Készpénzzel többet költ az ember

Mindenki keresi a módját, hogyan takarékoskodhatna jobban. A tudatosabb pénzhasználatot segíti, ha az ember figyelemmel kíséri a témában született aktuális kutatásokat, trendeket. Az OTP Bank összegyűjtötte az elmúlt időszak érdekességeit.

Aki készpénzt használ, hajlamos többet költeni
Az emberek nagyvonalúbban adnak borravalót, bevásárlás során pedig hajlamosak az összes náluk lévő pénzt elkölteni, ha bankkártya helyett készpénzzel fizetnek, derül ki egy nemrégiben a Bankrate weboldalon publikált kutatásból1. Joydeep Srivastava, a Maryland Egyetem professzora szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése: „Aki nagyobb összeget hord magával, úgy érezheti, több pénze van, így könnyűszerrel költ többet.” 
 
Készpénz, a betegségek „melegágya”
Egy európai bankjegyen körülbelül annyi baktérium található, mint egy vécékilincsen (azaz 11 ezer kórokozó, sőt más kutatások szerint ez a szám 26 ezerre rúg)2. Bár a magyarok 84%-a tisztában van azzal, hogy a „készpénz koszos”, ám mégis csak töredékük mos kezet készpénzes fizetés után, amivel csökkenthetné a fertőző baktériumok és vírusok szervezetbe kerülését.  Járványos időszakban érdemes még fokozottabban odafigyelni erre.
 
A parkoló automata sem fogadja el a húszezrest
A forgalomban lévő készpénzállomány 33 százaléka tízezresekből, 22 százaléka húszezresekből áll, tehát az összes készpénz több mint felét nagy címletek teszik ki. Gyakran a kis boltok, vagy a jegy-, üdítő és parkoló automaták nem fogadják el a nagy címleteket. Ugyanakkor ezekben az esetekben egyre többször van lehetőség az alternatív fizetési módokra, például a mobiltelefonos, vagy bankkártyás fizetésre.
 
A legjobb bankban tartani a pénzt
Az amerikaiak 57 százaléka egyáltalán nem hord már magával „hagyományos” fizetőeszközt – írja a Time magazin minapi on-line cikkében3. Háromnegyedük a lopástól tartva, míg a megkérdezettek több mint fele, az összeg elvesztésének veszélye miatt, dönt úgy nap, mint nap, hogy otthon hagyja bankjegyeit. Félelmük nem alaptalan: tízből csupán egy elveszett pénztárca kerül vissza tulajdonosához sértetlenül, a teljes összeggel együtt – derült ki egy angliai felméréséből4. Legbiztonságosabb a pénzt bankban tartani, így a legkisebb az esélye annak, hogy tolvajok áldozatává váljon az ember. 
 
Megéri haladni a korral
Az elektronikus fizetési módok alacsonyabb költséget jelentenek, mint a készpénzes fizetés – össztársadalmi szinten is. Egy 5 forintos érme előállítása például 20 forintba kerül5, nem is számolva a szállítás, tárolás, őrzés költségeivel. Mindemellett a kártyás és online fizetés gyorsabb, és kényelmesebb is. Nem véletlen, hogy mára a magyar háztartások közel 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, a hazai internetezőknek pedig több mint harmada e-vásárló. Magyarországon jelenleg a kereskedők negyedénél van lehetőség bankkártyával fizetni, és az online elfogadóhelyek száma is kétszeresére nőtt három év alatt6.
 
Az OTP Bank igazgatója szerint, a biztonság, a kényelem és a számos alternatív fizetési mód miatt napjainkban célszerű és elegendő csak minimális készpénzt tartani magunknál. Juhász Róbert, az OTP Bank Elektronikus Banki Fejlesztések Főosztály igazgatója emlékeztetett rá, ma már akár bolti vagy e-vásárlás során is számos lehetőség van a vásárolt termékek kifizetésére. A készpénz használat helyett még elsősorban a hagyományos bankkártya az elfogadott és közismert fizetési mód, de már most is sok más, modern megoldás nyújt hasonlóan kényelmes és biztonságos fizetési alternatívát.

Csökkent a svéd Ericsson bevétele

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
2024. 04. 16. 17:00
Megosztás:

Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024. első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint - jelentette keddi elemzésében az ingatlanközvetítő.
2024. 04. 16. 16:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány

Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány, az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn, a tárca és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 16. 16:00
Megosztás:

Márciusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak havi szinten nőttek, éves összevetésben csökkentek a kedden közölt hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 15:30
Megosztás:

Több oldalú támogatást kapnak a 30 év alattiak

A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában kedden reggel.
2024. 04. 16. 15:00
Megosztás:

Rég nem látott mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.
2024. 04. 16. 14:30
Megosztás:

Kínában lelombozó volt a március

Kínában csalódást keltő márciusi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok láttak napvilágot kedden, miközben az elemzők által várt szintre csökkent a munkanélküliség a múlt hónapban.
2024. 04. 16. 14:00
Megosztás:

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak azok, akik idén lesznek nagykorúak

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatta a MÁV-START az MTI-t.
2024. 04. 16. 13:30
Megosztás:

Önerőből vág bele egy komoly fejlesztésbe Gyula

Tíz helyszínen indít közlekedésfejlesztési beruházást saját erőből a gyulai önkormányzat, mintegy negyedmilliárd forint értékben - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 04. 16. 13:00
Megosztás:

A vártnál jobban gyorsult Kína, mégsem felhőtlen a kép

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal. Az ázsiai szuperhatalom első negyedéves GDP-je 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét, és felülmúlta a piac 4,8 százalékos várakozását, valamint az 5,2 százalékos negyedik negyedéves ütemet.
2024. 04. 16. 12:00
Megosztás:

Kamatcsökkentés helyett további szigorítás jön Amerikában?

A svájci UBS bank felvettette annak lehetőségét, hogy a beragadó infláció és az erős gazdaság akár további kamatemelésre is sarkallhatja a Fed-et. Erre azonban kicsi az esély, és a bank elemzői szerint jelenleg a két kamatcsökkentés a legvalószínűbb forgatókönyv az idei évre.
2024. 04. 16. 11:30
Megosztás:

Megállapodtak a bérekről az Audinál

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot - tudatta az Audi Hungaria az MTI-vel.
2024. 04. 16. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás:

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás: