Jót tesz a világgazdaság növekedésének az olajárak csökkenése

Az olajárak csökkenése 0,3-0,7 százalékponttal emeli meg 2015-ben a globális GDP-növekedést - állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya az olajárak idei csökkenésének következményeiről.

A tanulmány végkövetkeztetésében megállapítja, hogy az olajárak idei csökkenésében mind kínálati, mind keresleti tényezők egyaránt szerepet játszottak. Az IMF véleménye szerint nagy bizonytalanság alakult ki a piacon a kereslet-kínálati tényezők további alakulását illetően, az azonban valószínűsíthető - vonja le a következtetést a dokumentum -, hogy az olajárak mindenképpen felfelé fognak korrigálni, de nem érik az elmúlt évekre jellemző szintet. Az olajárak június óta elszenvedett közel 50 százalékos esése lényegesen meghaladja a globális gazdasági aktivitással az olajnál szorosabban korreláló fémárak csökkenését.

 

Az olajárak csökkenésében tehát elsősorban specifikusan az olajpiacra, ezen belül is a kínálati oldalra jellemző tényezők játszottak meghatározó szerepet. Az olajárak csökkenéséből az iparosodott országok, de különösen a fejlődő országok húzhatnak hasznot az elkölthető lakossági jövedelem növekedésének, a termelési költségek csökkenésének, valamint a termelés javuló versenyképességének köszönhetően. Csökken viszont az olajexportőrök bevétele és romlik fizetési mérlegük is. Az olajárak csökkenése fokozta ugyan a globális pénzügyi rendszer stabilitására leselkedő kockázatokat, de ezek kezelhető kereteken belül maradtak.

 

Az árfolyamhatás csak néhány exportőr ország, Oroszország, Nigéria és Venezuela devizájára korlátozódott. A globális pénzügyi kapcsolatok összetettségére való tekintettel azonban a devizaárfolyam-hatás következményeit szoros figyelemmel kell követni. Az olajexportőrök kiadásaik fokozatos csökkentésével igyekeznek csillapítani az olajárcsökkenés bevételkiesést okozó hatását. Az alacsony tartalékokkal rendelkező és feszített költségvetési politikát folytató országokban azonban ennek komoly költségvetési- és devizaárfolyam-hatása lehet.

 

A megfelelő monetáris intézkedések híján mindez az infláció növekedéséhez és a deviza leértékelődéséhez vezethet. Az olajárak csökkenése ugyanakkor számos ország számára megtakarításokra, esetenként az energiaipari támogatások csökkentésére, illetve az energiára kivetett adók emelésével bevételeik növelésére, vagy ezáltal más adók kiváltására nyújthat lehetőséget - állapítja meg az IMF hétfőn közzétett tanulmánya az olajárak csökkenésének világgazdasági hatásairól.  (MTI)

Európának több ponton erősítenie kell a konvergenciát

Európának a közgazdasági szakpolitikák területén is erősítenie kell a konvergenciát ahhoz, hogy hitelesebbé váljon és elérje céljait - mondta Jacques de Larosiére, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.
2017. 01. 23. 18:30
Megosztás:

Az IMF a globális tőke 'nyomulásának' fő intézményévé vált

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a "globális tőke nyomulásának fő intézményévé" vált, ennek iskolapéldája a görög adósságválság kezelése - mondta Boros Imre közgazdász vasárnap reggel az M1 aktuális csatornán arra a hírre, hogy az IMF független kiértékelő hivatalának jelentése szerint a valutaalap hibás statisztikát alkalmazott a görög adósságválság kezelésekor.
2016. 07. 31. 09:47
Megosztás:

Lagarde: a reformok eltökélt és határozott végrehajtása javítja Kína növekedési kilátásait

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) azért látja kedvezőbbnek Kína növekedési kilátásait, mert az ország "eltökélten és határozottan" végrehajtja a szükséges reformokat és folyamatosan támogatja a gazdaságot - mondta Christine Lagarde.
2016. 07. 23. 07:00
Megosztás:

Bíróság elé kell állnia az IMF vezetőjének egy vitatott kártalanítási ügy miatt

Bíróság előtt kell számot adnia Christine Lagarde-nak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetőjének egy vitatott kártalanítási ügyben játszott szerepéről - határozott pénteken a francia Semmítőszék.
2016. 07. 22. 20:30
Megosztás:

Ukrajna a nyáron megkaphatja a következő IMF-hitelrészletet

A hitelszerződés főbb kérdéseit már sikerült egyeztetnie Kijevnek és a Nemzetközi Valutalapnak (IMF), ha pedig sikerül végleges megállapodásra jutniuk, semmi akadálya annak, hogy július-augusztusban megkapja az ország a következő kölcsönrészletet - mondta David Lipton, az IMF igazgatóhelyettese az egyik ukrán televíziónak adott interjújában hétfő Kijevben.
2016. 06. 06. 12:00
Megosztás:

Befejezte kijevi egyeztetéseit az IMF küldöttsége

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) küldöttsége egyeztette Kijevvel, milyen területeken kell előrelépéseket tennie a közlejövőben Ukrajnának ahhoz, hogy a pénzintézet felújítsa hitelfolyósítását az országnak - hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.
2016. 05. 19. 14:20
Megosztás:

IMF: súlyos gazdasági veszteséget okozhat a Brexit

Súlyos veszteséget okozhatna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken Londonban ismertetett új országjelentésében.
2016. 05. 13. 13:00
Megosztás:

Az IMF a napokban megnézi Ukrajna mire költötte eddig a kölcsönt

Megérkezett kedden Kijevbe a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Ron van Ruden vezetésével, hogy tárgyalásokat folytasson ukrán vezetőkkel a hitelprogram folytatásáról.
2016. 05. 10. 11:40
Megosztás:

Az IMF reformokat sürget a német kormánytól

A szerkezeti reformok folytatását sürgeti a német kormánytól a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely mindenekelőtt a munkaerőpiaci szabályozás átalakítását és a beruházások ösztönzését emelte ki hétfőn megjelent elemzésében.
2016. 05. 10. 03:30
Megosztás:

IMF-terv készül az információcserére az adóelkerülés elleni küzdelemhez

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átfogó tervezetet készít az adóelkerülés elleni küzdelemhez - jelentette be a szervezet vezérigazgatója vasárnap.
2016. 04. 18. 10:20
Megosztás:

Orbán szerint példátlan eredmény az IMF-EU hitel visszafizetése

Az IMF-EU hitel visszafizetése példátlan eredmény a mai világgazdasági környezetben, és nem lehetett volna elérni olyan barátok nélkül, mint amilyen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Párizsban, a szervezet tanácsülését követően. Ángel Gurría, az OECD főtitkára Magyarország elmúlt évekbeli sikereit méltatta.
2016. 04. 07. 14:20
Megosztás:

Peking terrorfenyegetettségtől tart a G20-ak csúcstalálkozója előtt

Peking terrorfenyegetéstől tartva nemzetközi segítségre számít annak érdekében, hogy a G20 országcsoport szeptemberi kínai csúcstalálkozóját a lehető legnagyobb biztonságban tarthassák meg - erről a közbiztonsági tárca illetékese beszélt a G20-tagországok rendőrségi kapcsolattartóinak egyeztető megbeszélésén.
2016. 04. 07. 11:40
Megosztás:

Az IMF egy új világgazdasági válság kirobbanásától tart

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy erősödik egy új világgazdasági válság kirobbanásának veszélye, és ennek elkerüléséhez azonnali keresletösztönző intézkedésekre van szükség.
2016. 03. 09. 15:20
Megosztás:

Az IMF is megdícsérte Magyarországot, de...

Jól teljesít a magyar gazdaság, sérülékenysége a külső sokkokkal szemben jelentősen csökkent, eladósodottsága és adósságszolgálati költségei azonban még viszonylag magasak - tájékoztatta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közleményben az MTI-t.
2016. 02. 16. 21:26
Megosztás:

IMF: erősíteni kell a fogyasztási típusú adók szerepét

Fontos, hogy a jövedelmi adóktól a fogyasztási típusú adók felé helyeződjön a fiskális politika súlypontja, mert egyéb tényezők mellett ezzel segíthető legjobban a gazdaság hosszútávú növekedése - mondta Johannes Wiegand, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai részlegének vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten.
2015. 11. 20. 07:25
Megosztás:

Az IMF prognózisa megerősíti a magyar gazdaság kedvező kilátásait

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb prognózisa megerősíti, hogy Magyarország a jól teljesítő, kedvező makrogazdasági eredményekkel és kilátásokkal rendelkező közép-európai országok csoportjába tartozik - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az IMF Közép- Kelet- és Délkelet-Európát vizsgáló regionális tanulmányának (REI) pénteken kiadott őszi frissítésére.
2015. 11. 14. 01:20
Megosztás:

A román államháztartási hiány 2016-ban és 2017-ben túllépi a javallott szintet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a román államháztartási hiány 2016-ban mintegy 3 százalék lesz, 2017-ben ennél nagyobb, s így meghaladja az általa javasolt GDP-arányos 1,5 százalékot - derült ki csütörtökön az IMF bukaresti küldöttségének közleményéből.
2015. 10. 23. 18:00
Megosztás:

Az IMF-nek fenntartásai vannak a Romániával kötendő újabb megállapodással kapcsolatban

A Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia teljesíti-e a feltételeket ahhoz, hogy a washingtoni pénzintézet rugalmas hitelt biztosítson Bukarestnek - derült ki a román elnöki hivatal keddi közleményéből.
2015. 10. 20. 21:30
Megosztás:

Az IMF küldöttsége október végén ismét Szerbiába látogat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége október 29-én Szerbiába érkezik, hogy az országnak nyújtott 1,2 milliárd eurós készenléti hitelről, valamint az esetleges fizetés- és nyugdíjemelésekről tárgyaljon - jelentette be szerdán Belgrádban Daehaeng Kim, az IMF szerbiai irodájának vezetője.
2015. 10. 14. 15:55
Megosztás:

Javított magyar GDP-növekedési prognózisán az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és jövő évi magyar GDP-növekedési prognózisát őszi előrejelzésében.
2015. 10. 06. 20:25
Megosztás: