Júniusban is csökkenhetett az infláció Magyarországon

A londoni elemzői közösség többségi várakozása szerint az előző két negatív adat után júniusban is csökkenhetett az éves összevetésű fogyasztói árindex Magyarországon. Áprilisban és májusban egyaránt 0,1 százalékos éves szintű árcsökkenést mértek Magyarországon.

A júniusi inflációs adatok pénteki ismertetése előtti citybeli előrejelzések zöme nem zárja ki, hogy az árcsökkenés üteme gyorsult is az előző két hónaphoz képest, bár vannak olyan prognózisok, amelyek valamelyes áremelkedést valószínűsítenek. Az előrejelzési sáv 0,2 százalékos tizenkét havi árcsökkenéstől 0,1 százalékos emelkedésig terjed.
    

Az áremelkedést váró házak közé tartozik a Capital Economics. A cég londoni közgazdászai 0,4 százalékos havi drágulás mellett 0,1 százalékos éves összevetésű inflációt jósolnak a múlt hónapra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő inflációs nyomás a gazdasági növekedés élénkülése ellenére változatlanul gyenge. Jövőre az infláció gyorsulása várható ugyan, ahogy a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása elenyészik, a magyar gazdaságban meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt azonban az infláció jó eséllyel a következő egy évben is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célja alatt marad a Capital Economics londoni elemzői szerint. A cég 2014 egészére 0,3 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos átlagos inflációval és az idei év végéig 2,20 százalékra csökkenő MNB-alapkamattal számol.
    

A Cityben ugyanakkor vannak ennél jóval agresszívabb előrejelzések is az MNB enyhítési ciklusának várható végpontjára. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai közölték: központi előrejelzési forgatókönyvük az, hogy az MNB 2,25 százalékos alapkamaton fejezi be enyhítési ciklusát. Ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy a devizahitelekkel kapcsolatos vita tartós piaci idegességet okoz.
    

A ház szerint azonban, ha sikerül a devizaalapú hitelek ügyét "simán" rendezni, a magyar jegybank 1,80 százalékig csökkentheti alapkamatát az idei év végéig, tekintettel arra is, hogy az idei magyarországi átlagos infláció a cég várakozása szerint zéró lesz, és jövőre sem éri el az MNB 3 százalékos középtávú célját.    
    

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek várakozása szerint a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban 0,2 százalékkal csökkenhettek a múlt hónapban. A ház szerint a magyarországi inflációs pálya "már deflációs tartományban jár". A cég közgazdászai ugyanakkor azzal számolnak, hogy a júniusi adat jelzi majd a mélypontot, és a harmadik negyedévtől ismét pozitív inflációs adatok várhatók.
    

A Barclays londoni elemzői szerint azonban egyelőre a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása érvényesül. A ház szakértőinek számításai szerint egyedül ez a tényező 1,5 százalékpont körüli mértékben csökkenti az éves inflációs ütemet. Mindemellett az élelmiszerárak deflációja is lefelé hat, a tavalyi nagyon jó termés és a szintén jó idei betakarítási kilátások miatt. Ebben a környezetben a Barclays elemzői azt várják, hogy az MNB 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja monetáris enyhítési ciklusát.
    

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői is a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves szintű csökkenését jósolták júniusra szóló prognózisukban. A ház szerint az emelkedő üzemanyagárak várhatóan elejét veszik, hogy a fogyasztói árindex júliusban még mélyebben a negatív tartományba süllyedjen. A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy egészen októberig "deflációt súroló" tizenkét havi inflációs adatok várhatók.


A ház mindezek alapján szintén azt várja, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja a monetáris enyhítést. A JP Morgan szakértői szerint a magyar jegybank szeptemberre éri el ezt a kamatszintet, bár a cég lát esélyt arra is, hogy az MNB kamatmélypontja végül egy "árnyalatnyival" 2,00 százalék felett lesz.
    

A ház elemzői nem számítanak a monetáris enyhítés gyors visszafordítására, ugyanakkor 2015 negyedik negyedévére 0,50 százalékpontos MNB-kamatemelést állítottak be előrejelzésükbe. Véleményük szerint e szigorítás célja annak megakadályozása lesz, hogy a jegybanki reálkamat túl mélyen a negatív tartományba kerüljön.
    

A JP Morgan elemzői mindazonáltal valószínűtlennek tartják, hogy a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés - amelynek erőteljes dezinflációs hatása van - 2016 első fele előtt bezárulna, és ennek alapján a ház azt várja, hogy az éves összevetésben számolt infláció a jövő év egészében is az MNB 3 százalékos középtávú célja alatt marad. A JP Morgan előrejelzése szerint 2015-ben 2,5 százalékos átlagos infláció várható Magyarországon.
    

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői az áprilisival és a májusival azonos, 0,1 százalékos tizenkét havi árcsökkenést jósolnak júniusra is. A ház szerint a magyarországi inflációs dinamika a múlt hónapban valószínűleg nagyon hasonlított a májusihoz, amelyre az élelmiszerárak meredek csökkenése, a közműdíj-csökkentések folytatódó hatása és általánosságban stabil maginfláció volt jellemző.
    

A GS londoni elemzői szerint az éves összevetésű infláció várhatóan zéróhoz közeli, vagy kis mértékben negatív lesz az idei harmadik negyedév végéig. A ház szerint ezután azonban a magyarországi infláció gyorsulni kezd, éppen a korábbi közműdíj-csökkentések jelentős belépő bázishatásai miatt. A Goldman Sachs elemzőinek számításai szerint a tizenkét havi infláció 2014 végén 1,3 százalék lesz, és 2015 közepére eléri az MNB 3 százalékos célszintjét. (MTI)

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: