Piacok > Árupiac > Kukorica befektetés >

Kukorica befektetés

A kukorica az egyik legfontosabb takarmánynövény. Felhasználása, hasznosíthatósága igen sokoldalú: keményítőben gazdag szemtermése fontos abraktakarmány, de a teljes kukoricanövény is értékes takarmány, melyet többféleképpen /zölden, silózva, stb./ hasznosítanak. Mindezek mellett ipari felhasználásra, sőt közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas. Sokoldalú hasznosíthatósága következtében igen jól értékesíthető.


 


kukorica termelés a világon


 


Az elmúlt években a globális felmelegedés és a fosszilis energiahordozók árának drasztikus emelkedése a mezőgazdasági terményekből, így a kukoricából és a szójából előállítható ethanol és egyéb bioüzemanyagok előretörését hozta. A fogyasztók magatartása és az állam megváltozott hozzáállása a világ számos pontján forradalmasítja a mezőgazdaságot. Az USA-ban és Nyugat Európa számos országában E85 néven megvásárolható a 85% ethanolt és csupán 15% benzint tartalmazó bioüzemanyag. Nem beszélve Brazíliáról, amely a cukornádból előállított bioüzemanyag segítségével függetlenítette gazdaságát a kőolajtól.

Magyarországon is számos vállalkozás lát fantáziát a növényekből előállítható bioüzemanyag előállító üzemekben, nincs olyan hét, hogy ne hallanánk erre vonatkozó terveket. Ezzel magyarázható, hogy a CBOT-on (Chicago-i Árutőzsde) forgó kukorica vagy szója áralakulásában egyre nagyobb szerepet játszik a kőolaj árváltozása és a  bioüzemanyag-ipar fejlődése. A megnövekedett érdeklődés nagyobb forgalmat, intenzívebb médiafigyelmet, valamint izgalmasabb kereskedést hozott ezen termékek piacára.


 


kukorica


 


Hogyan kereskedhetünk a kukoricával?


 


A kukoricával leginkább a chicagoi árutőzsdén (CBOT) kereskedhetünk a határidős piacon az alábbi paraméterek mellett:
Kereskedési adatok


 


Azonosító: C
Kereskedett hónapok: március, május, július, szeptember, december
Árjegyzés: USD
Kereskedési egység: 5000 bushel
Minimális alapletét: 2200 USD
Minimális árelmozdulás: 0,25 cent/ bushel 12,5 USD/kontraktusÁrfolyamra ható tényezők:
- termés minősége
- kereslet/kínálat változása
- magas energia árak

Kapcsolódó hírek

2017.06.20. 8:30

Sztrájkolnak a pozsonyi Volkswagenben

Határidő nélküli munkabeszüntetést kezdtek bérköveteléseik megtagadása miatt a Volkswagen szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai kedd reggel.
2017.04.07. 16:15

Olajár emelkedés a szíriai bombázások hírére

A WTI 52,3 dollárig emelkedett, miután ma reggel robotrepülőgépek szíriai állasokat bombáztak.
2016.08.21. 19:09

Dráguló cukor-árakkal kell számolnunk

Emelkedhetnek a cukorárak, és várhatóan egy ideig magasak is maradnak annak hatására, hogy a cukor termelése világszinten csökken, emiatt a globális cukorkészletek a következő két szezonban több mint 22 millió tonnával eshetnek vissza - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2016.08.10. 7:15

Befektetési tipp: Itt az idő olajat venni!

Nagyot fordult a kőolaj árfolyama pár nappal ezelőtt. Hamarosan a csökkenő trendcsatornából is kitörhet a kurzus és célba veheti a júniusi csúcsát. (forrás: ERSTE Befektetési Zrt.)
2016.07.23. 9:01

Érdemes most platinába fektetni pénzünket

A platina világpiaci kereslete az ipar, elsősorban az autógyártás növekvő igénye miatt 2016-ban 861 ezer unciával haladhatja meg a kínálatot. Ennek hatására a platina is jelentősen drágulhat - közölte a Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel (1 uncia=31,1035 gramm).
2016.06.08. 9:40

Megint visszaeső olajkészletekről árulkodik az API

A legutóbbi Amerikai Petróleum Intézet által kiállított tanulmány szerint 3.56 millió hordóval estek vissza a heti készletek Amerikában.
2016.06.01. 11:20

Nem engednek a nagy olaj kartellek nagy zakó lehet a vége

Az olajárak esésnek indultak szerdán reggel és meglehetősen hevesen reagálnak a befektetők a közelgő OPEC találkozó előtt. Leginkább a csökkenő kínálat miatt aggódnak a kereskedők, amely lefelé taszíthatja ismét a nyersolajpiacot. - írja a Tradebeat.hu elemzői portál
2016.05.27. 13:20

Ez mozgatja ma az olaj piacát

A WTI árfolyama 49 dollár alá süllyedt a mai kereskedésben, miután a kanadai olajtermelők viszonylag gyorsan újraindították a termelést az erdőtüzek megfékezése után.

Benzináremelés - már megint!

Emelte bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.
2016.05.24. 13:40

A francia elnök elítélte az olajfinomítók blokádját

Francois Hollande francia államfő kedden elítélte, hogy a munkajogi reform ellen tüntető szakszervezetek felhívására a dolgozók egy része elfoglalta az olajfinomítók és -raktárak egy részét, üzemanyaghiányt okozva az ország egyes részeiben.

Jóval kevesebb ember talált munkát az amerikai magánszektorban

A vártnál nagyobb mértékben lassult áprilisban a foglalkoztatottak számának növekedési üteme az Egyesült Államokban - derül ki az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán közzétett kimutatásából.

Óriási kitörési lehetőség előtt áll az arany árfolyama

A ma hajnalban zsugorodást jelző Caixin kínai feldolgozóipar teljesen elgázolta a hét elején kialakult átmeneti optimizmus a részvénypiacokon. Pontosan ez az adat volt, amely nagymértékű korrekciót hozott a Wall Streetre is az év elején. - írja a tradebeat.hu
2016.04.27. 19:03

Optimista a tőzsdére igyekvő gyémántbányász Alrosa

A világ legnagyobb gyémántbányász cége, az orosz Alrosa bíztatóan ítéli meg a piaci kilátásokat. Várakozása szerint a kereslet 2019 után meghaladhatja a kínálatot.
2016.04.19. 16:00

Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a főbb indexek New Yorkban

Pluszban nyitottak a főbb indexek a New York-i tőzsdén kedden, köszönhetően az olajárak emelkedésének.

A hét kereskedései: Arany és AUD

Nem túl mozgalmas a mostani hét, a legfontosabb esemény a csütörtöki ECB ülés lesz. Ha Draghi-ék lazító hangnemet ütnek meg, az kedvező lehet az arany piacának. Az ausztrál dollárt is érdemes figyelni, mert a nyersanyagpiac tartós erejével az Aussie is erőre kaphat. - írja a tradebeat.hu elemző csapata

Legfrissebb fórum témák