Kötvényjellegű befektetések 2015-ben: stabil és pozitív kilátások

A befektetők 2014-ben kötvények terén meggyőző teljesítménynek örvendhettek. Az államkötvények hozama csökkent, a hitelpiaci trendek pedig vegyesek voltak. A befektetési minősítésű kamatkülönbözetek szűkültek, a bóvli papíroké viszont tágult, annak ellenére, hogy mindkét eszközosztály stabil abszolút hozamokat produkált - olvasható a Fidelity elemzésében.

Azt, hogy 2015-ben mi várható, Andrew Wells, a Fidelity Worldwide Investment vezető globális befektetésekéért felelős igazgatója mondja el. Várhatóan 2015-ben is a jegybankok fogják meghatározni a kötvényjellegű eszközök trendjeit, de három fő téma már most is egyértelműen látszik:


1. A jegybanki mérlegek összességükben nőni fognak, ami globális szinten támogatást jelent majd a kötvényjellegű eszközöknek;
2. A pénzügypolitikai divergencia miatt fokozódik a hitel- és devizapiacok divergenciája, valamint 
3. Visszatérnek a diverzifikációs stratégiák.
 
A NAGYOBB JEGYBANKI MÉRLEGFŐÖSSZEGEK JÓT TESZNEK A KÖTVÉNYEKNEK
Az országokon átívelő divergencia ellenére a globális pénzügyi vezetők valószínűleg 2015-ben is támogatni fogják a kötvényjellegű eszközöket. Bár a Fed 2015 második felében valószínűleg kamatláb-emeléseket fog végrehajtani, a jegybankok – elsősorban az EKB és a japán jegybank – mérlegfőösszegei összességükben feltehetően növekedni fognak. Mindez együttesen globális stabilitást adhat a hozamoknak. 
 
Az USA-ban a kisebb kamatláb-emelkedéseket már beárazták, így a kötvényhozamok érdemi emelkedését csak a növekedési és inflációs várakozások számottevő meglódulása tudná előidézni. 


A Fidelity arra számít, hogy 2015-ben alacsony marad az infláció, de a számításokat keresztülhúzhatja az USA-ban növekedő bérnyomás. Az USA és az Egyesült Királyság elöl jár a globális ciklusban, és a tartalék kapacitás erodálódása miatt szigorúan oda kell figyelni a folyamatokra. A kedvező bérkörnyezet hatására tovább maradhatnak alacsonyak a kamatlábak. Tény, hogy fennáll annak a kockázata, hogy a piacok alulbecsülték a globalizációs trendeket és a munkaerőpiac megnövekedett rugalmasságát, melyek gyengíthették a növekedés és a bérek közötti kapcsolatot. A nyersanyagok árának csökkenése tovább erősítheti ezeket a dezinflációs trendeket.


A DIVERZIFIKÁCIÓ ELŐNYEI
2015 küszöbén ismét nagy a csábítás, hogy a futamidőt 10 éves amerikai kincstárjegyekkel csökkentsék, melyek hozama 2,4%, vagyis 60 bázisponttal kevesebb, mint 2014 elején volt. A befektetőknek ehelyett a kamatkockázatot elsősorban diverzifikáció útján kellene csökkenteniük. Ennek során a különböző piacokról származó, különböző futamidejű eszközöket is vegyíthetik, hogy kihasználják a gazdasági ciklusok eltéréseit, és ezáltal a jövedelemről és a diverzifikációból származó előnyökről se kelljen lemondaniuk. Amíg a hozamok alacsonyak, addig általában az inflációs felárak is azok, így a névleges futamidőnek az inflációhoz kapcsolódó kötvényekkel történő helyettesítése újabb eszközt ad a befektetők kezébe, mellyel csökkenthetik a portfóliójuk inflációra és kamatláb-változásokra való érzékenységét.


A befektetési minősítésű hitelek továbbra is a kötvénybefektetők kedvenceinek számítanak, mivel általuk kiküszöbölhetők a hozam- és hitelkockázatok, így egyenletesebb hozam érhető el. Azonban amikor nincs válság, a bóvli kötvények ennél jellemzően jobb teljesítményt nyújtanak, és a bóvli kamatkülönbözetek nyár óta megfigyelhető tágulásának hatására újra kellett kalibrálni az értékeléseket („valuation reset”). Míg a fundamentális adatok romlanak (ebben az USA jár az élen), a kamatfedezeti ráták magasak, a közvetlen refinanszírozási kockázat pedig alacsony, így a csődkockázatok valószínűleg továbbra is nyomottak maradnak. 


FOLYTATÓDIK A HOZAMVADÁSZAT
Eközben még mindig teljes gőzzel tart a hozamvadászat, amiből elsősorban a feltörekvő országok kötvényei húzhatnak hasznot, mivel ezek az egyéb kötvényjellegű eszközökhöz képest – legalábbis látszatra – megdöbbentő mértékű hozamokat ígérnek. Ebben Ázsia egyre nagyobb szerepet játszik. A renminbiben jegyzett kínai államkötvények 2014-ben kimagasló teljesítményt nyújtottak, miközben a volatilitásuk jóval alacsonyabb volt, mint a feltörekvő piacok egyéb kötvényeinek összessége. A 4%-ot meghaladó hozamok – befektetési minősítésű kockázat mellett – igazán vonzó ajánlatnak és egyben hatékony diverzifikációs eszköznek is számítanak.


JÓ IRÁNYBA MEGY A  VILÁGGAZDASÁG
Összességében a kötvényjellegű befektetésekre 2015-ben leselkedő legnagyobb kockázatok gazdasági jellegűek – a növekedés és az infláció csökkenése valószínűleg kedvezően hat majd az államkötvényekre, de nem tesz jót a hiteleknek, és fordítva. Nehéz elképzelni, hogy a kamatkülönbözetek gazdasági gyengélkedés és/vagy a kockázatos eszközök globális mértékű visszaszorulásának hiányában tovább tágulnának, mivel ez a két dolog kéz a kézben jár. Szerencsére arra számítunk, hogy az előttünk álló évben a világgazdaság, ha nem is zökkenőmentesen, de mégis kedvezőbb irányba halad majd, ez pedig 2015-ben stabil, de pozitív környezetet teremt a kötvényjellegű befektetések számára.
 

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: