Senki nem tudja, merre mennek ma a befektetési piacok

Nagyon nehéz ma megjósolni a 2019-es irányokat, ahány szakember, annyiféle vélemény - érvelt Juscsák György JP Morgan Asset Management vezetője a Portfolio.hu Investment, Wealth and Savings (IWS) 2019 elnevezésű mai konferenciáján.

Senki nem tudja, merre mennek ma a befektetési piacok

2008 óta a világ jegybankjai uralták a piacokat

A világ 5 vezető központi bankja 2008 óta megnégyszerezte a világban lévő pénz mennyiségét, mely az emberiség történetében is rekord mennyiségű pénz a világban.

A kinyomtatott pénz beáramlott a kötvény és részvénypiacokra és okozott komoly áremelkedést. Mindeközben a világ lakosságának kb. 1%-a van jelen a befektetési piacokon: ők gondolkodnak azon most, hogy vajon merre mennek a piacok 2019-ben tovább? A fókusz továbbra is az USA gazdaságán van, így most arra kell figyelnünk, hogy mikor mutat majd recessziós jeleket az amerikai gazdaság, amely jelentősen fel van forrósodva.

Mi történt tavaly október-november-decemberben a piacokon?

Nem a tavalyi utolsó negyedév volt a meglepetés a piacokon, hanem inkább az elmúlt 10 év volt extrém. Most a piacokra visszatért a volatilitás, amely természetese velejárója kell, hogy legyen a piacoknak.

Most dől majd el, hogy ki az igazán jó alapkezelő, ki az, aki igazán lát a piacon és érzi annak hiullámzását.

Lesz-e recesszió az USA-ban?

Az USA gazdaságától 2019-ben nem várható recesszió - véli Juscsák György, és a kamatemelések is kiárazódtak az idei évből.

Bár az amerikai inverz hozamgörbe recessziót jelez előre, de nehéz pontosan megjósolni annak időpontját. 

Már a FED retorikája is megváltozott, azaz a kamatemelések eddigi kommunikációját felváltotta a "kamattartás"-kommunikációja.

Kína gazdasága - kereskedelmi háborúk

Kína GDP-jének közel 20%-a jön exportból (ebből 4% az, amely az USA exportot érinti), így ez a volumen nem annyira jelentős, hogy a kereskedelmi háborúk komoly problémát okozzanak. 

Meg fogják oldani ezt a kérdést  a felek rövidesen - véli Juscsák György, így pozitív hatásra számíthatunk az USA részvénypiacán.

Juscsák véleménye szerint a kínai gazdaság azért lassul, mert Kína lassulni akar (a kínai GDP fogyasztásra költött része növekszik, mely Kína gazdagodására utal mindeközben). Kína valutatartalékai jelentősek, így a kínai gazdaságot nem kell félteni: "köszöni jól van".

Európa gazdasága

Beindult egy bérnövekedés Európában, miközben az európai gazdaság "beszorult" a világ másik két pólusa - Kína és az USA - közé.

Európában a politikai populizmus növekedése jelent kockázatot, ennek ellenére az euró, mint fizetőeszköz egyre elfogadottabb, míg az Európához tartozás is egyre erősebb érték lett. 

Mibe fektessünk most - 10 éves távon?

A JP Morgan elemzői a következő 10 évben a feltörekvő részvénypiacokat látják a legattraktívabbnak (pl. Kína), azok alulértékeltsége miatt.

Hozzászólások

Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni külügyminiszterrel

Párizs szerint pozitívak voltak és folytatódnak a tárgyalások az iráni nukleáris válságról Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel, aki vasárnap délután meglepetésszerűen Biarritzba, a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport tanácskozásának helyszínére érkezett.
2019. 08. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor a volt kanadai miniszterelnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délelőtt a Karmelitában fogadta Stephen Harpert, Kanada korábbi miniszterelnökét, a Nemzetközi Demokrata Unió (IDU) elnökét - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán.
2019. 08. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő héten megkezdődhet a kékszőlőfajták szüretelése

Egyes gazdák már augusztus utolsó napjaiban megkezdhetik a kékszőlőfajták szüretelését a villányi borvidéken - közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.
2019. 08. 25. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Óriási a verseny a szakképzett munkaerőért

Óriási verseny van a világban az országok között a szakképzett munkaerőért, ebben Magyarország jó helyen áll, mutatja ezt az is, hogy minden eddiginél több szakmában tudott versenyzőt nevezni a fiatal szakemberek világversenyére - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek, miután Kazanyban vasárnap felkereste a WorldSkills rendezvényen induló magyar versenyzőket.
2019. 08. 25. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 34. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 25. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál többen látogattak el a Strand Fesztiválra

A vártnál jóval többen, 126 ezren látogattak el Zamárdiba, a MOL Nagyon Balaton nyárzáró eseményére, a Strand Fesztiválra, amely vasárnap hajnalban ért véget - közölték a szervezők az MTI-vel.
2019. 08. 25. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Titkos tárgyalások a nagyvállalatok nemzetközi adóztatásáról

Titkos tárgyalások kezdődtek a francia és az amerikai kormány képviselői között a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében.
2019. 08. 25. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Most akkor ki tárgyalhat Iránnal a G7 országok közül?

Donald Trump amerikai elnök cáfolta vasárnap, hogy bármilyen Iránnak szóló, 'közös üzenetet' megvitattak volna a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-országcsoport csúcstalálkozóján Biarritzban, a francia államfő pedig kijelentette, hogy nem kapott 'hivatalos megbízást' a közvetítésre, mindegyik ország folytatja a saját kezdeményezéseit Teherán irányába.
2019. 08. 25. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Marad a meleg idő

Augusztus utolsó napjaiban is marad a nyárias meleg, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal. Továbbra is sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 08. 25. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alacsonyabban zárt a BUX

A múlt pénteki záráshoz képest 1,22 százalékkal, 486,32 ponttal alacsonyabban, 39 519,58 ponton fejezte be a hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX.
2019. 08. 25. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Már extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja az ország egyes területein, a tetőzés szeptember elején várható - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap déli Híradójában.
2019. 08. 25. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több esetben kártérítéssel élhet a repülő utasa

Az utas a légitársasággal szemben kártérítéssel élhet, ha például késik a repülő, törlik a járatot, túlfoglalás történik, vagy ha valaki nem oda kapja a jegyét, ahová foglalt, netán poggyászkár éri - hívta fel a figyelmet Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2019. 08. 25. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így válasszunk iskolatáskát!

A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra - mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2019. 08. 25. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mostanra trendivé vált a nagy család

Mostanra trendivé vált családosnak, nagycsaládosnak lenni. A fiatalok is egyre inkább családban képzelik el jövőjüket - mondta a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.
2019. 08. 25. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több fontos makroadat várható a jövő héten

Több fontos makroadat várható a jövő héten, és hatással lehet a pénzpiacokra a jegybank keddi kamatdöntő ülése is.
2019. 08. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkaerőt transzferálhat át a Deutsche Bank

Szokatlan együttműködés jöhet létre a Deutsche Bank és a BNP Paribas között.
2019. 08. 25. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan Kína válasza

Összesen 75 milliárd dollárnyi amerikai árut érint a kínai válasz, ami többek között a szója-, gépjármű- és olajimportot érinti.
2019. 08. 25. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig ennyien igényelték a bölcsődei támogatást

Már több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb 40 ezer forintos bölcsődei támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 25. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Alibaba elhalasztja részvénykibocsátását

Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport elhalasztja Hongkongba tervezett részvénykibocsátását az ázsiai pénzügyi központot eluraló politikai feszültség növekedése miatt - értesült a Reuters hírügynökség bennfentes forrásokból.
2019. 08. 25. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott a Titanic állapota

Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.
2019. 08. 25. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások: