A gazdasági válság, a növekvő pénzügyi terhek és létbizonytalanság közepette egyre fontosabbá válik a tartalékképzés: legyen szó nyugdíjkérdésről, családalapításról vagy bármilyen váratlan eseményről.

A mai magyar pénzügyi kultúrára sokkal inkább a fogyasztóelvűség jellemző, mint a nyugat-európai társadalmakra, pedig a stabilitás, a jövő kiszámíthatósága csakis előrelátással, megtakarításokkal lehetséges. Alapvetően szükség van egy szemléletváltásra, hiszen az öngondoskodás sokkal inkább gondolkodás kérdése, mint anyagi forrásoké.

 

Az elmúlt évek befektetői magatartására jellemző volt, hogy sokan csalódtak a magas hozamú, de egyben magas kockázatú pénzügyi termékekben. A devizahiteleken keresztül rohamosan megnőtt az eladósodottak száma, a vagyoni, jövedelmi helyzet jelentős romlása figyelhető meg. Számos változás történt az adó- és nyugdíjrendszerben. A növekvő terhek miatt egyre többen vannak, akik teljesen kimerítették tartalékaikat, és az alapvető napi szükségletek kielégítésén kívül semmi másra nem futja anyagi erejükből.

A bizonytalan gazdasági környezet felértékelte a könnyen mozgósítható és biztonságot nyújtó pénzügyi megoldásokat. A fizikai érték (nemesfém, műtárgy, ingatlan) egyre nagyobb hangsúlyt kap a korábban népszerű megtakarítási formák (bankszámla, biztosítás, kötvény, részvény, befektetési alap) mellett, melyek hozzáférhetősége, pénzzé válthatósága az utóbbi időben - ha csak a ciprusi eseményeket tekintjük - megkérdőjeleződött.

 

Gépgyártó üzem épült Miskolcon

Gépgyártó üzemet épített Miskolcon a német Gustav Wolf GmbH cégcsoport, a mintegy 140 millió forintos beruházást szerdán adták át a város mechatronikai ipari parkjában, a társaságnak ez már a második gyára itt.

Milyen a személyre szabott aranyszámla?

Ki ne szeretne saját ízlését követve egyedi igényei szerint választani: legyen szó autóról, utazásról vagy épp megtakarításról. Hogyan találjuk meg a hozzánk legjobban illő aranymegoldást, és egyáltalán miben rejlik a sárga nemesfém vonzereje? Erről beszélgettünk Nagy Attilával, a Solar Gold Zrt. vezérigazgató-helyettesével.

Hogyan reagáljunk az aranyáresésre?

Az arany árának áprilisi hirtelen esése óta sokan az „aranykor” végét prognosztizálják. Pedig az aranybefektetések esetében soha nem szabad pánikból cselekedni: az arany a tudatosan felépített portfóliók kedvelt eleme.

Az arany világpiaci ára

USD/uncia