Mire érdemes odafigyelni, ha aranykereskedő céget választunk? Milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, ha nem vagyunk kellően körültekintőek?

Hol érdemes aranyat vásárolni?

 

Csakis stabil üzleti háttérrel rendelkező aranykereskedő céget keressünk, hiszen hosszú távú befektetésről van szó, nem mindegy, hogy kire bízzuk megtakarításainkat. A tulajdonosi körön túl célszerű annak is utánajárni, hogy az adott társaság honnan vásárolja a befektetési aranyat, milyen őrzési és tárolási megoldásai vannak, és kik a partnerei.
 

 

Milyen minőségű aranyba fektessek?


Befektetési céllal kizárólag négykilences tisztaságú, úgynevezett Good Delivery minősítéssel rendelkező aranyat érdemes vásárolni. A nem megfelelő minőségű arany értékesítése később sok bonyodalmat okozhat, ráadásul értéke is jóval kisebb.
 

 

Fontos a csomagolás és a certifikát?


Nem minden aranytömb rendelkezik egyedi csomagolással és certifikáttal. Utóbbit az Argor Hereaus tömbök gyárilag tartalmazzák, míg más gyártókéval nem jár automatikusan, viszont nem csökkenti azok értékét. Amennyiben valaki eredeti csomagolásban vásárol aranytömböt, nem szabad kicsomagolnia, eladásnál ugyanis ez azt jelenti, hogy a kereskedő csak törtarany-áron vásárolja vissza azt.
 

 

Azt kapja, amit rendelt?


Az ügyfelek részéről jogos elvárás, hogy amennyiben megrendelnek egy bizonyos terméket az aranykereskedőtől, akkor pontosan abban a méretben, azon az áron jussanak hozzá, ahogy azt előzetesen leegyeztették. Akadnak azonban olyan cégek, akik ún. helyettesítő termékekkel szolgálják ki az ügyfelet, ezt általában fel is tüntetik az Általános Szerződési Feltételekben. Érdemes ennek előzetesen utánajárni, nehogy meglepetés érjen bennünket.
 

 

Diszkréció


Az aranybefektetés bizalmi kérdés: a vásárlás kizárólag Önre és az aranykereskedőre tartozik.
 

 

Biztonsági szempontok


Az arany szállítása, tárolása és őrzése az aranybefektetések egyik legsarkalatosabb kérdése. Bár manapság nagy igény van a termékek házhoz szállítására, ez biztonsági okokból aggályos, ezért nem javasolt. Az aranykereskedők nagy része nem is nyújt ilyen szolgáltatást. Nem mindegy az sem, hogy a forgalmazó irodája hol található, hiszen ki szeretne olyan környéken fizikai aranyat vásárolni, ahol fokozott veszélynek van kitéve. A tárolást és őrzést célszerű nagy tapasztalattal rendelkező, profi értékszállításra és őrzésre szakosodott partnerre bízni.

 

Olcsó húsnak híg a leve?


Az aranykereskedők árlistái között sokszor szemmel láthatóan nagy a különbség. A magasabb árak nem feltétlen abból adódnak, hogy a bizonyos cégek nagy hasznot akarnak húzni ügyfeleikből, sokkal inkább a díjak átláthatóságából. Az olcsóbb árakhoz sokszor párosul rejtett költség, amely összességében jelentősen megemelheti az aranybefektetés díját.

A szabályozott aranykereskedelem titka

Hogyan tűnhet ki egy aranykereskedő cég a jelenleg szabályozatlan aranypiacon? Mit jelent a bankszerű ügyviteli környezet, és miként szolgálja a fizikai aranyba fektető ügyfeleket? Nagy Attilát, a Solar Gold vezérigazgató-helyettesét kérdeztük.

Nem mind arany, ami fénylik

Hogyan válasszunk megbízható aranycéget? Mire kell figyelni fizikai arany vásárlása során? Hogyan szűrhetjük ki a szemfényvesztő cégeket? Nagy Attilával, a Solar Gold vezérigazgató-helyettesével keressük a válaszokat.

Az arany világpiaci ára

USD/uncia