Idén már túligényelték az agrárbiztosítások díjtámogatását

Miközben tavaly még csupán a rendelkezésre álló forrás mintegy 80 százalékát használták fel mezőgazdasági biztosítások díjtámogatására, idén a hat százalékkal megnövelt keret is szűkösnek bizonyul majd az összes igény kielégítésére. Ennek megfelelően az egyes támogatási rendszerekbe tartozó biztosítások díjának összegeiből első ízben kapnak majd eltérő mértékű visszatérítést a termelők. Az idei évre vonatkozó további tapasztalatokat, illetve a jövő évi kilátásokat összegzi a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) alábbi összegzése.

Az immár harmadik éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszerben idén fordul először elő, hogy a kérelmekben szereplő díjtámogatási összegek meghaladják a keretet. Ezért miközben a korábbi években az ezt előre kérelmező ügyfelek valamennyi növénybiztosítási variáns esetében megkapták a maximálisan adható 65 százalékos utólagos díjtámogatást, az idén várhatóan rendszerenként változik majd a felosztás.

 

A szántóföldi növényekre, a borszőlőre és az almára kötött csomagbiztosítások (A típus) esetében továbbra is 65 százalék a visszatérítés mértéke, miközben a jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára köthető, jégeső, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások (B típus) esetén 48 százaléknyi, míg a többi konstrukció (C típus) esetén 30 százalékos visszatérítésre számíthatnak a termelők.

 

„Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai, illetve a támogatott biztosítások fokozatosan szélesedő kockázati köre miatt a mezőgazdasági termelők közül egyre többen élnek a díjtámogatással – magyarázza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – A konstrukció komoly előnye, hogy erősíti a termelők öngondoskodási hajlandóságát, ezért fontos, hogy a jövőben is megfelelő mértékű segítségre számíthassanak azok, akik élnek ezzel az eszközzel. Ehhez azonban jövőre mindenképpen növelni kell majd a keretösszeg mértékét.”

 

A gazdák folyamatos igénye, hogy a növénybiztosításokon túlmenően a támogatások egyes állattartási kockázatokra is terjedjenek ki a jövőben. Az idei tapasztalatok is azt indokolják, hogy a kiemelt kockázatú állatbetegségekre vonatkozó biztosítások (2014-ben ilyen volt a szarvasmarha-, juh- és kecskeállományt veszélyeztető úgynevezett kék nyelv betegség) is preferált támogatást élvezzenek a jövőben.

 

Változások 2015-ben

Jövőre a gazdáknak figyelniük kell arra, hogy bármikor is tesznek biztosítási ajánlatot, arról 5 napon belül kell a kérelmet benyújtaniuk a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felé. Szintén változik a díjigazolás kiállításának határideje: ezt az eddigi november 15-i határidő helyett október 15-ig meg kell majd tenni.

 

„Célszerű lenne néhány ellentmondást is feloldani a jelenlegi szabályozásban – magyarázza a FBAMSZ szakértője. – Ha ugyanis most ugyanaz az ügyfél ugyanarra a területre köt először téli fagykár elleni biztosítást, majd később jégkárbiztosítást, a második biztosítását nem fogadják be a támogatott körbe.”

 

Továbbra is alapvető gond – főként a szőlő- és gyümölcskultúrák esetében – a folyósítás kedvezőtlen ütemezése. Jövőre az idei október 31-i határidőnél még korábban be kell majd fizetni a biztosítás teljes összegét ahhoz, hogy a díjigazolás előre hozott határidejét tartani lehessen. A visszatérítés azonban továbbra is csak a következő tavasszal jelenik meg a gazdálkodó számláján. Ez azt jelenti, hogy mintegy fél évre, a visszatérítés valós időpontjáig a gazdálkodóknak kell előfinanszírozniuk az akár több tízmilliós összeget. Akár az ütemezés változása, akár áthidaló lehetőségek bevezetése komoly segítség lenne a felelősen gondolkodó, de megfelelő likviditással nem rendelkező termelők számára.

 

Nem könnyű eligazodni

Ha az egyes piaci szereplők a túligénylés miatt 2015-ben is csak csökkentett mértékben kapják meg a díjtámogatást, még körültekintőbben kell majd kiszámolni azt az optimális biztosítási kombinációt, amely az adott termelőknek, termelési struktúrájuknak legjobban megfelel. A laikusok számára az is nehezíti az eligazodást, hogy az egyes biztosító társaságoknál nem ugyanazon növények és károkok szerepelnek az egyes kategóriákban.

 

Idéntől immár négy biztosító (az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az osztrák Hagelversicherung) termékei közül választhatnak a gazdálkodók. A fentiek miatt egyre nagyobb szerep jut az ajánlatok összehasonlítását, a speciális kockázatok és kárrendezési sajátosságok mérlegelését, illetve az ár-érték arányú kiválasztást segítő, a biztosítóktól független alkuszoknak

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 21. 20:00
Megosztás:

Indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 15:00
Megosztás:

Tizenkét magyar vállalkozás részvételével indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 13:00
Megosztás:

Magas volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt

Rendkívüli volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt: a pénteken véget ért 30. jubileumi nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást több mint harminc ezren keresték fel az egyetem Böszörményi úti campusán - jelezte a vásárzárást követően Vaszkó László vásárigazgató az MTI-nek.
2021. 08. 21. 05:00
Megosztás:

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.
2021. 08. 20. 16:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Még beleférhet egy belföldi nyaralás, de mire kell figyelni, ha utasbiztosítást kötnénk?

Jelenleg a határok Európában elég szabadon átjárhatóak, mégis sokan döntenek idén a belföldi nyaralás mellett. A Bank360 elemzői ezért megvizsgálták milyen belföldi utasbiztosítások érhetőek el Magyarországon és mik a főbb fedezeteik.
2021. 08. 20. 11:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Szennyezett szójavetőmagot talált a Nébih

GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), így az előállítók és a felhasználók ellen is intézkedni kellett - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.
2021. 08. 20. 02:00
Megosztás: