Vége az olajár zuhanásának

A kőolaj világpiaci árának ilyen mértékű beszakadására nem sokan számítottak, a Fidelity International szakembereinek mindenesetre van néhány okuk óvatosan bízni abban, hogy már közel az árak bizonyos mértékű konszolidálódása is.

Vége az olajár zuhanásának

A kőolajipari beruházások mértéke világszerte drasztikusan csökken: a kitermelők visszafogják az új projekteket, és – ami talán a legfontosabb – az USA palaolaj-kitermelése 2016-ra 0,5 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenni fog, ami segít némileg helyrebillenteni a termelés és a kereslet között világviszonylatban kialakult egyensúlytalanság.

 

 

Ha az USA jegybankja rákényszerül a lassú ütemű normalizálásra, az lelassíthatja, sőt meg is fordíthatja a dollár árfolyamának emelkedését, mely az alacsony olajár egyik fő oka volt.

A jelenlegi alacsony árak mellett alig van igény az olajárhoz kapcsolódó fedezeti ügyletekre, és az utóbbi időben a spekulatív célú eladási ügyletek iránti érdeklődés is megcsappanni látszik.

 

 

Paul Gooden, a Fidelity USA energiaiparának elemzője szerint az alacsony árfolyam ellenszere az alacsony árfolyam, és a kitermelők beruházásai máris drámai visszaesést mutatnak. A Fidelity szakértője szerint a globális kőolajkészletek 2016 első felében feltehetően nőni fognak, azt követően viszont csökken majd a historikusan magasnak mondható szintjük.

 

Küszöbön áll a kínálati sokk, és a kőolaj árának várhatóan 60 dollár/hordó körül vagy afölött kell stabilizálódnia ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet hosszú távon egyensúlyba kerüljön. Az USA-ból származó palaolaj deflációs hatású, ezért nem valószínű, hogy visszatér a 100 dollár/hordó körüli árszínvonal.

 

Dominic Rossi, a Fidelity befektetési igazgatója szerint pillanatnyilag az a fő kérdés, hogy az alacsony energiaárakból táplálkozó látványos nyereségeket elköltik-e vagy félreteszik, a szakértő úgy véli, az eddigi jelek sajnos az utóbbira utalnak. Az, hogy a részvénypiacok az idén jól teljesítenek-e, attól függ majd, hogy ezt a váratlan hozamot/pluszjövedelmet elköltik-e, és így az amerikai fogyasztók átveszik-e a stafétabotot a vállalati szektortól, és előlépnek-e az USA gazdasági növekedésének mozgatórugóivá. Bár a gépjárművek és lakások piacán ennek már vannak jelei, a gazdaság egészét tekintve még nem számottevő, és nem is elterjedt ez a jelenség.”

 

2015 - Az olajár beszakadása

 

A kőolaj ára tavaly október vége óta kb. 30%-kal, június vége óta kb. 50%-kal, 30 dollár/hordó alá is csökkent – a beszakadás mértéke jó pár megfigyelőre meglepetésként hatott. A Világbank1 még 2014 októberében is 96 dollár/hordó árat jósolt 2015-re, ami csaknem 50%-kal magasabb volt, mint a ténylegesen megvalósult érték. Amint az alábbi grafikonon is látszik, az olajár jelenleg zajló beszakadása szinte minden korábbinál brutálisabb mértékű volt.

 

 

Kínálati oldal

 

  • A 2011 és 2014 között átlagosan 95 dollár/hordó körül alakuló kőolajár további feltárás- és kapacitásbővítési beruházásokra ösztönözte a termelőket, még a drágábban kitermelhető olajmezőkön is.
  • A tartósan magas olajárak éppen egybeestek az USA-ban zajló palaolaj-forradalommal – ez volt a fő oka annak, hogy a 2015 végéig tartó hároméves időszak során az USA összesített nyersolaj- és folyékonyenergiahordozó-termelése 3,9 millió hordó/napra ugrott (ld. az alábbi grafikont)
  • Az USA palaolaj-termelésének 2012-2015 közötti bővülésének mértékét jól illusztrálja, hogy Irak, a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő országa 2015-ben 4,1 millió hordót termelt ki naponta

 

 

Keresleti oldalról

 

  • Miközben a világ kőolajtermelése a fent bemutatottak szerint nőtt, a globális kereslet csökkent, aminek fő oka a kínai gazdasági növekedés lassulása volt.
  • A kínai gazdasági növekedés megtorpanása egyrészt azért hatott előnytelenül az olaj iránti keresletre, mert Kína a világ legnagyobb kőolaj-importőre, másrészt pedig mert Kína a kőolaj iránti kereslet növekedésének egyik fő forrása is.1
  • A növekedés általános lassulása mellett Kína gazdaságában a lakossági fogyasztás felé mutató átrendeződés is zajlik, így csökken a nagy kőolaj-igényű állóeszköz-beruházások és az exportcélú ipari termelés jelentősége. Az alábbi grafikonból arra következtethetünk, hogy ez a folyamat még nem zárult le.

 

Hozzászólások

Harmadik napja emelkedik az olaj ára

Szerdán már harmadik napja tart a kőolaj drágulása, ami annak a jele, hogy az olajtermelők év elején bevezetett kínálat-visszafogása kezdi éreztetni hatását, a piacról fokozatosan tűnik el az olajfelesleg.
2017. 10. 11. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett az olaj ára

Több mint egy dollárral emelkedett a kőolaj ára Szaúd-Arábiának arra a bejelentésére, hogy a keresletnél jóval kevesebb kőolajat exportál novemberben.
2017. 10. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Negyedik negyedévi kilátások, árupiac: Emelkedő árak a hurrikánok és a geopolitikai kockázatok fokozódása nyomán

Az árupiacok 2017 utolsó negyedévét sokkal jobb helyzetben kezdik, miután a harmadik negyedévben az árak folyamatosan emelkedtek. A dollár tovább gyengült, ami kedvező hatással volt a legtöbb szektor teljesítményére (ez leginkább a fémek szegmensében volt érezhető).
2017. 10. 04. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben

Azerbajdzsán olajtermelése szeptemberben napi 785 ezer 700 hordóra emelkedett az előző havi 734 ezer 800-ról, azonban még mindig a kitermeléscsökkentési megállapodásban vállalt határ alatt maradt - adta hírül az azeri energiaügyi minisztérium kedden.
2017. 10. 03. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez az oka annak, hogy drágul az olaj

A WTI 50 dollár volt ma reggel. A Baker Hughes által pénteken közreadott fúróberendezés szám jelentés komoly meglepetést okozott: az aktív berendezések száma 7-tel 749-re esett, ami már ötödik hete tartó csökkenést jelent a piacon.
2017. 09. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új kutatófúrásokat indít a Mol Nyrt.

A koncessziós szerződésben elnyert területek közül elsőként Bucsa területén indítja el a Mol Nyrt. a kutatófúrást az utolsó negyedévben, a jövő év elején pedig Bázakerettye és Mezőtúr területén is megkezdődnek a munkálatok - közölte a társaság az MTI-vel, a cég a Zala megyei Bázakerettyén pénteken ünnepli a magyarországi szénhidrogén-bányászat indulásának 80. évfordulóját.
2017. 09. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

48 dollár fölé emelkedett az olaj a szaúdi hírekre

A WTI 48 dollár fölé nőtt pénteken, miután tegnap Szaúd-Arábia az elmúlt 33 hónap legalacsonyabb termelési adatával lepte meg a piacot.
2017. 08. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felfelé módosította idei várakozásait a Mol

Az elemzői várakozásokat meghaladó második negyedéves eredményekről számolt be a Mol-csoport pénteken, a társaság a félév teljesítménye alapján felfelé módosította idei eredményvárakozását.
2017. 08. 04. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó II. negyedéves eredményt publikált az INA

Az INA jó második negyedévet ért el az idén, a CCS EBITDA eredménye több mint megduplázódott 896 millió kunára.
2017. 07. 31. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó eredményt produkált az Az INA horvát olajipari vállalat

Az INA horvát olajipari vállalatnak 2011 óta nem volt olyan jó első fél éves pénzügyi eredménye, mint az idei esztendőben, amikor az év első hat hónapjában 850 millió kunát (35 milliárd forint) meghaladó nettó nyereségre tett szert - közölte a vállalat csütörtökön az Index.hr zágrábi hírportál beszámolója szerint.
2017. 07. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csőd szélén a venezuelai olajtársaság - és Venezuela

Venezuela fontos válaszúthoz érkezett. A július 30-án esedékes választáson, ahol az Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagjait választják meg, a jelenlegi rezsim számára az a legfőbb kérdés, hogy sikerül-e a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártnak (PSUV), Maduro elnök pártjának megerősítenie a pozícióit az ország intézményeiben. A szavazási rendszer felülreprezentáltságot biztosít a falusi, vidéki területeknek, ami kedvező a PSUV számára, amely a városokban nem áll túl jól – ahogy azt a három hónapja tartó napi szintű zavargások is mutatják. A PSUV győzelme nagyobb szabadságot adna Maduro elnöknek, hogy megkerülje az ellenzéket, amely egyébként többségben van a venezuelai parlamentben.
2017. 07. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szaúdi exportvágás miatt drágul az olaj, lássuk mennyire!

A WTI 46,6 dollárig emelkedett, miután tegnap Szaúd-Arábia vállalta, hogy augusztusban napi 6,6 millió hordó olajat exportál mindössze, ami 1 millió hordóval kevesebb, mint az év elején és az előző időszakhoz képest is 600 ezer hordóval kevesebb.
2017. 07. 25. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot ugrottak az olajipari beruházok

Az év/év alapon emelkedő olajárak eredményeként élénkülést mutattak az olajipari beruházások, melyből a Haliburton is részesedni tudott.
2017. 07. 24. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

47 dollár alá csúszott a WTI a hétvégi OPEC találkozó előtt

A hétvégi szentpétervári OPEC egyeztetés előtt ma reggel 46,9 dollár volt a WTI. A kartell láthatóan elégedetlen politikája hatékonyságával, mivel egyelőre nem sikerült a globális túlkínálatot megszüntetni.
2017. 07. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkennek a készletek, emelkedik az olaj ára

Az elmúlt hetekben emelkedésnek indult a WTI típusú kőolaj árfolyama, melyet kihasználva stop megbízásunkat indokoltnak látjuk módosítani a profitunk részleges bebiztosítása érdekében.
2017. 07. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint kétszer nagyobb mértékben csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék

Jelentősen, a vártnál több mint kétszer nagyobb mértékben csökkent az amerikai kereskedelmi olajtartalék a múlt héten.
2017. 07. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új éves csúcson az OPEC olajkitermelése

A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint májushoz képest 260 ezer hordóval több olajat termelt ki az OPEC júniusban, ezzel éves csúcsára ugrott a szervezet kitermelése.
2017. 07. 04. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

24 hét után először csökkent az aktív olajfúrótornyok száma

Noha csupán elenyésző mértékben, de hosszú idő után először csökkent az aktív olajfúrótornyok száma az USA-ban a Baker Hughes pénteken közzétett adata szerint.
2017. 07. 03. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója

Nem változik az üzemanyagok jövedéki adója júliustól, mivel az ásványolaj hordónkénti átlagára a Brent napi jegyzési adatok alapján 50 dollár fölött maradt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által vizsgált időszakban.
2017. 06. 30. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt az idő olajat venni!

Május vége óta meredeken zuhant a WTI típusú kőolaj árfolyama. Egy hónap leforgása alatt csaknem 10 dollárral csökkent az ár. Mostanra azonban megérkezett a fordulat jele, amit érdemes long pozíciók nyitására kihasználni.
2017. 06. 27. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás