Utasbiztosítás: érdemes személyre szabni!

Az utazási célpont, valamint annak tervezett programja mind alapvetően befolyásolja az optimális utasbiztosítás fedezeti körét, ezen keresztül a díját is, hangsúlyozza az UNION Biztosító. Ezért érdemes testre szabott utasbiztosítást kötni, hogy ne fizessünk feleslegesen olyan szolgáltatásokért, amelyeket nem veszünk igénybe. Néhány elemen ugyanakkor – ilyenek a betegség- és balesetbiztosítási limitek, az autós asszisztencia, vagy értékes műszaki cikkek védelme – nem érdemes spórolni.

Utasbiztosítás: érdemes személyre szabni!

Egyre több időt töltenek külföldön a magyarok: a KSH adatai szerint 2017-ben összesen 57,2 millió napra utaztak a határon kívülre, ami 4,8 százalékkal haladta meg a 2016-os 54,6 millió napos értéket. Az utazások 75 százaléka volt turisztikai célú, a többnapos turistautak átlagos hossza pedig 5,8 nap volt.

A külföldi utazások gyakoribbá válásával párhuzamosan, fokozatosan változnak az utazási szokások is: a társasutak egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedi szervezésű utakkal szemben, amelyeket jellemzően online, legalább részben már maguk szerveznek meg az utazni vágyók. Az utasbiztosítások megkötésének aránya is e tendenciába illeszkedik. Az UNION utasbiztosításoknak öt éve még csupán 27 százalékát kötötték online felületen, tavaly ez az arány már elérte a 46 százalékot.

Hasznos specializáció: az egyedi igények szerint fizessünk!

Az utasbiztosítások specializálódásának egyik fontos előnye, hogy az ügyfeleknek csak a releváns, egyedi igényeik alapján számított díjat kelljen fizetniük.


Hová utazzak legközelebb? ITT megtudhatod!


A Horvátországban nyaralni vágyók például az erre vonatkozó csomag választásával mentesülnek a repülőúttal kapcsolatos kockázatok költségétől, és az egészségügyi ellátás mérsékeltebb költségszintje is lehetővé teszi alacsonyabb díj megállapítását. Az akár 1/3-dal kevesebb biztosítási díjba emiatt még olyan speciális kockázatok is beleférnek, mint a a strandon történő lopás vagy sérülés (gondoljunk a  víz alatti éles sziklákra vagy épp a medúzákra).

Ha valaki az oroszországi labdarúgó-világbajnokság néhány meccsére szeretne csupán kilátogatni, köthet programbiztosítást, amely szintén 30-40 százalékkal kedvezőbb díjon vehető igénybe, mint az univerzális utasbiztosítások. Itt is számíthatunk ugyanakkor olyan speciális térítésekre, mint az élménybiztosítás (betegség vagy baleset miatt fel nem használt belépőjegyek számlájának megtérítése) vagy a lakhelyet érintő káresemény miatt bekövetkező idő előtti hazautazás költségei.

Amin nem érdemes spórolni

A piacon elérhető utasbiztosítások díjszintjét alapvetően befolyásolja a betegség, illetve baleset bekövetkezése miatt fellépő orvosi ellátások térítési limitje. Az egyes országokban tapasztalható nagyon eltérő költségszintek miatt célszerű az alábbi minimális térítési limitekkel számolni:

Környező államok, EU országai, Törökország, Egyiptom, Marokkó: minimum 30 millió Ft
A világ távolabbi országai: minimum 75 millió Ft
USA, Kanada: minimum 100 millió Ft


Termálfürdő, gyógyvíz kalkulátor - melyik fürdő gyógyít meg?


Autós utazás esetén célszerű kifizetni az autós asszisztencia napi 500-800 forintos díját, amely külföldön, idegen környezetben bekövetkező meghibásodás esetén különösen hasznos szolgáltatásokkal segít: a közúti segélyszolgálat megszervezése mellett az autót külföldi, vagy indokolt esetben magyarországi címre szállítja, bérautót biztosít vagy téríti a hazautazás költségeit, sőt, a viszonylag gyakran előforduló defekt esetén is téríti a gumiabroncs javításának vagy cseréjének költségeit.

Néhány további, sokakat érintő tipp:

Útlemondás (sztornó) biztosítás is járhat már napi nem egészen száz forint díjtöbblet fejében az utasbiztosítás mellé. Ez 200 ezer forintig megfizeti azt a díjrészt, amelyet a szálláshely vagy a légitársaság nem térít meg az utat lemondani kényszerülő utasnak.

Néhány százaléknyi díj ellenében jelentősen növelhető az útra elvitt műszaki cikkek védelmi limitje is: tárgyanként 50 ezerről 150 ezerre, 100 ezerről pedig 250 ezerre növelhető ily módon a fedezet összeghatára.

Jellemző díjak 2018-ban

„Az utasbiztosítási díjak továbbra is csupán néhány százalékos részét képezik egy külföldi út teljes költségeinek – magyarázza Szabó Tamás, az UNION utasbiztosítási üzletágának vezetője. – Az esetek többségében egy megfelelő biztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön, ezért az utazás nyugalma érdekében mindenképpen célszerű indulás előtt gondoskodni erről a védelemről.”

Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb utazási szituációkhoz kapcsolódó aktuális díjösszegek szerepelnek:


Nagy bírságot kapott a booking.com

Oroszország monopóliumellenes hatósága 1,3 milliárd rubel (17,52 millió dollár) bírságot szabott ki a Booking.com szállodafoglalási online szolgáltatóra a monopóliumellenes törvények megsértéséért - közölte a felügyelet csütörtökön.
2021. 08. 28. 05:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

Még beleférhet egy belföldi nyaralás, de mire kell figyelni, ha utasbiztosítást kötnénk?

Jelenleg a határok Európában elég szabadon átjárhatóak, mégis sokan döntenek idén a belföldi nyaralás mellett. A Bank360 elemzői ezért megvizsgálták milyen belföldi utasbiztosítások érhetőek el Magyarországon és mik a főbb fedezeteik.
2021. 08. 20. 11:00
Megosztás:

A nyaralókban telelők verik fel az árakat az üdülőövezetekben

Drasztikus áremelkedés zajlik a nyaralóövezetekben a pandémia első hulláma óta, legutóbb a Velencei-tavi ingatlanok drágultak jelentősen, de a Balaton déli partján épült újlakások már jelenleg is kiugróan magas négyzetméterárai is tovább nőhetnek a jövőben. Az árakat a kereslet húzza felfelé: minden üdülőövezet kedvelt célpontja lett a befektetőknek, de nagyon jellemzővé vált az is, hogy a fővárosi, városi agglomerációk helyett inkább nyaralókba költöznek ki az ingatlantulajdonosok – mutat rá az OTP Ingatlanpont friss elemzésben. A nyaralóövezetekben minden ingatlantípus iránt jelentős kereslet mutatkozik, a telkek, felújításra szoruló ingatlanok az építőanyagok drágulása és a szakemberhiány ellenére is keresettek.
2021. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

A Hyatt felvásárolja az Apple Leisure Groupot

A Hyatt Hotels Corporation bejelentette, hogy végleges megállapodást kötött egy vezető luxusüdülő-kezelési, utazási és vendéglátási szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoport, az Apple Leisure Group (ALG) készpénzben történő felvásárlásáról 2,7 milliárd dollárért. Az ügylet zárására várhatóan 2021 negyedik negyedévében kerül sor - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2021. 08. 19. 00:05
Megosztás:

Az Allianz Csoport erős negyedévet zárt valamennyi üzletágában

Az Allianz Csoport a második negyedévben erős teljesítménnyel folytatta a kiválóan induló 2021. évet. Diverzifikált üzleti portfóliójának köszönhetően a Csoport kihasználta a globális gazdasági fellendülés előnyeit, és a teljes díjbevétel valamint a működési eredmény is erőteljesen növekedett. A részvényesekre jutó adózott eredmény szintén javult az előző év második negyedévéhez képest. Mindhárom üzletág egészséges növekedést könyvelhetett el. Vagyon- és felelősségbiztosítási üzletágunk bizonyította ellenállóképességét, miközben jelentős természeti katasztrófákkal kellett megbirkóznia. Az élet- és egészségbiztosítási termékeink iránti kimagasló kereslet a bevételek dinamikus emelkedését eredményezte, míg vagyonkezelési üzletágunk folytatta növekedését, és új történelmi csúcsot ért el a kezelt vagyon mértékében.
2021. 08. 18. 05:00
Megosztás:

Közel 70 százalékkal nőtt a CIG bevétele

A CIG Pannónia csoport bevétele 18,4 milliárd forintra nőtt az első félévben, ami 68 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest - tette közzé a CIG Pannónia Életbiztosító a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.
2021. 08. 18. 02:00
Megosztás:

A külföldön nyaralók 40 százaléka Horvátországot célozza meg

A koronavírus miatt a magyarok többsége óvatosan tervezte idei nyaralását: a külföldi utazást választók többsége közeli célpontot célzott meg. A Netrisk.hu már megkötött utasbiztosításai alapján megállapítható, hogy júliusban a célországok közül messze Horvátországba utaztak a legtöbben, 40 százaléknyian, miközben az olasz és görög nyaralást választók aránya 11, illetve 10 százalék volt. Az Európán kívüli utazások aránya alig érte el az 1 százalékot.
2021. 08. 17. 18:00
Megosztás:

Tarolhat a főváros augusztus 20-án

Feltámad Budapest: Siófok és Hajdúszoboszló után a fővárosba foglalt szállást a legtöbb vendég az államalapítás ünnepének idejére a Szallas.hu adatai szerint. Az átlagos foglalási hossz 3 éjszaka és átlagosan 10 ezer forintot fizetünk éjszakánként egy főre. Biztosra mentünk: a nyárzáró hosszú hétvégét átlagosan 2 hónappal előre lefoglaltuk.
2021. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Nőtt az NN csoport profitja

A holland NN csoport működési eredményének növekedéséről jelentett az első fél év alapján, ami csaknem 4 százalékos pluszba röpítette a cég részvényárát az amszterdami értéktőzsdén csütörtökön délelőtt.
2021. 08. 13. 04:00
Megosztás:

Így szerződjön, ha azt akarja, hogy fizessen a biztosító

A biztosító már megint nem fizetett – aligha van olyan ember, aki legalább egy ismerősétől ne hallotta volna ezt a mondatot, pedig az esetek többségében elkerülhető lenne a probléma. Peremiczki István biztosítási szakértő szerint a leggyakoribb hiba az, hogy nem a megfelelő értéken biztosítják az ügyfelek a vagyontárgyaikat, de rendszeresen előfordul az is, hogy a kárbejelentésnél nem egyértelműen fogalmazzák meg a történteket. Mint mondta, ha jó a szerződés, és az ügyfél kellő tájékoztatást kapott a biztosításközvetítőtől, akkor egy esetlegesen bekövetkező káreseménynél sem érheti hátrány a biztosítottat.
2021. 08. 12. 16:00
Megosztás:

Leginkább belföldön nyaralnak idén – de sokan hagyták utolsó pillanatra a tervezést

A megkérdezettek több mint fele tölti belföldön idei nyaralását, de közel 45 százalékuk utolsó pillanatra hagyta ennek megtervezését – derül ki az OTP Pénztárszolgáltató megbízásából a Szeretlekmagyarország.hu által készített felmérésből. A belföldön nyaralók pénzügyileg is tudatosabban készültek az átlagban 4-7 naposra tervezett üdülésre, a megkérdezettek több mint harmada fogja felhasználni ehhez SZÉP-kártya juttatását is.
2021. 08. 11. 22:00
Megosztás:

A hétvégén csak belépésre használható a röszkei közúti határátkelőhely

A Nyugat-Európa felé tartó forgalom gördülékenyebb kezelése érdekében szombaton és vasárnap 7 és 19 óra között csak a belépőforgalom használhatja a röszkei közúti határátkelőhelyet - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t. A kilépő utasok a röszkei autópálya-határátkelőhelyen mehetnek át Szerbiába.
2021. 08. 07. 01:00
Megosztás:

Így teljesített az Allianz a második negyedévben

A kitűnő évkezdet után erős volt a második negyedéve is az Allianz csoportnak, a világ egyik vezető biztosítója és vagyonkezelője emelkedő bevételek mellett ismét jelentősen növelte nyereségét.
2021. 08. 06. 23:00
Megosztás:

A BGYH tulajdonába került a Rác fürdő

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. tulajdonába került a Rác fürdő és a mellé épült szálloda; a fürdő jövőre megnyithat - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-t.
2021. 08. 06. 05:30
Megosztás:

10,4%-os bővüléssel közel 3 milliárd euróra növelte működési eredményét a nemzetközi Generali Csoport

Kiváló pénzügyi eredménnyel zárta az elmúlt félévet a nemzetközi Generali Csoport. A társaság jövedelmezősége kimagasló volt, a díjbevételek, a működési- és a nettó eredmény is erőteljes növekedést mutatott. A vállalatcsoport 2021 első féléves pénzügyi eredménye pozitív irányba mozdult el a tavalyi év hasonló időszakához képest.
2021. 08. 04. 14:00
Megosztás:

Magyarországra hozza a TRIBE hotelmárkát az Accor

Közép Európa első TRIBE hoteljét valósítja meg közösen az Accor, a világ vezető szállodacsoportja és a Futureal, a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője. A 250 szobás hotel Budapesten, várhatóan 2023 végén nyitja meg kapuit. A projekt új korszakot jelent a Futureal számára, mivel a vállalat ezzel az együttműködéssel lép be a szállodafejlesztési szektorba.
2021. 08. 04. 05:30
Megosztás:

A 3 milliárd forintot is elérhetik a júliusi viharkárok

Csak a tegnapi napon mintegy 74 millió forintnyi kárt okozott a szélsőséges időjárás az Aegon biztosítóhoz ma reggelig beérkezett bejelentések szerint. A viharokban bővelkedő július folyamán csaknem 15 ezer káresetet regisztrált a piacvezető lakásbiztosító, összességében, az ügyfelek bejelentése szerint közel 3 milliárd forintnyi kárral számol az Aegon Biztosító. Az esetek közel harmadában a jégverés, ötödében pedig a beázás áll a károk hátterében. Az Aegon szakemberei az ügyek több mint háromnegyedét már feldolgozták.
2021. 08. 04. 00:05
Megosztás: