Bukott angyal lett az arany

Ereje teljében a dollár, márpedig az amerikai fizetőeszköz felértékelődése a nyersanyag árak letöréséhez vezet. Egyedüli kivétel talán a közel-keleti feszültségek és az OPEC tagországok elszántsága miatt magát jól tartó kőolaj. A vesztes nyersanyagok sorában élen jár az arany, amely ünnepelt sztárból néhány hónap leforgása alatt bukott angyal lett – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Múlt héten megjelent hírügynökségi jelentések szerint Oroszország, Kazahsztán és Törökország májusban tovább növelte aranytartalékát. Ez azonban az egyedüli jó hír az aranyat illetően, ennél több pozitívumról nem igen lehet beszámolni. Mindent egybevéve továbbra is a kijózanodás a leginkább jellemző hangulat a sárga nemesfém háza táján, az aranyat favorizáló befektetők tanácstalanul szemlélik az eseményeket. Mindez annak tükrében, hogy már az idei első negyedév is a lehangoló mínuszok jegyében telt, de ami a második negyedben lezajlott, az már drámai vérfürdő. Az április eleji 1.600 dolláros szintekről június végére 1.200 dollár alá került egy uncia tőzsdei arany árazása.
 
Érdemi javulás egyelőre továbbra sincs kilátásban, miután az árfolyam a három évvel ezelőtti régiókba csusszant vissza. Az aranyra specializálódott befektetési alapok az áresés láttán szünetet nem tartva szabadulnak meg készleteiktől, ami a piacon megjelenő kínálat növekedéséhez vezet, és ezzel is csak tovább gyűrűzik a negatív árfolyamspirál. Banki elemzők és piaci megfigyelők emiatt további árcsökkenést jósolnak a válságállóként ismert, de mostanra saját maga is válságba került sárga nemesfémnek.
 
Az árzuhanás hátterében az amerikai jegybank által a válság éveiben alkalmazott laza monetáris politika fokozatos leállítása áll. A pénznyomtatással egyenértékű intézkedéssorozat esetleges inflációs hatásai hajtották korábban egyre feljebb az arany árát, de most ahogy ez a hatás és vele az inflációs félelmek is kiárazódnak az árfolyamból, irracionális mélységekig zakatol az aranyvonat. Amennyire túlzó volt a tempó korábban a felfelé emelkedésben, annyira megalapozatlan most a lejtmenet irama, bár ez nem vigasz az aranyban utazó befektetők számára. Közülük túl sokan akarnak most pánikba esve egyszerre kijutni az ajtón, amelyen keresztül korábban tódultak be a piacra, és ez egy másik ok, ami az aranyár fékezhetetlennek tűnő esését okozza.
 
Rátesznek erre egy lapáttal még a rövidtávú célokat követő spekulánsok is, akik szélsőséges short pozícionáltsággal további árcsökkenésre fogadnak. Az ő számlájukra írandó az árfolyam subokban megmutatkozó lefelé töredezése, valamint, hogy egy-egy markáns támaszszint átszakadása perceken belül több százalékos árzuhanásokat eredményez. Az árfolyam időnkénti visszarándulása pedig nem több a spekulatív short ügyleteken elért haszon realizálásával összefüggő technikai korrekciónál. Egy stabilizálódásnak, bázisépítés utáni fundamentális visszaerősödésnek egyelőre nem sok jelét látni.
 
Mindeközben rontja az arany ázsióját, hogy sem a portugál kormányválság, sem az egyiptomi helyzet eszkalálódása nem képes olyan félelmeket gerjeszteni, amelyek az évezredes menedékeszköz iránt akut igényt támasztanának, és az ázsiai vásárlókat sem mozgatják meg a három éve nem látott alacsony árak. Ennek dacára Ázsia dobhat még mentőövet a nemesfém számára. Ha a Fed le is állítja hamarosan a pénznyomdát, Japán már most, a gazdasági növekedésében lassulni látszó Kína pedig hamarosan nyúlhat még az élénkítés ezen eszközéhez. Az inflációs veszélyek ezekben a földrajzi térségekben felerősödhetnek, és ez az arany iránti érdeklődés növekedéséhez vezethet.
 
Arany, ezüst – technikai elemzés

 



Az aranyár a londoni jegyzés szerint június utolsó napján 1.192 dollárnál érte el idei mélypontját. Nem sokkal azelőtt még 1.300 dollár magasságában járt egy uncia árfolyama, ami tehát újabb 100 dolláros esést jelent néhány nap alatt. Ekkora zuhanás után természetszerűleg következett az elmúlt héten egy korrekció, ami a kirobbanó dinamika láttán eleinte táplálta a reményt az árfolyam esetleges stabilizálódására. A pénteken közzétett amerikai makrógazdasági adatok azonban hamar derékba törték ezt a fellángolást is, és 1.250 dollár környékéről visszavetették a kurzust a senki földjére. A nagy kérdés ezek után az, hogy képes lesz-e az árfolyam kitartóbban visszahódítani az 1.250 dollár feletti szinteket? Ehhez egy nap végi záróárat kellene látni e felett, és akkor lehetne tere az emelkedésnek még nagyjából 1.300 dollárig. Mindez persze még mindig csak a letörési szintig való visszateszt lenne. Ahhoz, hogy egy igazán javuló tendenciáról lehessen beszélni, 1.380 dollárig kéne elhúzni a jegyzésnek. Ugyanakkor ha újabb mélypontok következnek, akkor a kiárusítás következő hulláma indulhat el, ez pedig további esést hozhat a lélektanilag fontos 1.150 illetve 1.100 dolláros kerek árfolyamértékekig.

 


Az ezüst szokásához híven az arany után sántikál. A 18,61 dolláros ez évi mélypont csak átmenti megállónak tűnik, a rövidtávú trend itt is egyértelműen lefelé mutat. Amennyiben a bikák nem lépnek porondra, és küzdik fel az olcsóbbik nemesfém árát hamarosan 19,64 dollár fölé, úgy az ezüstnél is újabb földcsuszamlás jöhet

Béremelést kaptak a Continental Dohányipari Zrt. gyárában dolgozók

Tizenöt százalékos alapbérfejlesztést hajtott végre, valamint bruttó 230 millió forint jutalmat osztott szét a sátoraljaújhelyi dohánygyárában dolgozó munkavállalói körében a Continental Dohányipari Zrt. - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 15:00
Megosztás:

Új hajók felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 14:00
Megosztás:

Húsvéti programokkal készülnek a nemzeti parkok

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készülnek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén is nyitva lesznek a látogatóközpontok és tematikus túrákkal várják a kirándulókat - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 29. 13:00
Megosztás:

Tanúvallomásra hívta Joe Bident a Képviselőház republikánus bizottsági elnöke

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken.
2024. 03. 29. 12:00
Megosztás:

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány.
2024. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás: