Hírek > Sok helyen sokkal többet kérnek a lakásokért >

Sok helyen sokkal többet kérnek a lakásokért

2015.04.23 06:20
A fővárosban és a megyeszékhelyek többségében január óta emelkedtek a lakáshirdetési árak - derül ki az ingatlan.com friss összeállításából. A legnagyobb mértékű,16 százalékos emelkedést Szombathely könyvelhette el, Budapesten pedig 6-10 százalékkal emelkedtek a kínálati árak január óta, ugyanakkor Győrben csökkentek.

Bár a lakóingatlanok piaca élénkülést mutat, ezt többek között a lakáshirdetések számának emelkedése is alátámasztja, országos szinten nézve a kínálati árakat felemás kép rajzolódik ki. A lakáshirdetési árak a fővárosban és a megyeszékhelyek többségében emelkedtek, azonban több olyan város van, ahol csökkentek az árak - derül ki az ingatlan.com friss körképéből, amelyben az 40-59 és 60-79 négyzetméteres lakások áprilisi hirdetési árát vetette össze a januári átlagárakkal. Az ingatlan.com összeállításából látható, hogy a lakáshirdetési árak sok esetben nem egyeznek meg a végső eladási árral, a különbség 5-20 százalékos is lehet, de a kínálati árakból azért jól lehet következtetni a piaci tendenciákra.

 

Budapest elhúzott Győrtől

 

Az országon belül a legnagyobb lakóingatlanpiaccal rendelkező Budapesten a legmagasabbak a kínálati árak. A 40-59 négyzetméteres lakások átlagára 351 ezer forintra nőtt január óta, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg, a nagyobb méretű  -  60-79 négyzetméteres lakások - esetében pedig 6 százalékkal 324 ezer forint fölé ment az átlagos hirdetési ár.

 

Az áprilisi árakból az is látszik, hogy bár a győri lakáshirdetési árak januárban néhány ezer forintos különbséggel utolérték budapesti árakat, áprilisban nőtt a különbség Budapest javára. Győrben ugyanis a kisebb lakásméret esetében 305, a nagyobb lakásnál pedig 307 ezer forint volt az átlagos kínálati ár, ami 3, illetve 1 százalékos csökkenést jelent a januári helyzethez képest.

 

“A hirdetési árak jelentősen, 6-10 százalékkal emelkedtek Budapesten, ami egyértelműen a piac élénkülésére utal. Ezt mi is látjuk a hirdetések számának emelkedéséből. A győri lakáshirdetési árak csökkenése nem azt jelenti, hogy ott visszaesett volna a kereslet, hanem inkább azt jelzi, hogy a fővárosban egyszerűen nagyobb a pörgés. Itt ugyanis sokkal több eladó ingatlan található.” - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

 

 

Szombathelyen jelentős áremelkedés ment végbe

 

Annak ellenére, hogy a budapesti lakáshirdetési árak jelentősen, 6-10 százalékkal emelkedtek január óta, több megyeszékhelyen ennél is nagyobb mértékben nőttek a hirdetési árak. A 40-59 négyzetméteres szombathelyi lakások ára 16 százalékkal 214 ezer forintra, a hasonló méretű kecskeméti ingatlanoké pedig több mint 10 százalékkal 244 ezer forintra nőtt január óta.   

 

A nagyobb lakásméretnél Székesfehérvár érte el a legjelentősebb emelkedést, az ottani hirdetési átlagárak 12 százalékkal 268 ezer forintra nőttek. Szintén két számjegyű volt az emelkedés Szombathelyen és Veszprémben, előbbi városban 207 ezer forintért, utóbbi megyeszékhelyen pedig 235 ezer forintért kínálták a 60-79 négyzetméteres lakásokat áprilisban. Balogh László elmondta: a felemás országos helyzetre utal, hogy a kisebb méretű lakások esetében a kínálati átlagár a legtöbb megyeszékhelyen nőtt, ám Egerben, Győrben, Salgótarjánban, Békéscsabán és Nyíregyházán csökkent. A nagyobb alapterületű ingatlanok esetében pedig Békéscsabán, Nyíregyházán és Miskolcon is alacsonyabbak a kínálati árak januárhoz képest.

 

 

Rangsor a hirdetési árak szerint

 

A két említett lakásméretre jellemző kínálati árakat nézve tehát Budapest áll az élen az ingatlan.com áprilisi listáján 351, illetve 345 ezer forintos átlagárral, majd Győr következik a 305, valami 307 ezer forintos árral. A kisebb lakás esetében a harmadik helyen Kecskemét áll, ahol 244 ezerért adják a 40-59 négyzetméteres ingatlanokat, a 60-79 négyzetméteres kategóriában pedig Székesfehérvár a harmadik a 268 ezer forintos árával. A legolcsóbban továbbra Salgótarjánban hirdetik a lakásokat az eladók, ott 80-84 ezer forintért lehet négyzetméterenként lakáshoz jutni a hirdetési árak alapján.

Balogh László szerint a lakóingatlanok piacát óvatos optimizmussal érdemes kezelni. “Vannak lokációk, például Budapesten belül egyes kerületek részei, ahol bőven a kínálati vagy a hivatalos statisztikákban látható átlagár feletti négyzetméteráron elkelhetnek a lakások.”


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák