Orbán: az ország ráérzett az összefogás és az egység ízére

Orbán Viktor miniszterelnök szerint mivel az egység és az összefogás meghozta az eredményét az elmúlt négy évben, az emberek tekintélyes része folytatni akarja ezt a politikát.

Orbán: az ország ráérzett az összefogás és az egység ízére

A vasárnapi önkormányzati választás esélyeit latolgatva a miniszterelnök a rádióinterjúban úgy fogalmazott: "az ország ráérzett az összefogás és az egység ízére, ez dagasztja a mi vitorlánkat valójában". Mint mondta, nem akarja azt színlelni, mintha a kormányoldal és az ellenzék esélyei ebben a pillanatban egyenlők lennének, ám lefutott választás nincs, mert aki úgy érzi, hogy egy választás már lefutott, azt biztosan kellemetlen meglepetések fogják érni.
   

 Budapestről szólva kifejtette: a Fidesz-KDNP jelöltjére, Tarlós István főpolgármesterre kiváló polgármesterként, igazi budapestiként, a város megbízható gazdájaként tekintenek az emberek, kedvelik őt, ki fognak állni mellette.
   

 Arra a kérdésre, hogy a választásig hátralévő időben lesz-e budapesti kampányeseménye, Orbán Viktor azt válaszolta, mindennap találkozik budapestiekkel, ráadásul a fővárosban Tarlós István főpolgármester vezeti a kampányt, a kormányfő pedig úgy érzi, hogy ő ahhoz már nem tudna sokat hozzátenni. Jelezte ugyanakkor, hogy még vasárnap is találkozni fog a kormánypártok aktivistáival az úgynevezett mozgósítási központokban.
    

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a választás másnapján, hétfőn felszólal a parlamentben, és már aznap este, majd kedden egész nap ülésezik a kormány Budapesten.
    

Kiemelte, az önkormányzati szavazás után három és fél évig "nem kampányüzemmódban működik az ország", és azt várja, hogy az ellenzék is megpróbál majd hozzátenni valamit az ország közös sikeréhez. A kormányzattól pedig azt várja - mondta -, hogy gyorsítsa fel a működését. Lesznek nemzeti konzultációk is, "szeretném az egyetértés politikáját folytatni" az elkövetkező időszakban.
    

A jövő évi költségvetésről a kormányfő elmondta, pénteken is lesz egy megbeszélése erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, de azt ismét nyomatékosította: semmi értelmét nem látja annak, hogy visszatérjenek egy olyan gazdaságpolitikai ösvényre, amelyen a szocialisták idején járt az ország, és amely "a megszorítás, pénzosztás" logikáját követte.
    

Orbán Viktor több oktatási ügyet is említett a műsorban, közölve egyebek mellett azt, hogy a szakképzési rendszer duálissá alakításával kapcsolatos döntéseket még az idén meg kell hozni, ami azt jelenti, hogy az általános iskola után a fiatalokat egyszerre kell képezni a tantermekben és a munkahelyeken. Szerinte eljárt az idő a fölött a gondolkodás fölött, hogy a sikeres élethez csak a gimnáziumi, majd főiskolai, egyetemi tanulmányok vezetnek. "A sikeres élethez az út a szakmán keresztül vezet" - jelentette ki.
    

Felsőoktatási kérdésekkel kapcsolatban jelezte, október végére nevezi ki a kancellárokat. Ők az intézmények gazdasági ügyeiért felelnek majd. Az ő jelentéseiken is múlik, hogy hány felsőoktatási intézmény lesz egy év múlva ilyenkor az országban - közölte.
    

Az interjúban szóba került azt is, hogy az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak, de a testület nem támogatta, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg.
   

 Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, másodlagos kérdésnek tartja a portfóliókat az uniós tisztújítási folyamatban.
    

"Amikor jelöltem a biztost, akkor nem valamilyen portfólióra jelöltem, mert ehhez nincs jogom. (...) Magyarország csak azt tudta mondani, Navracsics Tibor kiváló európai ember" - közölte, jelezve, hogy az Európai Bizottság elnökének van joga dönteni arról, milyen posztra állítják Navracsics Tibort.
   

 A miniszterelnök azt mondta, büszke arra, hogy semmilyen kérdés nem merült fel azzal kapcsolatban, Navracsics Tibor alkalmas-e arra, hogy "az Európai Unió kormányának" tagja legyen. "Legfeljebb a politikai ízlések különböznek, és ezért támadták" - jegyezte meg.
    

A kormányfő szólt az Angela Merkel német kancellárral Milánóban folytatott szerdai megbeszéléséről is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a mostani világban a német felfogás adja a legsikeresebb gazdaságpolitikát, "a németek spórolósak, ami gazdasági válság idején mindig jól jön". "Itt sokkal inkább a német mentalitás és munkakultúra sikeréről beszélhetünk, semmint politikai ügyességről" - fogalmazott.
    

Azt is mondta ugyanakkor, hogy Magyarország számára ma Angliában történnek a legizgalmasabb dolgok, mert "ami Angliában történik - unortodoxia szempontjából -, az versenyképes a magyarral, ott olyan dolgokat csinálnak, és olyan dolgokat mondanak, amiért Magyarországon megkövezik az embert, ott pedig az angol sajtó és nyilvánosság éljenzése mellett történik mindez". Kifejtette: David Cameron brit miniszterelnök néhány nappal ezelőtti beszédében "olyan dolgokat mondott, aminek én a felét sem merem mondani, habár gondolom". Idézte például azt a kijelentést, amely szerint Anglia megfontolja, hogy bizonyos európai dokumentumokat magára nézve nem tekint majd kötelezőnek.
    

Végül megkérdezték Orbán Viktort a magyar labdarúgó-válogatott szombati, romániai Európa-bajnoki selejtezőmérkőzéséről, amelyről azt mondta: "csak azért érdemes szerelést húzni, hogy nyerjünk". (MTI)

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás: