Új uniós adatvédelmi szabályozás- akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz

A 2018. május 25-én hatályba lépő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) minden tagállamra egységesen kiterjedően szabályozza majd az állampolgárok személyes adatai védelmének jogi keretrendszerét, ráadásul kifejezetten nagymértékű bírságokat is kilátásba helyez. Kérdéses ugyanakkor, hogy tényleg minden tekintetben felkészültek-e a hazai cégek az adatvédelmi szabályok változására a saját kiberbiztonságuk, vagy vállalati IT infrastruktúrájuk és belső folyamataik tekintetében. Az Európai Unió

Új uniós adatvédelmi szabályozás- akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz

Az Európai Unió átfogó adatvédelmi reformja bevallottan időtálló és technológia semleges jogi szabályozásra törekedett, ami a digitális környezet és technológiák egyre gyorsuló változása közepette is képes lenne biztosítani, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jog ne sérülhessen. A korábbi, 1995-ös szabályozás, amin a jelenleg hatályos nemzeti törvények alapulnak, még nem nyújtott ilyen egységes, kiszámítható és így az uniós piacokon a vállalkozóknak és az állampolgároknak egyaránt versenysemleges feltételeket biztosító adatvédelmi szabályrendszert. 

 

Az öt hónapon belül életbe lépő szabályozás többek között szigorítja, hogy a vállalat hogyan kaphat hozzájárulást az ügyfelektől a személyes adatok kezeléséhez; meghatározza, hogy az adatvédelmi incidenseket 72 órán belül kötelezően jelenteni kell Magyarországon az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé; illetve minden vállalatnak, mely személyes adatokat rendszeresen és nagymennyiségben kezel, adatvédelmi tisztviselők kijelölését írja elő.

Az új kereskedelmi és marketing technológiák globálisan és alapjaiban változtatták meg azt, hogy kik és miként gyűjtik a személyes adatainkat, azokhoz kik és milyen feltételekkel férnek hozzá, milyen célból használják fel, vagy adják tovább azokat másoknak.  Ez a fajta adatáramlás egyre inkább globális jelleget öltött és a rendszer majdnem minden szereplője arra törekszik, hogy abból valamilyen hasznot húzzon akár anélkül, hogy arról az adatalany bármit sejthetne.  Egyre gyakrabban és meggyőzőbben hallani, hogy "az adat az új olaj", az emberek mindenhol digitális lábnyomot hagynak maguk után: 2020-ra prognosztizáltan 25 milliárd (!) internetre kapcsolt eszközt használunk majd.
Mivel a jelenlegi, több, mint két évtizedes jogi szabályozás felett eljárt az idő, az új Rendeletben kellett a jogalkotónak választ adni olyan hétköznapi kihívásokra, mint például az állampolgárok személyes adatainak biztonságos hordozhatósága különböző kereskedelmi szolgáltatók között, vagy a teljes felejtéshez, vagyis a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog, amelynek segítségével hatékonyabban kezelhetők az online adatvédelemi kockázatok. 

"Az új Rendelet alapján azt is egyértelmű szabályok fogják meghatározni, hogy az Unión kívüli adatkezelőkre mikor és milyen feltételekkel kell az egységes uniós adatvédelmi szabályokat alkalmazni" – emeli ki Tóth János ügyvéd, a Wolf Theiss budapesti partnere és hozzáteszi: "Különösen ez utóbbiak jelentenek a nemzeti adatvédelmi hatóságok számára kihívásokat, mivel annak következtében, hogy a technológia vívmányaival az adatalanyok mára jellemzően nem helyi, hanem felhő alapú távoli számítógépes platformokat használnak, a személyes adataik szinte követhetetlenül vándorolnak az Unión kívüli kibertérben is."  

Ugyanakkor arról kevés szó esik a Rendelet száraz jogi aspektusait magyarázó, a változásokkal fenyegető szakértői megjelenések közepette, hogy az új adatvédelmi szabályozás mit jelent vajon a cégek kiberjelenléte tekintetében. A fő kérdés tehát, hogy vállalti intézkedésekkel a számítástechnikai infrastruktúrák és belső folyamatok felkészíthetők-e arra, hogy az új adatvédelmi szabályok életbe lépése ne jogszabályi kötelezettségként, hanem versenyelőnyként jelenjen meg a cégeknél.

Persze változatlanul kiemelt szempont marad az adatvédelem általános elvein túl a vállalatok által kezelt személyes adatok biztonsága is.  Kutatások szerint az egyszerű munkavállalók 20%-a hajlandó lenne eladni a céges IT belépési azonosítóit jogosulatlan adathalászoknak és közülük majdnem minden második ezt kevesebb, mint ezer dollárért is megtenné akár.  De ennél sokkal ártatlanabb és persze általánosabb jelenség, hogy az ismeretlen helyről érkező email-eket a munkavállalók 23%-a kritika és ellenőrzés nélkül egyből megnyitja, és 11%-uk még az email-hez csatolt file-al is megteszi ezt. Egy ilyen meggondolatlan kattintással az adott vállalat teljes nemzetközi számítástechnikai rendszere, benne valamennyi személyes adattal kompromittálódhat. "Az elmúlt időszakban a sajtó is beszámolt számos olyan esetről, amikor eminens globális vállalatok, fontos állami intézmények váltak adatlopás vagy zsarolóvírus áldozataivá, ügyfeleik vagy az állampolgárok százezreinek a személyes adatait veszélyeztetve. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az ilyen esetek a kármentés közvetlen költségein túl milyen reputációs és anyagi kitettséget jelentettek az adott cégnek az adatvédelmi hatóságok irányába, amelyek a Rendelet alapján jövőre már akár többmillió eurós közigazgatási bírságot is kiszabhatnak egyetlen jogsértés kapcsán" – mutat rá Tóth János.

Ilyen turbulens viszonyok között elvitathatatlan annak a fontossága, hogy a cégek minden tekintetben felkészülten tekintsenek az új egységes európai adatvédelmi szabályozás elébe és minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy az ügyfeleikkel vagy az állami szabályozó hatóságokkal találják magukat szembe elégtelen adatvédelmi felkészültségük miatt. Mindez azért is különösen lényeges, mivel a GDPR életbe lépésével komoly bírság- és kártérítési összegek is meghatározásra kerületek, melyek akár a Rendeletet megsértő cég működését is veszélybe sodorhatják.
Az adatkezelőkre és az adatfeldolgozókra érvényes rendelkezések megsértése esetén maximum 10 millió eurós vagy a cég árbevételének 2%-ával megegyező mértékű bírság szabható ki, melyek közül a magasabb összeg lesz érvényes. Ennek duplája – 20 millió euró, vagy az árbevétel 4%-a – lehet a bírság maximuma, ha az ügyfeleket direktebb módon érintő problémát, például adatkezelési, az adatkezelt ügyfelek jogainak megsértését állapítja meg a hatóság.


Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten?

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

ÁFA adó-kalkulátor

Hozzászólások

Az EB 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t

Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.
2018. 07. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatosan nő a köztartozásmentes adózók száma

Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.
2018. 07. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az uniós szabályok követésére szólították fel az Airbnb-t

Egyebek mellett az árak átlátható feltüntetésére szólította fel az online piacterét üzemeltető, írországi központú Airbnb-t, az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok és az Európai Bizottság - közölte az uniós bizottság hétfőn.
2018. 07. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közeledik az online számlaadat-szolgáltatásra adott türelmi időszak vége

Közeledik az online számlaadat-szolgáltatásra adott türelmi időszak vége - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
2018. 07. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődik a bíróságokon a törvénykezési szünet

Július 15-én megkezdődik a bíróságokon a törvénykezési szünet - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) pénteken a honlapján.
2018. 07. 14. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy magánszemély 2,5 milliárddal lóg a NAV-nak - Ki lehet ő?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 73 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt a második negyedévben, a lista élén június végén egy sümegi magánszemély, Temesvári Zoltán állt 2,519 milliárd forint tartozással, amiből 831 millió forint adóhiány, 1,688 milliárd forint pedig bírság volt.
2018. 07. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lopott autókra csapott le a rendőrség - Spanyolországból származtak a gépkocsik

Tizenöt, Spanyolországban csalással megszerzett járművet foglalt le a rendőrség egy bűnbandától egy hét megyére kiterjedő akcióban.
2018. 07. 13. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A vállalatvezetők készek felvenni a harcot az agresszív adótervezés ellen

A gyorsan változó adózási környezet globális szinten is jelentős kihívások elé állítja a nagyvállalatokat, ráadásul komoly hiányosságokat éreznek a vezetők a BEPS irányelvekkel kapcsolatos útmutatásban – derül ki a Deloitte felméréséből, amelyben több száz multinacionális vállalatvezetőt és pénzügyi szakértőt kérdeztek meg az OECD agresszív adótervezés elleni irányelveinek (BEPS) a mindennapi működésre gyakorolt várható hatásairól.
2018. 07. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

5%-os lakásáfa vége – kinek kerül többe?

Az elmúlt napokban fokozódó hullámokat vetett, hogy a kormánynak nem áll szándékában meghosszabbítani az 5 %-os, kedvezményes lakásáfa 2019. december 31-én lejáró időszakát. Míg a kedvezmény megvonása értelemszerűen nagyban befolyásolja a jövőbeni lakásépítések rentabilitását, addig annak nagyon komoly hatásai lehetnek a már folyamatban lévő projektekre is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint bár kézenfekvőnek tűnik emiatt előre hozni a teljes vételár megfizetését, az előrefizetésnek gyakorlati és jogi korlátai is lehetnek.
2018. 07. 10. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Artisjus: csalódottak a szerzők

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az Európai Parlament (EP) csütörtökön elutasította az évek óta vitatott szerzői jogi irányelvről benyújtott szabályozási tervezetet. Mint azonban az MTI-hez eljuttatott közleményükben írják, nem adják fel az internetes jogdíjakért folytatott harcot.
2018. 07. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A főváros szórakoztató negyedében bírságoltak az adóellenőrök

Minden negyedik, a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedében működő vállalkozásnál találtak szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei - közölte az adóhatóság júniusi egyhetes ellenőrzéssorozatát követően csütörtökön az MTI-vel.
2018. 07. 05. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezető került a legfelsőbb bíróság élére Lengyelországban

Andrzej Duda lengyel államfő Józef Iwulskit, a legfelsőbb bíróság egyik tagját bízta meg kedden a testület vezetésével, miután a bírósági reform értelmében Malgorzata Gersdorf eddigi elnöknek éjféltől nyugdíjba kell vonulnia - jelentette be kedden Pawel Mucha, az elnöki hivatal államtitkára.
2018. 07. 03. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A multik kerülhetnek először célkeresztbe a GDPR miatt

Várhatóan a multinacionális vállalatok hazai érdekeltségei kerülnek először a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) célkeresztjébe a GDPR betartására vonatkozó vizsgálatoknál, legalábbis erre lehet következtetni a kormány által benyújtott törvénymódosítási javaslatból.
2018. 07. 01. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy változásokat hoz az új büntetőeljárási törvény

Jelentős változásokat hoz a július 1-jétől hatályos új büntetőeljárási törvény (Be.): átalakítja az ügyészség és a nyomozóhatóság kapcsolatát, egységesíti a leplezett eszközök alkalmazásának szabályait, bizonyos feltételek mellett lehetővé teszi a tárgyalási szakasz elkerülését és nagyobb hangsúlyt fektet az áldozatvédelemre.
2018. 06. 29. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig 120 ezren csatlakoztak az adóhivatal online számlarendszeréhez

Több mint 120 ezren csatlakoztak már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszeréhez, az érintetteket júniusban adózói fórumok tájékoztatják a számlabekötési kötelezettség részleteiről - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakfőigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
2018. 06. 28. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Katás vállalkozók, kössék be öveiket és számlázójukat

A kisvállalkozókat rendszerint a könyvelőjük tájékoztatja az új adózási szabályokról, mint például a napokban életbe lépő online számlaadat szolgáltatási kötelezettség. Igen ám, de sok katás vállalkozónak nincs könyvelője, így maguknak kell(ene) utánajárniuk a teendőknek. Gyakori kérdés, hogy rájuk is vonatkozik-e a változás? Valójában már a kérdés is rossz.
2018. 06. 27. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A papíralapú számlákról is jelenteni kell majd az online számla-adatszolgáltatás bevezetésétől

2018. július 1-jétől az adóalanyok közötti belföldi áfás ügyletekről, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot a számla adattartalmát tételesen, valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak. „Az adatbejelentést főszabály szerint a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép automatikus kapcsolat biztosítja majd. Azonban a nyomdai úton előállított, nyomtatvány használatával kiállított számlák, azaz a „kézi számlák” sem maradnak ki az adatszolgáltatásból.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.
2018. 06. 26. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait a Facebook

A korábbi hírekkel ellentétben nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait a Facebook szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel - jelentette ki Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságának hétfői meghallgatásán.
2018. 06. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy hét múlva indul az online számlázás

Több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére június 22-ig; a július 1-jén induló rendszer tehermentesíti a vállalkozásokat és növeli az államkassza bevételét is, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhatóság számára - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM) vasárnap.
2018. 06. 24. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója

Nem változik júliustól az üzemanyagok jövedéki adója, mivel 50 dollár fölött maradt az ásványolaj Brent napi jegyzések alapján meghatározott hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban.
2018. 06. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás