Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

Izgalmasan indult a 2019-es befektetői év, hiszen a tavalyi év végi komolyabb részvénypiaci esés megállni látszik, sőt komoly felpattanást láthatunk pl. az USA tőzsdéin, de Európában is észak felé indultak a fontosabb tőzsdeindexek. Továbbra is sok a bizonytalanság és a kérdőjel a világgazdaságban, ezért szakértőkhöz fordultunk, segítsenek irányt találni olvasóinknak a jelenlegi helyzetben. Az iránykeresésben Kardos Zsolt az AEGON Magyarország Befektetési Zrt. szakértője segít bennünket.

Kedvenc hazai részvényeink: Graphisoft Park, Dunahouse, de Oroszországra is érdemes figyelni

ProfitLine: Ha tetszik, ha nem, még mindig az USA a világ legnagyobb gazdasága, így nem mehetünk el amellett befektetőként, hogy mi történik a tengerentúlon, hiszen komoly hatást gyakorol a globális piacokra. Mi okozta a FED januári pálfordulását? Ennek milyen hatásaival kell számolnunk nekünk kisbefektetőknek?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Bár a FED mindig azt kommunikálta, hogy Ők kizárólag a makró gazdasági mutatók alapján hozzák meg a döntéseiket, a valóság mást sugall. Szerintünk a FED is meghőkölt attól a 7 napos, több mint 10%-os eladási hullámtól, amit a központi bank elnökének kamatemelés utáni konferencián elhangzottak váltottak ki, és ezt a januári rendkívül ‘dovish’ kommünikéjével próbálta kompenzálni. A FED-nek nem mindegy, hogy az amerikai tőzsdék hogyan teljesítenek, mert az indexek mozgása hatással van a reál gazdaságra. Ezért az a véleményünk, hogy a FED továbbra is akkomodatív lesz, nem fog olyan intézkedéseket hozni ami hosszabb távon negatívan befolyásolná a piacokat. Ez jó hír mind a nagy, mind a kisbefektetőknek.

ProfitLine: Ha kicsit közelebb jövünk és Európára nézünk, elmondható, hogy az egyik legveszedelmesebb kockázat talán jelenleg a BREXIT bizonytalansága. Számos szcenáriót olvashatunk a sajtóban, napról napra egyre meredekebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Hogyan látjátok, mit jósoltok ezzel kapcsolatban? Milyen pénzügyi instrumentumokra érdemes figyelni a BREXIT kapcsán?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Úgy gondoljuk, hogy a józan ész diadalmaskodni fog és nem lesz ‘no deal’. Valamilyen megoldást, még ha átmeneti is, fognak találni a felek, mivel egy ‘hard Brexit’ sem Angliának, sem az EU-nak nem érdeke. Ennek tudatában viszont a piacok sebezhetőek. Ha megnézzük a FTSE (az angol tőzsde index) és az Europe 50 grafikáit akkor azt láthatjuk, hogy nem árazták be a ‘hard Brexit’-et, és a 2016 óta kialakult sáv felső 1/3-ban tradelnek.

Ha viszont az Euro/Font deviza keresztárfolyamot nézzük, az más történetet mesél. Ez az instrumentum szkeptikusabb képet mutat a fentebb említett két tőzsde indexnél, mivel nem nagyon tud 0,85 alá menni, és ha valóban egy ‘hard Brexit’ lesz akkor szinte biztos, hogy a font paritásig le fog értékelődni az euróval szemben.

ProfitLine: Egyre népszerűbbek újra a feltörekvő piacok. Van kedvencetek? Melyik régióra érdemes most figyelnünk?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: Szerintünk jelenleg az orosz piac ami a legizgalmasabb. Az orosz GDP nagy százalékát az energia és árutőzsdei szektor adja. Úgy gondoljuk, hogy ez a szektor fellendülés előtt áll, és ez nagyon pozitívan fog hatni az orosz tőzsdére. Bár jelen pillanatban a szankciók negatív hatásait érzékelni lehet, ilyen környezetben is az orosz index volt az egyik legjobban teljesítő 2018-ban. Ha a szankciókat enyhítik vagy feloldják, az plusz lendületet adhat a gazdaságnak.

ProfitLine: Azért ne feledkezzünk meg a hazai részvénypiacról sem, hiszen számos kisbefektető még mindig a hazai börzét részesíti előnyben. Hogyan látjátok 2019-ben a BUX kilátásait, és ha egy részvényt kellene megnevezni, akkor melyikben látjátok most a jelenlegi árszinten a legnagyobb potenciált az idei évre?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt:: Úgy gondoljuk, hogy átlagban a Magyar piacon 2018-ban nem volt EPS növekedés, és 2019-re sem várunk különösebbet. Viszont szerintünk van 2 cég amitől azt várjuk, hogy az átlagon felüli hozamot produkáljon az idei évben. Graphisoftnál osztalékot is beleszámolva legalább 7%-os növekedést várunk, míg a Dunahouse esetében akár 10%-nál is többet. Viszont a ‘sógoroknál’ szívesebben költjük el a pénzünket. A mi értékeléseink szerint az osztrák piac a legvonzóbb a régióban. Jelen pillanatban a portfolióinkban jelentős mennyiségű Erste, OMV és Voestalpine részvény van.

ProfitLine: 2018-ban a AEGON Alfa alapotok az első helyen végzett a Privátbankár “Legjobb Abszolút Hozamú, nem Származtatott Alap” kategóriában. 2019-ben milyen stratégiát javasoltok, és hogyan állítanátok össze egy közepes kockázatú mintaportfoliót az AEGON befektetési alapjaiból?

AEGON Alapkezelő, Kardos Zsolt: A kérdést kicsit más aspektusból közelíteném meg, hiszen minden befektető máshová pozícionálja a számára közepesnek vélt kockázatot. Ha ugyan azokat a befektetési alapokat vesszük alapul, akkor azoknak a portfolió egészében képviselt kitettségével kikeverhető egy igen széles spektrum, ami a kockázatot illeti. De természetesen igyekszünk segítséget nyújtani ügyfeleinknek, például a honlapunkon található mintaportfólió rovatunkban, ahol két különböző kockázati szintnek megfelelő portfóliót mutatunk be időről-időre, az eszközölt módosítások indokát is leírva.

De persze nem csak portfólióban gondolkodhatunk. Ügyfeleink közül sokan keresik egy-egy alapunkat is, amellyel színesíthetik befektetéseiket.

Egyik izgalmas befektetési alapunk például az Aegon MegaTrend Részvény Befektetési Alapok Alapja. Az alap célja, hogy a gazdasági ciklusokon túlnyúló, globális megatrendekből profitálni tudjon. Ilyen trendek lehetnek a demográfiai változások (öregedő társadalom, fejlődő piacok), a szűkös erőforrások következtében kialakuló hatékonyság növekedés (megújuló erőforrások, energia hatékonyság), az urbanizáció, vagy akár a technológiai újítások, innováció.

Egyik ilyen szegmens például az elektromos autók piaca. Ezek a járművek világszerte egyre elterjedtebbek, hazánkban sem ritkaság az utakon találkozni velük. Ehhez mérten egyre több és több helyen alakítanak ki elektromos töltő pontokat, töltő állomásokat. A technikai innovációkon túl, talán még hangsúlyosabb téma az egészségügy. Például a cannabisra épülő új gyógyszerág ami szerintünk alapjaiban fogja megváltoztatni a gyógyszeripart. Ebben a szegmensben komoly potenciált látunk, s a MegaTrend alapunkkal lehetőségünk van részesedni az itt realizálható esetleges nyereségeken. Az alap hozama eddig ebben az évben +13%, és reméljük, hogy ez csak magasabb lesz decemberre.

Másik nagyon jól teljesítő alapunk az Aegon Russia Részvény Befektetési Alap, ahogy azt feljebb is kifejtettük, komoly potenciált látunk benne. Ebben az évben eddig több mint 9%-os hozamot produkált, úgy hogy mindig ujjab és ujjabb szankciókat szabnak ki Oroszországra. Szerintünk, ha a szankciók megszűnnek vagy lejárnak az orosz piac lehet az egyik legjobban teljesítő a régióban.

Fentiek mellett megemlíteném még az Aegon Panoráma Származtatott Alapunkat, mely szintén izgalmas befektetésekkel bír. Tekintve, hogy abszolút hozamú alapról van szó, az alap által használható eszközök köre igen széles. Jelenlegi pozícióiban a részvények találhatóak nagyobb súllyal. Az alap a szintén már korábban említett Amerikai helyzet adta lehetőségekből igyekszik profitálni.

A feltörekvő piaci index és Amerika is 9%-körüli emelkedést produkált az év első hónapjában, míg dollárban mérve a hazai részvények is 6%-os emelkedést tudtak felmutatni. Az emelkedés legfőképpen a Fed kamatemelési pályájának mérséklődésének és az amerikai-kínai kereskedelmi háború potenciális enyhülésének volt köszönhető. Emellett véget ért Amerika történelmének leghosszabb kormányzati leállása is, miután Donald Trump bejelentette, hogy aláírja a kormányzati szervek működéséhez elegendő költségvetést. Az olaj árfolyamának is sikerült idén visszapattannia, az emelkedést a csökkenő készletadatok mellett, a kereskedelmi háború enyhülése és a venezuelai feszültség is támogatta. Mindezek segítik az alapot a hozamprémium elérésében.

ProfitLine: Köszönjük a hasznos információkat és további sikeres befektetéseket kívánunk Nektek a jövőben!

Az AEGON Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapjai a ProfitLine.hu speciális rovatában IDE kattintva is könnyen áttekinthető.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. osztalékot fizet a tavalyi eredménye után

Az OPUS GLOBAL Nyrt. a 2023-as eredménye után részvényenként 10 forintot, összességében 6,7 milliárd forint osztalékot fizet - mondta a cég vezérigazgató-helyettese az OPUS GLOBAL Nyrt. közgyűlését követő háttérbeszélgetésen szerdán Budapesten.
2024. 04. 25. 12:30
Megosztás:

A Szabó Fogaskerékgyártónak új csarnoka épül

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.
2024. 04. 25. 12:00
Megosztás:

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.
2024. 04. 25. 11:30
Megosztás:

Komoly fejlesztést terveznek megvalósítani Kesznyétenben

Egyebek mellett egészségházra, valamint útfejlesztésre fordítják azt a több mint 350 millió forintot, amelyből fejlesztések valósulhatnak meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található Kesznyétenben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz projektjein keresztül.
2024. 04. 25. 11:00
Megosztás:

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
2024. 04. 25. 10:30
Megosztás:

Vegyesen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar kormány felszólítja a MOL-t és a többi üzemanyag forgalmazót, hogy vigyék le az üzemanyagok árát, különben...

A magyar kormány önkéntes árcsökkentést vár a piaci szereplőktől. Tegnap megjelent a Gazdasági Minisztérium jelentése a magyar kiskereskedelmi üzemanyag árakról.
2024. 04. 25. 09:45
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai indexek

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 25. 09:30
Megosztás:

Kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Kissé elbizonytalanodott a nemzetközi befektetői hangulat, ezért kisebb negatív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 25. 09:00
Megosztás:

Május végén nyílik meg az első Primark idehaza

Május 28-án az Arena Mallban nyitja meg első magyarországi üzletét a Primark nemzetközi divatáruház 3100 négyzetméteren - tájékoztatta a társaság az MTI-t szerdán.
2024. 04. 25. 08:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 25. 07:30
Megosztás:

A Boehringer Ingelheim jelentős növekedést ért el 2023-ban és felgyorsítja a késői fázisú klinikai vizsgálatait

A Boehringer Ingelheim közzétette jelentését az éves eredményéről: a társaság 2023-ban jelentős haladást ért el kutatási folyamataiban, a kulcsfontosságú kutatási területeken zajló klinikai vizsgálatok a tervek szerint haladtak. A kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 14,2%-kal nőttek, elérve az 5,8 milliárd eurót. A csoport nettó értékesítése 9,7%-kal* nőtt 2023-ban, 25,6 milliárd euróra, főleg a humán gyógyászat 10,3%-os* és az állatgyógyászat 6,9%-os* árbevétel-növekedésének köszönhetően.
2024. 04. 25. 07:00
Megosztás:

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit.
2024. 04. 25. 06:30
Megosztás:

Hol járnak a legjobban a lakásvásárlók az Otthonfelújítási Programmal?

A 3,5 millió forintos támogatásra jogosult települések közül a Sarkadi, a Mezőkovácsházi és Bácsalmási járásban lévőknél járnak a legjobban a vásárlók az eladó házak átlagos négyzetméterára szerint. A felújítással elérhető értéknövekedés pedig ezekben a járásokban akár 69-114 százalékos lehet. A 3,5 millióra jogosult járásokban élők becsült átlagos nettó béréhez képest Fonyódiban, Marcaliban és Pécsváradiban jelentheti a legkisebb megterhelést a kedvezményes hitel törlesztése.
2024. 04. 25. 06:00
Megosztás:

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.
2024. 04. 25. 05:30
Megosztás:

Top 100 nagyvállalat médiakiadásai drasztikusan csökkentek

A Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynöksége legfrissebb elemzése szerint a hazai nagyvállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra. A részletes elemzés a nagyvállalatok médiaköltéseinek alakulását vette figyelembe a magyarországi hirdetési piacon, eredménye pedig bizonyítja: elértéktelenedett a hazai média árazása.
2024. 04. 25. 05:00
Megosztás:

Új területen erősít az OTP Mobil: a vállalat felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.
2024. 04. 25. 04:30
Megosztás:

Magyarország legnagyobb fenntarthatósági (ESG) tanácsadója jön létre az EY és a denkstatt szolgáltatásainak egyesülésével

A denkstatt az EY Globális Fenntarthatósági csapatának részévé válik. Magyarországon így mintegy 60 szakértő támogatja majd a vállalatokat a környezetvédelemmel, fenntarthatósággal és a klímaváltozással kapcsolatos kérdések teljes körű kezelésében. A tranzakció hazánk mellett Ausztriában, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában is megtörténik
2024. 04. 25. 04:00
Megosztás:

Jöhet a személyre szabott reklámoktól mentes ingyenes Facebook és Instagram?

Nagy várakozás előzte meg az uniós adatvédelmi testület (EDPB) állásfoglalását az egyelőre leginkább a Meta által használt „consent or pay” (hozzájárulás vagy fizetés) üzleti modell adatvédelmi vonatkozásaival kapcsolatban. Várhatóan mi lesz a hatása a véleménynek a közösségi médiumok és platformok működésére, mit jelenthet mindez a piaci szereplők és a felhasználók számára? A fenti kérdéseket Bartal Ivánnal, az Oppenheim Ügyvédi Iroda adatvédelmi jogi praxisának vezetőjével jártuk körbe.
2024. 04. 25. 03:30
Megosztás:

Használtautó piaci körkép - mi megy most?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? Vajon a használt lízingautók jelenthetik a megoldást? Netán az élelmiszer és a műszaki cikkek után már a következő autónkat is online áruházból vehetjük? Az ALD Automotive | LeasePlan használtautó üzletágának igazgatója összefoglalta a jelenleg úttörő trendeket.
2024. 04. 25. 03:00
Megosztás: