Új embercsempész útvonalak alakulnak ki a Balkánon

Új embercsempész útvonalak alakulnak ki a balkáni térségben - figyelmeztetett az osztrák védelmi miniszter egy szerdai német lapinterjúban.

Új embercsempész útvonalak alakulnak ki a Balkánon

Hans Peter Doskozil a Die Welt című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a balkáni migrációs útvonal még mindig nincs teljesen lezárva, az osztrák hatóságok becslése szerint az idén Ausztriába érkezett több mint 12 ezer menedékkérő közül 8000 a Balkán térségéből jutott be az országba.
   
Miután Magyarország és Macedónia megerősítette határai védelmét, új embercsempész útvonalak formálódnak. Megfigyelhető, hogy sok menekült Görögországból vagy Szerbiából kitér Bulgária vagy Románia felé, majd Szlovákián keresztül megy tovább Nyugat-Európa felé.
   
Ezért az osztrák rendőrség és a hadsereg mélységi ellenőrzéseket kezdett a szlovák határ térségében - mondta a miniszter.
    

Kiemelte: soha nem fordult még elő Ausztriában, hogy katonák "klasszikus rendőrségi munkában" vegyenek részt, de közreműködésük elengedhetetlen.
   
Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e lépnie az EU-nak, a szociáldemokrata (SPÖ) politikus kijelentette, hogy a Frontex uniós határ- és partvédelmi ügynökség nem tudja megfelelően biztosítani az uniós külső határt.
    

Mint mondta, Brüsszelben bizonyos gondolatoknak még meg kell gyökeresedniük. Ezért a közép-európai országok akciótervet készítettek arra az esetre, ha újabb menekülthullám érkezik. Az intézkedéseket rendőrök, katonák és civil személyzet mozgósításával hajtják végre. Az előző héten Ausztriában tartottak is már egy nagyszabású gyakorlatot - mondta Hans Peter Doskozil.
   
Az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az EU felé irányuló migrációval kapcsolatban felidézte, hogy augusztusban Párizsban a francia-német-olasz-spanyol csúcstalálkozón egyetértésre jutottak abban, menekültügyi központokat kell felállítani Afrikában. Hozzátette: "örvendetes", hogy a német kancellár álláspontja is váltózóban van, de most az Európai Bizottságon van a sor, a brüsszeli testületnek "új, konkrét javaslatokat kell tennie".
   
Azt kell megcélozni, hogy nullára csökkenjen az Észak-Afrika és az EU közötti illegális migráció. Ehhez az uniós külső határ hatékony védelmére és az EU területén kívül működő menekültügyi - a menedékkérőket befogadó és kérelmüket elbíráló - központokra van szükség, valamint az illegális úton érkező emberek következetes hazaszállítására és a védelemre szoruló menekültek befogadására egy áttelepítési program keretében, amelyben valamennyi uniós tagország részt vesz kapacitásának megfelelően.
   
Arra a kérdésre, vajon az olyan tagállamok is hajlandóak lesznek-e áttelepített menekültek befogadására, és ezzel a legális migráció támogatására, mint Lengyelország és Magyarország, az osztrák védelmi miniszter azt mondta, hogy derülátó ebben az ügyben, de alapvető feltétel, hogy a felvázolt intézkedési csomag valamennyi eleme hatékonyan működjék.
    

Kiemelte: "Ezek az országok elveszítették bizalmukat az EU iránt", ezért először helyre kell állítani ezt a bizalmat.
   
Hans Peter Doskozil a többi között arról is beszélt, hogy az afrikai EU-s menekültügyi központok biztonságáról egy EU-s katonai küldetéssel kellene gondoskodni. Ezekbe a létesítményekbe kell visszaszállítani a Földközi-tengerből kimentett embereket is. Az EU területére csak azok léphetnek be, akikről a menekültügyi központokban megállapították, hogy védelemre szorulnak - mondta az osztrák védelmi miniszter.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Merkel gratulált Putyinnak

Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez.
2018. 03. 19. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak a nyugat-európai tőzsdék

Több mint egy százalék mínuszban fejezték be a napot a vezető európai tőzsdemutatók hétfőn.
2018. 03. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Macron sok sikert kívánt Putyinnak

Emmanuel Macron francia államfő telefon beszélt hétfőn az előző nap újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek sok "sikert kívánt a hazája politikai, demokratikus, gazdasági és társadalmi modernizálásához" - közölte a francia elnöki hivatal.
2018. 03. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem meglepő Putyin győzelme

A vasárnapi orosz elnökválasztás eredménye nem okozhatott meglepetést senkinek, nemcsak "a nagyon sok manipuláció és politikai diszkrimináció" miatt, hanem azért sem, mert Vlagyimir Putyin elnök "bizonyára többségi támogatást élvez az oroszoknál" - jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes hétfőn az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban.
2018. 03. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin elégedett lehet

A posztszovjet időszak legmagasabb (67 százalékos) részvételi aránya mellett választották újjá Vlagyimir Putyint Oroszország élére, ezért elégedett lehet az elnök és csapata - jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-szakértője az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2018. 03. 19. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin nem készül újabb alkotmányreformra

Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz államfő kijelentette, hogy nem készül újabb alkotmányreformra.
2018. 03. 19. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét Putyin lett az orosz elnök

Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő nyerte meg a vasárnapi orosz elnökválasztást a moszkvai Központi Választási Bizottság előzetes adatai szerint, megszerezve 4. elnöki mandátumát.
2018. 03. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghaladta a részvétel az 50 százalékot az orosz elnökválasztáson

Elérte az 57,5 százalékot országosan az elnökválasztáson való részvétel moszkvai idő szerint 17 órakor - közölte vasárnap délután az orosz Központ Választási Bizottság elnöke.
2018. 03. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akadozik az áramszolgáltatás Kárpátalján

Az erős szél és havazás miatt vasárnap reggel Kárpátalja 81 településén teljesen vagy részben szünetelt az áramszolgáltatás, és akadozott a közlekedés a megye útjain.
2018. 03. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Orosz elnökválasztás - Eddig nagyon magas a választási részvétel

A választópolgárok 16,6 százaléka adta le voksát moszkvai idő szerint 10.00 óráig, ami minden idők legmagasabb részvételi aránya ebben az időben- jelentette ki Ella Pamfilova, az Központi Választási Bizottság elnöke vasárnap Moszkvában.
2018. 03. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar-lengyel kulturális napok lesznek Budapesten

A magyar-lengyel barátság áll a középpontjában annak a kulturális programsorozatnak, amelyet március 21. és 24. között rendeznek Budapesten a Fonó Budai Zeneházban, a Lengyel Intézetben és az Akvárium Klubban.
2018. 03. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megválasztották bajor miniszterelnöknek Markus Södert

Megválasztotta pénteken a bajor tartományi gyűlés miniszterelnöknek Markus Södert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát.
2018. 03. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját

Kína hat hónapja legalacsonyabb szintre csökkentette amerikai állampapír-portfólióját januárban, az ázsiai ország azonban így is az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője maradt.
2018. 03. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Milyen a nők bére az unióban?

2016-ban ennyi százalékkal volt kevesebb a nők fizetése a férfiakéhoz képest
2018. 03. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az orosz elnökválasztás legnagyobb tétje

Az orosz elnökválasztás legnagyobb tétje, hogy Vlagyimir Putyin a következő hatéves ciklusában ki tudja-e nevelni utódját - mondta Bernek Ágnes Oroszország szakértő.
2018. 03. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2018. 03. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország távol-keleti régiójában megkezdődött a voksolás

Oroszország távol-keleti régiójában helyi idő szerint vasárnap reggel megkezdődött az elnökválasztás.
2018. 03. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszország kiutasított 23 brit diplomatát

Moszkva nem kívánatos személynek nyilvánított 23 brit diplomatát, visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus megnyitására és üzemeltetésére vonatkozó engedélyt, és Oroszország területén leállíttatta a kulturális és oktatási ügyekkel foglakozó British Council tevékenységét az úgynevezett Szkripal-ügy miatt kirobbant diplomáciai viszályban.
2018. 03. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Japan Tobacco dohányipari cég 1,56 milliárd dollárért vesz meg egy orosz ágazati vállalatot

A Japan Tobacco Inc. (JTI), a világ harmadik legnagyobb dohányipari cége 1,56 milliárd dollárért megvásárolja az orosz Donskoy Tabak céget, hogy megerősítse vezető szerepét az orosz dohánypiacon.
2018. 03. 17. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tízezrek vettek részt a szlovák tüntetéseken

Az egy héttel ezelőttihez hasonló számban, becslések szerint ismét néhány tízezren vettek részt azokon pénteken tartott tömegmegmozdulásokon, amelyeket a több szlovákiai városban hirdettek meg "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!" jelszóval.
2018. 03. 17. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás