Új uniós adatvédelmi szabályozás- akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz

A 2018. május 25-én hatályba lépő új európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) minden tagállamra egységesen kiterjedően szabályozza majd az állampolgárok személyes adatai védelmének jogi keretrendszerét, ráadásul kifejezetten nagymértékű bírságokat is kilátásba helyez. Kérdéses ugyanakkor, hogy tényleg minden tekintetben felkészültek-e a hazai cégek az adatvédelmi szabályok változására a saját kiberbiztonságuk, vagy vállalati IT infrastruktúrájuk és belső folyamataik tekintetében.

Új uniós adatvédelmi szabályozás- akár 6 milliárd forintnyi bírság is kiszabható lesz

Az Európai Unió átfogó adatvédelmi reformja bevallottan időtálló és technológia semleges jogi szabályozásra törekedett, ami a digitális környezet és technológiák egyre gyorsuló változása közepette is képes lenne biztosítani, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jog ne sérülhessen. A korábbi, 1995-ös szabályozás, amin a jelenleg hatályos nemzeti törvények alapulnak, még nem nyújtott ilyen egységes, kiszámítható és így az uniós piacokon a vállalkozóknak és az állampolgároknak egyaránt versenysemleges feltételeket biztosító adatvédelmi szabályrendszert.  Az öt hónapon belül életbe lépő szabályozás többek között szigorítja, hogy a vállalat hogyan kaphat hozzájárulást az ügyfelektől a személyes adatok kezeléséhez; meghatározza, hogy az adatvédelmi incidenseket 72 órán belül kötelezően jelenteni kell Magyarországon az Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé; illetve minden vállalatnak, mely személyes adatokat rendszeresen és nagymennyiségben kezel, adatvédelmi tisztviselők kijelölését írja elő.


Az új kereskedelmi és marketing technológiák globálisan és alapjaiban változtatták meg azt, hogy kik és miként gyűjtik a személyes adatainkat, azokhoz kik és milyen feltételekkel férnek hozzá, milyen célból használják fel, vagy adják tovább azokat másoknak.  Ez a fajta adatáramlás egyre inkább globális jelleget öltött és a rendszer majdnem minden szereplője arra törekszik, hogy abból valamilyen hasznot húzzon akár anélkül, hogy arról az adatalany bármit sejthetne.  Egyre gyakrabban és meggyőzőbben hallani, hogy "az adat az új olaj", az emberek mindenhol digitális lábnyomot hagynak maguk után: 2020-ra prognosztizáltan 25 milliárd (!) internetre kapcsolt eszközt használunk majd.

Mivel a jelenlegi, több, mint két évtizedes jogi szabályozás felett eljárt az idő, az új Rendeletben kellett a jogalkotónak választ adni olyan hétköznapi kihívásokra, mint például az állampolgárok személyes adatainak biztonságos hordozhatósága különböző kereskedelmi szolgáltatók között, vagy a teljes felejtéshez, vagyis a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog, amelynek segítségével hatékonyabban kezelhetők az online adatvédelemi kockázatok.  "Az új Rendelet alapján azt is egyértelmű szabályok fogják meghatározni, hogy az Unión kívüli adatkezelőkre mikor és milyen feltételekkel kell az egységes uniós adatvédelmi szabályokat alkalmazni" – emeli ki Tóth János ügyvéd, a Wolf Theiss budapesti partnere és hozzáteszi: "Különösen ez utóbbiak jelentenek a nemzeti adatvédelmi hatóságok számára kihívásokat, mivel annak következtében, hogy a technológia vívmányaival az adatalanyok mára jellemzően nem helyi, hanem felhő alapú távoli számítógépes platformokat használnak, a személyes adataik szinte követhetetlenül vándorolnak az Unión kívüli kibertérben is."  

Ugyanakkor arról kevés szó esik a Rendelet száraz jogi aspektusait magyarázó, a változásokkal fenyegető szakértői megjelenések közepette, hogy az új adatvédelmi szabályozás mit jelent vajon a cégek kiberjelenléte tekintetében. A fő kérdés tehát, hogy vállalti intézkedésekkel a számítástechnikai infrastruktúrák és belső folyamatok felkészíthetők-e arra, hogy az új adatvédelmi szabályok életbe lépése ne jogszabályi kötelezettségként, hanem versenyelőnyként jelenjen meg a cégeknél.

Persze változatlanul kiemelt szempont marad az adatvédelem általános elvein túl a vállalatok által kezelt személyes adatok biztonsága is.  Kutatások szerint az egyszerű munkavállalók 20%-a hajlandó lenne eladni a céges IT belépési azonosítóit jogosulatlan adathalászoknak és közülük majdnem minden második ezt kevesebb, mint ezer dollárért is megtenné akár.  De ennél sokkal ártatlanabb és persze általánosabb jelenség, hogy az ismeretlen helyről érkező email-eket a munkavállalók 23%-a kritika és ellenőrzés nélkül egyből megnyitja, és 11%-uk még az email-hez csatolt file-al is megteszi ezt. Egy ilyen meggondolatlan kattintással az adott vállalat teljes nemzetközi számítástechnikai rendszere, benne valamennyi személyes adattal kompromittálódhat. "Az elmúlt időszakban a sajtó is beszámolt számos olyan esetről, amikor eminens globális vállalatok, fontos állami intézmények váltak adatlopás vagy zsarolóvírus áldozataivá, ügyfeleik vagy az állampolgárok százezreinek a személyes adatait veszélyeztetve. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az ilyen esetek a kármentés közvetlen költségein túl milyen reputációs és anyagi kitettséget jelentettek az adott cégnek az adatvédelmi hatóságok irányába, amelyek a Rendelet alapján jövőre már akár többmillió eurós közigazgatási bírságot is kiszabhatnak egyetlen jogsértés kapcsán" – mutat rá Tóth János.

Ilyen turbulens viszonyok között elvitathatatlan annak a fontossága, hogy a cégek minden tekintetben felkészülten tekintsenek az új egységes európai adatvédelmi szabályozás elébe és minimálisra csökkentsék annak a kockázatát, hogy az ügyfeleikkel vagy az állami szabályozó hatóságokkal találják magukat szembe elégtelen adatvédelmi felkészültségük miatt. Mindez azért is különösen lényeges, mivel a GDPR életbe lépésével komoly bírság- és kártérítési összegek is meghatározásra kerületek, melyek akár a Rendeletet megsértő cég működését is veszélybe sodorhatják.
Az adatkezelőkre és az adatfeldolgozókra érvényes rendelkezések megsértése esetén maximum 10 millió eurós vagy a cég árbevételének 2%-ával megegyező mértékű bírság szabható ki, melyek közül a magasabb összeg lesz érvényes. Ennek duplája – 20 millió euró, vagy az árbevétel 4%-a – lehet a bírság maximuma, ha az ügyfeleket direktebb módon érintő problémát, például adatkezelési, az adatkezelt ügyfelek jogainak megsértését állapítja meg a hatóság.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Hozzászólások

Áradnak a folyók Kárpátalján

A napok óta tartó esőzés, havazás, majd olvadás következtében árhullám indult el a kárpátaljai folyók felső szakaszán, a megye hegyvidéki járásaiban a víz kétezer hektár mezőgazdasági területet, számos településen mintegy ezer ingatlan árasztott el, és utakat kellett lezárni a forgalom elől - közölte szombaton az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának sajtószóvivői irodája.
2017. 12. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogtak egy Interpol által körözött bűnözőt

Az Interpol által körözött bűnözőt fogtak el a spanyol hatóságok pénteken, akit Olaszországban és Spanyolországban is több ember meggyilkolásával gyanúsítanak.
2017. 12. 17. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Kígyóméreggel oltja magát egy rockzenész

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással állított össze egy mesterséges "antitestkönyvtárat" a magát 25 éve hetente kígyóméreggel beoltó Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekből.
2017. 12. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ukrajna nem teljesítette az IMF hitelfeltételeit

Ukrajna nem teljesítette a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban vállalt több kötelezettségét sem - ismerte el Jakov Szmolij, az ukrán jegybank ideiglenesen kinevezett vezetője pénteken egy kijevi üzletemberfórumon.
2017. 12. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közjegyző: 150 ezer forintot meghaladó értékű ajándék már illetékköteles

Az egy főre jutó, 150 ezer forintot meghaladó értékű ajándék már illetékköteles - mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatornán szombaton.
2017. 12. 16. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön

Egy pénteken ismertetett tanulmány szerint több mint 30 ezer román orvos és kutató dolgozik külföldön.
2017. 12. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lottólázban ég Spanyolország

Már a karácsonyi lottó lázában ég Spanyolország; az épp egy hét múlva esedékes sorsoláson 2,38 milliárd eurót (749 milliárd forint) osztanak szét a szerencsések között.
2017. 12. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drámaian nehéz lesz a Brexit-tárgyalások második szakasza

Lehetséges határidőre megállapodásra jutni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második szakaszában, de "drámaian nehéz" lesz - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után.
2017. 12. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy adóterhekre és már kilátásba helyezett büntetésekre számíthat a Facebook hazánkban

A Facebook december 12-én bejelentette, hogy helyi értékesítési struktúrát vezet be, bevételeit ezentúl ott könyveli, így az adókat is ott fogja megfizetni ezentúl, ahol bevételei keletkeznek. „Elképzelhető, hogy hazánk is előkelő helyen áll a Facebook megoldandó problémáinak sorában, mert már októberben felkerült a NAV feketelistájára. Bár bevételei alapján valószínűleg nem a velünk kapcsolatos ügyeit kellene először elrendeznie, de mivel eddigi mulasztásai miatt akár már a több milliárd forintot is elérheti a rá kiszabott bírság valamint az elmaradt reklámadó, Magyarországon is lépés kényszerben van a globális óriásvállalat.” – vetítette előre Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.
2017. 12. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Legalább 23-an pályáznak az orosz elnöki posztra

Jövő év március 18-ra írta ki az elnökválasztás időpontját pénteken az orosz parlament felsőháza.
2017. 12. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyithatnak a főbb európai tőzsdék

Csökkenéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken, a befektetők kockázatvállalási kedvét rontották az amerikai adórendszer átalakításával kapcsolatos aggodalmak.
2017. 12. 15. 08:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Németország gazdasága szenvedi meg leginkább az Ororszország elleni szankciókat

A nyugati országok közül Németország gazdasága szenvedi meg leginkább az Oroszország ellen az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett szankciókat - állapította meg a németországi Kielben működő világgazdasági kutatóintézet (IfW) egy csütörtökön ismertetett vizsgálatában.
2017. 12. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A csehek 81 százaléka ellenzi a kvótákat

A cseh állampolgárok négyötöde, 81 százaléka ellenzi, hogy Csehország elfogadja a Brüsszel által megállapított migrációs kvótákat - derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.
2017. 12. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változatlan az EU álláspontja Jeruzsálem státuszával kapcsolatban

Egyetértenek az Európai Unió vezetői abban, hogy Jeruzsálem státuszával kapcsolatban változatlan az álláspontjuk, és elutasítják azt, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként - közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön.
2017. 12. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kitüntetést kapott Angela Merkel

Angela Merkel német kancellár kapja Finnország nemrégiben alapított, a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért járó nemzetközi díját - jelentette be Juha Sipila finn miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozón.
2017. 12. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

87 százalékkal nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya

Az év első tíz hónapjában 87 százalékkal nőtt a román folyó fizetési mérleg hiánya, elérte az 5,302 milliárd eurót - közölte csütörtökön a román nemzeti bank.
2017. 12. 14. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vlagyimir Putyin független jelöltként indul az orosz elnökválasztáson

Vlagyimir Putyin orosz elnök független jelöltként indul a jövő márciusi elnökválasztásra, de számít egyes pártok és szervezetek támogatására.
2017. 12. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját fapados légitársaságot alapított Ukrajna

Ukrajna fapados légitársaságot alapított SkyUP néven, amelynek járatai belföldre és külföldre is közlekednek majd - jelentette be Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszter csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján. Az első járatok a tervek szerint jövő áprilisban indulnak.
2017. 12. 14. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem emelt kamatot a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem hajtott végre újabb kamatemelést idei utolsó kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa. A brit jegybank a múlt hónapban, tíz év után először emelt kamatot, 0,25 százalékponttal, 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.
2017. 12. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több új autó kelt el az európai piacon

Novemberben 5,9 százalékkal nőtt a forgalomba állított új személygépkocsik száma az európai autópiacon az egy évvel korábbihoz viszonyítva, különösen Spanyolországban és Franciaországban volt nagy az emelkedés.
2017. 12. 14. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás