Richter - Csökkent a bizonytalanság meg is jöttek a vevők

A Richter egyik csúcskészítményével az Esmyával kapcsolatos bizonytalanság sokáig távol tartotta a befektetőket a Richtertől. Mostanra azonban tisztult a kép, amivel ha egyelőre óvatosan is de visszatérhetnek a vevők is.

Richter - Csökkent a bizonytalanság meg is jöttek a vevők

Dupla alj után folytatódhat az emelkedés

 

A Richter az elmúlt hetekben többször is tesztelt az 5.200 forintos támaszt, ezzel egy duplaaljra emlékeztető technikai formáció alakult ki. Ez igen gyakran a korábbi csökkenő trend megfordulását vetíti elő.

 

A korábbi 6.375 forintos kiszállási szintünkön egyelőre nem javaslunk változtatást. Továbbra is bízunk a Richter erős fundamentumaiban.


Ugyanakkor az elmúlt időszak felpattanását kihasználva korábbi stop-loss szintünket enyhén felemeljük. Az 5.200-as szint alá, 5.190 ponthoz elhelyezett stop-loss megbízásunk konzervatív megközelítést tükröz, hiszen már az 5.500-as támaszszintnek sem illene elesnie.

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Forrás: Bloomberg, Erste


Mi a helyzet az Esmyával?

 

Június legelején az európai gyógyszerügynökség emberi fogyasztásra szánt gyógyszerek bizottsága (EMA, CHMP) megerősítette a PRAC véleményét, s annak megfelelő változtatások alkalmazását javasolja mind a gyógyszerleírásban, mind az orvosoknak. Azaz: (i) az anamnézis során ki kell térni a korábbi májbetegségekre, s ha az pozitív, akkor a gyógyszer nem adható; (ii) alapvetően műtét előtt egy ciklusra (3 hónap) alkalmazható a gyógyszer havi májenzim vizsgálat (vérvétel) mellett; (iii) egy cikluson túl csak akkor adható a gyógyszer, ha a mióma nem operálható. Most az európai bizottságnak (EB) 67 napja van a döntés meghozatalára, amely várhatóan az EMA döntésének jóváhagyása lesz. Így a gyógyszer akár július-augusztus során ismét piacra kerülhet.


Szerintünk a döntés minimálisan érintheti a gyógyszer forgalmát a korábbi értékhez képest, mert számításaink szerint eddig is tipikusan egy kezelési ciklust vettek igénybe az érintett hölgyek esetében. Ráadásul, míg ez a gyógyszer nem volt, az esetek 70-80 százalékában a műtét a méh eltávolításával végződött. Ez pedig azt sugallja, hogy a kieső árbevétel idén nagyobb, míg a jövőben kisebb lehet az eredeti tervekhez képest. Így a 42 milliárd forintos korábbi leírás is túlzott óvatosságnak tűnik számunkra.

 

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


A hatóság azt is kikötötte, hogy további vizsgálatokat is kell folytatni a Richternek, ennek költségét néhány millió dollárra tesszük. Vagyis ez sem számottevő.


Összességében úgy véljük, hogy a döntés azt jelenti, hogy az Esmyaban rejlő potenciál az eredetihez képest nem sokat csökkent. Hiszen a Richter tájékoztatása szerint az előzetes májvizsgálat miatt a betegek mindössze 3%-a eshet ki és az esetek több, mint 70%-ban eddig is csak egy kezelést használtak. Ráadásul a maradék 30% esetében is a betegek döntésén múlhat a kezelés folytatása vagy a műtéti beavatkozás.


Már a rubel miatt sem kell aggódni


Az Oroszország elleni szankciók bejelentését követően a rubel heves gyengüléssel reagált. Ami a Richtert is érzékenyen érintette az Oroszországból származó jelentős bevétel miatt. Mostanra azonban a RUBHUF árfolyam visszatért a szankciók előtti szint környékére, így a gyenge rubel miatti eladói nyomás is csökkent mostanra.

Forrás: Bloomberg, Erste


Még mindig nagy az értékeltségi diszkont


Hiába a kedvező hírek és az elmúlt időszakban látott mérsékelt árfolyamemelkedés az értékeltségi diszkont továbbra is jelentős. Sőt igencsak tetemes, hiszen az értékeltségi diszkont/prémium eltérése az 5 éves átlag alatt van egy szórásnyival. Vagyis az értékeltségi diszkont éppen, hogy csak a normális tartományon belül van. Ergo a szektortársakhoz képest is olcsónak számít most a Richter.

 

Forrás: Bloomberg, Erste

Hozzászólások

700 ezer autót hív vissza a Volkswagen

Elektronikai meghibásodás veszélye miatt visszahív szervizre 700 ezer Tiguan és Touran típusú autót a Volkswagen - jelentették be hétfőn a német autógyár wolfsburgi központjában.
2018. 08. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak a nyugat-európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei hétfőn.
2018. 08. 20. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Pepsi megveszi az izraeli SodaStreamet

Az amerikai PepsiCo Inc. 3,2 milliárd dollárért (több mint kilencszázmilliárd forintért) megveszi az otthoni szódagépeket gyártó izraeli SodaStream International céget - jelentette a helyi média hétfőn.
2018. 08. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban álltak a nyugat-európai tőzsdék reggel

Pluszban álltak a vezető európai tőzsdék hétfőn reggel, miután jórészt erősödéssel zártak az ázsiai börzék.
2018. 08. 20. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Ilyen volt a részvénypiac heti forgalma

Emelkedő forgalomban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 36 436,96 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 265,70 ponttal, 0,73 százalékkal magasabban.
2018. 08. 19. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a Deere friss gyorsjelentése

özzétette harmadik gazdasági negyedéves gyorsjelentését a mezőgazdasági gépeket gyártó Deere, amiben nem sok jóval kecsegtetett a vállalat.
2018. 08. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyük a Richtert a közelgő fontos bejelentés előtt

Jól teljesített az augusztus elején nyitott Richter vételi ötletünk. Az árfolyam időközben körülbelül 7%-ot emelkedett és nemrégiben a csökkenő trendcsatornából is sikerült kitörnie az árfolyamnak. Így technikai oldalról minden adott a további emelkedéshez.
2018. 08. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egész héten erősödött a forint

Erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is erősödéssel fejezte be.
2018. 08. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,03 pontos, 0,10 százalékos csökkenéssel, 36 436,96 ponton zárt pénteken.
2018. 08. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségesen zártak az európai tőzsdék

Csekély, de pozitív kezdés után többségükben veszteségbe fordultak pénteken a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 08. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minimális pluszban indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Minimális pluszban indult a kereskedés pénteken Nyugat-Európában.
2018. 08. 17. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, és a még nyitva tartó börzék többsége is pluszban állt.
2018. 08. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mi várható ma a tőzsdén?

Iránykeresésre vagy enyhe emelkedésre számít pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó szakértő.
2018. 08. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az új kínai tulajdonos kivezeti a Gorenje részvényeit a tőzsdéről

A Gorenje szlovén cég új kínai tulajdonosa, a Hisense Electric háztartásigép-gyártó vállalat bejelentette a Gorenje részvényeinek kivezetését a tőzsdéről - közölte a helyi sajtó csütörtökön. A döntést a kisrészvényesek közgyűlésén, szeptember 17-én hozzák meg.
2018. 08. 17. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőre kapott a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2018. 08. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék is

Mérsékelten pozitív kezdés után, a kereskedés végére tovább erősödtek csütörtökön a főbb európai tőzsdeindexek.
2018. 08. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Optimista hangulatban telt a kereskedés

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 646,85 pontos, 1,81 százalékos emelkedéssel, 36 472,99 ponton zárt csütörtökön.
2018. 08. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, a még nyitva tartó néhány piacon viszont mindenütt mínuszban álltak az indexek.
2018. 08. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Némi emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén

Kismértékű emelkedésre lehet számítani a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtöki kereskedésében az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2018. 08. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kora reggel erősödött a forint

Erősödött a forint szerda este óta a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelig a bankközi piacon.
2018. 08. 16. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás