Európai hitelezés - mérgezett eszközök reneszánsza

Európában a hitelezés fellendítése nem tűr halasztást, hiszen fenyeget a defláció, a gazdaság javulása erőtlen. A célt nem is vitatja senki, az eszközökről azonban nincs közmegegyezés. Az Európai Központi Bank és a Bank of England a napokban közös memorandumot intézett az IMF-Világbank közgyűléshez, az adóssággal fedezett értékpapírokat javasolva megoldásnak.

Nem először, bizonyára nem is utoljára. Évek óta egyfolytában ezeken az értékpapírokon vitatkoznak a szakmai szervezetek és a szakhatóságok Európában, mégsem jutnak dűlőre.

 

Mindenki azt várja, hogy az Európai Központi Bank (EKB), a brit, a japán, az amerikai központi bankhoz hasonlóan, végre mennyiségi enyhítésbe kezd, azaz maga teremtette pénzből vásárol adósságot. Csakhogy az állampapír-vásárlás nem lenne elegendő, illetve célt tévesztene, hiszen államadósság bőségesen van a piacon, ellenben a lakossági hitelezés stagnál, a vállalati hitelezés pedig évek óta csökken az euróövezetben. Ez utóbbi piacokon kellene hát valamiképp segíteni, ösztönözni, olcsóbbítani a hitelezést.

 

A hitelezés kulcsa a forrás: egyfelől a betét, másfelől a hitelező saját hitelfelvétele, aminek egyik fő forrása a jegybanki refinanszírozás, azaz a kereskedelmi bankok a központi banktól kapnak kölcsönt saját piaci követeléseik fedezetével. Az EKB refinanszírozási hitelei rekord olcsók, és elvileg korlátlanul állnak rendelkezésre, csakhogy az EKB által kért fedezet minőségi követelményei szigrúak. A gyakorlatban így mégis szűkebb forrás mellett szükség lenne ismét a másik forrásra, a bőséges szabadpiaci refinanszírozásra.

 

A szabadpiaci refinanszírozás azonban fulladozik Európában, töredéke a 2008-ban kezdődött világválság előttinek, mióta a befektetők - épp a világválság tanulságaként - félnek a szabadpiaci refinanszírozás alapvető eszközétől, az adóssággal fedezett értékpapíroktól.

 

Ezek az értékpapírok bonyolult matematikával készülnek, de a lényeg egyszerű. A hitelezők a magánszemélyeknek vagy cégeknek adott elsődleges hiteleket „poolba” - csomagba - gyűjtik, és az egésznek a fedezetével értékpapírt bocsátanak ki. Így visszakapják a csomag teljes értékét - ez a szabadpiaci refinanszírozás -, amelyet azonnal megint kikölcsönözhetnek, így nő és gyorsul a széria. A fedezett értékpapír kibocsátója viszont mindig csak annyival tartoznak a neki hitelező értékpapír-vevőknek, amennyi az elsődleges adósaitól befolyik, illetve behajtható. Az esetleges kár ettől fogva a fedezett értékpapír hitelezőié.

 

Ez úgy működhet, hogy a fedezett értékpapírokat fölszeletelik, és a szeleteket rangsorolják. A legmagasabb rangú szelet a legnagyobb. Ezek befektetői a dolog természete folytán teljes kielégítésre számíthatnak, mintha a bankba tették volna a pénzüket. A biztonságért cserébe kisebb kamatot kapnak, mint az alapcsomag átlagkamata, de az is magasabb, mint a bankbetétek kamata vagy a bankközi kamat. A többi, csökkenő rangú szeletek kisebbek, növekvő kamattal, de minden hátrébb sorolt szelet tulajdonosa csak annyi kielégítésre számíthat, amennyi pénz a rangban fölötte állók kielégítése és a jutalékok után marad. A sor végén lévő kis szeletre ígért kamat az elsődleges csomag átlagkamatának a sokszorosa, de előfordulhat, hogy egy cent sem marad rá. Az elsődleges adósok valamilyen kis hányada ugyanis mindig bajba kerül, de a hiány pontos mértéke sohasem jósolható meg. E szelet tulajdonosai tehát szerencsejátékot játszanak: nagy kockázatot vesznek nagy hozam reményében, és ha nem nyernek a lutrin, nem panaszkodhatnak.

 

Baj csak akkor van - azaz volt -, amikor az elsődleges adósok már annyira nem törlesztenek, hogy az beleharap a magasabb rangú szeletek tulajdonosainak pénzébe is. Ez történt 2008-ban, ekkor kezdődött a pánikszerű menekülés, és jött az összeomlás: egyik napról a másikra sokbillió dollárnyi-eurónyi fedezett értékpapírt tett tönkre, hogy elértéktelenedett a fedezet.

 

A feladat ezeknek az eszközöknek a méregtelenítése lenne, hogy általuk bővülhessen az európai hitelkínálat. A nemzetközi és az európai szabályozó intézmények és szakmai szövetségek évek óta éjjel-nappal dolgoznak ezen, de eddig csak a kör négyszögesítéséig jutottak el. A szabályozás előírja, hogy a fedezett értékpapír kibocsátója tartsa meg a kibocsátás legalább 5 százalékát, lehetőleg a legkockázatosabb szeletet. Így azonban a fedezett értékpapír nem terítené szét a kockázatot, tehát semmi értelme kibocsátani. A méregtelenítés másik iránya a fedezett értékpapírok szigorú minősítése a fedező követelések alapján. Ezzel meg az a baj, hogy ha egy sorsjegyre kívül van ráírva, hogy „nem nyert", akkor azt aligha veszi meg bárki.

 

Most az EKB és a Bank of England közös irata végre kimondta, hogy a fedezett értékpapírokra vonatkozó új szabályok „indokolatlanul konzervatívnak tűnnek", magyarán: lehetetlenné teszik ezek széles körű alkalmazását. E két mértékadó központi bank szerint egyensúlyt kellene teremteni a fedezett értékpapírok megbízhatósága és a bankok szükséglete között, hogy a kockázatot szétterítsék a piacon.

Számos elemző úgy véli, ha ez sikerül, akkor az EKB is vehetne fedezett értékpapírokat mennyiségi enyhítés keretében - ez a „re-refinanszírozás” már igazán alkalmas lehet a gazdaság hitelezésének, következésképp a gazdaság fellendítésének ösztönzésére.

 

Feltéve, hogy a vállalatok a termékeiket el tudják adni a lakosságnak. E téren - mármint a lakossági jövedelmek növelése iránt - azonban nem mutatkozik hasonló lelkesedés az euróövezetben. Az euróövezet legnagyobb gazdaságába, Németországba tavaly visszatért a reálbércsökkenés, és az egész euróövezetben is csak átlagosan 0,3 százalékos reálbér-emelkedést mértek. Márpedig lakossági vásárlóerő nélkül aligha lesz beruházás és föllendülés, hiába nő a hitelkínálat, akár fedezett, akár fedezetlen. (MTI)

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: