Hírek > Dübörög a zöldkávé >

Dübörög a zöldkávé

2014.02.24 13:04
A jövő évi rossz terméskilátásoknak és a brazíliai aszálynak köszönhetően idén eddig több, mint 50%-kal emelkedett az arabica kávék ára. Ugyanakkor egyre nő az érdeklődés a zöld kávé fogyasztás iránt is, amit azonban a befektetők egyelőre csak közvetve tudnak kihasználni.
Dübörög a zöldkávé

A napjainkban étrend kiegészítőként ill. természetes zsírégető fogyasztószerként reklámozott  zöld kávé kivonat története valójában nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Etiópiában már azelőtt fogyasztották a kávécserje különböző részeit, mielőtt felfedezték volna, hogy a zöld kávébab pörkölésével nagy koffeintartalmú kellemes ízű ital főzhető. Az aktív marketingnek köszönhetően az érdeklődés folyamatosan nő a zöldkávé készítmények iránt. A zöld kávébab gazdag polifenolban, klorogénsavban, ami a szőlőmag és zöld tea kivonathoz hasonlóan antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat, ez kedvez a szervezet szabad gyököktől történő megtisztításának és talán a rák megelőzéseként is hatásos. Ellentétben a kávétartalmú italokkal, a zöld kávé kivonatnak minimális az élénkítő hatása, mivel a pörkölés előtti zöldkávébab jóval kevesebb koffeint tartalmaz. A klorogénsav pedig a pörkölési folyamat során lecsökken vagy intenzívebb pörkölés esetén teljesen lebomlik ill. átalakul.
 
Némiképp összezavaró hogy a zöld kávékivonatokat mind arabica, mind robusta kávékból is készítik és mind ital formát mind kapszulázott étrendkiegészítő formát is ölthetnek. A  Starbucks például jó minőségű arabica típusból gyártja  a nemrég piacra dobott nem koffeinmentesített Refreshers márkanévre hallgató zöld kávé kivonatot tartalmazó italcsaládot, míg az egyik legismertebb robusta zöldkávé kivonat a Coffea canephora cv. Pierre fajtából készül, vegyileg koffeinmentesítik, kapszulázzák és  Svetol márkanévvel fogyasztószerként reklámozzák.
 
A kávétőzsdéken pedig tulajdonképpen szintén zöldkávébabokat „exchange grade green” minőségben szállítanak le, melyet a tőzsde szabályzata szerint specifikálnak. Itt természetesen soha nem keveredhet a robusta az arabica típussal.

 

A zöld kávét nemcsak készítmény hanem nyers kávébab formájában is árulják, de itt a célcsoport elsősorban a házi pörkölővel felszerelt ínyenc fogyasztók. Az interneten elérhető árak szerint, egy 500 grammos csomaghoz 5-9 dollárért lehet hozzá jutni, de a leghíresebb zöld kávék 200-250 grammos kiszereléséért 27-40 dollárt kell leszurkolni.

A zöld kávé készítmények iránt az utóbbi években megfigyelt keresletnövekedést befektetők közvetlenül nem tudják meglovagolni, mivel a zöldkávé-babok feldolgozására szakosodott cégek – mint például a Svetolt gyártó francia Naturex  túl sok terméket gyárt ahhoz, hogy a zöldkávé termék domináljon az árfolyamalakulásában, és a Starbucks vagy a Green Mountain portfóliójában is csak egy termék a sok közül a zöld kávé kivonat.

A tőzsdén kereskedett befektetési alapok – mint a Londonban jegyzett ETFS Coffee, vagy a Dow Jones-UBS Coffee ETN és a Pure Beta Coffee ETN – jegyeinek megvásárlásával közvetve a tőzsdei arabica kontraktusokba tudunk fektetni, méghozzá kisebb összegeket is nagyon egyszerűen és akár TBSZ számlára helyezhetően.

New Yorkban e specifikájú terméket kereskedik, az Arabica  kávéárakat pedig ezen a linken lehet megtekinteni.

 

Az elmúlt napokban több mint 20%-ot emelkedett az árfolyam, az év elejétől pedig 50%-otAz International Exchange (ICE) által alkalmazott specifikáció érvényes a NYMEX-en is. A fizikai jellemzők és íz szerint is osztályozzák a kávészállítmányokat leszállításkor és felárat/diszkontot állapít meg a tőzsde bizottsága. Az exchange grade green típusú kávét lehet leszállítani.

 

Forrás: Conclude Zrt.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák