is maradhatna. Arra hivatkozik, hogy a vasárnapi népszavazáson az urnákhoz járulók negyven százaléka, több mint 13 millió ember mellette szavazott, és ez elegendő kiinduló erő lehet az újabb miniszterelnöki megbízatás elnyeréséhez. Ha az ellenzéki pártok előre hozott választásokat szorgalmaznak, a kormányt vezető Demokrata Pártnak (PD) ugyanezt kell tennie, különben kisebbségben marad. "Nem hagyom a választások fegyverét Beppe Grillo kezében" - a La Repubblica szerint Matteo Renzi ezt hangsúlyozta az ellenzéki 5 Csillag mozgalom vezetőjére utalva Sergio Mattarella államfőnek hétfőn, amikor kétszer is egyeztettek egymással.
    

Az újság úgy tudja, Mattarella nem vette jó néven, hogy Matteo Renzi már a népszavazás éjszakáján bejelentette lemondási szándékát anélkül, hogy bárki megvonta volna tőle a bizalmat. Az államfő arra kérte Matteo Renzit, hogy a jövő évi költségvetési törvény parlamenti elfogadásáig maradjon a helyén, és utána nyújtsa be hivatalosan a lemondását. A miniszterelnök tehát befagyasztotta távozását. 2012-ben már történt hasonló. Akkor Mario Monti miniszterelnöktől december 8-án vonta meg a bizalmat a törvényhozás, de ő csak december 21-én mondott le hivatalosan, akkor is a költségvetés elfogadása után.
    

A költségvetési szavazás ütemezéséről a frakciók kedden döntenek. Az olasz elnök abban bízik, hogy a költségvetési csomag elfogadása stabilitást teremt, és a referendum keltette belpolitikai indulatok némileg lecsillapodnak.
    

Heves vita várható viszont a PD szerdára kitűzött elnökségi ülésén. A kormánypárt nem támogatja az előre hozott választásokat, Matteo Renzi azonban csak akkor marad a pártelnöki székben, ha a PD támogatja politikáját. A párt Renzi-ellenes baloldali szárnya kongresszust sürget Matteo Renzi leváltására, de "Renzi nélkül a PD szétrobban" - vélte a La Repubblica.    
    

Feszültség uralja az ellenzéki jobbközép táborát is. Matteo Salvini, az Északi Liga vezére úgy nyilatkozott, kész a választásokra rögtön a karácsonyi ünnepek után. A Hajrá Olaszországot (FI) vezető Silvio Berlusconi szerint nem kell sietni, hagyni kell, hogy a jelenlegi válság tovább gyengítse Matteo Renzit és a PD-t.
    

A Corriere della Serának nyilatkozó Angelino Alfano belügyminiszter februári választásokról beszélt. A Corriere úgy tudja, hogy Sergio Mattarella azt akarta, hogy Matteo Renzi a parlamenti ciklus végéig, vagyis 2018-ig maradjon. A negyven éves Matteo Renzinek azonban esze ágában nincsen hagyni magát sarokba szorítani, éppen a kudarcot vallott népszavazást meglovagolva kész újraindulni, amelyen kétmillióval több voksot szerzett mint a 2014-es Európai Parlamenti (EP-) választásokon, amelyeket több mint negyven százalékkal megnyert.
    

A Corriere felmérése szerint a Matteo Renzit bukását kiváltó referendumon az Északi Liga és a Öt Csillag Mozgalom (M5S) szavazói vettek részt tömegesen. Az olasz sajtó megjegyzi, hogy a római parlament tagjai szolgálati idejük alapján jövő szeptembertől lesznek jogosultak az életjáradékra, anyagi érdekük így az ellen szól, hogy támogassák az előre hozott választásokat.

Hozzászólások

Visszatér a politikába Barack Obama

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába, és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.
2017. 10. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: új stratégia szükséges Iránnal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.
2017. 10. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vélhetően nem fegyveres beavatkozásra gondolhatott Trump Észak-Koreával kapcsolatban

Vélhetően nem a fegyveres beavatkozásra gondolhatott Donald Trump abban a Twitter-üzenetében, amelyben azt írta, hogy Észak-Koreával kapcsolatban csak egy megoldás létezhet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.
2017. 10. 09. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkel a liberálisokkal és a Zöldekkel lépne koalícióra

Kormányalakítási tárgyalásokat kezdeményez a liberális FDP-vel és a Zöldekkel a CDU/CSU német jobbközép pártszövetség - jelentette be Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a hétvégén.
2017. 10. 08. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megszületett a négypárti koalíciós megállapodás Hollandiában

Hosszú hónapok után sikerült megállapodásra jutniuk Hollandiában a koalícióalakításról tárgyaló pártoknak, és a jövő hét elején várhatóan hivatalosan is el fogják fogadni az egyezséget a jobboldali-liberális kormány létrehozásáról - jelentette be Mark Rutte kormányfő pénteken Hágában.
2017. 10. 07. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az olajpiac stabilizálásáról tárgyalt Putyin és a szaúdi király

A szíriai rendezés és az olajpiac stabilitása szerepelt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodó csütörtöki, a moszkvai Kremlben folytatott tárgyalásainak középpontjában.
2017. 10. 05. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság - Trump időpocsékolásnak tartja a tárgyalásokkal való próbálkozást

Donald Trump amerikai elnök időpocsékolásnak tartja, hogy külügyminisztere megpróbál tárgyalni Észak-Koreával.
2017. 10. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Lemondott Tom Price, a Trump-kormány egészségügyi minisztere

Lemondott Tom Price, a Trump-kormány egészségügyi minisztere - közölte a Fehér Ház pénteken.
2017. 10. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ázsiai körútra megy Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök november 3-tól ázsiai körutat tesz, amelynek keretében Japánban, Dél-Koreában, Kínában, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken tárgyal majd.
2017. 09. 29. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Most gratulált Trump Merkelnek

Donald Trump négy nappal a németországi parlamenti választások után, csütörtökön gratulált Angela Merkel kancellárnak győzelméhez, az amerikai elnök telefonon hívta fel a német vezetőt.
2017. 09. 29. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump Puerto Ricóra látogat

Donald Trump amerikai elnök azt tervezi, hogy hamarosan a hurrikán sújtotta Puerto Ricóra látogat.
2017. 09. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magán-emailt használt Trump veje és főtanácsadója hivatalos ügyekre

Donald Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója, Jared Kushner magán-emailt használt egyes hivatalos ügyek bonyolítására a Fehér Házban. Az információt először a Politico című lap hozta nyilvánosságra vasárnap. Abbe Lowell, Kushner ügyvédje este megerősítette az értesülést.
2017. 09. 25. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Német választások - Az szavazott az AfD-re, aki félt a lecsúszástól

Kiszelly Zoltán politológus szerint a lecsúszástól való félelem miatt szavaztak sokan Németországban a jobbközép pártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártra.
2017. 09. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump aláírta új határozatát

Donald Trump amerikai elnök aláírta azt a fehér fajgyűlölőket elítélő határozatot, amelyet a kongresszus a héten egyhangúlag fogadott el.
2017. 09. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor a brit pénzügyminiszterrel tárgyalt

Magyarország és Nagy-Britannia közös érdeke, hogy a jövőben is szoros legyen a két ország közötti gazdasági együttműködés - hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök és Philip Hammond brit pénzügyminiszter megbeszélésén, amelyről a miniszterelnök sajtófőnöke adott tájékoztatást az MTI-nek.
2017. 09. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MSZP ingyenessé tenné az első diploma megszerzését

Diplomát szerezni megéri, ezért a szocialisták kormányra kerülve ingyenessé tennék az első diploma megszerzését - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
2017. 09. 12. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az osztrák kancellár népszerűsége

A legtöbb osztrák választó még mindig a néppárti-szabadságpárti koalíciót részesíti előnyben, ugyanakkor növekedett a jelenlegi szociáldemokrata kancellár bizalmi indexe is - olvasható a Der Standard és a Profil című osztrák lapban hétfőn közölt felmérésekben.
2017. 09. 11. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Migráció ellenes tüntetésre készülnek Olaszországban

Saját megfogalmazása szerint hazafias menettel akar tiltakozni Soros György és a migránsokat Olaszországba szállító nem kormányzati szervezetek ellen az Új Erő (FN) olasz szélsőjobboldali csoportosulás Rómában október 28-án, amelyet Virginia Raggi római főpolgármester nem kívánatos tüntetésnek nevezett.
2017. 09. 08. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakulhat a kormány Koszovóban

Megalakulhat a kormány Koszovóban, miután a Behgjet Pacolli vezette Szövetség az Új Koszovóért (AKR) hétfőn kilépett az Isa Mustafa eddigi kormányfő vezette koalícióból, majd csatlakozott a júniusi választást megnyerő csoportosuláshoz - közölte honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.
2017. 09. 05. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump valószínűleg megszünteti a bevándorlógyerekeket védő programot

Donald Trump amerikai elnök várhatóan megszünteti az úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védelmezi, akiket illegális bevándorló szüleik kisgyermekként vittek az Egyesült Államokba.
2017. 09. 04. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás