Új kkv-piac, Waberer’s-IPO, emelkedő forgalom - így haladt a tőzsdefejlesztés 2017-ben

A Budapesti Értéktőzsde tavaly folytatta a 2016–2020 közötti időszakra vonatkozó stratégiájának megvalósítását: megkezdte működését egy a kkv-kra fókuszáló új piac, az Xtend, sikeresen elindult a BÉT elemzési-árjegyzési programja, tíz magyar cég csatlakozott a Londoni Tőzsdecsoporttal közös ELITE vállalatfejlesztési programhoz, és új oktatási leányvállalatot is alapított a magyar tőzsde, a Budapest Institute of Bankinget.

Új kkv-piac, Waberer’s-IPO, emelkedő forgalom - így haladt a tőzsdefejlesztés 2017-ben

A BUX harmadik éve tartó masszív emelkedése töretlen volt, a tőzsdei teljesítmény talán legfontosabb mérőszáma, az azonnali részvénypiaci forgalom is kiemelkedő mértékben növekedett az elmúlt évben. Tőzsdére lépett az UBM, prémium kategóriás lett a Masterplast és az OPUS. A Waberer’s tőzsdére lépésével pedig az elmúlt 20 év legnagyobb IPO-ját ünnepelhette a hazai tőkepiac.

2017-ben három új, régiós szinten is egyedülálló jelzáloglevél-indexet is bevezetett a BÉT. Mindazonáltal 2017 a BÉT számára leginkább a potenciális piacra lépő középvállalatoknak tartott bemutatkozókról és tárgyalásokról – a kapcsolatépítésről – szólt.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetése csütörtökön ismertette a 2016-ban meghirdetett stratégiája második évének eddigi eredményeit, valamint a tőzsde 2018-as terveit. Az eredményeket részletesebben is bemutató, most megjelent „Stratégiai Jelentés 2017” című kiadványból kiderül, hogy a BÉT rendkívül mozgalmas évet tudhat maga mögött.


Új kibocsátók, új tőzsdei termékek és szolgáltatások


2017-ben is többször megszólalt a tőzsde csengője az UBM Holdingnak, a Masterplastnak, az OPUS-nak és nem utolsósorban a Waberer’snek köszönhetően, amelynek tőzsdére lépésével az elmúlt 20 év legnagyobb IPO-ja valósult meg. A Waberer’s International a hatodik legnagyobb kapitalizációjú cég lett a parketten, ráadásul a BUX index 2017. szeptemberi felülvizsgálatakor az új tőzsdei vállalat az ötödik legnagyobb súllyal került be a részvénykosárba. Az új részvénykibocsátásból származó bruttó 15,5 milliárd forintot a vállalat szinte teljes egészében egyik lengyelországi versenytársa, a Link felvásárlásra fordította, amely a komplett rakományok fuvarozásának európai piacvezető vállalatának számít.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója a tavalyi eredmények bemutatása kapcsán kiemelte: „a BÉT szempontjából 2017 egyik leglátványosabb eredménye, hogy az elmúlt 20 év legnagyobb IPO-ját ünnepelhette a hazai tőkepiac. A tőzsdei kibocsátások növelése állandóan hangoztatott célja a BÉT-nek, ugyanakkor a tavalyi évben igen nagy hangsúlyt fektettünk a tőzsde ökoszisztémájának további fejlesztésére.”

Az új részvénybevezetéseken kívül 2017 során is számos hitelpapír, strukturált termék és befektetési jegy tőzsdei bevezetésére került sor. A tőkepiac fejlesztéséhez tíz darab új jelzáloglevél, tizenöt új kötvény, tizennyolc befektetési jegy és több mint százharminc certifikát tőzsdei bevezetésével járultak hozzá kibocsátóink, ezen felül pedig 140 milliárd forint össznévértéket meghaladó rábocsátással bővült a BÉT hitelpapírpiaca.

Középvállalatok: irány a tőzsde!

A 2017 szeptember 20-án megrendezett BÉT50 - Középvállalatok csúcstalálkozója elnevezésű konferencián jelentette be a Budapesti Értéktőzsde hivatalosan az Xtend platform elindulását, amellyel a BÉT célja, hogy kiterjessze a potenciális kibocsátók és befektetők körét. Az Xtend a szabályozott piachoz képest részben egyszerűbb feltételeket nyújt a kibocsátóknak, a befektetővédelmi szempontok érvényesülését pedig nem csak a hatóságok biztosítják jogszabályban előírt módon, hanem a kijelölt tanácsadói rendszer is. Az Xtenddel tehát a BÉT nyitni szándékozik a középvállalati kibocsátói kör, illetve a középvállalati kitettséget kereső befektető réteg felé. A piacra az elkövetkezendő években számos kkv-t vár a tőzsde, amelyek így a tőzsdén válhatnának a befektetői elvárásoknak és szigorú transzparenciakövetelményeknek is sikeresen megfelelő nagyvállalatokká.

A középvállalatok sikeres tőzsdei jelenlétéhez nagyon fontos, hogy a befektetők ne csupán a nagy társaságokról kapjanak jó minőségű, rendszeres információkat és értékeléseket, de a kisebb vállalatokról is. A BÉT ezért az információellátottság növelését és a likviditás támogatását megcélzó programot indított 2017-ben, amelynek keretében kis és közepes tőkeértékű vállalatok részvényeiről díjmentesen elérhető elemzések kerülnek fel a BÉT honlapjára, a befektetési szolgáltatók pedig árjegyzéssel támogatják az ajánlati könyv likviditását. Ez az általános piacfejlesztő hatása mellett magasabb forgalmat és nagyobb befektetői aktivitást is generálhat a kis és közepes tőkeértékű részvényekben, ami új kibocsátókat is ösztönözhet a piacra lépésre.


A kkv-k tőzsdére lépését támogatta 2017-ben is a Londoni


Tőzsdecsoporttal közös ELITE vállalatfejlesztési program. Az alapvetően Londonban zajló képzéshez a BÉT további kiegészítő modulokat is hozzátesz, hogy a hazai vállalkozások itthon, Budapesten a magyar szabályozási környezetről, a hazai befektetői elvárásokról és egyéb országspecifikus témákról is gyakorlatias, naprakész információhoz juthassanak. Jelenleg tíz magyar vállalat vesz részt a kétéves képzésen. A Budapesti Értéktőzsde a Programtól azt várja, hogy segítségével új növekedési pályára állnak a résztvevő középvállalatok, melyhez tőkepiaci eszközöket is igénybe vesznek.

Az átfogó, tőkepiac- és tőzsdefejlesztési tervek megvalósításában ugyanakkor a második év a kapcsolatokról szólt: újabbak építéséről, valamint a már meglévők elmélyítéséről. Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója is ezt emelte ki: „a 2017-es év legnagyobb eredményének azt tartom, hogy aktív szakmai kapcsolat alakult ki a BÉT és a tőzsdeképes középvállalatok között.”

Együttműködés szakmai szervezetekkel


A BÉT a tavalyi évben is fontos szakmai szervezetekkel, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) is együttműködési megállapodást írt alá azért, hogy hatékonyabban szólíthassák meg a vállalatokat. A Magyarok a Piacon (MAPI) Klubbal kötött megállapodás ugyancsak ezt a célt szolgálja majd a közeljövőben. Az MFB Investtel való együttműködés egyik kiemelt pontja pedig, hogy a nyilvános részvénykibocsátást (IPO) tervező állami és magántulajdonban lévő társaságok tőzsdei bevezetésének felkészítésében együttműködjön a két szervezet, de a felelős vállalatirányítási keretek kialakításának, bevezetésének és fejlesztésének elősegítése is egy olyan terület, ahol közösen kívánnak erőfeszítéseket tenni.

Budapesten a legnagyobb nemzetközi tőzsdekonferencia

Egy agilis, dinamikus fejlődést a fókuszba helyező magyar tőzsde nem létezhet úgy, hogy a nemzetközi kapcsolatait ne fejlessze, erősítse. Ahogy eddig is, a jövőben is a globális tőkepiacok aktív résztvevője kíván lenni a BÉT, úgy, hogy Budapest regionális pozícióját megerősíti, valamint népszerűsíti a magyar tőzsdét és a hazai tőkepiacot a nemzetközi befektetők és pénzügyi közvetítők körében. Ezért a Tőzsde 2017-ben is kibocsátókkal közös roadshowkat és befektetői látogatásokat szervezett Londonba, Párizsba, Varsóba és Zágrábba.

A 2017-es esztendőben a nemzetközi partnerek köre is bővült a Bank of China-val és a Shanghaji Aranytőzsdével, annak érdekében, hogy a kínai befektetők is megismerjék a magyar vállalatokban rejlő lehetőségeket, valamint, hogy a magyar befektetők számára is elérhetővé tegyünk kínai devizában jegyzett termékeket.

A nemzetközi vizeken maradva, 2017 tavaszán a magyar fővároson és a Budapesti Értéktőzsdén volt a sor, hogy megrendezze a világ tőzsdéinek közgyűléseként is emlegetett World Exchange Congresst, ahová 64 országból 225 látogató érkezett. A globális tőzsdék és elszámolóházak, valamint a tőzsdékhez kapcsolódó szolgáltatók vezetőinek részvételével megtartott kétnapos rendezvényen szó volt az aktuális tőkepiaci trendekről, a regionális tőzsdei együttműködésekről, valamint a következő generációs börzék innovációiról. A résztvevők között olyan intézmények vezetői is jelen voltak, mint a NASDAQ, a Deutsche Börse, a Shanghai Stock Exchange vagy a Japan Exchange Group.


Támogató befektetési környezet

A magyar gazdaság tartósan jó teljesítményének, illetve a pénz- és tőkepiacok 2017-ben tapasztalt likviditásbőségének is köszönhető volt, hogy a BUX index a tavalyi évben újfent látványos növekedést mutatott. 2015 eleje óta a BUX 2017 év végéig összesen 137 százalékot emelkedett, ezzel nemcsak régiós, hanem globális összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A BUX az elmúlt két évben (2015.12.30. – 2017.12.29.) a főbb európai tőzsdemutatók közül a legjobb teljesítményt nyújtotta, világszinten pedig a második legnagyobb emelkedést érte el.

A budapesti tőzsde napi átlagos részvényforgalma 2016-hoz képest 17,5 százalékkal, 10,7 milliárd forintra nőtt, a 2017. évi 2 690 milliárd forintos részvényforgalom pedig 392,1 milliárd forinttal haladta meg (+17%) 2016 teljes éves, 2 298 milliárd forintos értékét. Több tőzsdei kibocsátó életében fontos változások történtek a tulajdonosi szerkezetben, a cégvezetésben és a stratégiában, amit komoly befektető érdeklődés kísért, és intenzív árfolyamemelkedést eredményezett. Ennek köszönhetően csökkent a részvénypiaci forgalom és kapitalizáció koncentrációja is.

Örömteli, hogy 2017-ben nőtt a magyar lakosság hazai tőzsdei részvényállománya és az év végére elérve az eddigi legmagasabb értéket, meghaladta az 500 milliárd forintot. Ezzel együtt a Tőzsde kiemelten fontos célnak tekinti a pénzügyi edukációt. Ezért az NGM koordinációjában elkészült hétéves pénzügyi edukációs stratégiával összhangban folytatjuk a hazai lakossági és vállalati körnek nyújtott oktatási programjainkat, az ingyenes előadásokat kínáló BÉT Akadémiát, a vállalatoknak szóló ELITE Programot. Nagy előrelépés továbbá, hogy 2017-ben a BÉT megalapította oktatási leányvállalatát a Budapest Institute of Bankinget, amely magas szakmai színvonalon kínál élményalapú oktatást a jövő szakembereinek.

2018-ban is meg fog szólalni a csengő: a piacfejlesztés nem áll meg
A BÉT 2018-ban folytatja a hazai tőkepiaci ökoszisztéma építését, amely fontos összetevője egy tartós versenyképességi fordulat megvalósításának. A tőzsde új szolgáltatásai nagymértékben javítják a hazai tulajdonú középvállalatok hozzáférését a tőkéhez, finanszírozáshoz és a tőkepiacok használatához nélkülözhetetlen tudáshoz. Ebben a továbbiakban is együttműködünk a piaci szereplőkkel, a kormányzattal és a szakmai szervezetekkel, hiszen egy támogató üzleti és szabályozói környezetben gördülékenyen működő, erősödő magyar tőkepiac nagymértékben hozzájárulhat a gazdaság kiegyensúlyozott növekedéséhez. A cél az új évben sem változik: a BÉT katalizátor szerepét betöltve tovább törekszik arra, hogy 2020-ra tovább növekedjen a tőzsdei forgalom és emelkedjen a tőzsdén jegyzett vállalatok száma, valamint értéke.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás: