Súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságban egy katonai konfliktus

Még egy viszonylag rövid katonai konfliktus is súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságnak, tekintettel arra, hogy a reálgazdasági aktivitás fő erőcentrumai az észak-koreai határ közvetlen közelében összpontosulnak - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében.

Súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaságban egy katonai konfliktus

A nemzetközi hitelminősítő kiemeli, hogy a dél-koreai főváros, Szöul és tágabb környezete - amely szinte az észak-koreai határon fekszik - a dél-koreai hazai össztermék (GDP) 52 százalékát termeli meg, és a dél-korai lakosságnak csaknem a fele ebben a térségben él.
   
A Moody's szerint a fizikai termelési infrastruktúrában okozott potenciális károk mellett valószínűleg tőkekivonást is eredményezne, ha a jelenlegi válság katonai konfliktussá fajulna, bár a tartalékok nagyon nagyok. A ház adatai szerint az augusztusi állapot alapján Dél-Korea hivatalos bruttó devizatartaléka 375 milliárd dollár, és a külföldi portfolió-befektetők 2016 december óta folyamatosan a dél-koreai részvények és kötvények nettó vásárlói.
   
A Moody's kimutatása szerint júliusban a nem rezidens portfolió-befektetők kezén rekordértékű, 636 milliárd dollárnyi dél-koreai részvény- és kötvényállomány volt; ez az idei évre várt dél-koreai GDP-érték 43 százaléka.
   
Ebben a helyzetben a hitelminősítő forgatókönyvei szerint még egy időben és kiterjedésében korlátozott katonai eszkalációnak is komoly gazdasági hatása lenne, a hazai össztermék reálnövekedési üteme - elsősorban a fizikai infrastruktúrában és a termelési kapacitásokban okozott pusztítás miatt - legalább egy vagy két negyedévre érdemben lelassulna, a kereskedelmi forgalomban és a termelési láncolatokban legalábbis átmeneti fennakadások keletkeznének, és az inflációs nyomás ezzel járó növekedése a fogyasztási kiadásokat is megterhelné.
   
A Moody's elemzése szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy egy korlátozott katonai konfliktus hosszabb távra károsítaná a dél-koreai gazdaság egészének versenyképességét, és a későbbi helyreállítási munkák hajtóerőt adnának a növekedésnek.
   
A dél-koreai kormány költségvetési és adóssághelyzete nagyon erőteljes, és ez mozgásteret nyújt valamelyes költségvetési ösztönzéshez az esetleges katonai konfliktus hatásainak enyhítésére - áll a hitelminősítő csütörtöki tanulmányában.
   
A ház másik forgatókönyve az elhúzódó, térben is kiterjedtebb koreai háború. Az elemzés szerint ez nagy valószínűséggel már hosszú távú és súlyos károkat okozna a dél-koreai gazdaság versenyképességében is, mivel számos termelővállalat úgy dönthetne, hogy kivonul az országból, és ez lehetetlenné tenné a gyors gazdasági kilábalást.
   
A dél-koreai befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak megugranának, és a konfliktus lezárása után is magas szinten maradnának, gyengítve a dél-koreai államadósság-helyzet fenntarthatóságát.
   
E forgatókönyv esetére a Moody's kilátásba helyezte, hogy egyszerre több fokozattal is leminősítheti Dél-Korea jelenlegi elsőrendű, stabil kilátású "Aa2" szintű államadós-besorolását.
    

A szuverén dél-koreai adósosztályzat a Moody's módszertana alapján mindössze két fokozattal marad el a lehetséges legjobb, "Aaa" besorolástól.
   
Észak-Koreára a hitelminősítő nem tart érvényben államadós-osztályzatot.
   
A piaci aggodalmakat most már a dél-koreai államadós-kockázati mérőszámok is jelzik.
   
Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit csütörtöki kimutatása szerint a dél-koreai államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama jelenleg 71 bázispont felett jár.
   
Ez egyetlen kereskedési héten belül tíz bázispontos, egyetlen kereskedési napon belül csaknem négy bázispontos - 5,7 százalékos - emelkedés, és azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű dél-koreai államkötvény csődbiztosítási díja valamivel 71 ezer dollár felett mozog a piacon az irányadó ötéves lejáratra.
   
Ez a CDS-középárfolyam most már gyengébb, mint például a Fülöp-szigeteké, amelynek CDS-tranzakciói az IHS Markit csütörtöki kimutatása szerint 64 bázispont környékén járnak. Mindenekelőtt azonban a dél-koreai szuverén CDS-kontraktusok csaknem 6 százalékos napi drágulása a kirívó a fejlett ipari gazdaságok körében.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Az Egyesült Államok újabb észak-koreai és kínai vállalatok ellen hozott szankciókat

Az Egyesült Államok kedden újabb észak-koreai és kínai vállalatok ellen hozott szankciókat, az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott rendelkezés 13 tengerhajózási és kereskedelemi vállalatot - köztük 4 észak-koreai és 9 kínai céget - sorol fel.
2017. 11. 22. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A FAO-fejlesztésű halfüstölő már Ázsiában is elérhető

A halfüstölés a srí lankai halászközösségeknél hagyományosan úgy zajlik, hogy a nők órákig hajolnak az előkészített halak fölött, amíg azok a faszénen füstölődnek. Ennek azonban az egészségügyi kockázata nagy – gazdasági hozadéka pedig gyakran alacsony. Ez most megváltozhat az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kifejlesztett füstölőknek köszönhetően, ami egy az Európai Unió által támogatott program keretében most már Ázsiában is elérhetővé válik.
2017. 11. 21. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább bővülhetnek a kínai-magyar agrárkapcsolatok

A szőlő-bor és a gabona magyarországi eredményeiről és a szakmai együttműködés lehetőségeiről is tájékozódott a kínai Ningszia-Huj autonóm tartományból érkezett delegáció a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), a felek megegyeztek abban, hogy ezeken a területeken szakértői szinten is felveszik egymással a kapcsolatot - derül ki a tárca keddi közleményéből.
2017. 11. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump felveszi Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára

Donald Trump amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy kormánya Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájára helyezi.
2017. 11. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját

Kína csökkentette amerikai állampapír-portfólióját szeptemberben, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.
2017. 11. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az elektromos mobilitásra összpontosít Kínában a Daimler

Az idei jó eredmények után a kínai piacon bizakodással tekint jövő év elé a Daimler, ahol az elektromos autókra összpontosítja fejlesztési erőfeszítéseit - jelentette ki a kantoni autószalonon Hubertus Troska, a német autóipari konszern kínai érdekeltségének az igazgatója.
2017. 11. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal a kínai Facebook

61%-kal emelkedett év/év alapon a kínai Tencent árbevétele a harmadik negyedévben, amit a reklámbevételek mellett a vállalat nagy sikernek örvendő internetes játéka, az Honour of Kings hajtott.
2017. 11. 17. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkora a kereskedelmi forgalmunk Kínával?

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása (2001-2016); behozatal; kivitel; milliárd forint
2017. 11. 16. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Toshiba eladta televízió-gyártó ágazatát

A komoly veszteséggel küszködő japán Toshiba elektronikai konszern egy kínai cégnek adta el televízió-gyártó üzletágának döntő részét.
2017. 11. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kölcsönös gazdasági függőségi viszony alakult ki Kína és az Egyesült Államok között

Kölcsönös - gazdasági - függőségi viszony alakult ki Kína és az Egyesült Államok között - mondta Magyarics Tamás, az ELTE oktatója szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 11. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Huszonhét havi csúcsra emelkedett a kínai blue chipek árfolyama

Jelentősen emelkedtek a kínai tőzsdeindexek pénteken, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 27 havi csúcsra ugrott, miután a pekingi vezetés jelezte, hogy még jobban megnyitja pénzpiacait a külföldi vállalatok előtt.
2017. 11. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A közép-európaiak nem eléggé nyitottak Kínára

A közép-európaiak gyakran nem kellően nyitottak Kínára, holott az elmúlt években nagyon sok változás történt az országban - hangzott el a közép-európai országok és Kína kapcsolatait vizsgáló 16+1 fórumon, kedden Budapesten.
2017. 11. 07. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jordániába utazott Áder János

Ötnapos hivatalos látogatásra Jordániába utazott vasárnap Áder János. Az államfőt útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita is.
2017. 11. 06. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A brit kormány szerint Észak-Korea állt a tavaszi kibertámadás mögött

A brit kormány meggyőződése szerint Észak-Korea állt a világon tavasszal végigsöpört zsarolóvírus-támadás mögött.
2017. 10. 27. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump telefonon gratulált a kínai elnöknek

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált Hszi Csin-ping kínai elnök "rendkívüli felemelkedéséhez".
2017. 10. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A brit külügyminiszter nem zárná ki a katonai megoldás lehetőségét

A brit külügyminiszter szerint "senki a világon" nem akarja, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajuljon, de "legalábbis elviekben" nyitva kell tartani a katonai beavatkozás lehetőségét.
2017. 10. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei csütörtökön. A kereskedés elején elért tízéves csúcsról lefordultak a mutatók a felemásnak tűnő kínai makroadatok közzététele után.
2017. 10. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin aláírta az Észak-Koreával szembeni szankciókról szóló rendeletet

Rendeletet írt alá hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata által elrendelt, Észak-Korea elleni gazdasági korlátozó intézkedésekről. A határozatot a Biztonsági Tanács 2016. november 30-án fogadta el a Phenjan által 2016. szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantás után. A döntés megtiltja a szén, vas és vasérc importját Észak-Koreából, de nem vonatkozik a létfontosságú élelmiszerek szállítására.
2017. 10. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult az infláció Kínában

Szeptemberben csökkent a fogyasztói árak éves növekedési üteme Kínában a nemzeti statisztikai hivatal hétfőn közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Netanjahu gratulált Trumpnak merész döntéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.
2017. 10. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás