848 millió euró volt a külkereskedelmi többlet februárban

A KSH adatai alapján 2015. februárban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének és behozatalának volumene 8,8, illetve 8,9%-kal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Az aktívum 41 millió euróval nőtt a 2014. februári értékhez képest.

848 millió euró volt a külkereskedelmi többlet februárban

2015. februárban a kivitel értéke 7,2 milliárd eurót (2221 milliárd forintot), a behozatalé 6,3 milliárd eurót (1961 milliárd forintot) tett ki. Euróban kifejezve az export 6,0, az import 6,1%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg többlete 41 millió euróval bővült 2014. februárhoz viszonyítva, és 848 millió eurót tett ki. Az egyenleg értéke 87 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt 935 millió eurónál.

 

gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 12, a behozatalban 9,0%-kal nőtt. Január hónaphoz hasonlóan februárban is 10%-ot meghaladó volt a bővülés az általános rendeltetésű ipari gép és az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalában, valamint a villamos gép, készülék és műszer mindkét irányú forgalmában. Az utóbbi termékkör forgalomélénküléséhez részben a közelmúltban megvalósított beruházások járultak hozzá. A közúti jármű exportvolumene csaknem negyedével bővült, ugyanakkor behozataluk alig haladta meg a tavaly februári szintet. A közúti járművek kivitele főként az új, hazai gyártású gépjárműmodellek piaci bevezetése folytán növekedett meg. A legdinamikusabban a Németországba, az Egyesült Államokba és a Törökországba irányuló kiszállítások bővültek, míg a kínai és az orosz értékesítés csökkent. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék importvolumene több mint tizedével nőtt, elsősorban a televízió- és mobilalkatrészek megnövekedett behozatala miatt. A kivitel a bázisszint körül alakult.

 

feldolgozott termékek export- és importvolumene 6,8, illetve 12%-kal emelkedett. A forgalom növekedését meghatározó vegyi áru és hasonló termékeken belül a legtöbb termékkört 10%-ot meghaladó emelkedés jellemezte. A legnagyobb súlyú gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele ötödével, behozatala kétötödével bővült. A forgalomnövekedésben a szélesebb termékpaletta mellett meghatározó a gyógyszerelosztó központok szerepe is. Ezzel szemben a vas és acél mindkét irányú forgalma nagymértékben csökkent, valamint a szintén jelentős szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportvolumene csaknem hatodával esett vissza a tavaly februári magas bázisszinthez képest.

 

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak jelentős csökkenése mellett – 5,9%-kal volt kevesebb. Ennek oka, hogy az importforgalom egyharmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene több mint negyedével esett vissza. Az árufőcsoporton belül a fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék importvolumene tizedével bővült, ugyanakkor az árcsökkenés miatt az importérték jóval alacsonyabb volt a tavaly februárinál. Az orosz feladású import számottevően csökkent, míg az iraki viszonylatban jelentős növekedést regisztráltunk. A villamos energia importvolumene nem változott.

 

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5, az importé 11%-kal nőtt. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene kevesebb mint 5%-kal emelkedett, ugyanakkor értékben csökkent, ezen belül is a búzakiszállításoké a legnagyobb mértékben. A tejtermék és tojás, valamint az állati takarmány exportvolumene több mint tizedével nőtt, az élő állat és a csekélyebb részarányt képviselő dohány és dohányáru kivitelében azonban jelentős csökkenést mértünk. Az import minden termékcsoportját kisebb-nagyobb növekedés jellemezte. Ezek közül meghatározó a hús és húskészítmény, az élő állat és a zöldségféle és gyümölcs volumennövekedése.

 

2015. január–februárban a kivitel értéke 14 milliárd euró (4383 milliárd forint), a behozatalé 12,5 milliárd euró (3897 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1,6 milliárd eurót (485 milliárd forintot) tett ki, ami 243 millió euróval több az előző év azonos időszakinál.

 

A forgalom forintban mért árszínvonala 2015 első két hónapjában a behozatalban 1,2, a kivitelben 0,7%-kal csökkent. A forint az euróhoz képest 1,8, a dollárhoz viszonyítva pedig 21%-kal értékelődött le. A cserearány 0,5%-kal javult. Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,7, a behozatalé 7,8%-kal emelkedett. A többlet az előző év azonos időszakinál 23 millió euróval több, 1636 millió euró volt. Az export 79, az import 76%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 5,3%-kal nőtt. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban az előző év azonos időszakinál 219 millió euróval kevesebb, 79 millió euró volt.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: