Hírek > Vagyonjogi kiegyezés az állam és az egyház között >

Vagyonjogi kiegyezés az állam és az egyház között

2013.02.23 20:12
Aláírták a cseh állam és a csehországi egyházak közti vagyonjogi kiegyezésről szóló szerződést péntek délután Prágában.

Egyházi képviselők szerint a szerződés aláírása pozitív lépés, mert megerősíti az egyházak önállóságát és az államtól való függetlenségét. Petr Necas miniszterelnök a szerződést annak ellenére is aláírta, hogy az egyházi kárpótlási törvényt több ellenzéki parlamenti párt alkotmánybírósági beadványban támadta meg. A miniszterelnök később újságíróknak azt mondta, hogy a kormány a hatályos törvények szerint járt el, összhangban a cseh alkotmánnyal. Az egyházi kárpótlásról szóló törvényt rendkívül hosszú és éles viták után novemberben fogadta el a parlament minimális többséggel.

 

Václav Klaus államfő ugyan nem vétózta meg a törvényt, de nem is írta alá. Ez a hatályos szabályok szerint azt jelenti, hogy a törvény életbe léphet. A köztársasági elnök így határolódott el a jogszabály bevezetőjétől, amellyel nem ért egyet - közölte akkor Radim Ochvat elnöki szóvivő. Klaus kifogásolta, hogy az egyházi kárpótlás elfogadott megoldásáról nincs széles körű egyetértés sem a pártok között, sem a társadalomban. A kormány és az országban működő egyházak képviselői közötti megállapodás alapján az egyházak visszakapják a szocialista rendszer idején államosított vagyonuk 56 százalékát. A fennmaradó részért az állam 59 milliárd koronát (655 milliárd forintot) fizet ki kárpótlásként 2030-ig. Az inflációt is figyelembe véve a végösszeg várhatóan 78,9 milliárd és 96,24 milliárd korona (875-1070 milliárd forint) között lesz.

 

2030-tól viszont megszűnne az egyházak állami támogatása, ami évente mintegy másfél milliárd koronára (16,5 milliárd forintra) rúg. A szakrális épületeket, templomokat, kolostorokat az egyházak röviddel a rendszerváltás után, az 1990-es évek elején visszakapták. Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada ellenzi az egyházak kárpótlását. A szerződés aláírásán nem vehettek részt újságírók. Ezt állítólag néhány egyház kérte. Joel Ruml, az egyházak ökumenikus tanácsának elnöke viszont később újságíróknak azt mondta, hogy a kormányzati protokoll előírásai miatt volt ez így. A cseh miniszterelnöki hivatal környékén a ceremónia idején szigorított biztonsági intézkedések voltak életben.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák