Hírek >
2014.04.23. 19:20

Külföldi sajtó - A WSJ és az EUobserver a Jobbikról, a Jurnalul National a felcsúti stadionról

A Jobbik romaellenességéről közölt cikket internetes kiadásában a The Wall Street Journal (WSJ) című, vezető amerikai üzleti-politikai napilap Európával foglalkozó rovata. A szélsőjobboldali pártok és a Kreml kapcsolatait boncolgatja szerdán közzétett, "Az uniós választás megerősítheti Putyin pozícióit Európában" című írásában az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. A román Jurnalul National pedig a felcsúti stadion átadásáról közölt cikket.
2014.04.23. 19:00

Finisben a történelem legnagyobb aranybánya-ipari egyesülése

A bennfentesek szerint csak átmenetileg akadtak meg múlt pénteken az aranybányászat történetének legnagyobb cégösszeolvadásáról szóló tárgyalások a sárga nemesfém kitermelésében vezető duó, a kanadai Barrick Gold Corp. és az amerikai Newmont Mining Corp. között, melynek eredményeként egy 33 milliárd dolláros piaci értékű óriáscég jöhet létre.
2014.04.23. 18:38

Fitch: Európa nagyon nehezen tudná pótolni az orosz földgázt

Súlyos fennakadásokat okozna Európa gazdaságában, főleg az ipari szektorokban, ha az ukrajnai válság miatt leállna az Európai Unióba irányuló orosz földgázexport - állapítja meg szerdai helyzetértékelésében a Fitch Ratings.
2014.04.23. 18:15

A Market közel egymilliárdos pótmunkát nyert a Fradi-stadionnál

A meglévő FTC-stadion bontásához és az új Ferencvárosi Labdarúgó Stadion generálkivitelezéséhez kapcsolódó kiegészítő munkálatokra kiírt, hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést 906,9 millió forinttal a Market Építő Zrt. nyerte - az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Kevés a megélhetéshez az állami nyugdíj

Az egyetemisták döntő többsége úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez, nagy részük már tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére - közölte a 300 fős mintán végzett felmérése eredményét a CIG Pannónia Életbiztosító.
2014.04.23. 17:30

Két hét múlva kiírják az ötödik pályázatot trafikok működtetésére

Két hét múlva kiírja az ötödik pályázatot trafikok működtetésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.
2014.04.23. 17:05

Így alakult az államháztartás első háromhavi hiánya

Az államháztartás központi alrendszerének első háromhavi hiánya 701,2 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 796,1 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 63,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 31 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2013. év első három hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 493,6 milliárd forint volt - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
2014.04.23. 16:40

USA - Meglepően nagyot esett az új ingatlan értékesítés

Jelentős mértékben csökkentek az Egyesült Államokban az új ingatlan értékesítések márciusban, ami felerősíti az ingatlanpiaccal kapcsolatos aggodalmakat.

2014.04.23. 16:20

Atomtemetőt építenek a csernobili zónában

Az ukrán kormány úgy határozott, hogy 45 hektár földterületet különít el egy atomtemető építésére a csernobili övezetben - közölte szerdai kijevi sajtótájékoztatóján Jurij Nedaskovszkij, az Energoatom ukrán állami vállalat elnöke.
2014.04.23. 15:55

Évente a 4-es metró árát veszítjük el a munkahelyi stressz miatt

Az Európai Unióban évente átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon kb. 440 milliárd forint, azaz a 4-es metró árával azonos nagyságrendű érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60%-áért felelős. A munkavállalók egészségének veszélyeztetésén túlmenően a munkahelyi stressz rontja vállalataink versenyképességét, mivel növeli a hiányzások számát, csökkenti a hatékonyságot és magas fluktuációt eredményez.
2014.04.23. 15:33

Őszre elkészül a nyíregyházi elkerülő út első szakasza

Várhatóan idén őszre elkészül a Nyíregyházát nyugatról elkerülő út első, 2,2 kilométer hosszú szakasza - közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) az MTI érdeklődésére szerdán.

Egyesül az Aranykorral az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttgyűlése 2014. április 22-én minősített többséggel arról döntött, hogy a pénztár 2014. június 30-án egyesül az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral, ha az Aranykor küldöttgyűlése is megerősíti azt. A pénztártagoknak a változás semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs.
2014.04.23. 14:46

Pleschinger: a további kamatvágás fokozhatja a kockázatokat

A nemzetközi piaci hangulat komoly befolyással lehet a magyar gazdaság kockázati megítélésére, ha pedig az MNB a kamatvágással tovább megy, az tovább fokozza a kockázatokat - mondta Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja a Napi.hunak.
2014.04.23. 14:25

Kedd estétől földet csak a mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet

Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
2014.04.23. 14:08

A kormány a jövő héten fogadhatja el a konvergenciaprogramot

A kormány várhatóan a jövő héten fogadja el a 2014. évi nemzeti reformprogramot és a kovergenciaprogramot, amelyeket április 30-ig kell elküldeni az Európai Uniónak - mondta Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) szerdai ülésén Budapesten.
2014.04.23. 13:50

Mi legyen a Mollal? Tartás? Eladás? Vétel?

A BoA eladásról tartásra módosította ajánlását a részvényre, bár az elemzői konszenzus megosztott a kérdésben. Mantovai finomítóját 124 csehországi benzinkútra cserélné az Eni-vel az olajóriás, a hírek pluszba lendítették az árfolyamot.

2014.04.23. 13:35

Merre tovább, Weibo? A befektetők a kínai webes cégek közül a Tencentet és az Alibabát szívesebben választják

Az utóbbi időben egyre több kínai cég hajt végre részvénykibocsátást az Egyesült Államokban; a legfrissebb példa a félmilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező, „kínai Twitterként” emlegetett Weibo.
2014.04.23. 13:13

150 milliárd forintból korszerűsítik az autóbuszparkot

Az elöregedett autóbuszpark korszerűsítésére 150 milliárd forintnyi megemelt keret áll rendelkezésre, amelyből a következő években évi 400-500 új busz beszerzésére nyílik lehetőség - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Zsámbékon egy szakmai konferencián.
2014.04.23. 12:50

4 éve parkol a magyar adóegyezmény a szenátusban

Több szakember és hivatalos forrás sincs tisztában azzal, hogy – az amerikai szenátus jóváhagyásának hiányában – máig nem lépett hatályba a 2010-ben megkötött amerikai–magyar kettős adóztatási egyezmény, ezért továbbra is a korábbi, az 1979-es adóegyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni – áll a MAZARS legfrissebb jelentésében.
2014.04.23. 12:14

Valótlant állított a MiniCRM

A MiniCRM által 2014. április 14-én kiadott „Gyakrabban vásárolnak a Gmail felhasználói” közlemény több valótlanságot is tartalmaz. A sajtóanyag szerint a MiniCRM a saját rendszere által kezelt email címekre alapozva készítette el a kutatását, mely így nem volt reprezentatív.

Idén már nem indul meg a termelés a Kashagan mezőn

A Total bejelentette, hogy a Kashagan mezőtől idén már nem várható termelés, és jövőre is csak alacsony mennyiségű kitermelésre számítanak a vállalatnál. Az világ egyik legígéretesebb olajprojektjének tartott mező átadása különböző okok miatt 2005 óta folyamatosan csúszik.

Mit hozhat a forintra az újabb kamatvágás?

Devizapiaci körképünkben a fontosabb devizapárok árfolyam alakulását és a mögöttes fundamentumokat és fontosabb híreket tekintjük át. (Commerzbank)
2014.04.23. 11:03

Javult az euróövezet gazdaságának teljesítménye áprilisban

A piaci várakozást meghaladó mértékben javult a szolgáltatások és a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban az euróövezetben - derült ki a Markit Economics előzetes mutatóiból.
2014.04.23. 10:45

Többen is érdeklődnek a Lufthansa Systems infrastruktúra üzletágáért

Német lapértesülések szerint a HP, az IBM és az Atos is érdeklődik a Lufthansa Systems infrastruktúra üzletágáért, amelyet a légitársaság el kíván adni. A nagy érdeklődés felfelé tornászhatja az egység értékét, ami pozitív lenne a Lufthansa számára. Az érintett terület tavaly 260 millió euró körüli árbevételt és 160 millió eurós nyereséget ért el.

Megveszi a Mol az Agip benzinkutakat Csehországban

A Mol Nyrt. megveszi az olasz ENI társaság 124 Agip üzemanyagtöltő állomását Csehországban - közölte a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap szerdán megbízható forrásokra hivatkozva.
2014.04.23. 10:05

Áttörést hozhat a hazai találmány a személyre szabott orvoslásban

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság. A Humeltis Kft. 3D-s modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor. A módszer komoly segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést jelenthet a személyre szabott gyógyászatban, és lehetővé teszi a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzését. Az egész világon újdonságnak számító technológiába az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 175 millió forintot fektet.
2014.04.23. 9:45

Az államadósság több mint 10 százalékát a Templeton finanszírozta

Még mindig népszerűek a magyar eszközök, jól mutatja, hogy az államadósság több mint 10 százalékát a Templeton finanszírozta, 12,6 milliárd dollár értékben. A csekély hozamok miatt már nem annyira népszerűek az öt-, és tízéves állampapírok, de a forintkötvények igen.
2014.04.23. 9:33

Nem okozott csalódást a német magánszektor

A német magánszektorban tevékenykedő vállalatok az aktivitásuk szolid emelkedéséről számoltak be a második negyedév elején.
2014.04.23. 9:15

Gyatra adatok érkeztek Franciaországból

A Markit Economics ma közzétett előzetes adatai alapján a francia magánszektor aktivitása lendületét vesztett áprilisban, miután a szolgáltató- és feldolgozóipari aktivitás is a vártnál nagyobb mértékben csökkent.
2014.04.23. 8:48

A tegnapi rally után fékeződhet a lendület Európában

Enyhe csökkenéssel nyithatnak a vezető európai részvénypiacok, a piacok lendületét fékezheti a továbbra is gyenge kínai feldolgozóipari aktivitás, illetve az, hogy továbbra sem mutat enyhülést az ukrán válság.
2014.04.23. 8:26

Hálapénz - mi számít vesztegetésnek?

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kérdéssel, hogy az ügyészség szakmai álláspontja szerint az orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a vesztegetés tényállását.
2014.04.23. 8:12

Kerry újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Újabb szankciókat helyezett kilátásba orosz kollegájával folytatott telefonbeszélgetésén John Kerry amerikai külügyminiszter, amennyiben Moszkva nem tesz lépéseket az Ukrajna keleti felében kialakult feszültség enyhítésére.
2014.04.23. 7:54

Egyelőre megállíthatatlan az amerikai részvénypiac

Folytatódott az amerikai részvénypiacok emelkedése a keddi kereskedési napon is, miután a befektetők pozitívan reagáltak a legutóbb nyilvánosságra került vállalati eredményekre, egyesülési hírekre, a Dow és az S&P 500 indexek megközelítették rekord magasságukat.

Mérséklődött a kínai feldolgozóipari aktivitás visszaesése

Mérséklődött április folyamán a kínai feldolgozóipari aktivitás visszaesése a HSBC és a Markit Economics ma közzétett előzetes felmérése alapján.

Optimizmus! - régen látott magas szinten a hazai cégek optimizmusa

Áprilisban tovább folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index értékének másfél éve tartó, látványos emelkedése: a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint összességében több mint másfél évtizede voltak ilyen kedvezőek a várakozások.
2014.04.23. 6:33

Egy német cég felelős az orosz haderő javulásáért?

Washingtonban európai NATO-országokat hibáztatnak azért, mert az elmúlt évek során segítettek forradalmasítani az orosz haderőt, és különösen a német Rheinmetall cégre neheztelnek - írta kedden a The Daily Beast amerikai hírportál.
2014.04.23. 6:00

Jövőre még nő, utána csökken a hiány Csehországban

Jövőre még nő, utána azonban csökken a GDP-arányos államháztartási hiány Csehországban a prágai pénzügyminisztérium tervei szerint, de mindvégig az euróbevezetéshez szükséges 3 százalék alatt marad.

2014.04.23. 4:00

A Gazprom vezetője az európai gázszállítás növeléséről tárgyalt Bécsben

Az Európába menő orosz földgáz mennyiségének növeléséről tárgyalt Bécsben Alekszej Miller, a Gazprom elnöke - jelentette a Prime orosz gazdasági hírportál kedden.
2014.04.23. 0:01

Halálba isszák magukat a németek?

Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkohol-, vagy az alkohol- és dohányfogyasztás következményei miatt, a dohányzás miatt pedig évente százezren halnak meg egy felmérés szerint, amely kimutatta, hogy a lakosság fejenként átlagosan több mint 130 liter szeszesitalt fogyaszt évente, amivel Németország a világelsők közé tartozik.
2014.04.22. 22:41

Kié lesz a Kaszpi tenger?

Lényegesen közeledtek az álláspontok a Kaszpi-tenger megosztásáról - tájékoztatott Szergej Lavrov a térség külügyminisztereinek moszkvai tanácskozásáról kedden.
2014.04.22. 22:22

Több pénz került budapesti villamosok beszerzésére

Több támogatást biztosít a kormány a budapesti villamosbeszerzési projekthez, és így tízzel több, összesen 47 új villamos kerülhet a fővárosba - derül ki a Magyar Közlöny keddi számából.
2014.04.22. 22:00

A becsültnél többe kerül Mélykút szennyvíz csatornázási és tisztítási beruházása

A nyertes DSA Mélykút 2013 Konzorcium a becsült nettó 2,7 milliárd forint helyett nettó 3,1 milliárd forintért vállalta Mélykút város szennyvíz csatornázási és tisztítási beruházásának tervezését valamint kivitelezését - az eredmény a keddi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
2014.04.22. 21:30

A kormány szándéka a kisvállalkozások részvételének növelése a digitális gazdaságban

A tervek szerint a digitális gazdaság fejlődésének előmozdítására 39 milliárd forint, míg a versenyképes IKT-szektor (információs és kommunikációs technológiai szektor) fejlesztésére 26 milliárd forint áll majd rendelkezésre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében 2014-2020 között - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.

2014.04.22. 21:00

Rekordon a Kína és Afrika közötti kereskedelem

A Kína és Afrika közötti kereskedelmi forgalom 210,2 milliárd dollár volt tavaly, ami éves szinten 5,9 százalékos emelkedésnek felel meg - tájékoztatott a kínai nemzetközi kereskedelmi kamara kedden.
2014.04.22. 20:30

Rigában nyit bázist a Wizz Air

Lettország fővárosában, Rigában nyit bázist június 19-én a Wizz Air magyar diszkont légitársaság egy új Airbus-320-as repülőgéppel - hozta nyilvánosságra kedden egy ukrán gazdasági hírportál.
2014.04.22. 20:00

MNB-bírság - A bankok a rájuk kiszabott büntetést befizetik

Az MTI által megkérdezett hitelintézetek ugyan nem értenek egyet a jegybank márciusi elmarasztaló határozataiban foglaltakkal, de a kiszabott, több mint 1 milliárdos büntetést befizetik, az ügyfeleknek pedig a hónap végéig visszautalják a határozat szerint jogtalanul felszámított összegeket.

Erre az 5 dologra figyelj, mielőtt nyugdíjbiztosítást kötsz!

Az első negyedév máris eltelt a 2014-es évből, és a biztosító társaságok tájékoztatásai szerint az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások, a vártnál nagyobb népszerűségnek örvendenek. Már majdnem az összes hazai biztosító előrukkolt a saját nyugdíjbiztosítási termékével, vagy legalább egy korábbi terméke záradékolt változatával. Az ING nyugdíjbiztosításából márciusi információk szerint már több mint 1200-at eladtak, és az AEGON-nál is több száz a megkötött szerződések száma. Az UNIQA Biztosító tájékoztatása szerint minden második eladott életbiztosítás nyugdíjbiztosítás, a nyugdíjbiztosítást elsőként bevezető Posta Biztosítónál pedig az összes folyamatos díjas szerződés 45%-a, államilag támogatott nyugdíjbiztosítás.
2014.04.22. 19:06

Az OTP és az MTelekom vezetésével emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 181,79 pontos, 1,03 százalékos emelkedéssel, 17 884,56 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 4,6 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a csütörtöki záráshoz képest.
2014.04.22. 18:42

Az ötcsillagos hotelek kiemelkedően teljesítettek január-februárban

Az év első két hónapjában folytatódott a forgalom dinamikus emelkedése a magyarországi szállodákban, az ötcsillagos hotelek teljesítményjavulása kiemelkedő volt - állapítja meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a nemzetközi és hazai szállodaipar január-februári teljesítményéről készített elemzésében.

A Horizontba olvad az ING Magánnyugdíjpénztár

Az ING Magánnyugdíjpénztár küldöttközgyűlése 2014. április 22-én minősített többséggel arról döntött, hogy a pénztár 2014. június 30-án a Horizont Magánnyugdíjpénztárba olvad, amennyiben a Horizont Magánnyugdíjpénztár küldöttközgyűlése is megerősíti ezt a szándékot - értesült a ProfitLine.hu. A pénztártagoknak a változás semmilyen plusz költséget nem jelent és adminisztrációs teendőjük sincs.

2014.04.22. 18:12

Irodát nyitott Debrecenben a Trenkwalder

Dr. Papp László, Debrecen vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármestere nyitotta meg kedden a Trenkwalder új debreceni irodáját. Magyarország legnagyobb személyzeti szolgáltató vállalata közvetlen jelenlétével is erősíteni kívánja hozzájárulását a térség munkaerőpiaci rugalmasságának növeléséhez.
2014.04.22. 17:50

Viharokban gazdag húsvéti ünnepek

Az elmúlt hosszú hétvége igen mozgalmas volt. Szombaton az időjárás miatt több felé zivatarzónák vonultak át, ahol villámlás, vihar, felhőszakadás és jégverés tarkította időjárásunkat. A viharzóna vonulása Budapest és Dunaújváros vonalától indult nyugatra, majd tovább a Velencei-tó és a Bakony irányába, végül elérte a Balaton és Győr térségét. Ezen kívül néhol kisebb viharos gócpont a fronttól függetlenül is kialakult, pl.: Makón és Mohácson, vagy az Északi-középhegységben. Hasonlóan mozgalmas volt a hétvége a tűzesetek tekintetében, a Katasztrófavédelem honlapján közzétett információk szerint mindennapra jutott 8-10 kisebb-nagyobb tűzeset.
2014.04.22. 17:25

Több munkakör tölthető be szakképesítés nélkül a jövőben

Az elektromos háztartási cikkek és háztartási kisgépek, a számítógépek és szoftverek, a számítógép-alkatrészek, valamint a telekommunikációs cikkek szakképesítés nélkül is árusíthatók, továbbá a kávézó, eszpresszó és büfé felszolgálóinak sem lesz szükségük szakképesítésre - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete kedden jelent meg a kormány honlapján.

Jegeli oroszországi haszongépjármű-gyártási tervét a Renault

A rubel gyengülése miatt felfüggesztette a Zil-teherautógyárral furgonok közös gyártásáról kidolgozott tervét a Renault - közölte kedden a francia autóipari konszern szóvivője a Reuters hírügynökséggel.
2014.04.22. 16:40

Csökkent a McDonalds nyeresége

A McDonald's amerikai gyorsétteremlánc idei első negyedéves nyeresége az előző év azonos időszakához képest 5,2 százalékkal csökkent, ugyanakkor árbevétele emelkedett.
2014.04.22. 16:20

USA - Vártnál kevésbé csökkent a használt ingatlan értékesítés

A vártnál kisebb mértékben csökkent márciusban a használt ingatlan értékesítés az USA-ban az amerikai ingatlanügynökségek szövetségének (NAR) felmérése szerint.
2014.04.22. 16:00

Mérsékelt emelkedéssel nyitott Amerika

A vállalati híreknek köszönhetően emelkedéssel nyitottak a fontosabb New York-i indexek.
2014.04.22. 15:35

Külföldi sajtó Magyarországról - Neue Zürcher Zeitung, Der Standard

Bizonytalanság a politikai stabilitás ellenére címmel közölt írást a magyar parlamenti választás eredményét értékelve kedden a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap.
2014.04.22. 15:13

Emelkedik az üzemanyagok ára

Emeli bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát csütörtökön a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI kedden.
2014.04.22. 14:50

Adóbevételi rekord Németországban

Németországban történelmi csúcsra emelkedtek az adóbevételek márciusban, egy hónap alatt több mint 55 milliárd euró adót fizettek be a szövetségi kormány és a tartományok kasszájába.
2014.04.22. 14:25

A világ nem maradhat Oroszország 'energiatúsza'

Oroszországot meg kell akadályozni abban, hogy hatalmas energiahordozó-készleteinek felhasználásával "túszul ejtse" a világot, és a hét vezető ipari hatalom (G7) el is kezdi az energiaellátási biztonság erősítését célzó intézkedések kidolgozását - mondta kedden megjelent nyilatkozatában a brit energiaügyi miniszter.
2014.04.22. 14:02

Május 31-e az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási határideje

Már elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztosági Hivatal (NÉBIH) honlapján a 2014. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási felülete. Az élelmiszerlánc valamennyi szereplőjét érintő kötelezettségnek 2014. május 31-ig kell eleget tenni - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóközleményében.
2014.04.22. 13:43

Tovább csökken a 3 hónapos DKJ hozama

Csökkenő hozam mellett a tervezettnél nagyobb értékben adott el három hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) kedden az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK).
2014.04.22. 13:20

Májustól szigorodnak a földcsere szabályai

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.
2014.04.22. 13:00

Csekély összegű támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők

Csekély összegű - de minimis - támogatást igényelhetnek a cukorrépa-termelők, a vissza nem térítendő támogatáshoz a kérelmeket ez év május 31-éig postán kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz - közölte az MVH kedden az MTI-vel.
2014.04.22. 12:35

Szuperolcsó autót fejleszt a Volkswagen

Szuperolcsó autót fejleszt a német Volkswagen csoport, a 7500 eurónál (2,3 millió forint) alacsonyabb árú kocsi 2016 végén kerülhet a piacra.
2014.04.22. 12:12

Meg kell törni az orosz gázmonopóliumot

A európai energiaunió megteremtéséről és az orosz gázmonopólium megtörésének szükségességéről ír a Financial Times európai kiadásának keddi számában Donald Tusk lengyel miniszterelnök.
2014.04.22. 11:52

Elindult a Bringázz a Munkába! idei tavaszi kampánya

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Magyar Kerékpárosklubbal közös szervezésben, 13. alkalommal indította el a kerékpározást népszerűsítő Bringázz a Munkába! (BAM) idei tavaszi kampányát kedden a Föld napján Budapesten, a Kossuth térről.
2014.04.22. 11:30

Továbbra is a munkanélküliség áll a fizetésképtelenség mögött

A fizetésképtelenségi okok között még mindig meghatározó a munkanélküliség. Az esetek mintegy háromnegyedében az alacsony vagy nem létező jövedelem vezet a magyarok eladósodásához - mutatott rá az Intrum Justitita követeléskezelő cég fizetésképtelenséget vizsgáló felmérése.
2014.04.22. 11:13

Növekvő kihasználatlanság a budapesti irodapiacon

Az idei első negyedévben 57 200 négyzetméter területre volt kereslet a fővárosi irodapiacon, ez a legalacsonyabb negyedéves bérbeadás 2010 óta, a kihasználatlanság pedig 0,1 százalékkal 18,5 százalékra emelkedett - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.

Tevékenységoptimalizáló rendszert fejleszt szállítmányozóknak a Digital Kft.

Optimális járművezénylést támogató rendszert dolgoz ki a szegedi Digital Kft., a mintegy 150 millió forintos projekt költségeinek kétharmadát az Új Széchenyi Terv forrásai biztosítják - tájékoztatta a cég operatív igazgatója az MTI-t.

Devizapiaci körkép: EUR/HUF, EUR/USD, CHF/HUF

Devizapiaci körképünkben a fontosabb devizapárok árfolyam alakulását és a mögöttes fundamentumokat és fontosabb híreket tekintjük át. (Commerzbank)

Kínában erősítenek az európai autógyártók

A BMW továbbra is Kínában számít erőteljes növekedésre, ugyanis kétszámjegyű bővülést várnak az ottani értékesítésben, hasonlóan a tavalyi évhez, ami nem jelent meglepetést.

Beszakadt a Philips árfolyama

Jelentősebb csökkenést mutat a holland Philips elektronikai vállalat árfolyama a hétfő reggeli kereskedésben, miután az első negyedéves nyeresége a magas költségek és a kedvezőtlen árfolyamhatások miatt 14 százalékkal csökkent.

Keresi az irány a magyar részvénypiac

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden, a húsvéti szünet utáni első munkanapon a fontosabb európai részvénypiacokon. Nem találja az irányt egyelőre a magyar részvénypiac, a kereskedés első perceiben a pozitív és a negatív tartomány között egyensúlyozik a BUX index
2014.04.22. 8:45

Harmincmilliárdos fejlesztés indulhat a gönyűi kikötőben

A Kisalföld kedden közzétett információja szerint harmincmilliárd forintos fejlesztés indulhat a Győrhöz közeli Gönyű kikötőjében, ahol a német Wuppermann acélipari csoport építené ki, várhatóan már társaságokat is odavonzó telephelyét.

Mit vegyünk most? OTP, MOL, Richter, MTelekom...

Pénteken (és hétfőn is) zárva tartott a BÉT, ezért négynapos volt az elmúlt tőzsdei hét és egy ismét 4 napos tőzsdehét áll előttünk. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX négy nap alatt 1,46 százalékkal, 262,48 ponttal esett, csütörtökön záráskor 17 702,77 ponton állt. A heti forgalom 29,7 milliárd forint volt négy nap alatt, az előző heti 46,9 milliárd forint után.

Ezen a héten lezárul a Nokia mobiltelefon-üzletágának eladása

Pénteken, április 25-én zárul le hivatalosan is a Nokia mobiltelefon-üzletágának eladása a Microsoftnak. A tavaly szeptember 3-án bejelentett, 5,4 milliárd eurós tranzakció lezárásához már csak néhány szokásos értékesítési előfeltételt kell rendezni - olvasható a Nokia közleményében.
2014.04.22. 7:37

USA piacok - folytatódik a múlt héten megindult rally

A múlt héten megindult rally folytatásaként emelkedéssel zárult a hétfői nap az amerikai részvénypiacokon. A piaci hangulatot alapvetően a negyedéves vállalati eredmények határozták meg.
2014.04.22. 7:18

A Putyin elleni szankciók lehetőségét sem zárja ki Washington

A Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni szankciók lehetőségét sem zárta ki az ukrán válsággal kapcsolatban az amerikai külügyminisztérium. A tárca szóvivőjének szavaiból azonban kiderült: a közeljövőben nem várható ilyen lépés az Egyesült Államok részéről.

3300 online fórumot töröltek pornográf tartalom miatt

A kínai közösségi média csaknem 3300 fiókját, online fórumát törölték a hatóságok a pornográf internetes tartalmak ellen kezdett országos fellépésük során - jelentette az állami internet-felügyelet közlésére hivatkozva a kínai sajtó kedden.

2014.04.22. 6:00

Állami program készül az elmaradott orosz falvak fejlesztésére

Az elmaradott orosz falvak hosszú távú fejlesztését szolgáló állami program kidolgozására tett javaslatot az orosz államfő az államtanács és az elsőbbséget élvező országos programok megvalósítását felügyelő elnöki testület hétfői ülésén.
2014.04.22. 4:00

A brit gazdaság ledolgozza recessziós veszteségeit az idén

A brit gazdaság az idén várhatóan 3 százalékot meghaladó ütemben növekszik, és ledolgozza a legutóbbi recesszió idején elszenvedett veszteségeit - jósolta az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző műhely hétfői átfogó előrejelzésében.

2014.04.21. 22:02

Születésnapi kiállítással ünneplik Amerikában a 40 éves Rubik-kockát

Születésnapi kiállítással ünneplik a 40 éves Rubik-kockát az Egyesült Államokban. A New Jersey-i Liberty Science Centerben létrehozott tárlatot, amely később a világ számos más országában is látható lesz, Áder János köztársasági elnök és Rubik Ernő nyitja meg csütörtökön - közölte Fürjes Balázs, a budapesti Rubik-központ létrehozásának kormányzati képviseletét ellátó, kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel.

Kínában is egyre több a munkanélküli fiatal

Sanghajban továbbra is jelentős a fiatal munkanélküliek száma, bár arányuk csökkenést mutat. Ez a trend nemcsak a kelet-kínai metropoliszban, hanem országos szinten is jellemző.
2014.04.21. 21:00

Egyre kevesebb hitelt hagynak jóvá a szerbiai bankok

A szerbiai bankok egyre nehezebben hagyják jóvá a hitelkérelmeket az ügyfelek alacsony és rendszertelen fizetései miatt, így fordulhat elő, hogy napjainkban a szerbiai lakosságnak alig valamivel több a hiteltartozása, mint két évvel ezelőtt – írta hétfőn a Vecernje Novosti című szerb napilap.
2014.04.21. 20:08

Leépíti árupiaci üzletágát a Barclyas Bank

Leépíti árupiaci üzletágát a brit Barclays Bank. A Barclays csökkenti kereskedési tevékenységét a nemesfémpiacon, a mezőgazdasági árupiacon és az energiahordozók piacán. A Financial Times (FT) pénzügyi napilap információi szerint a banknál hamarosan hivatalosan is bejelentik a döntést.
2014.04.21. 19:09

Magyarország megérett a felminősítésre

Az új magyar kormánytól stabil, kiszámítható gazdaságpolitikára számít a K&H Bank vezetése, amely abban is bízik, hogy a beinduló gazdasági növekedés függvényében a kabinet felülvizsgálja a tranzakciós illeték, illetve bankadó mértékét. Hendrik Scheerlinck, a K&H Bankcsoport vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban azt is hangsúlyozta: itt az ideje az ország felminősítésének.
2014.04.21. 18:07

Ukrán-válság - Még nem mérhető fel az uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra

Még nem mérhető fel pontosan az Ukrajnának adandó uniós vámkönnyítés hatása a magyar gabonapiacra - tájékoztatta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára az MTI-t.
2014.04.21. 17:05

Több nő dolgozik, de nőtt a fizetési különbség a férfiakhoz képest

Emelkedett a nők száma a munkaerő-piacon az utóbbi egy évben, de ezzel párhuzamosan a két nem közötti fizetési különbségek is nőttek - közölte a Hay Group nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérésének eredményeit az MTI-vel.
2014.04.21. 16:02

Húsvét - Magyarországon a tavalyi árakon a sonka

Míg például az Egyesült Államokban a sertésállomány komoly csökkenése miatt jelentősen drágult a sonka, addig Magyarországon, az Európai Unióval szembeni orosz sertésimport-tilalom következtében az idén húsvétkor sem kellett többet fizetni érte, mint tavaly - tájékoztatta az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-t.
2014.04.21. 15:00

Három új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft.

Három új beszállítói megállapodást kötött a Musashi Hungary Ipari Kft., így az eddigiek mellett az Audikba, Jaguárokba és Honda modellekbe is Magyarországon, az ercsi gyárban készült alkatrészek kerülnek - tájékoztatta Nagy András, a japán autó- és motorkerékpár alkatrészgyártó cégcsoport magyarországi gyárigazgatója az MTI-t.
2014.04.21. 14:01

A maffia miatt ismét elmaradt a calabriai körmenet

Ismét lemondta a dél-olaszországi Sant'Onofrio és Stefanaconi püspöke a húsvéti körmenetet, miután a hatóságok nem engedték, hogy a 'ndrangheta helyi bűnszervezet tagjai vigyék a feltámadt Krisztus és Szűz Mária szobrát.

Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése

Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a "Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bűncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

Fejleszti a csomagolóanyag-gyártást a mórahalmi Hok-Plastic Kft.

Fejlesztette gépparkját 364 millió forintos beruházás keretében a műanyag csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó mórahalmi Hok-Plastic Kft. - tájékoztatta a cég ügyvezetője az MTI-t.
2014.04.21. 11:01

Újabb bányabaleset Kínában, halottak

Legkevesebb tizenhárom bányász meghalt hétfőre virradóra sújtólégrobbanás következtében a délnyugat-kínai Jünnan tartományban, egy vájárt még keresnek - jelentette a kínai média.

2014.04.21. 10:10

Félmillió autót tervez az idén Kínában eladni az Audi

A Volkswagen csoport prémium márkája, az Audi az idén félmillió autót tervez értékesíteni a világ legnagyobb nemzeti piacán, Kínában.
2014.04.21. 9:08

Jogszabályváltozás - Májustól biztonsági jel kerül a földszerződésekre

Május első napjától a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogát érintő jogügylet ügyvédi ellenjegyzéséhez biztonsági jelet kell használni - ezt a szabályt az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) végrehajtására múlt év végén hozott törvény tartalmazza
2014.04.21. 8:00

NAV: a szociálisan rászorultak mentesülhetnek az egészségügyi járulék megfizetése alól

A szociálisan rászorultak kérhetik a járási hivataltól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alóli mentesítést - hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a honlapján.
2014.04.21. 7:11

Vietnamba exportálják a Bolyhos pálinkát

Vietnamba exportálja pálinkáit a Bolyhos Pálinkafőzde, az első, ezer literes szállítmányt április első hetében indította útjára az újszilvási családi vállalkozás - tájékoztatta Bolyhos Zoltán üzletvezető az MTI-t.
2014.04.21. 4:01

Dől a pénz! De hová viszik az emberek?

A befektetési alapok piacán márciusban is folytatódott a vagyon gyarapodása, az alapok vagyona 79 milliárd forinttal - 1,6 százalékkal - nőtt, s a hónap végére 4955 milliárd forintot ért el.

2014.04.20. 23:21

A listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak a választók adataihoz

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.
2014.04.20. 22:55

A jövő évi cseh költségvetés tervezete 100 milliárd koronás hiánnyal számol

Százmilliárd koronás hiánnyal számol a jövő évi cseh költségvetés első tervezete, amelyet a pénzügyminisztérium készített.
2014.04.20. 22:31

Külföldi sajtó Magyarországról

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német konzervatív lap a magyar választásokról írt kommentárt, a francia Le Monde pedig Magyarország ütőkártya Vlagyimir Putyin játékában? címmel tett közzé elemzést.
2014.04.20. 22:01

Egységes uniós autópályadíjat javasol az Európai Bizottság német tagja

Az EU-ban egységesen kötelező autópálya-használati díj bevezetését javasolja az Európai Bizottság német tagja.

2014.04.20. 21:34

Egyházfinanszírozás - újragondolható?

Újra kell gondolni az egyházfinanszírozási rendszert, és ehhez határozott szándék, világos politikai döntés kell - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a reformatus.hu honlapnak adott interjújában. Az egyházi vezető a következő parlamenti ciklusban nyugodtabb törvényalkotást szeretne, Hegedűs Loránt református lelkész ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, "sok kritikával illethető, bonyolult folyamat", ahogyan az egyházi bíróságok működnek.
2014.04.20. 21:01

Ukrán válság - A német elhárítás figyelmeztet

Fokozott orosz hírszerzési aktivitást tapasztal a német alkotmányvédelmi hatóság, a szervezet szerint Moszkva az ukrajnai válság miatt a Nyugattal kialakult konfliktusban egyre inkább támaszkodik a polgári külföldi hírszerzésre (SZVR), amelynek németországi próbálkozásait rendkívüli naivitással fogadják a megkörnyékezett személyek - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.
2014.04.20. 20:31

A Pfizer megvenné az Astra Zenecát 60 milliárd fontért

"Érdeklődik" az Astra Zeneca brit gyógyszeripari csoport iránt a világ legnagyobb gyógyszergyártó konglomerátuma, az amerikai Pfizer - írta a The Sunday Times.

2014.04.20. 20:04

Húsvéti ittas vezetés: a jogsi mellett bukik a biztosítás is

Zéró tolerancia ide, fokozott közúti ellenőrzések oda, sajnos várhatóan idén húsvétkor is rengetegen ülnek majd kapatosan a volán mögé. Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes járművezető kötelessége lehet. A biztosítók ilyenkor ugyanis csak a vétlen szereplők kárát térítik meg akkor is, ha a károkozónak érvényes biztosítása van - olvasható a Genertel sajtóközleményében.
2014.04.20. 19:01

Meghökkentő káresetek a Generalinál

A Generali Biztosítóhoz 2013 folyamán összesen több mint 300 ezer kárbejelentés érkezett, 35 milliárd forintot meghaladó értékben. A különféle kártípusok közül a vagyonkárokból regisztrált a legtöbbet a társaság. Ebben a kategóriában ugyanakkor számos olyan furcsa, meghökkentő esete volt a biztosítónak, amelyek még az évtizedes tapasztalattal rendelkező kárszakértőket is meglepték. A pornóforgatás alatti kárfelméréstől kezdve, az égő karácsonyfa emeleti ablakon történő kidobásán keresztül, a nagy értékű kép pezsgősdugóval való „lelövéséig” számtalan furcsa eset volt a tavalyi évben is.

2014.04.20. 18:02

Kiket tekintünk gazdagnak, és hol találjuk őket?

Elsősorban a kedvező adózás miatt az Egyesült Királyságban telepedett le a legtöbb, 114 ezer dollármilliomos 2003-2013 között, Szingapúrban 45 ezren, az USA-ban 42 ezren, míg Ausztráliában és Hongkongban 22-22 ezren leltek új hazára – derül ki a New World Wealth összesítéséből.

2014.04.20. 17:02

Elbúcsúzhatunk az ingyenes vékony nejlonzacskóktól

Radikálisan csökkentené a vékony nejlonzacskók számát szerdán elfogadott állásfoglalásával az Európai Parlament.
2014.04.20. 15:03

Termelői bolt nyílt Szegeden

A környékbeli termelőktől közvetlenül szerzi be a friss zöldséget, gyümölcsöt és kézzel készült termékeket a közelmúltban Szegeden nyílt Vitamin Szalon; az üzletben szezontól függően mintegy kétszázféle terméket vásárolhatnak meg a vevők - mondta el az ötletgazda az MTI-nek.

Fejleszti a csomagolóanyag-gyártást a mórahalmi Hok-Plastic Kft.

Fejlesztette gépparkját 364 millió forintos beruházás keretében a műanyag csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó mórahalmi Hok-Plastic Kft. - tájékoztatta a cég ügyvezetője az MTI-t.
2014.04.20. 13:03

Indulhat a nemzeti elektronikus jegyrendszer

Május 1-jétől hatályos az a rendelet, amelyben a kormány a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t jelölte ki a Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) koordinálására és működtetésére - a platformhoz valamennyi közforgalmú személyszállító csatlakozhat.
2014.04.20. 12:10

Vegyesvállalati szerződést kötött Kínában az Innomed

Több éves előkészítés után vegyesvállalati megállapodást írt alá az Innomed Medical Zrt. és a kínai Biocare Bio-Medical Equipment Co. Ltd az Innomed által Magyarországon fejlesztett és gyártott defibrillátorok értékesítésére a dél-kínai Sencsenben - tájékoztatta az MTI pekingi tudósítóját cég irodavezetője szombaton.
2014.04.20. 11:08

Nem emeli a jegyárakat a Balatoni Hajózási Zrt.

Tudatos üzletpolitikai döntés volt, hogy a tavalyi szinten tartjuk a jegyárakat - mondta Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a 169. balatoni hajózási szezon kezdetén rendezett ünnepségen Balatonfüreden szombaton az MTI-nek.

2014.04.20. 10:05

Vonulnak ki a japán bankok az orosz piacról

Megkezdték a kivonulást az orosz piacról a japán bankok, tartva attól, hogy az ukrajnai válság miatt a Nyugat még keményebb szankciókat érvényesít Oroszország ellen - írta a szombati Financial Times.
2014.04.20. 9:09

Az adóhatóság megkezdte az egyszerűsített bevallások postázását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte az egyszerűsített bevallások postázását, csaknem tízezren – akik ügyfélkapun keresztül küldték be nyilatkozatukat – elektronikusan a tárhelyükre, a többiek tértivevényes küldeményként, postai úton kapják meg 2014. április 30-ig.
2014.04.20. 8:37

Tőzsdekörkép - Mi történt és miért?

Pénteken a BÉT zárva tartott, ezért négynapos volt a tőzsdei hét. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX négy nap alatt 1,46 százalékkal, 262,48 ponttal esett, csütörtökön záráskor 17 702,77 ponton állt. A heti forgalom 29,7 milliárd forint volt négy nap alatt, az előző heti 46,9 milliárd forint után.
2014.04.20. 8:10

A kamatkondíciók helyett a hitel elérhetősége az elsődleges

A pénzügyi termékek iránt érdeklődők 86 százaléka a különféle kölcsöntermékekre kíváncsi - állítják a Netrisk.hu elemzői, akik szerint az ügyfelek számára a kölcsönök esetében a kamatkondíciók helyett inkább a hitel elérhetősége az elsődleges.
2014.04.20. 6:32

A pórul járt kereskedők április végéig igényelhetnek támogatást

Április 30-áig igényelhetnek állami támogatást azok a kereskedők, akik a Patkós-Cassa Kft. ügyfelei voltak, vagy olyan pénztárgépet rendeltek, amelynek később visszavonták az engedélyét.
2014.04.20. 4:09

Tuti befektetés lehet a garázs és a parkolóhely

A fizetős parkoló zónák terjedése és a 4-es metró átadása is felhajthatja az árakat és a bérleti díjakat – Budapesten az I. kerületben, vidéken Miskolcon a legdrágábbak a garázsok.
2014.04.19. 23:08

Jogszabályváltozás - Májustól biztonsági jel kerül a földszerződésekre

Május első napjától a mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld tulajdonjogát érintő jogügylet ügyvédi ellenjegyzéséhez biztonsági jelet kell használni - ezt a szabályt az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) végrehajtására múlt év végén hozott törvény tartalmazza.
2014.04.19. 22:31

Ki nyert? - Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája

Gönczi magyar kajszi pálinka nyerte el Magyarország legjobb kereskedelmi pálinkája címet Gyulán, a XV. Kisüsti Pálinkafesztiválon. Demeter Balázs nyertes pálinkája egyben a Nemzeti Kincs Pálinkája 2014-ben, a gyümölcspárlat bekerül a Mezőgazdasági Múzeum korábbi nyertes pálinkáinak vitrinjébe - tájékoztatta a pálinkafesztivál ötletgazdája és főszervezője az MTI-t.

Csökkent az engedélyezett lakáshitelek száma és összege tavaly

Tavaly több mint 40 000 lakáshitelt engedélyeztek Magyarországon, összesen 157 milliárd forint értékben, ami 2012-höz képest a hitelek számában 25, összegében pedig 24 százalékos csökkenést jelent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványában.
2014.04.19. 21:03

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatás indult

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán - közölték a résztvevők az MTI-vel.

A Gazprom Nyefty döntött a magyarországi RAG Kiha Kft. részvényeinek megvásárlásáról

Az orosz Gazprom Nyefty szerbiai leányvállalata révén 50 százalékos részesedést szerez a magyarországi RAG Kiha Kft.-ben - erről döntött az állami kőolajcég igazgatótanácsa pénteken.

2014.04.19. 19:00

Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi orosz fúrótoronynál

Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben működő Prirazlomnaja nevű orosz kőolajfúró toronynál - jelentették be Moszkvában pénteken.

2014.04.19. 18:05

A kínai cipőipar nem érzi a válságot

A cipőgyártás nem veszített lendületéből Kínában, erről árulkodnak a legfrissebb statisztikai adatok és ezt hangoztatták az MTI tudósítójának az iparág képviselői is a délkeleti Csincsiangban, "a cipőgyártás kínai fővárosában", ahol pénteken 16. alkalommal rendezték meg a lábbelik nemzetközi kiállítását és vásárát.
2014.04.19. 17:03

Európai színvonalú légtechnikai gyártóüzem épül Csongrádon

Hatezer négyzetméteres, európai színvonalú légtechnikai gyártóüzemet épít a Csongrád Környezetvédelmi Ipari Park területén a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft. - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a cég vezetése Csongrádon.
2014.04.19. 16:04

NMHH: közzétették a szélessávú frekvenciapályázat dokumentáció tervezetét

Közzétették a 800 és 2600 MHz új frekvenciasávok, valamint a 900, az 1800 MHz és a 26 GHz sávokból még rendelkezésre álló, eddig nem használt blokkok értékesítésére irányuló pályázati dokumentáció tervezetét - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján.
2014.04.19. 15:01

Félmillió autót tervez az idén Kínában eladni az Audi

A Volkswagen csoport prémium márkája, az Audi az idén félmillió autót tervez értékesíteni a világ legnagyobb nemzeti piacán, Kínában.
2014.04.19. 14:04

VM: továbbra is garantált a magyar termőföld védelme

Továbbra is garantált a magyar termőföld védelme, mert az országgyűlés által elfogadott mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény életbe lép - jelentette ki Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.
2014.04.19. 13:08

Elemzők: idén tovább nőnek még a keresetek

A keresetek növekedésére számítanak ebben az évben az MTI által megkérdezett elemzők, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a közfoglalkoztatás továbbra is jelentősen lehúzza az átlagot.
2014.04.19. 12:04

A gazdaság lassulása ellenére optimisták a kínai vállalatok

A kínai gazdaság lassulása ellenére is nő a vállalati bizalom, a cégek túlnyomó többsége munkaerő-felvételre készül a következő hónapokban.
2014.04.19. 11:05

Az európai-kínai kereskedelem élénkülését hozhatja a Csendes-óceáni Partnerség megkötése

Az európai-kínai gazdasági kapcsolatok élénkülését hozhatja az Egyesült Államok vezette, Kína elszigetelését eredményező, várhatóan jövőre véglegesülő Csendes-óceáni Partnerség - mondta az MTI-nek a Sanghajban tartózkodó Eric Emerson nemzetközi kereskedelmi szakember pénteken.

2014.04.19. 10:20

Állatbetegségek megelőzésére és felszámolására jár a támogatás!

Az állatállományokat veszélyeztető egyes állatbetegségek megelőzésére és felszámolására nyújtott támogatás 2014. évre biztosított kerete baromfi ágazat tekintetében 2 milliárd forint, az egyéb állatfajok esetében 5,5 milliárd forint - értesült a ProfitLine.hu.
2014.04.19. 9:01

Emlékérmét bocsát ki Egressy Béni születésének 200. évfordulójára az MNB

Egressy Béni zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és 2 ezer forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - olvasható a pénteki Magyar Közlönyben.
2014.04.19. 7:56

Milliárdos kifizetések beruházási jogcímeken

Az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a 15. héten az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) társfinanszírozott nem terület- és állatalapú jogcímekre 936 kérelem esetében, összesen 5,7 milliárd forint összegű támogatás kifizetését indította el.
2014.04.19. 6:30

Új Ptk.: a KIM cáfolja azt, hogy a veszteséges cég a tagjainak nem fizethet munkabér

A gazdasági társaság nem a saját tőkéjéből, hanem a működési bevételéből fizeti a munkabért, ezért hamis az az állítás, hogy a veszteséges cég a tagjainak munkabért sem fizethet - így reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Napi Gazdaság megkeresésére.
2014.04.19. 4:22

Kontrollálatlan beszerzések - egyszemélyi döntések születnek

A cégek felénél egyszemélyes döntések születnek, és a vállalatok jelentős részének még beszerzési szabályzata sincsen. Az elégtelen kontrollkörnyezet jelenti továbbra is az egyik legkomolyabb veszélyforrást a gazdaságosságra a vállalatok életében - derül ki az EY anti-korrupciós tanulmányából.
2014.04.18. 23:00

Takarékszövetkezetek - Az Ab-hez fordul a törvényszék

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, mert álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, így annak megsemmisítését kéri.

Aláírták a Dunaferr 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését

Az ISD Dunaferr Zrt. és a szlovák Termostav-Mráz s.r.o képviselői pénteken Dunaújvárosban aláírták az 1-es kohó átépítésének fővállalkozói szerződését.

2014.04.18. 22:00

Nem adtak nyugtát, lejárt terméket forgalmaztak egy győri boltban

Nem adtak nyugtát a NAV ellenőrének egy győri vegyeskereskedésben, ráadásul az árukészlet átvizsgálásakor 1700 kilogramm romlott élelmiszer találtak a Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai – tájékoztatta a két szerv legutóbbi, közös ellenőrzéséről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága az MTI-t.
2014.04.18. 21:00

Jalsovszky Ügyvédi Iroda reagált a KIM állásfoglalásra - munkabér kifizetések

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda a 2014. április 15-én kibocsátott sajtóközleményére és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium („Minisztérium”) arra reagáló állásfoglalására az alábbiakat reflektálja:
2014.04.18. 20:30

A betörőknek a hosszú hétvége maga a paradicsom

Húsvét, május 1., pünkösd… A közeljövőben több hosszú hétvége is vár ránk, ilyenkor sokan döntenek úgy, hogy kiszakadnak a hétköznapokból, és elutaznak néhány napra. Átlagosan 17 százalékkal megemelkedik a betörések száma ezeken a hétvégéken. Néhány egyszerű lépéssel azonban nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat - olvasható az Allianz sajtóközleményében.

2014.04.18. 20:00

A hongkongi jegybank elnöke keres kollégái közül legjobban a világon

Európai és amerikai kollégái fizetésének sokszorosát teszi zsebre a hongkongi központi bank elnöke - derül ki a legfrissebb statisztikákból.

Így állnak a blue chipjeink húsvét előtt

Mezei Ákos, az Investo elemzője összeszedte és kielemezte a vezető hazai részvényeket, a BUX-indexet, és az EUR/HUF kilátásokat is. Mindegyik papíron és eszközön láthatóak erős szintek, a hetes chart-ok is beszédesek. Ne menj el úgy ünnepelni, hogy ezt a videót nem nézted meg.
2014.04.18. 18:30

Külföldi sajtó Magyarországról - Die Welt, Süddeutsche Zeitung

A Die Welt című német konzervatív lap a holokauszt magyarországi történetéről közölt cikket az online kiadásában, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig a wiesbadeni goEast filmfesztivállal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal online kiadásában.

2014.04.18. 18:00

Londoni stratégiai elemzők: kétes a genfi egyezség tartós sikere

Rövid távon enyhítheti valamelyest a feszültséget az ukrajnai válságról létrejött genfi egyezség, a továbbra is fennálló gyökeres nézetkülönbségek miatt azonban aligha lehet számítani a megállapodás tartós sikerére - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni stratégiai elemzők.
2014.04.18. 17:35

Több száz taxiengedélyt vonatott vissza a BKK

Az új taxirendelet szeptember elsejei életbe lépése óta több száz taxi- és droszthasználati engedélyt vonatott vissza a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szabálysértések miatt.

Határozatképtelenség miatt új közgyűlést tart a CIG Pannónia

Határozatképtelen volt a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. péntekre összehívott közgyűlése, ezért a társaság április 29-én új közgyűlést tart - közölte a biztosítótársaság a tőzsde honlapján pénteken.
2014.04.18. 16:55

MVM: beadható a kifizetési igénylés az erdei létesítmények támogatására

Beadható az erdei létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás kifizetési kérelme - hívja fel a figyelmet Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.
2014.04.18. 15:53

Visszavon a gyártó egy Timbu fűszerterméket

Visszavonja a TeutoMarkenvertrieb GmbH gyártó vállalat a "Timbu Színesborsfűszerkeverék, pikáns Egészbors, 35 g" terméket - közölte a cég pénteken az MTI-vel.
2014.04.18. 14:45

NGM: 6,8 százalékos reálkereset-növekedés februárban

A reálkeresetek 6,8 százalékkal nőttek februárban a közfoglalkoztatás hatását kiszűrve, így folytatódik a 2013-ban elindult erőteljes reálbér-növekedés - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal pénteki jelentéséhez kapcsolódva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2014.04.18. 13:50

Húsvéti ittas vezetés: A jogsi mellett bukik a biztosítás is

Zéró tolerancia ide, fokozott közúti ellenőrzések oda, sajnos várhatóan idén húsvétkor is rengetegen ülnek majd kapatosan a volán mögé. Tavaly közel száz személyi sérüléses baleset történt a húsvéti hosszú hétvége során, számos esetben az ital okozta a bajt. Kevesen gondolnak bele, hogy a büntetés és a jogosítvány elvétele mellett a károk megtérítése is a vétkes járművezető kötelessége lehet. A biztosítók ilyenkor ugyanis csak a vétlen szereplők kárát térítik meg akkor is, ha a károkozónak érvényes biztosítása van - olvasható a Genertel sajtóközleményében.

2014.04.18. 12:50

Innovatív fényforrások az európai fejlődés szolgálatában

Részecskegyorsító berendezésekkel és az innovatív fényforrások legfrissebb kutatási trendjeivel ismerkedtek Közép-Európa szakértői –köztük magyar tudósok - Triesztben.
2014.04.18. 12:00

Már 6 vállalkozás szerezte meg a KMS védjegyet

Már hat vállalkozás szerezte meg az új, Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy használati jogát. Élőállat termelő cégek közül a Hage Zrt., a Göcsej Pig Kft. a Bold Agro Kft., vágó és feldolgozó vállalkozások közül pedig a Hajdúhús 2000 Kft., valamint a Babati és Társa Kft. vehette át elsőként a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól (VHT) a három évre szóló terméktanúsítást. A Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. termelőként és vágó vállalatként is elismerésre került.
2014.04.18. 11:20

A Növekedési Hitelprogram módosításaira nagy igény van a cégek részéről

A Növekedési Hitelprogramban májustól egy év helyett 3 évre növekszik a forgóeszközhitel maximális futamideje, és a beruházási hitelek lehívásának végső határideje is fél évvel kitolódik. A K&H által is javasolt módosításokra egyértelműen nagy igény van a cégek részéről, így a már folyamatban lévő hiteligényléseknél arra számítunk, hogy a vállalkozások kivárnak, hogy az új követelmények szerint vehessék igénybe a kedvezményes forrást - mondta el Hodina Péter, a K&H Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.

Kifulladt a forinterősödés

Devizapiaci körképünkben a fontosabb devizapárok árfolyam alakulását és a mögöttes fundamentumokat és fontosabb híreket tekintjük át. (Commerzbank)
2014.04.18. 9:50

Obama reménykeltőnek nevezte a genfi sikert

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön reménykeltőnek nevezte az Oroszország, valamint az Egyesült Államok, az EU és Ukrajna diplomáciai vezetőinek az ukrajnai válság enyhítéséről született genfi megállapodását, de kijelentette, hogy Washington és szövetségesi készek újabb szankciókat bevezetni, ha nem javul a helyzet.
2014.04.18. 9:25

Februárban 148.419 forint volt a nettó átlagkereset

A KSH ma közzétett adatai alapján az átlagkeresetek 1,3 százalékkal nőttek az idén január-februárban a nemzetgazdaságban az egy évvel korábbihoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül 6,4 százalékos volt a növekedés, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete elérte a 226 600 forintot. A reálbérek a 0,1%-os infláció mellett nemzetgazdasági szinten 6,8 százalékkal emelkedtek.
2014.04.18. 9:00

Nem lesz kereskedés Európában és Amerikában

Nagypénteken a fontosabb tőzsdék Európában és Észak-Amerikában zárva tartanak, Ázsiában is csak pár helyen volt pénteken kereskedés. Amíg az európai piacok hétfőn is zárva lesznek, addig az amerikai börzéken már megindul a kereskedés.

Vegyesen alakultak az ázsiai piacok

Többnyire emelkedést mutattak a nagypéntek ünnep ellenére nyitva lévő ázsiai részvénypiacok, a piaci forgalom azonban mérsékelt volt.
2014.04.18. 8:20

Tavaly július óta a legjobb hetét zárta az S&P 500 index

Az elmúlt napok határozott emelkedő trendje után iránytalan kereskedés végén vegyesen zárták a csütörtöki kereskedési napot a vezető amerikai piacok. a szakértők által vártnál is nagyobb mértékben nőtt a feldolgozóipari aktivitás januárban
2014.04.18. 8:00

Európai hitelezés - mérgezett eszközök reneszánsza

Európában a hitelezés fellendítése nem tűr halasztást, hiszen fenyeget a defláció, a gazdaság javulása erőtlen. A célt nem is vitatja senki, az eszközökről azonban nincs közmegegyezés. Az Európai Központi Bank és a Bank of England a napokban közös memorandumot intézett az IMF-Világbank közgyűléshez, az adóssággal fedezett értékpapírokat javasolva megoldásnak.
2014.04.18. 7:39

Tartják a határidőt az elmarasztalt pénzintézetek

A múlt hónapban elmarasztalt bankok eleget tesznek a központ bank határozatának, a rájuk kirótt büntetést megfizetik, de továbbra is vitatják a döntés jogosságát, és lesz olyan pénzintézet, amelyik perre megy - írja Napi Gazdaság.
2014.04.18. 6:02

Egyre több német tesz önfeljelentést az adóhatóságnál

Németországban egyre többen tesznek úgynevezett önfeljelentést adókerülés miatt, amiben szakértők szerint nagy szerepe van a Bayern München labdarúgóklub letöltendő börtönbüntetésre ítélt elnöke, Uli Hoeness adócsalási ügyének.
2014.04.18. 4:00

Elutasította a Sláger Rádió keresetét a nemzetközi választottbíróság

A Sláger Rádió befektetői 2011 decemberében nyújtották be választottbírósági kérelmüket a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID*). A tulajdonosok szerint Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket. A felperes 83,3 millió USD (jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint) összegű kártérítésre tartott volna igényt.

Három évet kapott az internetes álhír-terjesztő

A kiszabható legsúlyosabb büntetésre, három év börtönre ítélte a pekingi Csaojang kerületi bíróság azt a férfit, aki ellen először indítottak eljárást interneten terjesztett álhírek, illetve rágalmazás miatt.
2014.04.17. 23:00

'Józan húsvét' ellenőrzési akció

Csütörtökön és pénteken a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai a rendőri szervekkel és a polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen megtalálhatóak, a "Józan húsvét" országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) csütörtökön.
2014.04.17. 22:30

Beszállítói hiba miatt került magyar címke a lengyel tojásra

A Lidl magyar beszállítója, a Szíjártó Bt. tévesztett a csomagolásnál, ezért került "Magyar friss tojás" jelölés az import tojásra. A Lidl Magyarország a hatóság jelzésére minden üzletében azonnali hatállyal visszahívta a téves megjelölésű termékeket, amelyek a továbbiakban nem kerülnek kereskedelmi forgalomba - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2014.04.17. 22:00

Már érzi az ukrán válságot az orosz gazdaság

A legújabb első negyedévi aktivitási adatok arra vallanak, hogy az ukrán válság következményei miatt máris csökkenhet az orosz gazdaság teljesítménye - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
2014.04.17. 20:30

A békéltető testület Telekom-ügyfelektől érkezett jelzéseket vizsgál

A Pest Megyei Békéltető Testülethez több olyan fogyasztói jelzés érkezett, hogy a Magyar Telekom egyes csomagjainak árát megemelte, a korábbi árat csak az elektronikus fizetést választó ügyfelei számára biztosítja, a számlát csekken rendezőknek pedig többet kell fizetniük - közölte a testület csütörtökön az MTI-vel.
2014.04.17. 20:05

Romlottak a hitelhez-jutás feltételei ez eurózónában

A korábbi előrejelzésekhez képest romlottak az idei hitelkihelyezési kilátások az eurózónában, csak 2015-től várható jelentősebb fellendülés ezen a területen a valutaunió pénzügyi szektorában. Az idei 0,5 százalékos növekedést jövőre 3,5 százalékos bővülés követheti a vállalati hitelezésben – mutat rá az EY legfrissebb iparági gyorsjelentése.
2014.04.17. 19:43

Gyenge forgalom mellett emelkedett nagyot az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 294,80 pontos, 1,69 százalékos emelkedéssel, 17 702,77 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 4,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével emelkedtek az előző napi záráshoz képest.
2014.04.17. 19:20

Tojásokat vont ki a forgalomból a Nébih

Magyar friss tojás jelölésű, valójában azonban Lengyelországból származó tojásokat árusítottak a Lidl üzleteiben; az érintett tételek forgalomba hozatalát a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte a kereskedelmi forgalomból történő kivonását - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön.
2014.04.17. 18:55

Átadták az első kiváló minőségű sertéshús védjegyeket

Négy hazai sertéstenyésztő, illetve húsfeldolgozó gazdaság kapta meg elsőként a kiváló minőségű sertéshús védjegyet: a használatáról szóló tanúsítványt csütörtökön Derecskén adta át Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke és Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.
2014.04.17. 18:30

A német lakosság támogatja az atomenergia kivezetését

Egy januári felmérés szerint a német lakosság 90 százaléka támogatja az atomenergia kivezetését 2022-ig, ugyanakkor a lakosság fele korábbi időpontra tenné a nukleáris energiatermelés megszüntetését - mondta Felix Matthes, az Öko-Institut kutatási igazgatója az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány közös rendezvényén csütörtökön, Budapesten.
2014.04.17. 18:05

Cetelem Zöldsuli: Természetesen, idén is!

Idén negyedik alkalommal hirdeti meg Zöldsuli programját a Magyar Cetelem Bank, amely az elmúlt években 32 általános iskolának nyújtott lehetőséget udvaraik, zöld területeik fejlesztésére, szépítésére. A pályázat nyertesei idén összesen hatmillió forint támogatásban részesülnek - olvasható a Magyar Cetelem Bank sajtóközleményében.
2014.04.17. 17:40

VM: nem hat jelentősen a magyar mezőgazdaságra az Ukrajnának adott uniós vámkedvezmény

Nem lesz jelentős hatása a magyar mezőgazdaságra az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodásban rögzített engedmények alkalmazásának a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint, Brüsszel átmenetileg, 2014. november 1-ig az ukrán mezőgazdasági terményekre kivetett uniós vámok jelentős részét megszünteti.
2014.04.17. 17:15

MNB: pénzügyi panasztételre is van lehetőség a megyeszékhelyek kormányablakainál

Április közepétől az ügyfelek a megyeszékhelyek kormányablakainál, illetve Vácott is beadhatják pénzügyi fogyasztóvédelmi beadványaikat, s ezek kitöltését a helyi ügyintézők segítik - erről állapodtak meg a közigazgatási tárca, a jegybank és az érintett kormányhivatalok vezetői.

Meglepetést okozott a Morgan Stanley és a Goldman Sachs

Jelentősen nőtt a Morgan Stanley bank nyeresége 2014 első negyedévében, a Goldman Sach's (GS) profitja ugyan csökkent a negyedév folyamán, azonban meghaladta az előzetes elemzői várakozásokat.

USA

2014.04.17. 16:25

A vártnál kevesebb munkanélküli segélykérelem az Egyesült Államokban

A vártnál kisebb mértékben nőtt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban - közölte csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma.
2014.04.17. 15:58

Csökkentek a New York-i indexek

Gyengültek a fontosabb New York-i indexek csütörtökön tőzsdenyitáskor.
2014.04.17. 15:35

Adókedvezményeket ad a pécsi önkormányzat a város ipari parkjába betelepülő cégeknek

Öt éven át nem kell építmény- és telekadót fizetniük a pécsi ipari parkba újonnan betelepülő gazdasági társaságoknak - döntött csütörtöki ülésén a baranyai megyeszékhely önkormányzatának közgyűlése.
2014.04.17. 15:10

K&H: 400 milliárd forint jól fizető hitelállományt lehetne kiváltani egy kedvezőbb konstrukcióval

Közel 70 000 olyan lakásvásárlási célú hitel van Magyarországon, ez mintegy 400 milliárd forintnyi hitelt jelent, amelynek esetében az adósok jól és időben fizetik a tartozásukat, de érdemes lenne elgondolkozniuk a hitel kiváltásán egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese a bank csütörtöki sajtóbeszélgetésén.
2014.04.17. 14:45

Csökkenő hozam, megemelt értékesítés a mai aukción

Csökkenő hozammal adott el 3, 5 és 10 éves lejáratú kötvényt az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
2014.04.17. 14:24

Miért bántják az aranyat?

Megtorpant az arany a héten, árfolyama több mint 2 százalékkal esett. Ám a továbbra sem csituló krími konfliktus, valamint a legnagyobb fogyasztó kínaiak csak időlegesnek látszó keresleti megtorpanása ismét növekedő pályára állíthatja a sárga nemesfémet.
2014.04.17. 14:00

Külföldi sajtó Magyarországról - Die Zeit, The International New York Times, Der Standard

A Die Zeit című német liberális hetilap az ukrajnai válsággal kapcsolatban foglalkozott csütörtökön Magyarországgal, a Párizsban megjelenő The International New York Times (INT) Matolcsy György jegybankelnök tevékenységéről közölt cikket, a Der Standard című osztrák liberális napilapban az új magyar választási törvényről olvasható véleménycikk.
2014.04.17. 13:40

Korszerűsíti a GYSEV a soproni transzformátor alállomást

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) teljes körűen korszerűsíti a Sopron-Nyugat vontatási transzformátor alállomást, amely fontos eleme a vasúttársaság villamos energia ellátó rendszerének - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2014.04.17. 13:15

Az idén sem fizet osztalékot a Rába Nyrt.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába Holding Nyrt. - döntöttek a társaság éves rendes közgyűlésén a részvényesek csütörtökön, jóváhagyva ezzel az igazgatóság március végén nyilvánosságra hozott javaslatát.
2014.04.17. 12:52

Nem adta át a hármashatár-hegyi repülőteret a vagyonkezelőnek a repülőklub

A felszólítás ellenére nem adta át a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV) a hármashatár-hegyi repülőteret az azt használó Műegyetemi Sportrepülőklub Egyesület, mert álláspontjuk szerint az MNV megalapozatlanul mondta fel a szerződésüket tavaly nyáron.
2014.04.17. 12:30

Az EU cserbenhagyta a magyar méhészeket

Az Európai Unió cserbenhagyta a magyar méhészeket - hangoztatta csütörtöki közleményében Bánki Erik fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, arra reagálva, hogy az előző nap az EP olyan javaslatot fogadott el, amelynek alapján a jövőben nem kell feltüntetni a méz csomagolásán, tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO).
2014.04.17. 12:20

Ki foglalkozik a jó adósokkal?

A rendelkezésre álló piaci adatok alapján közel 70.000 olyan lakásvásárlási célú hitel van Magyarországon – ez mintegy 400 milliárd forintnyi hitelállományt jelent, – ahol az adósok jól fizetik a hitelüket, és érdemes lenne elgondolkozniuk azon, hogy ki tudják-e váltani azt egy kedvezőbb konstrukciójú megoldással. Ez a jól fizető, teljes lakáshitel állomány több mint 20 százaléka.
2014.04.17. 12:00

Putyin: orosz katonák álltak a krími önkéntesek mögött

A krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak, hogy biztosítsák a félsziget lakosságának szabad véleménynyilvánítását - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő televíziós műsorban. Az orosz államfő először ismerte el, hogy a félsziget Oroszországhoz csatlakozását megelőző eseményekben, így a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák.
2014.04.17. 11:35

A kis irodákat keresik Budapesten

Jelentősen nőtt tavaly a kis alapterületű, 100-200 négyzetméteres irodák iránti kereslet a budapesti irodapiacon, a tranzakciók felét ezek tették ki - közölte közös felmérésének eredményét a Laurus Irodaházak ingatlan fejlesztő és a Robertson Hungary ingatlan-tanácsadó az MTI-vel csütörtökön.
2014.04.17. 11:13

Folytatódik a méhészek támogatásainak kifizetése

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a héten 30,5 millió forint támogatási összeg kifizetését teljesítette 288 méhész-gazdálkodó részére - közölte az MVH csütörtökön az MTI-vel.
2014.04.17. 10:47

A német gazdaságban bízhatnak a magyar exportőrök

Az elmúlt két év visszafogott teljesítménye után 2014-ben már felgyorsulhat a német gazdaság növekedésének üteme, elsősorban az eurózóna gazdasági fellendülése és a német belföldi piac felpörgése miatt, amiből a magyar cégek is profitálhatnak, elsősorban az autó- és gépipari beszállítóknak lehet jó éve az Atradius Hitelbiztosító előrejelzése szerint.

Devizapiaci körkép: EUR/HUF, EUR/USD, CHF/HUF

Devizapiaci körképünkben a fontosabb devizapárok árfolyam alakulását és a mögöttes fundamentumokat és fontosabb híreket tekintjük át. (Commerzbank)

Az ALTEO EBITDA mutatója 38, árbevétele 11%-kal nőtt 2013-ban

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. 2013-ban is felívelő pályán mozgott: a megújuló energiaforrások területén aktív vállalat árbevételét 11,3 százalékos növekedéssel 6,2 milliárd forintra emelte, míg EBITDA szintű eredménye 37,9 százalékos emelkedéssel 816 millió forintot ért el – derül ki a társaság közgyűlése által elfogadott, IFRS szerinti, konszolidált éves beszámolójából. A társaság stabil gazdálkodás mellett az elmúlt évben is sikeresen bővítette megújuló erőművi portfólióját, miközben a villamosenergia-kereskedelem területén is jelentősen növelte ügyfélkörét.
2014.04.17. 9:30

15%-os bővülést hozott a hómentes tavasz a turizmusban

Az enyhe télnek, a hómentes tavasznak, és nem utolsó sorban az intenzív SZÉP-kártya felhasználásnak egyaránt köszönhető, hogy az idei év első 3 hónapjában mintegy 15 százalékkal bővült a belföldi turizmus a Szallas.hu adatai alapján. Extrém rekordokban is bővelkedett az első negyedév: volt, aki 44 napon át élvezte egy szálláshely vendégszeretetét, a legdrágább egyszeri foglalás pedig elérte a 9 millió forintot.
2014.04.17. 9:10

Márciusban is emelkedett az európai gépjármű értékesítés

Az európai gépjármű értékesítés márciusban már egyhuzamban hetedik hónapja emelkedett, az értékesített gépjárművek száma éves összevetésben 10,6 százalékkal 1,44 millió darabra nőtt. Az első negyedévet tekintve az értékesítés bővülése 8,4 százalékos volt - derül ki az európai autógyártók szövetségének (ACEA) kedden közzétett adataiból.

Közgyűlést tart a Rába Nyrt.

A Rába Holding Nyrt. ma tartja éves közgyűlését, a társaság székhelyén, Győrben; az igazgatóság azt javasolja, hogy a társaság ne fizessen osztalékot a tulajdonosoknak.
2014.04.17. 8:36

Megállhat a pozitív korrekció az európai piacokon

A tegnapi lendületes emelkedés után bizonytalanság várható az európai piacokon, ennek megfelelően nem várható határozott irány a nyitás során.

Csalódást okozott a Google és az IBM

A piaczárás utáni elektronikus kereskedésben meredek csökkenést mutatott a Google és az IBM árfolyama, miután mindként vállalat első negyedéves eredménye elmaradt a várakozásoktól.

Csökkent a Kínába irányuló külföldi beruházások mértéke

Márciusban az előző év azonos időszakához képest 1,47 százalékkal 12,24 milliárd dollárra csökkent a Kínába külföldi közvetlen beruházás (FDI) mértéke.
2014.04.17. 7:39

USA piacok - A vállalati eredmények és Yellen szavai segítették az emelkedést

Szerdán is pluszban zártak a vezető amerikai részvénypiacok, ami már egyhuzamban a harmadik napi emelkedés volt. A pozitív befektetői hangulatot a vártnál jobb kínai GDP adat mellett a Yahoo és az Intel gyorsjelentése, illetve a Fed elnökének szavai táplálták.
2014.04.17. 7:19

Obama újabb szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Oroszországnak további szankciókkal kell számolnia, ha fokozza a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatását - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök szerdán, a CBS televíziónak nyilatkozva.
2014.04.17. 6:38

USA - mit mutat a varázskönyv?

Az Egyesült Államok 12 jegybanki régiójának többségében a gazdasági növekedési ütem gyorsulásáról számolt be az amerikai szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed rendszeres gazdasági állapotfelmérésében, a szerdán kiadott áprilisi Bézs könyvben.
2014.04.17. 6:00

Így reagált a horvát kormány az INA nyílt levelére

A horvát gazdasági miniszter szerint az INA irányítása felelőtlen és komolytalan, ez is azt erősíti, hogy Horvátország a részvények 44 százalékos tulajdonosaként nem függhet az INA és a Mol menedzsmentjének esetleges megbeszéléseitől, jó döntés volt a gázüzletágat kiszervezni a horvát villamos művekhez (HEP).

2014.04.17. 4:00

Londoni elemzők: valószínűtlenek az orosz energiaexport elleni szankciók

Valószínűtlenek az olyan nyugati szankciók, amelyek az orosz energiahordozó-exportot is érintenék - jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
USA »
Ár % Változás
S&P 500 USA 1877.33 -0.12
NASDAQ USA 4135.76 -0.62

Legfrissebb fórum témák

Szuperolcsó autót fejleszt a Volkswagen ( hozzászólás, 2014-04-22 21:56)
Külföldi sajtó Magyarországról ( hozzászólás, 2014-04-21 14:18)
Ukrán válság - A német elhárítás figyelmeztet ( hozzászólás, 2014-04-21 14:18)
Indulhat a nemzeti elektronikus jegyrendszer ( hozzászólás, 2014-04-21 14:18)
A betörőknek a hosszú hétvége maga a paradicsom ( hozzászólás, 2014-04-21 14:18)