A "Good Delivery" minősítés legnagyobb előnye a megbízhatóságában és értékállóságában rejlik: az ilyen jelzéssel ellátott aranytömböket mindenfajta bevizsgálás nélkül, értékének megfelelően készpénzre váltják.

Nemzetközi viszonylatban kizárólag a Londoni Nemesfém-piaci Szövetség (LBMA) által minősített, "Good Delivery" jelzéssel ellátott arany az, amelyet világszerte elismernek és külön bevizsgálás nélkül bármikor meg is vásárolnak.
Szigorú kritériumoknak kell megfelelni annak érdekében, hogy egy gyártó felkerülhessen az ún. Good Delivery -listára.

 

A finomított nemesfém vonatkozásában legalább három éves működésre kell visszatekinteni,e és aranyból minimum 10, míg ezüst esetében minimum 30 tonnát kell feldolgoznia évente. Emellett 10 millió angol fontnak megfelelő értékű nettó vagyonnal kell rendelkeznie. Tulajdonosi hátterének és menedzsmentjének átláthatósága szintén fontos követelmény, valamint az is szükséges, hogy egy központi bank - esetlegesen egy meghatározott kereskedelmi bank - ajánlja őt a státusz elnyerése érdekében. Az LBMA által elfogadott finomítók mindenkor hatályos listájára történő felkerülésről átlagosan 4-6 hónap alatt születik döntés. Jelenleg mintegy 24 ország közel 60 gyártója szerepel a listán, az általuk előállított aranyrudak kétségkívül a legmagasabb minőséget képviselik.

 

A "Good Delivery" tömbnek legalább 995:1000 arányban kell aranyat tartalmaznia. A befektetési arany úgynevezett "négykilences", a legtisztább finomságú. Magyar gyártó egyelőre nem rendelkezik "Good Delivery" minősítéssel, így a hazai befektetési arany forgalmazói külföldről szerzik be az LBMA által jegyzett aranyrudakat.

 

Jelentősen nőtt a faktoringpiac forgalma

Tavaly jelentősen megugrott a magyar faktoringpiac teljesítménye, a növekedés már harmadik éve tart. A 2014. évi 14 százalékos bővülés után, 2015-ben 31 százalékkal, 2016 első fél évében pedig már 39 százalékkal nőtt a forgalom - mondta Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kevesen bíztak az aranyban, de jól járt aki kitartott

Az arany és az ezüst árfolyamának nem segítettek az elmúlt hét fejleményei. A dollár erősödött, a részvény- és kötvényhozamok emelkedtek, miközben az amerikai gazdasági adatok erősek maradtak. Az árupiacokon a legnagyobb esést a nemesfémeknél tapasztalhattuk, az arany árfolyama 1,8 százalékkal, az aranyár emelkedésére spekuláló vásárlások 13 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére, a befektetők mégsem igyekeztek szabadulni a nemesfémektől: az elmúlt 7 hét jelentős eladásainak ellenére a befektetők ezüstkészletei növekedtek, az aranykészletek pedig negyedik hónapja stabilak. Ole S. Hansen, a Saxo Bank vezető árupiaci stratégája úgy látja, jó döntés volt az arany tartása, hiszen az aranyár a geopolitikai helyzettel és az USA gazdaságával kapcsolatos aggodalmak enyhülése ellenére unciánkénti 1271 dollárnál támaszra talált, sőt, kedden az euró enyhe erősödése és a dollár gyengülése újra felfelé hajtotta. A befektetők számára most az 1296 dolláros szint feletti árfolyam látszik alkalmasnak az eladásra, amellyel további emelkedés esetén 1302-nél érdemes megállni.

Arany: most még nem késő venni

A Walsh Trading elemzői szerint a gyenge makroadatok emelkedést hozhatnak az arany árfolyamába.

India: 500 tonna alatt az aranyimport?

India aranybehozatala várhatóan nem éri el az 500 tonnát sem 2014-ben az Indiai Drágakő és Ékszer Kereskedelmi Szövetség szerint, hacsak a kormányzat nem enyhít az érvényben lévő szigorításokon.

Rekordot döntött Kína Hong Kong-i aranyimportja

A behozatal mennyisége éves szinten meghaladta az egy évvel korábbi adatokat, és a decemberi számok is emelkedést mutatnak.

Hazatér a német arany

A német jegybank az idei esztendőben várhatóan 30-50 tonna aranyat szállít haza New York-ból.

Aranytartalékok: az USA vezet, Kína a 3.

Kína 76%-kal növelte aranytartalékait, ezzel a harmadik legnagyobb készlettel rendelkezik a világon.

Újabb importszigorítások Indiában

Ismét megemelték az arany- és ezüst termékek behozatali vámját. A cél továbbra is az import visszaszorítása.

Importengedély az ANZ-nek és a HSBC-nek

Az ANZ és a HSBC zöld lámpát kapott a kínai kormánytól, hogy aranyat importáljon az ázsiai országba. Ez az első alkalom, hogy külföldi tulajdonú banknak engedélyezték a sárga nemesfém-behozatalt. A kínai bankok közül korábban már kilencen kaptak felhatalmazást.

Kínai vevőkön áll vagy bukik az arany sorsa?

A Commerzbank árupiaci üzletág vezetője szerint, az ázsiai ország befektetőin és magánvásárlóin fog múlni az arany idei árfolyamának alakulása.

Emelkedő árfolyamot sejtenek az elemzők

A Bloomberg által megkérdezett 15 elemző közül ketten számítanak csak az arany árfolyamának további esésére, amire 2012 decembere óta nem volt példa. Az elmúlt 13 évben 2013 volt az, amikor a javuló gazdasági helyzet utat nyitott az értékpapír befektetések irányába, így a konzervatív értékőrző arany háttérbe szorult.

Újabb aranytároló Kínában

Az új beruházás 2000 metrikus tonna tárolására alkalmas, amely nagyjából duplája Kína éves aranykeresletének.

A szabályozott aranykereskedelem titka

Hogyan tűnhet ki egy aranykereskedő cég a jelenleg szabályozatlan aranypiacon? Mit jelent a bankszerű ügyviteli környezet, és miként szolgálja a fizikai aranyba fektető ügyfeleket? Nagy Attilát, a Solar Gold vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Arany: a biztonság alapkövetelmény

Hogyan tároljuk a megvásárolt befektetési aranyat? Elég egy otthoni széf, vagy válasszunk professzionális őrzési, tárolási megoldást?

Az arany világpiaci ára

USD/uncia