Tippek, tanácsok: így hűtsd a lakásod a kánikulában!

Ha van légkondid, akkor még a legforróbb nyári napokon is kellemes hőmérsékletet varázsolhatsz a lakásban. Csakhogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen klímája, vagy egyszerűen más megfontolásból – például az energiafogyasztása miatt – nem szerelteti be a készüléket.

Tippek, tanácsok: így hűtsd a lakásod a kánikulában!

Akárhogy is, a megfelelő komfortérzethez és a jobb alváshoz muszáj valahogy hűvösen tartani az otthonod a kánikulában, amihez most adunk néhány hasznos tippet.

Ezek közül biztosan te is ismered egyiket-másikat, de talán tudunk olyan tanácsot adni, amit eddig még nem hallottál.

Teljes elsötétítés

Amikor a nap teljes erővel tűz, akkor pillanatok alatt felmelegíti a ház falát, sőt, az ablaküveget is, ami azután befelé, a lakásba adja le a hőt. Ezért fontos, hogy napközben sötétítsd be az otthonod akár reluxával, akár függönnyel. A legjobb megoldás persze egy külső árnyékoló lenne (spaletta vagy redőny), hiszen így elkerülhető az üveg felmelegedése, de bármilyen más módszer is megteszi, amivel nyerhetsz – vagy inkább veszíthetsz – pár fokot.

Ajtó, ablak csukva van…

A másik fontos teendő a szellőztetés mellőzése a legmelegebb órákban. Vagyis csak reggel és este nyisd ki az ablakokat, a köztes időben tartsd csukva őket. Ha amúgy sem vagy a lakásban, akkor egyébként is így tennél, de akkor se feledkezz meg róla, ha otthonról dolgozol.

A legjobb az, ha az este leszálltával nyitsz ablakot – ha lehet, az összeset, és hozzá a teraszajtót is –, és hagyod, hogy a hűvös levegő átjárja a lakást. Reggel, ébredés után pedig érdemes azonnal újra becsukni mindent, és élvezni azt a kis „hideget”, amíg tart.

Ütemezd át a házimunkát!

Vagyis a nagy melegben ne kapcsold be a sütőt, és ne kezdj el olyasmit főzni, ami hosszabb ideig tart. A nagyobb háztartási berendezések használatát, mint amilyen a mosó- vagy a mosogatógép is, érdemes kerülnöd, illetve azokat az elektromos eszközöket, amiket nem használsz, húzd ki! Ezek ugyanis hőt termelnek, amire nincs szükség a hőségben.

Fásíts!

Igen, ezt csak családi házaknál teheted meg, de ha ilyen helyen laksz, akkor növeld a zöldfelületek nagyságát! Biztosan te is láttad már azt a neten keringő ábrát, ami bemutatja, hogy a füves-fás területek mennyivel hűvösebbek, mint azok, ahol csak beton van. Szóval gondozz pázsitot, ültess fát, még akkor is, ha ennek csak évek múlva élvezheted majd a gyümölcsét!

Gondoskodj arról, hogy mozogjon a levegő!

Ezt megteheted úgy is, hogy huzatot csinálsz, bár ezzel érdemes vigyáznod, ha érzékeny vagy rá. A másik módszer egy ventilátor beszerzése, ami jó szolgálatot tesz, viszont úgy állítsd be, hogy ne közvetlenül rád fújja a levegőt. Illetve tehetsz elé jeget is, ami fokozhatja a hatást.

És még egy tipp: az ablak elé akasztott vizes lepedő, illetve a lakásban kiteregetett ruhák szintén segíthetnek abban, hogy ne érezd olyan fullasztónak a hőséget.

Hozzászólások

Jót tenne a kelet-európai EU-gazdaságoknak az euró bevezetése

Jót tenne a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok hitelképességi megítélésének az euró bevezetése - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett friss tanulmányában.
2019. 08. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Figyelem, fontos határidő közeleg a kártyabirtokosoknak!

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.
2019. 08. 21. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a hazatérni vágyó román vendégmunkások aránya

Egy felmérés szerint két év alatt tíz százalékkal csökkent a hazatérni akaró román vendégmunkások aránya, így a külföldre távozottak több mint fele nem akar visszatérni szülőhazájába - közölte kedden egy civil szervezet.
2019. 08. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva szerint Washington élezi a katonai feszültséget

A katonai feszültség fokozásával, valamint a szárazföldi telepítésű közepes hatótávolságú rakéták betiltásáról szóló orosz-amerikai INF-szerződés tudatos megsértésével vádolta meg Washingtont kedden Moszkva, miután az Egyesült Államok kísérletet hajtott végre egy közepes hatótávolságú manőverező robotrepülőgéppel.
2019. 08. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen nőtt az új autók eladása Romániában

Romániában 9,5 százalékkal nőtt az új járművek eladása az első hét hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román autógyártók és -importőrök egyesülete.
2019. 08. 21. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd délután bejelentette, hogy véget ért a tavaly óta tartó koalíciós kormányzás, és este benyújtja lemondását az államfőnek. A kormányfő után felszólaló Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újfent előrehozott választásokat sürgetett.
2019. 08. 21. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

CIG Pannónia elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4IG elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2019. 08. 21. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington napi több mint 2,7 millió hordó iráni nyersolajat zár ki a világpiacról

Az Egyesült Államok a szankciók révén napi több mint 2,7 millió hordó iráni nyersolajat zár ki a világpiacról - jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden az MSNBC televíziónak adott interjúban.
2019. 08. 21. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kikapcsolják a világ legöregebb működő webkameráját

Kikapcsolják a világ legöregebb webkameráját, amely 25 éve folyamatosan működik a San Franciscó-i Állami Egyetem kampuszán.
2019. 08. 21. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen lezajlottak az ünnepi programok a fővárosban

Sikeresen megtartottak minden augusztus 20-i ünnepi programot a fővárosban - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkársága kedd este az MTI-vel.
2019. 08. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Tizenkét kategóriában már a negyedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat a Zamárdiban tartott Strand Fesztivál nyitónapján kedd este.
2019. 08. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen

Kábelhiba miatt több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen, ahol az E.On szakemberei megkezdték a hiba behatárolását - közölte a társaság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.
2019. 08. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre fontosabb a felelős állattartás

Egyre erőteljesebb az odafigyelés, a felelős állattartás - mondta Varga József állatorvos az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.
2019. 08. 20. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd késő délután a délelőtti szintekhez képest.
2019. 08. 20. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak a tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók kedden.
2019. 08. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások: