Két kísérleti energiahatékonysági program érkezhet a nyár előtt

Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában ismertette, hogy hol tart jelenleg a kormányzat az épületenergetikai pályázatok terén. Az energiaügyekért felelős államtitkár kifejtette, hogy a korábbi kormány által kiírt pályázatokkal igen sok probléma van, még számos 2008-ban és 2009-ben lezárult pályázatnál sem történtek meg a támogatásokról szóló szerződéskötések. Az idei nyár előtt a fejlesztési tárca két kísérleti, lakossági programot tervez meghirdetni, valamint a korábbi programokból mintegy 23 ezer panellakás felújítása indulhat meg.

Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár a műsorban elmondta, hogy a korábbi kormány által kiírt pályázatok kapcsán számos probléma merült fel: a 2008-ban kiírt pályázatoknál a támogatások végső kifizetési dátumát 2012 végében határozták meg, amely számos vállalkozót méltánytalan helyzetbe hozott, míg a 2009-es pályázatoknál nem határoztak felsőhatárt a szétosztható források tekintetében.

 

PÁLYÁZATI PÉNZEM ITT.

 

2008-ban 950 pályázatot nyújtottak be, ebből eddig 620 szerződés került aláírása, 330 pályázat esetében a lakóközösségek kérésére történt a halasztás, mert nem rendelkeznek a beruházáshoz szükséges önrésszel. Bencsik János hozzátette, hogy ennek kezelésére a MFB-n keresztül 10 milliárd forinttal emelték a PanelPlusz program hitelkeretét annak érdekében, hogy az érintett önkormányzatok kedvező feltételek mentén tudjanak forráshoz jutni a közösségek segítésére.

A 2009-es panelprogrammal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy az akkori kormányzat a pályázatok kiírásakor a szétosztható összeg tekintetében nem határozott meg felső korlátot, majd a pályázatok feldolgozásáért felelős területeken is jelentős átszervezéseket eszközöltek. Ebben a kiírásban 650 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül az első pályázati csomagnál napokon belül megszülethet a döntés. Ennek köszönhetően már a nyári időszakban 23 ezer panellakás felújítását lehet megkezdeni. Az első csomag fedezetét a kvótaeladásokból szerzett kb. 14 milliárd forint biztosítja. Bencsik János hozzátette, hogy reményei szerint az év folyamán további kvótabevételekre tesz majd szert a kormány, és akkor a második csomag pályázatait is képesek lesznek finanszírozni.

Folyamatban van a ZBR Klímabarát Családi Otthon program is, amely esetében kb. ezer pályázatról született eddig döntés, de várhatóan a fennmaradó ezer családi ház esetében is döntés születhet a napokban (erre összesen 2 milliárd forintos keret áll rendelkezésre). Az államtitkár elmondása szerint így a nyári időszakban a 16 milliárd forintos támogatás eredményeként az építési iparág 35 milliárd forintos megrendelés-állományra számíthat.

A jövőben, amennyiben a megfelelő források rendelkezésre állnak, akkor komplex energiahatékonysági pályázatok kerülnek majd meghirdetésre, amelyek során az energiahatékonysági beruházások mellet a megújuló energiák használatát is ösztönözni fogják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először az épületek hatékonyabb energiafelhasználását kell majd elérni (szigetelések, nyílászárócserék és a szabályozhatóság megteremtésével), amely beruházásokat követhet majd a megújuló energiaforrások használata.

A középületek esetében az uniós forrásoknak köszönhetően most átmenetileg jobb a helyzet, fogalmazott Bencsik János, karácsony óta mintegy 35 milliárd forint kiutalásáról döntöttek, és húsvétig további 5 milliárd forint sorsáról születhet döntés. Ebben a programban egyébként a kkv-k is pályázhattak.

A kormány még a nyár előtt két lakossági, kísérleti programot szeretne elindítani. A korábbi kvótabevételekből még rendelkezésre áll közel 4-4,5 milliárd forintnyi összeg. Ennek egyik felét az 1992 előtt épült családi házak korszerűsítésre szeretnék fordítani, amely során 50-60%-os energia-megtakarítás lesz a cél. A rendelkezésre álló összeg másik felét új építésű család házak energiahatékony módon történő megépítésére szeretnék fordítani, amelynél bónuszokkal ösztönöznék a megújuló energiaforrások használatát.

 

(Forrás: Portfolio.hu)

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás:

Szakmai egyeztetés után teszik közzé az Otthonfelújítási program részleteit

Az Otthonfelújítási program felhívásának közzétételét széleskörű szakmai egyeztetés előzi meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.
2024. 04. 19. 16:00
Megosztás: