Pénzbolt > Fektessen széttaposott görög részvényekbe! >

Fektessen széttaposott görög részvényekbe!

 


A görög tőzsde indexe (ATHEX Composite Index) a 2007-es csúcsához képest közel 90%-ot zuhant (ezen ne csodálkozzunk, ismerve a görög államcsőd-közeli helyzetet), míg 2012 júniusában elérte a mélypontját. Az azóta eltelt időszakban egyre többen kezdik felfedezni a széttaposott görög részvényekben rejlő lehetőségeket. Halásszunk a zavarosban!


A hitelpiaci (gazdasági) válság egyik legnagyobb vesztese egyértelműen Görögország volt. 2010-2012 között szinte minden újság címlapján és minden híradás elején a görög államcsőd-közeli helyzetről, a megszorításokról, az európai mentőakciókról olvashattunk/hallhattunk. A vészforgatókönyvek már egyenesen az EU széthullását vízionálták és azt, hogy Görögországot kizárják az Európai Unióból, és megvonják tőle a közös európai fizetőeszközt, az eurót is. Aztán jöttek az európai mentőakciók, a jelentős megszorítások, és a gazdasági válság is enyhült: Görögország körül egy ideje csend van. És a széttaposott görög részvények iránt is elindult az érdeklődés...


A görög tőzsdeindex alakulása az elmúlt 5 évben (ATHEX Composite Index)Működik a görög megszorítás, csökken a hiány


A hitel megállapodáson túl, amit a magán és intézményi befektetőkkel kötött meg a görög kormány 2012 elején, közrejátszott a szigorú költségvetési politika is. Ennek keretében a 2011-es 19 milliárd eurós költségvetési hiányt sikerült leszorítani 12 milliárd euróra, ezzel komoly sikert értek el a görögök, és a jelenlegi tendenciát tartani akarják, annak érdekében, hogy a görög gazdaság állapotát stabilizálni tudják, és újból emelkedő pályára állíthassák.


Már a felminősítések is megérkeztek:


2013 november 30-án a Moody's hitelminősítő felminősítette Görögországot, elsősorban a költségvetés kiegyensúlyozásában elért eredményekkel indokolva a lépést.


A felminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's ugyanakkor kiemelte, hogy a gyenge növekedési környezet és a politikai bizonytalanságok ellenére a görög kormány jelentős államháztartási konszolidációt ért el a strukturális kiigazítási program keretében. Ennek alapján a Moody's azzal számol, hogy a kormány teljesíti, sőt esetleg túlteljesíti az idei évre kitűzött, elsődleges egyensúlyi költségvetési mérleget célzó tervet, és jövőre akár többletet is elérhet az elsődleges mérlegben, ahogy az a kiigazítási programban szerepel.A 2014-re megállapított cél 1,5 százalékos GDP-arányos elsődleges - vagyis kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt - államháztartási többlet elérése. A Moody's a felminősítés másik fő tényezőjeként azt emelte ki, hogy a jelek szerint a görög gazdaság csaknem hat éve tartó recessziója már elérhette mélypontját, és a ciklikus tényezők, valamint a strukturális reformok kombinációja révén javulnak a középtávú növekedési kilátások. A hitelminősítő 2014-re már csak mérsékelt, 0,5 százalékos GDP-visszaesést vár a görög gazdaságban, 2015-ben pedig 1 százalékos növekedésre számít.


Hogyan tudunk mi ebből profitálni?


A jelentős emelkedések ellenére továbbra is mélyen a válság előtti szintek alatt áll a görög index jegyzése, és közel 2000 pont (200%) lemaradásban van (ez idő alatt a nemzetközi részvényindexek 5 éves csúcsra futottak). Nem lenne tehát meglepő, ha ezt a tendenciát, késéssel bár, de a görög tőzsde is követné. Halásszon velünk magas nyereséggel kecsegtető görög részvényeket!


Véleményünk szerint a következő vállalatok állhatnak komolyabb emelkedés előtt:


Hellenic Telecom (a görög "Matáv")


Defenzív iparágban működik, magas készpénz termelő képességgel rendelkezik. A balkán-félsziget egyik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, fő részvényese a Deutsche Telekom.Árfolyama a válság előtt: 20,2 EUR (2008 június)


Mélypontja: 1,13 EUR (2012 június)


Árfolyama most: 9,17 EUR (2013 december)


National Bank of GreeceA National Bank of Greece a vállalati szegmensre épít, és ügyfélköre is ezt a területet képezi le. Várhatóan a vállalati hitelezésben érhet majd el komolyabb sikereket a közeljövőben.


Árfolyama a válság előtt: 404 USD (2009 október)


Mélypontja: 3,07 USD (2013 július)


Árfolyama most: 6,28 USD (2013 december)


A jelen dokumentumban foglalt információk nem teljes körűek és a változtatás jogát a ProfitLine.hu  és partnere fenntartja. A jelen dokumentum tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak. A leírtak célja kizárólag az adott Tőzsdei Termék fajtával kapcsolatos egyes specifikus információk megismertetése a befektetőkkel, amelyek segítséget kívánnak nyújtani ahhoz, hogy az ügyletkötés előtt kellő információval rendelkezzenek e befektetési formáról.
Kérjük, hogy amennyiben megfontolt befektetési döntése meghozatala érdekében e Termékkel kapcsolatosan a fentieken túlmenően további tájékoztatásra van szüksége, regisztrációja után munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

A befektetés kiemelten kockázatos! Kérje szakértőink segítségét, egyedül ne vágjon bele!

Legfrissebb fórum témák