Tudtad, hogy mennyire káros a gyorséttermi étkezés?

A gyakori éttermi, kávéházi és gyorséttermi étkezés növelheti az egészségkárosító vegyi anyagok, a ftalátok szintjét a szervezetben - mutatták ki egy nagyméretű tanulmányban a George Washington Egyetem kutatói.

Tudtad, hogy mennyire káros a gyorséttermi étkezés?

A ftalát vegyületeket a műanyagok lágyítására használják, és a tudományos kutatások már régóta bizonyították, hogy az emberi szervezetben módosíthatják, sőt le is állíthatják a hormontermelést és más egészségkárosító problémákat is okozhatnak.
   
Az amerikai tanulmány az első olyan kutatás, amelyben összehasonlították a ftalát-ártalmat a vendéglátóhelyeken rendszeresen étkezők és az otthon készített ételeket fogyasztók szervezetében. A szakemberek kimutatták, hogy az előbbiek szervezetében mintegy 35 százalékkal volt magasabb a ftalátszint azokhoz képest, akik otthon a élelmiszerboltokban vásárolt termékeket fogyasztották.

Mennyire vagy elsavasodva? Nézd meg ITT!
    

"Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a házilag elkészített ételek kevésbé tartalmazhatnak sok ftalátot, a meddőségi problémákat, terhességi komplikációkat és más egészségi problémákat előidéző vegyi anyagot. Eredményeink azt mutatják, hogy a vendéglátóipari helyeken való étkezés fontos és korábban fel nem ismert forrása az amerikai lakosság ftalátoknak való kitettségének" - idézte Ami Zotát, a George Washington Egyetem Milken Intézetének professzorát az intézet közleménye.
   
Az amerikai kutatók a nemzeti egészség- és táplálkozási felmérés (NHANES) keretében 2005 és 2014 között gyűjtött adatokat elemezték. A 10 253 résztvevő arról tájékoztatta a kutatókat, hogy hol étkeztek az elmúlt 24 órában. A kutatók később megvizsgálták a résztvevők vizeletmintáit ftalát nyomait kutatva.

A résztvevők 61 százaléka számolt be arról, hogy előző nap vendéglátóipari helyen étkezett. A ftalát-ártalom és a vendéglátóhelyen való étkezés közötti kapcsolat minden korcsoportban jelentős volt, de a legnagyobb a tinédzserek körében.
   
A gyorséttermi ételeket és más nem otthon készült ételeket nagy mennyiségben fogyasztó kamaszok esetében 55 százalékkal volt magasabb a ftalátszint szervezetükben azoknál, akik otthon étkeztek.
   

Milyen lenne a helyes vérnyomás érték az én koromban?

Bizonyos ételek, különösen a sajtburgerek és más szendvicsek elfogyasztása esetében magasabb volt a ftalátszint, de csak akkor, ha gyorséttermekben, kávézókban vagy éttermekben fogyasztották. A vendéglátóipari egységekben elfogyasztott szendvicsek 30 százalékkal növelték a ftalátszintet minden korcsoport szervezetében.
   
A várandós nők, gyerekek és tinik sebezhetőbbek a hormonkárosító vegyület mérgező hatásai által, ezért fontos, hogy megtaláljuk a ftalát-ártalomnak való kitettség csökkentésének módjait. A jövőbeni tanulmányoknak meg kell vizsgálniuk, hogyan lehet a leghatékonyabban eltávolítani a ftalátokat az élelmiszerekből" - magyarázta Julia Varshavsky, a tanulmány vezetőszerzője.

Hozzászólások

Mennyire félünk a tartósítószerektől, ízfokozóktól?

Ha azt olvassuk a címkén, hogy E-500 nátrium-hidrogén-karbonát, vagy E-300, a legtöbben laborban előállított veszélyes kemikáliára gondolunk, pedig utóbbi maga a C-vitamin, az előbbi pedig a sütőpor. Számtalan tévhit és mítosz övezi az élelmiszerekben fellelhető adalékanyagokat, dacára annak, hogy sütés-főzés közben magunk is napi szinten használjuk őket.
2018. 06. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizalmatlanok vagyunk, de mégis használjuk az adalékanyagokat

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban fenntartások nélkül használják azokat - egyebek mellett ez derült ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készített kutatásból.
2018. 06. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélyes lehet a külföldi tojás

A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.
2018. 06. 21. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Első Soproni Sörverseny – A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.
2018. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Népszerű üdítőitalt vontak ki a forgalomból

Vegyszerre emlékeztető szagú, 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitalt vontak ki a forgalomból, miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megvizsgálta a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott üdítőket, és a laboratóriumi eredmények megerősítették a vásárlói jelzéseket.
2018. 06. 19. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezérigazgató a Sága élén

Augusztus elsejétől új vezérigazgató irányítja a magyar piac vezető szárnyastermék-márkáját gyártó cégét, a Sága Foods Zrt.-t. Muzsek András új piacokra vezetné a sárvári társaságot, és szeretne újra kiemelkedő termékinnovációkat megvalósítani a Ságánál.
2018. 06. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos befektetéssel nyit gyártó- és kutatóközpontot a Pannontej

Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását Magyarország vezető sajtgyártó és -forgalmazó vállalata, a Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, illetve új munkahelyeket teremt.
2018. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb beruházás a Coca-Cola Magyarországnál: jön az okosvíz

Ismét bővítette gyártókapacitását a Coca-Cola HBC Magyarország: mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással egy teljesen új, innovatív prémium termék, az okosvíz palackozását indította el a cég. Az egyedülálló, felhők által inspirált technológiával előállított GLACEAU smartwater első körben Magyarországon kívül nyolc ország piacaira jut el Zalaszentgrótról.
2018. 06. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos befektetéssel nyit gyártó- és kutatóközpontot a Pannontej

Több milliárd forintos beruházással megduplázza veszprémi üzeme gyártókapacitását Magyarország vezető sajtgyártó és -forgalmazó vállalata, a Pannontej Zrt. A vállalat egyik legnagyobb globális innovációs és fejlesztési központját telepíti a városba, illetve új munkahelyeket teremt.
2018. 06. 15. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felére csökkenhet az üdítőitalok cukortartalma

Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség csütörtökön közzétett önkéntes vállalása szerint.
2018. 06. 15. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett tojásokat találtak Németországban

Ismét fipronillal szennyezett tojásokat találtak Németországban, a Hollandiából származó termékeket kivonják a forgalomból.
2018. 06. 14. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összefogtak a régió pékjei

Június 9-én, szombaton ért véget Budapesten a Kelet. A résztvevő 5 ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia sütőipari szakmai szervezeteinek vezetői mellett a háromnapos, a Magyar Pékszövetség kezdeményezésére létrejött eseményen jelen volt a Pék Világszövetség (UIBC) spanyol főtitkára és nagykövete is.
2018. 06. 13. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágulhat a whisky és a mogyoróvaj

Jelentős hatással lehet az Egyesült Államokból Magyarországra irányuló importra az Európai Unió legújabb döntése. Az USA által kivetett, elsősorban acél- és alumíniumárukra vonatkozó védővámokra válaszul Brüsszel hasonló mértékű terhek bevezetéséről döntött. Az intézkedés többek között élelmiszerek, italok és járművek árát befolyásolhatja. Magyarország csak tavaly mintegy 2,2 milliárd dollár (730 milliárd forint) értékben hozott be termékeket az Egyesült Államokból.
2018. 06. 04. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampánnyal népszerűsítik a magyar sajtokat

A Magyarországon gyártott kézműves sajtok népszerűsítésére indult kampány A magyar sajt jó címmel; a kezdeményezés pénteki budapesti sajtóbemutatóján a bor-sajt párosításokban rejlő lehetőségekre is felhívták a figyelmet.
2018. 06. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar energiaital kerül piacra

Saját fejlesztésű energiaitalt visz piacra a Skybaby SD Kft., a cég a 250 millió forintos fejlesztés után gyártóüzemet is létesít.
2018. 05. 31. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bébiételt hívott vissza az Univer

Az Univer Product Zrt. visszahívja az általa gyártott és forgalmazott "brokkoli főzelék csirkehússal 8 hónapos kortól" bébiételt, mert egy összetevőjével kapcsolatban élelmiszerbiztonsági kockázat merült fel - jelentette be a társaság szerdán.
2018. 05. 31. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a tej ára - egy ábrán

felvásárlási ár; 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
2018. 05. 29. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a Pálinka országkóstoló

A pálinka presztízsének elmúlt években tapasztalt növekedése példaértékű; a termék minőségéből nem lehet engedni és a kiváló minőség után az eredetjelölések használata tovább emelheti az ital rangját - mondta az agrárminiszter hétfőn Komáromban, az idei Pálinka országkóstoló megnyitóján.Mennyit tudsz a pálinkáról?
2018. 05. 28. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2018 legjobb pálinkáját keresik

A komáromi Monostori Erődben kezdődik hétfőn az idei Pálinka Országkóstoló, ahol több száz főzetet bírálnak el - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2018. 05. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Börtön járt az áfa nélkül értékesített cukorért

Börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Törvényszék pénteken, nem jogerősen három embert, akik az Európai Unió területén beszerzett cukrot általános forgalmi adó (áfa) nélkül hozták forgalomba Magyarországon - közölte a törvényszék szóvivője az MTI-vel.
2018. 05. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás