Tokaj Kereskedőház: minden eddiginél korábbi szerződéskötés a gazdákkal

Minden eddiginél korábban, már tavaly decemberben tájékoztatta partnereit a Tokaj Kereskedőház a 2016-os új felvásárlási árakkal és koncepcióval kapcsolatosan. A régi és új partnerekkel a szerződéskötések idén február közepén indultak el és várhatóan március végén zárulnak le. A Tokaj Kereskedőház úttörő gyakorlata alapján a gazdák már most tudni fogják, hogy korai vagy késői szüretre koncentráljanak. A megállapodások során a borászat az általa kifejlesztett komplex termőhelyi potenciál és ültetvényállapot felmérés alapján kérte fel a partnereit, és határozta meg, hogy milyen termesztési kategóriában vár alapanyagot.

Tokaj Kereskedőház: minden eddiginél korábbi szerződéskötés a gazdákkal

A legnagyobb állami tulajdonú borászat, a „Nemzet Borászataként” is emlegetett Tokaj Kereskedőház már 2015 decemberében meghirdette a 2016-ban alkalmazni kívánt új felvásárlási árakat és koncepciót. Emellett minden eddiginél korábban, február közepén kezdte meg a szerződéskötéseket a régi és új partnereivel. A Kereskedőház 2016-ban előreláthatólag 1400 partnerrel közel 1150 ha szerződött területre köt megállapodást bő egy hónapon belül. A Kereskedőház partnereinek összetétele tavalyhoz képest módosul.

 

A korábbi partnerek 90%-ával megfelelő volt a borászat együttműködése, amit a jövőben kölcsönös megállapodás keretében folytatni is kívánnak, ugyanakkor ebben az évben új partnerei is lesznek a pincészetnek. „Az új felvásárlási koncepció korai kihirdetésével és a gyors szerződéskötéssel egyrészt célunk, hogy a helyi termelőknek kedvezzünk és segítsük a munkájukat. Fontosnak tartjuk, hogy már most lássák, hogy a minőségi szőlőtermesztés számukra is kifizetődő. Másrészt, a tudatosan tervezett szőlőfelvásárlással - vagyis a megfelelő időzítéssel és így a jó minőségű alapanyagok felhasználásával – biztosítani tudjuk a magas színvonalú borok előállítását, ami pedig a régió hírnevét öregbíti majd” – nyilatkozta Szappanos Péter, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.

 

A felvásárlási árak tekintetében a borászat más, a partnerek számára kedvezőbb sávozást alakított ki, de összességében elmondható, hogy a tavalyihoz képest nagyságrendi változás nem történt. A szerződéskötéseket a volt partnerek és újonnan jelentkezett termelők területeinek felmérése előzte meg, amelyek a Kereskedőház által kifejlesztett, komplex termőhelyi potenciál és ültetvényállapot felmérésre alapozva, valamint az ültetvényellenőrök munkájának segítségével történtek. Minden terület egyedi azonosítót kapott, amelynek segítségével a keletkezett adatok begyűjtése, feldolgozása, elemzése egy automatizált rendszerben, elektronikus úton történik. Ez jelentősen gyorsítja az információkezelést-és áramlást, valamint a borászat és a partnerek közötti kommunikációt.

 

A létrehozott rendszer lehetővé teszi, hogy a termőhelyi adottságokat és termesztési lehetőségeket figyelembe véve határozzák meg egy adott terület termelési céljait. A borászat ennek segítségével osztályozta a szerződni kívánt partnerek területeit és sorolta be a megállapított három termelési cél szerinti kategóriába (Könnyű száraz Tokaji bor; Nagytestű száraz Tokaji bor; Botrytiszes termés vagy késői szüretelésű alapanyag). A szerződésben a termelők kategóriánként iránymutatást kaptak többek között a termesztés technológiai lépéseiről, az elvárt és maximálisan termelhető és beszállítható termésmennyiségről, valamint a leszüretelt és beszállított szőlő elfogadható egészségi állapotáról is.

Hozzászólások

Még értékesebbé váltak a magyar borok

Magyarországhoz hasonlóan Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban is éreztette hatását a szélsőséges időjárás, az utóbbi három országban ennek következtében 10-20 százalékkal kevesebb szőlő terem, ez felértékeli a magyar borokat és reménykeltő az exportra nézve - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 11. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.
2017. 10. 06. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pályázat indul fiatal borászok számára

Pályázatot írt ki a Borászok Borásza Alapítvány fiatal borászok számára: az egymillió forintos ösztöndíj nyertese külföldi szakmai gyakorlaton vehet részt és szüreti tapasztalatot szerezhet valamelyik Borászok Borászánál vagy a díj jelöltjeinél.
2017. 09. 30. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább fejlesztik a magyar borkultúrát

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt - jelentette ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.
2017. 09. 29. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jazz- és borfesztivál lesz Szentendrén

A boré és a jazzé lesz a főszerep szeptember utolsó hétvégéjén Szentendrén. A pénteken kezdődő fesztiválon helyi kötődésű borászok, borászatok és borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol számos jazzkoncertet és gasztronómiai programot is kínálnak.
2017. 09. 28. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Összefogásra van szükség a borágazatban

A borágazatban a helyi szakmai összefogások erősítésére hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa szombaton, a másodszor megrendezett Somlói Juhfark Ünnepen.
2017. 09. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon jó minőségű borunk lesz idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.
2017. 09. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európai Bordalfesztivált rendeznek Magyarországon

Öt ország nyolc együttese mutatkozik be szeptember 22. és 24 között az Európai Bordalfesztiválon, amelyet immár huszonegyedik alkalommal rendeznek meg Villányban és Pécsett.
2017. 09. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedő minőségű bortermés várható

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa pénteken Szekszárdon az MTI-nek
2017. 09. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenhetnek a kisüzemi borászatok adminisztrációs terhei

Az idén életbe lépett új jövedéki törvény eredményeként várhatóan még az év végéig csökkenhetnek a kisüzemi bortermelők adminisztrációs terhei - mondta Gál Péter kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alkoholos italgyártás kérdéseiről Budaörsön tartott tanácskozásán.
2017. 09. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarabb lesz újbor idén – megkezdődtek a szüreti munkák a Mátrai borvidéken

A május közepi jégeső idén komolyan sújtotta a Mátrai borvidéket, 100 millió forint feletti kárról és számos termőterület teljes pusztulásáról szóltak az első beszámolók. Szerencsére a borvidék egyes területei átvészelték a időjárási viszontagságokat, és a szüreti időszak kezdetével már láthatóvá vált, milyen termésre számíthatunk idén a Mátrában. A Dubicz Borászat és Szőlőbirtok azon területei, melyeket elkerült a jégkár, mennyiségben és minőségben is a korábbi évekhez hasonló termést mutatnak, ugyanakkor az elmúlt hetek szokásosnál is melegebb időjárása miatt itt is hamarabb meg kellett kezdeni a szüreti munkálatokat. Ennek eredményeképp várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.
2017. 09. 02. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Korán kezdődött el a szüret a Tokaji borvidéken

Szokatlanul korán kezdődött a szüret a Tokaji borvidéken, köszönhetően a meleg, napos nyárnak; az idei aszú pedig akár csúcsminőségű is lehet - közölte a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2017. 09. 01. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép évjárat lesz az idei borból

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint "szép évjárat" lesz borból az idei; Brazsil Dávid erről az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában beszélt.
2017. 08. 16. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bort termel Magyarország

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 08. 15. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

4,1 millió mázsa szőlőtermés várható

A hegyközségektől összegyűjtött, fürtszám és fürttömeg alapján végzett becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) kedden az MTI-vel.
2017. 08. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi a borszőlő felvásárlási átlagára - egy ábrán

A borszőlő felvásárlási átlagára Magyarországon, 2000-2016; Ft/kg
2017. 07. 30. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi bort termel Magyarország

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 07. 28. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó évjáratra számítanak a villányi borvidék termelői

Kiemelkedően jó évjáratra számítanak idén a villányi borvidék termelői - közölte az MTI érdeklődésére a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának titkára.
2017. 07. 25. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére

Program indul a magyar borok hitelességének erősítésére, ennek során megalkotják a magyar borok eredetmintázati térképét (amely a borok származási helyét és összetételét mutatja) egy modern eljárás segítségével - mondta a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2017. 07. 19. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az idei Furmint éve jegyében díjazták a furmint borkiválóságokat

Az idei Furmint éve jegyében díjazták a furmint borkiválóságokat és bemutatták a Furmintkiválóságok Könyvét szerdán - mondta el Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos az MTI-nek.
2017. 07. 06. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás