Skót népszavazás - Londoni elemzői vélemények

Londoni szakértői vélemények szerint föderális alkotmányos berendezkedés felé indulhat el Nagy-Britannia a skóciai függetlenségi népszavazás nyomán, bár egy ilyen folyamat ismét felvethetné a brit unió szétesésének kockázatát.

Quentin Peel, az egyik legtekintélyesebb londoni politikai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - székháza után közkeletű nevén a Chatham House - európai kutatási programjának vezetője szerint a függetlenségpárti tábor és főleg Alex Salmond skót kormányfő kampánya a vereség ellenére figyelemreméltóan sikeres volt, különös tekintettel arra, hogy az elszakadást pártolók honnan indultak. A népszavazáson a skót függetlenséget ellenzők győztek 55,3 százalékos eredménnyel, a függetlenségre a résztvevők 44,7 százaléka voksolt.

 

Peel szerint ez az eredmény arra vall, hogy az Egyesült Királyság puszta ideája és a brit önazonosság elvesztette vonzerejének jelentős részét. A jó hír az, hogy a referendum eredménye alkalmat ad a valóban alapos vitára az Egyesült Királyság egészének új, a jelenleginél sokkal föderálisabb rendszerre alapuló alkotmányos berendezkedéséről. Egy ilyen rendszerben jelentős hatalmi jogkörök kerülnének át nem csupán a skót parlamenthez, de az angol régiókhoz, valamint Waleshez és Észak-Írországhoz is, visszafordítva a hatalmat egyre inkább London javára központosító több évtizedes folyamatot - vélekedik a Chatham House vezető elemzője.

 

Quentin Peel szerint a "föderális" szó régóta nem hangzik jól a brit politikai közbeszédben, bár az ellenérzés nagyrészt az EU-integrációból eredő vélelmezett fenyegetésekkel kapcsolatos. Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság új elnökét is "visszakézből" föderalistának bélyegezték Londonban megválasztása előtt. Most már azonban Nigel Farage, a leginkább EU-szketpikus brit politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) vezetője is azt mondja, hogy föderális berendezkedésre van szükség Nagy-Britanniában - hangsúlyozza Peel.

 

A szakértő szerint mindazonáltal ha Anglia egyetlen entitásként szerepelne egy ilyen föderális rendszerben, az működésképtelennek bizonyulna, mivel - Anglia puszta túlsúlya miatt - a rendszer igen féloldalas lenne. Kiegyensúlyozott föderális államszervezet csak akkor jöhetne létre, ha Angliában erőteljes jogkörökkel felruházott régiókat alakítanak ki, és ezen belül Londont leválasztják Délkelet-Anglia többi részéről - véli a Királyi Külügyi Intézet kutatásvezetője.

 

Quentin Peel hangsúlyozta: David Cameron brit miniszterelnök egyelőre csak arról beszélt, hogy foglalkozni kell "az angol törvényekre angol szavazatok" évtizedek óta napirenden lévő kérdésével, vagyis azzal, hogy angliai érdekű kérdésekben csak az angol parlamenti képviselők szavazhassanak a skót törvényhozók nélkül a londoni alsóházban. Egyértelműen szükséges lenne azonban egy tényleges föderális rendszer, amelyben az "idejétmúlt" Lordok Házát egy új, szövetségi felső kamara váltaná fel amerikai vagy német mintára.

 

Ez a demokrácia második szintje lenne, erőteljes regionális gyökerekkel, amely korlátozná a brit kormányok jelenlegi, eltúlzott mértékben központosított hatalomgyakorlását - áll a Chatham House szakértőjének elemzésében. Peel szerint az ilyen jellegű föderalizmus nagy valószínűséggel ellenállásba ütközne az angol nacionalisták részéről, akik fenntartanák Anglia dominanciáját a kevésbé népes szomszédok felett, és a hagyományos gondolkodású bal- és jobboldali politikusok részéről is, akik képtelenek áttérni a konfrontációs politikáról a konszenzusos politikára.

 

Az Eurasia Group nevű politikai-gazdasági kockázatelemző csoport európai kutatási igazgatója, Mujtaba Rahman szerint ugyanakkor a két legnagyobb politikai tábor között is konfrontáció kockázatával járna a föderális berendezkedés gondolata. Elemzésében Rahman megállapítja, hogy máris új front kezd kialakulni az ellenzéki Munkáspárt és a kormányzó konzervatívok között abban a kérdésben, hogy Anglia a regionális parlamentekre épülő föderális modellt kövesse-e, vagy olyan rendszert honosítson meg, amelyben az angliai érdekű ügyekben egyszerűen csak az angliai választókerületeket képviselő alsóházi törvényhozók szavazhatnának.

 

Valószínűtlen azonban az is, hogy a Munkáspárt - a brit baloldal legnagyobb politikai pártja - többséget tudna szerezni egy különálló angliai parlamentben, és ez a Labourt egyértelműen arra készteti, hogy az angol nemzeti parlament létrehozása ellen kampányoljon - vélekedik az Eurasia vezető londoni elemzője. Rahman szerint ráadásul ha létrejönne egy külön angol parlament, az ösztönözhetné a külön angol végrehajtó hatalmi ág létrehozását is. E folyamat végül nagyon kevés tényleges hatalmi jogkört hagyna az Egyesült Királyság központi kormányánál, és idővel ez ismét a brit unió szétbontását célzó törekvéseket erősítheti - vélekedik az Eurasia Group londoni szakértője.   (MTI)

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: