Viszik mint a cukrot, a neve: nyugdíjbiztosítás

Az idei év első felének végére az MNB adatai szerint közel 153 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kötöttek az ügyfelek, ez a szám az év végére 200 ezer fölé is emelkedhet. A közel három éve elérhető termékkör népszerűségét több tényező is erősíti: miközben a lakosság egyre szkeptikusabb jövőbeli nyugdíjának mértékét illetően, ma már minimális, akár 1 százalék alatti TKM-mel is hozzájuthat a piacon adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosításhoz.

Viszik mint a cukrot, a neve: nyugdíjbiztosítás

Egyre többen ismerik fel, hogy hosszabb távon az állami nyugdíj már nem lesz elegendő

Az UNION Biztosító 25 és 54 év közöttiek körében végzett 1100 főt érintő felmérése szerint a lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy jövőbeli nyugdíja nem lesz elegendő a megélhetésre. A válaszadók átlagosan a fizetésüknek mindössze 55 százalékára várják a jövőbeli nyugdíjuk mértékét – ugyanezt 2013-ban még 63 százaléknyira becsülték. Minél fiatalabbak a válaszadók, annál kevésbé számítanak a megfelelő mértékű állami gondoskodásra: míg a 45-54 év közöttiek átlagosan 59 százalékos mértéket valószínűsítenek, a 25-34 éves korosztály esetében ez az arány mindössze 51 százalék.

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Én mikor mehetek majd nyugdíjba?


Kevesen érik el a kedvezményplafont

A nyugdíjbiztosítási befizetések után adójóváírás jár, melynek mértéke az adott évi befizetések 20 százaléka, maximum 130 ezer forint. Ehhez azonban éves szinten 650 ezer, azaz havi szinten átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára, amit az UNION felmérése szerint a megkérdezetteknek mindössze 2 százaléka engedhet meg magának. Az MNB statisztikái is azt támasztják alá, hogy az ügyfelek messze nem használják ki a teljes adókedvezményt: átlagosan évi 200 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosítási számlájukra, amelynek nyomán a következő évben 40 ezer forintos adójóváírásra jogosultak.

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Mennyi adójóváírás jár nekem éves szinten?

 

Igen széles a választék

„A nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít: míg 2014 végén 70 ezer, a tavalyi év végén pedig közel 120 ezer, addig az idei év felére már mintegy 153 ezer ilyen biztosítási szerződés szerepelt a biztosítók állományában – tájékoztat Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. – Jelenleg mintegy 80 különböző nyugdíjbiztosítási konstrukció létezik a piacon, minden életbiztosítással foglakozó biztosító termékpalettáján legalább 2-3 féle ilyen termékkel találkozhatunk.”

 

Kapcsolódó kalkulátor:

Mennyit nyerhetek összesen az állami támogatással?

 

A nyugdíjbiztosítás immár tisztán online módon is elérhető

Nem csupán a szigorodó szabályozás, hanem a nyugdíjbiztosítási piacon jelen lévő éles verseny is folyamatos termékfejlesztésre ösztönzi a biztosítókat. Egyre szélesebb kör, a 45 év alattiak közül pedig szinte a teljes korosztály otthonosan mozog már az interneten, ezért kézenfekvő, hogy az idei év végi kötési időszakban már olyan termékekkel is találkozhatnak az érdeklődők, amelyeknél mind a szerződéskötés, mind a díjfizetés és kapcsolattartás a világhálón zajlik. Ennek eredménye kiemelkedően kedvező TKM lehet, amit tovább erősíthet, hogy e termékekhez újszerű költségstruktúrák is kapcsolódhatnak: az UNION online nyugdíjbiztosítási terméke például a lakás-takarékpénztárakhoz hasonlóan a futamidő elején számít fel egy szerződéskötési díjat, ezzel az összes, a szerződést érintő költséget az egész, akár 20 éves futamidőre rendezettnek tekinti.

 

Az idei adójóváírás feltételei

Az erre az évre járó maximum 130 ezer forintnyi adókedvezmény kihasználása miatt a következő hetekben akár további 10-15 ezer új ügyfél köthet új nyugdíjbiztosítási szerződést – mutat rá Raveczky Zsolt, az Erste Biztosító elnök-vezérigazgatója. – Az adójóváírás megszerzésének azonban több további feltétele is van, melyek közül a legfontosabbak: az idei évre szánt díjat az év végéig be is kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek még karácsony előtt célszerű befizetnie az összeget ahhoz, hogy a tétel az utolsó munkanapig biztosan be is érkezzen. Már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2016-os befizetés utáni adójóváírási igényt.”

Hozzászólások

Ennyi az átlagos nyugdíj Magyarországon

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2016 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2017. 10. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán: Magyarország történetében először fizetünk nyugdíjprémiumot

Először Magyarország történetében nyugdíjprémiumot fizet a kormány novemberben, ilyen még nem volt, ez egy előrelépés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Idősek Tanácsa ülésen, az Országházban. A miniszterelnök kiemelte: "Olyan országot akarunk építeni, amelyben minden nemzedéknek megvan a maga helye, egy többgenerációs Magyarországban gondolkodunk"
2017. 10. 19. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Munkáltatói szerepvállalás fontossága az egyéni öngondoskodás elindításában

A munkavállalók 69 százaléka a munkáltatójára vár, hogy segítse az öngondoskodás megkezdésében. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) kutatása szerint a megkérdezettek negyede úgy véli a foglalkoztatónak feladata, hogy ösztönözze a nyugdíjra történő takarékoskodást, 19% pedig egyenesen kötelezővé tenné a munkáltatói hozzájárulást. Az OTP Nyugdíjpénztár tapasztalatai szerint a munkáltatók egyre inkább kezdik felismerni kitüntetett szerepüket.
2017. 10. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Novemberben kapják kézhez a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumot

Novemberben kapják kézhez a nyugdíjasok a nyugdíjprémiumot, valamint a nyugdíjkorrekció összegét - erősítette meg az MTI-nek Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára.
2017. 10. 13. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elsőként kínál portfóliómegosztást az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár

A hazai pénztárpiacon elsőként vezet be portfóliómegosztási lehetőséget a legnagyobb független szereplőként működő Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár. Az 1,1 millió tagú és összesen 1300 milliárd forint vagyont kezelő pénztárpiacon az Aranykor egyedülálló módon teszi lehetővé, hogy az öngondoskodók nyugdíjcélú megtakarításukat tetszőleges arányban, egyszerre két különböző kockázatú és hozamú portfólióban kamatoztathassák.
2017. 10. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjpánik – Mi igaz a félelmekből?

Hogyan lehet biztosítani a nyugodt öregkort akkor is, ha az állami nyugdíj nem lesz elég a megélhetéshez? Erre a rendkívül fontos kérdésre kereste a választ az Aegon Prémium Ügyfélklub legutóbbi rendezvényén Dr. Győrfi Zoltán, a ProfitLine Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Pánikolni a nyugdíjunk miatt ugyan nem kell, ám előre tervezni annál inkább. A megoldás egyértelműen az öngondoskodás, csakhogy mostanság nem éppen egyszerű eredményesen fialtatni a pénzünket.
2017. 10. 06. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében

Lesz nyugdíjprémium 2017 novemberében - jelentette be Lázár János csütörtökön Budapesten.
2017. 10. 05. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyarok felének nincs semmilyen megtakarítása, pedig abban szinte mindenki biztos, hogy tartalék nélkül nehéz lesz a nyugdíjas élet

A hazai lakosság felének nincs semmilyen megtakarítása az OVB Magyarország legfrissebb felmérése szerint, aki pedig félre tud tenni valamennyit, az vagy lakásra és nyugdíj-kiegészítésre gyűjt, vagy a váratlan helyzetektől tart leginkább. A rendszeres megtakarítások jellemzően 10-20 ezer forint körülire tehetők és a megkérdezettek csupán ötöde mondta, hogy tudomása szerint rendelkezik államilag támogatott megtakarítási formával. A kutatásban résztvevők több mint 90 százaléka életszínvonal csökkenést jósol a nyugdíjas éveire, amennyiben nem lesz addig elegendő félretett vagyona.  
2017. 10. 05. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghökkentő adat: a fiatalok szerint 22 milliót kellene félretenniük állami nyugdíjuk kiegészítésére

A 18-29 év közötti korosztály úgy vélekedik, hogy előre láthatóan 66 éves korában vonulhat nyugdíjba, és átlagosan 18 évet fog nyugdíjasként tölteni – derült ki a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatásból. A megkérdezett fiatalok válaszaiból kiderül: 22 millió forintot kellene félretenniük a pénzügyileg stabil öregkorhoz.
2017. 10. 04. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

22 milliós megtakarítás kell a nyugodt öregkorhoz?

A 18-29 év közti fiatalok arra számítanak, hogy 66 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba, átlagosan 18 évet töltenek majd nyugdíjasként, és 22 millió forintra becsülik azt a megtakarítást, amely biztosíthatja számukra a pénzügyileg stabil öregkort - derül ki a Groupama Biztosító Zrt. felméréséből, amelynek eredményeiről kedden tájékoztatta az MTI-t.
2017. 10. 03. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

K&H: 10-ből 8 ember nagyon nehéz nyugdíjas évekre számít

Továbbra is sokan tartanak a nyugdíjas évektől: a 30-59 éves korosztály 40 százaléka arra számít, hogy nagyon nehezen tud majd megélni az állami nyugdíjból, 31 százalékuk szerint pedig a nyugdíj semmire nem lesz elég - derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Bár valamelyest csökkent a leginkább pesszimisták aránya, de a megkérdezettek 14 százalék még mindig egyáltalán nem számít állami nyugdíjra. A harmincas éveikben járók körében különösen sokan gondolkodnak így: közel 30 százalék nem is reménykedik az állami nyugdíjban. A legtöbben továbbra is attól tartanak, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításaikat.
2017. 09. 28. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi az átlagos nyugdíj Magyarországon?

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2016 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2017. 09. 25. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyugdíjas szövetkezet alakul Ózdon

Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a nyugdíjas szövetkezetek megalakításában, Miskolcon az elsők közt jött létre ilyen, most pedig Ózdon is alakul nyugdíjas szövetkezet - mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott Ózdon kedden.
2017. 09. 12. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakul a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Magánszemélyek, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében, megalakítják a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet, az új szövetkezetbe a cégbejegyzést követően várhatóan év végétől lehet majd belépni - jelentette be Turi Dénes, az OTSZ elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2017. 09. 07. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Módosítják Romániában a magánnyugdíj-rendszert

A korábbi cáfolatok ellenére Románia mégis módosítani akarja a kötelező magánnyugdíj-rendszert, több változatot is elemez a bukaresti pénzügyminisztérium - jelentette ki Mihai Tudose román miniszterelnök.
2017. 08. 30. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz a pénzünkkel, ha már nem leszünk?

A megtakarítással rendelkező magyarok mintegy harmada számára fontos szempont az örökölhetőség, amikor megtakarítási konstrukciót választ – derül ki az OTP Bank a GFK kutatóintézettel közösen készített felméréséből. Az önkéntes nyugdíjpénztári az öngondoskodás egy olyan formája, ahol ilyen módon akár szeretteinkről is gondoskodhatnak, így érdemes előrelátó módon kedvezményezettet megjelölni a belépéskor vagy a tagság alatt bármikor.
2017. 08. 28. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Jelentősen nőtt az első fél évben az önkéntes és a magánnyugdíjpénztárak vagyona is, befektetési eredményük megugrott, működési eredményük pozitív volt. Az önkéntes nyugdíjkasszák tagjainak száma kis mértékben emelkedett, a magánnyugdíjpénztáraké, valamint az egészség- és önsegélyező pénztáraké pedig némileg csökkent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön közzétett adatokból.
2017. 08. 25. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi az átlagos nyugdíj Magyarországon

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2016 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2017. 08. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassan, de biztosan haladunk a boldog nyugdíjaskor felé

Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2017 első felében 17 százalékkal többen csatlakoztak, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az új belépők egyértelműen a hosszútávú, kis összegű, de folyamatos megtakarítások mellett tették le a voksukat, a legtöbben 45 év alattiak és jellemzően 5 - 10 000 forint közötti havi tagdíjfizetést vállalnak.
2017. 07. 31. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal többen léptek az OTP Nyugdíjpénztárba

Az év első felében 17 százalékkal több új belépője lett az OTP Nyugdíjpénztárának 2016 azonos időszakához viszonyítva, a csatlakozók több mint kétharmada 45 év alatti.
2017. 07. 28. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás