Varga szerint sikeres pénzügypolitikai évet zártunk

Az Európai Bizottság elkészítette az uniós tagországok pénzügypolitikájának értékelését, amely szerint 2016-ban a magyar eredményszemléletű hiány a GDP 1,7 százaléka volt, az államadósság pedig tovább csökkent, és 2016 végén a GDP 74,1 százalékát tette ki; az adatok egybeesnek a gazdasági tárca várakozásaival - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga szerint sikeres pénzügypolitikai évet zártunk

Hozzátette, a pénzforgalmi szemléletű hiány 2016-ban a GDP 2,4 százalék lett.
    

Kiemelte, hogy az újraelosztás mértéke csökkent, az állam takarékosan működött, ami jó a piaci szereplőknek és az adófizetőknek is. Egyre kisebbek a kiadások, amelyeket tavaly is sikerült csökkenteni, a tárcák kevesebbet költöttek, mint amennyit a parlament lehetővé tett számukra.
   

 Ehhez növekvő bevétel társult, a foglalkoztatás, a munkahelyek bővülésének köszönhetően a járulékbevételek 0,6 százalékkal, a jövedelmi adóbevételek pedig 0,5 százalékkal emelkedtek 2016-ban, ami könnyítette az államháztartás helyzetét. Az egyenleget a növekedési adóhitelből és a földárverésből származó bevételek is javították - ismertette a miniszter.
    

A magyar eredményszeléletű hiány megfelel az uniós átlagnak, amely szintén 1,7 százalék volt. Az uniós átlag felett volt a hiány például Romániában (3,6 százalék), Spanyolországban (3,5 százalék), Franciaországban és Lengyelországban (2,9 százalék).
    

Hangsúlyozta, a fenntartható egyensúly 2017-ben is megmarad. A tavaly elfogadott hatéves bérnövelési és adócsökkentési megállapodás hatása már idén érvényesül. Felidézte: a társasági adó mértékét jelentősen, 19, illetve 10 százalékról 9 százalékra csökkentették, a munkáltatói járulékot pedig 27-ről 22 százalékra mérsékelték, ami szintén jelentősen csökkenti a vállalkozások közterheit. Emelkedik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege is idén 15, illetve 25 százalékkal, jövőre pedig 8, illetve 12 százalékkal.
    

Mindez azt mutatja, a magyar államháztartás, gazdaság tov

ábbra is jó pályán van, a gazdasági célok teljesültek, és várakozásaik szerint ez 2017-ben sem lesz másképp - mondta a miniszter.
   

 Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára ugyancsak hangsúlyozta: a kedvező adatok azt üzenik, hogy a magyar költségvetés, államháztartás stabilitása a következő években is fennmaradhat, Magyarország gazdasága stabil, biztonságban vannak a reálgazdasági és pénzpiaci befektetések.
    

Az állam kedvező finanszírozási pozíciója abban is tükröződik, hogy az úgynevezett elsődleges - a kamatkiadások nélkül számított - egyenleg 2016-ban a GDP 1,5 százalékát tette ki. Kamatkiadásokra, az államadósság finanszírozására a GDP 3,2 százalékát költötték, néhány évvel ezelőtt ez bőven 4 százalék fölött volt GDP-arányosan - emlékeztetett.
   

 A múltbéli adatok erősítik a szaktárca azon várakozását, hogy a jövőben is alacsony lehet az állam finanszírozási költsége és a kamatkiadások, a jövőben is teljesül a hiánycélt és mérséklődik az államadósság. A kormány az EU-nak pénteken kiküldött hivatalos számokban megerősítette 2017-re a 2,4 százalékos hiánycélt, továbbá azt, hogy a GDP-arányos államadósság a tavalyi 74,1 százalékról 2017 végére 72 százalékra mérséklődhet - ismertette az államtitkár.
    

Varga Mihály kérdésekre válaszolva kifejtette: indokolatlannak tartja a novemberi nyugdíjkorrekció előrehozatalát, szerinte az első fél év után lehet erről döntést hozni, akkor lehet az inflációs adatokat értékelni. Hangsúlyozta, a nyugdíjasokat nem éri veszteség, novemberben kamatos kamattal fizetik ki az esetleges különbözetet. Megjegyezte, az elmúlt években ellentétes irányú hatás volt, a tényleges infláció alatta maradt a tervezettnek, aminek a nyugdíjasok a nyertesei voltak.
    

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MNB szerint expanzívabbnak kellene lennie a költségvetésnek, a miniszter felidézte: 2016-ban az elfogadott költségvetéshez képest 1000 milliárd forinttal nagyobb volt a kiadás úgy, hogy ez nem veszélyeztette az államháztartás egyensúlyát, az államháztartási hiányt. A miniszter szerint "se nem laza, se nem feszes" fiskális politikát folytatnak,  éppen megfelel annak a pénzügypolitikai célnak, amit a kormány kijelölt. A parlament által elfogadott költségvetési törvény megfelelő keretet ad ahhoz, hogy a 4 százalék feletti növekedés teljesüljön - mondta.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 2,5% (KSH, 2017. szept.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A reklámadóról a parlamenthez beterjesztett törvényjavaslatról a miniszter kifejtette: a szakma jól fog járni, hiszen 20 milliárd forintot fizetnek vissza a vállalkozásoknak, a legnagyobb nyertes az RTL, 4 milliárd forintot kap vissza. Megerősítette, hogy nem tervezik új adó bevezetését.
    

Ugyancsak kérdésre elmondta azt is, zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztériummal, önkormányzati érdekképviseletekkel arról, hogy milyen keretek között lehet egy önkormányzati béremelést megvalósítani. Hozzátette, az állami és az önkormányzati szektor fizetéseinek minimális különbséget tartalmaznia kell, "egy kormányhivatal alkalmazottja egy picit keressen jobban, mint egy önkormányzati dolgozó" - mondta.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Még megfontolják a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.
2017. 10. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági est lesz az Erkel Színházban

Liszt, Schubert és Mozart művei szólalnak meg vasárnap a budapesti Erkel Színházban a Zongoraáriák című esten, amelynek bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem II. számú (Túloltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja.
2017. 10. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelnék a magyarok almafogyasztását

Évről-évre csökken az almafogyasztás, az egy főre jutó fogyasztás 12 kilogramm évente, amit 20-25 kilogrammra kellene növelni, ezért indítottak kampányt a fogyasztás élénkítésére - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a cél az új kolumbiai fejlődési szakasz nyújtotta lehetőségek kihasználása.
2017. 10. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma a munkanélküliségi ráta alakulása
2017. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi alma terem Magyarországon

termésmennyiség, ezer tonna
2017. 10. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 600 ezernél is több turista látogatja az Országházat

Idén várhatóan a 600 ezernél is több lesz az Országházat meglátogató turisták száma, közülük az orosz nyelvű idegenvezetést igénylőké minden bizonnyal meg fogja haladni a 20 ezret - jelentette ki Kövér László házelnök a magyar Parlamentet bemutató kiállítás megnyitóján a moszkvai Suszev Építészettörténeti Múzeumban.
2017. 10. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2018 márciusáig megújul a Vakok kertje

Október végéig elindul a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme; a Liget Budapest projekt első lépcsőjében, 2018 márciusáig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló, csaknem egyhektáros parkrészlete is.
2017. 10. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére

Jót tesz a hosszú hétvége a belföldi turizmusnak, közel 40 százalékkal többen foglaltak szállást az átlagosnál, Eger, Budapest és Gyula vendégforgalma lesz a legnagyobb a következő napokban - közölte a Szallas.hu legfrissebb adatai alapján.
2017. 10. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

23 milliárd forintos támogatást kaptak a baromfitartók

A Vidékfejlesztési program keretében 22,6 milliárd forinttal támogatta 207 baromfitartó telep korszerűsítését a Miniszterelnökség.
2017. 10. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző kampány

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző országos promóciós kampány - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2017. 10. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősíteni kell a hungarikumok médiamegjelenítését

A Hungarikum Bizottságnak jövőre az újabb értékek feltárása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a hungarikumok médiamegjelenítésére, elsősorban a közszolgálati médiában - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a Hungarikumok Klubjának idei harmadik rendezvényén Budapesten.
2017. 10. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos kutatási területen nyert el nemzetközi csúcskonferenciát Budapest

Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát - közölte az MTA csütörtökön az MTI-vel.
2017. 10. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekord: a harmadik negyedévben több mint 35.000 állást hirdettek meg

Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon: több mint 35 ezer állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban a legnagyobb hazai álláskereső portálon. A Profession.hu legújabb, 2017 harmadik negyedéves adatokat feldolgozó riportja szerint alig van olyan szakterület, ami ne küzdene munkaerőhiánnyal.
2017. 10. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,44 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 39 098,21 ponton zárt csütörtökön.
2017. 10. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zugló nem lehet vesztese a városligeti hétvégi fizetőparkolás eltörlésének

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén már döntés születhet arról, hogy hétvégén megszűnik a fizetőparkolás a Városligetnél. Zugló polgármestere mindent meg fog tenni azért, hogy ez a változás ne érintse hátrányosan a kerületet, hiszen a rendelet módosítása a Főváros és Zugló között két hónapja létrejött megállapodásra is hatással lesz.
2017. 10. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fizetések emelkedése új helyzetet hoz

Magyarország mellett az egész régióban jelentősen emelkednek a bérek, részben a munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor nemzetközi példák is vannak, például Kína ma már sokkal drágább ország, mint a kétezres évek elején. A fizetések emelkedése az inflációt is felpörgetheti, emellett hozzájárulhat a gépek és robotok forradalmához is.
2017. 10. 19. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés, 2,5 százalékos infláció

A Raiffeisen Bank elemzői az idén 3,8 százalékos GDP-bővülésre, és éves átlagban 2,5 százalékos inflációra számítanak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2017. 10. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi az átlagos nyugdíj Magyarországon

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2016 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2017. 10. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás