Visszatérhetnek az energiazabáló lámpák

Az Európai Bizottság össze akarja hangolni a lámpák szabályozását. A tervek szerint az előírásokon először lazítanának, majd azok egyenletesen szigorodnának. Ennek köszönhetően átmenetileg olyan lámpák is engedélyezhetőek lennének, amelyeket korábban már kitiltottak az európai piacról.

Visszatérhetnek az energiazabáló lámpák

A részletek még eléggé kuszák


Az EU három különböző, a lámpákra vonatkozó szabályrendszerét akarja egybeolvasztani. A célkitűzés: Kevesebb bürokrácia, ezzel egyszerűbb és egységesebb szabályok, mindez a lehető legnagyobb energiahatékonyság érdekében – mindegy, hogy magán vagy közületi felhasználású lámpákról van-e szó – írja az alkonylampa.hu

 

A cél tehát nemes, a kutya azonban az apró betűs részben van elásva. Az új rendszer ugyanis felülírhatja a jelenlegi szabályozást azzal, hogy a régi, elavult, energiapazarló lámpák forgalmazását annak ellenére ismét engedélyezi, hogy azokat már régen kitiltották az európai piacról.

 

A Bizottság a tagállamok, a környezetvédő csoportok és az ipar képviselőit konzultációra hívta, arra kérve őket, hogy írásban nyújtsák be észrevételeiket. Az elemzők és szakértők arra számítanak, hogy mintegy 50 beadvány érkezik majd. Ez a magas szám pedig újra felveti a kérdést: Mi szükség van a már meghozott, energiahatékonyságot célzó szigorú szabályok enyhítésére, majd két éven belül újbóli szigorításra? Különösen érthetetlen ez azokon a területeken, amelyek a villamosenergia-fogyasztás legnagyobb részét teszik ki: a közterületek világítása és az olyan, kereskedelmi célú beltéri használat, mint például az irodák vagy üzletek megvilágítása.

 

A gyártók sem lelkesek


Az Európai Bizottság szóvivője elismerte, hogy a 2018 szeptemberében életbe lépő szabályozás előzetes tervezete "egyes lámpatípusok esetében a követelmények enyhe csökkentését" tartalmazza. Ezzel az EEB, az európai civil környezetvédelmi szervezetek szövetségének álláspontja szerint olyan, az európai piacról korábban már száműzött fényforrások, mint a beltéri halofoszfát fénycsövek és a kültéri higanygőz lámpák ismét engedélyezettek lehetnek - legalábbis átmenetileg. Aztán 2020 szeptemberétől a tervezet előírásainak megfelelően ismét szigorodna a szabályozás, akkor azonban már minden területen – közületi és lakossági felhasználásban egyaránt – egyformán. Ezzel az elavult lámpák ismét eltűnnek a piacról, legalábbis az EU tervei szerint.

 

A gyártók számára ez csökkenti a bürokráciát és tisztességesebb versenyt biztosít. A jelek szerint ők mégsem lelkesek. A tervezetre adott válaszában a Lighting Europe szövetség a jelenlegi szabályozás fenntartását fogja kérni, hogy a gyártóknak ne kelljen "felesleges hulladékkal járó beruházásokat" eszközölniük.

 

Az enyhítésnek köszönhetően az Európán kívüli gyártók kerülhetnek előnybe


Az európai ipar képviselőinek vonakodása eléggé érthető: A régi, elavult lámpák betiltásához alkalmazkodva ugyanis épp leállították azok gyártását és a teljes üzletág a LED technológia alkalmazására tért át. Sőt, a két nagy európai gyártó, az Osram és a Philips a hagyományos világítási üzletágát teljes egészében fel akarta számolni. Számukra a tervezett szabályenyhítés semmilyen előnnyel nem járna, a nem európai versenytársak számára azonban könnyen többletbevételekhez és növekvő piaci részesedéshez vezethet.

 

Az EEB szakértői szerint a javaslat "jó szándékú, ám rosszul kivitelezett egyszerűsítés”. A szabályozásban rejlő csiki-csuki ugyanis könnyen arra csábíthatja az önkormányzatokat és az épületeiket bérbeadó tulajdonosokat, hogy ne a hosszú távon kifizetődőbb, modern technológiába fektessenek, hanem a rövid távú előnyöket válasszák. Sok régi lámpát kell ugyanis lecserélni ahhoz, hogy a modern technológia alkalmazható legyen.

 

Az új, korszerű lámpák pedig gazdaságosabban üzemeltethetőek ugyan, de megvásárlásuk nagyobb költséggel jár. Félő, hogy az energiafogyasztás jelentős hányadát kitevő üzlethelyiségek tulajdonosai inkább a korszerűtlen technológia használatával járó, bérlőik által fizetendő, magasabb villanyszámlát választják majd ahelyett, hogy komoly befektetés révén modernizálják épületeik világítását. A gyakran pénzügyi gondokkal küszködő önkormányzatok számára szintén csábítóbbak lehetnek a rövid távú megtakarítások, mint a csak Németországban több mint 9 millió fényforrás lecserélése, amely beruházás majd csak a távolabbi jövőben térül majd meg.

 

Az új szabályozás veszélybe sodorhatja az energiamegtakarítási célokat


Összességében az új szabályozás veszélybe sodorhatja az európai energiamegtakarítási célokat: 2020-tól a kereskedelmi hasznosítású épületeknek összesen évente 15 terawattóra villamos-energiával kevesebbet kell fogyasztaniuk évente, ez a megtakarítás a települések által felhasznált energiával együtt pedig 17,3 terawattóra. Összehasonlításképpen: az Isar 2 atomerőmű Landshut közelében – amely az egyik legnagyobb teljesítményű Németországban – maximum tizenkét terawattóra energiát termel évente.

 

A brüsszeli tisztviselők most visszaülnek az íróasztalhoz, hogy megvizsgálják és ellenőrizzék a beérkező észrevételeket. A fogyasztás lehetséges növekedésével szemben mérlegelni kell a várható előnyöket, mindehhez pedig politikai érdekek is csatlakoznak. Hat-tizenkét hónapos folyamatot követően áll össze az utolsó, immár végső tervezet, amelyet a tagállamok, a Tanács és az Európai Parlament ismét megvizsgál. A bürokrácia csökkentése sem mentes a bürokráciától.

---

SzámoldKi magadról, hogy:
Mi a Te lelki számod és mit jelent ez Rád nézve?
Összeilletek-e a pároddal? - tudományos szerelem kalkulátor
Mit mutat a neved az indiai számmisztika szerint?

Hozzászólások

Pozitív meglepetést okozott a Goldman

Pozitív meglepetést okozott a Goldman Sachs is harmadik negyedéves számaival.
2017. 10. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2017 első felében nőtt a lakossági fogyasztás

Minden főcsoportban nőtt a lakossági fogyasztás az első fél évben 2016 azonos időszakához viszonyítva, a bővülés reálértéken elérte a 4,5 százalékot, folyó áron pedig a 7 százalékot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján.
2017. 10. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jót tenne a gazdaságnak a Brexit visszafordítása

Jót tenne a brit gazdaságnak, ha az Egyesült Királyság mégsem lépne ki az Európai Unióból - áll a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden Londonban ismertetett éves országjelentésében. A brit kormány visszautasította a felvetést.
2017. 10. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Porsche lipcsei üzeme fogja gyártani a Bentley karosszériákat

A Porsche lipcsei üzeme fogja gyártani a Bentley karosszériákat a német Automobilwoche hírportál beszámolója szerint.
2017. 10. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felülmúlta a várakozásokat a Johnson & Johnson

Felülmúlta a várakozásokat a Johnson & Johnson a harmadik negyedéves gyorsjelentésében.
2017. 10. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Debrecenben vezetik be elsőként az elektronikus jegyrendszert

Az országban elsőként a debreceni közösségi közlekedésben vezetik be az elektronikus jegyrendszert: az új típusú, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező utasok és a diákok novembertől a havidíj befizetésével már bérletként használhatják okmányukat a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. valamennyi villamos-, autóbusz- és trolibuszjáratán - jelentették be kedden Debrecenben, a 2-es villamos Doberdó utcai végállomásán.
2017. 10. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült ma a forint

A dollárral szemben viszonylag nagyobb, az euróval és a svájci frankkal szemben csak kisebb mértékben gyengült a forint kedden a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többségben pozitívan zártak az európai tőzsdék

Többségében pozitívan zártak kedden a főbb európai tőzsdék a harmadik negyedéves vállalati eredmény-beszámolók hatására.
2017. 10. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az engedélyezett lakáshitelek száma és összege

A támogatott valamint a piaci lakáshitelek körében is nőtt az engedélyezett lakáshitelek száma és összege az első hat hónapban, emelkedett a lakáshitelek folyósítása is az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai tükör című kiadványából.
2017. 10. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A hitközség a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli. Az egyetem világi, szekuláris jellege nem változik - írta az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2017. 10. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EMIH tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába került a Zsigmond Király Egyetem. A hitközség a vásárlástól a felsőoktatás fejlesztésére vonatkozó hosszú távú stratégiájának megvalósulását reméli. Az egyetem világi, szekuláris jellege nem változik - írta az EMIH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2017. 10. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Profitot realizáltak a Mol befektetői

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 210,11 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 38 909,78 ponton zárt kedden.
2017. 10. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-szerb kereskedelmi forgalom

A magyar-szerb kereskedelmi forgalom alakulása, 2007-2016; behozatal; kivitel; milliárd forint
2017. 10. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megdőlt ma a melegrekord a fővárosban

Napi melegrekord dőlt meg kedden Budapesten, ahol a leghidegebb órákban is mértek 15 fok feletti hőmérsékletet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2017. 10. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit

Lengyelország támogatja Törökország EU-csatlakozási törekvéseit - közölte Andrzej Duda lengyel elnök kedden Varsóban Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott tárgyalásait követően, hangsúlyozva, hogy biztonsági kérdésekben Ankara az Európai Unió fontos partnere.
2017. 10. 17. 16:20
Megosztás:
Hozzászólások:

300 milliárd forint jut az élelmiszeripar fejlesztésére

Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet, az ágazat fejlesztésére pedig 300 milliárd forintot biztosít - mondta Laszlovszky Gábor a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari körkép őszi programsorozatának rendezvényén, Budaörsön, kedden.
2017. 10. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötéves csúcsra gyorsult a brit infláció

Ötéves csúcsra gyorsult a múlt hónapban a brit infláció.
2017. 10. 17. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevésbé javult a német üzleti hangulat

Németországban a vártnál kevésbé javult, az euróövezetben pedig érzékelhetően romlott az üzleti hangulat októberben a mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet felmérése szerint.
2017. 10. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Előnyös lehet a gyorsított járulékcsökkentés

A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.
2017. 10. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Waberer's megtámadja a román adóhatóság döntését

A Waberer's romániai leányvállalata a romániai adóhatóság által követelt adóhátralék kisebb részét rendezi, a fennmaradó összeget közigazgatási, szükség esetén bírósági úton támadja meg, és emellett kérelmezi a döntés végrehajtásának felfüggesztését - közölte a Waberer's International Nyrt. a tőzsde honlapján kedden.
2017. 10. 17. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás