Sínen az USA gazdasága – a munkaerőpiac a bizonyíték

Tovább bővült a foglalkoztatottság, emelkedés előtt állnak a bérek, egyre kevesebb ember elbocsátását tervezik, és egyre több cég nem tudja betölteni a felkínált állásokat. Természetesen az Egyesült Államokról beszélünk, ahol gyakorlatilag hónapról hónapra javulnak a munkaerő-piaci mutatók, olyannyira, hogy a Pioneer Investments elemzése szerint hamarosan túl szűk lesz a munkaerő-kínálat.

A munkaerőpiacon tapasztalható pozitív folyamatokat látja a következő hónapokban a GDP legnagyobb felhajtóerejének az Egyesült Államokban Monica Defend, a Pioneer Investments globális elemzési igazgatója. A kedvező munkaerő-piaci helyzet javulása a fogyasztói bizalom erősödéséhez vezet, aminek nyomán felpöröghet a fogyasztás és a lakáspiac, és ez kompenzálja a gazdaságot az erős dollár miatt akadozó exportért, valamint az alacsony olajárak miatt gyengülő tőkevonzó képességért.
 
Valóban: az Egyesült Államok munkaerőpiaca hónapról hónapra javuló képet mutat. A válságot megelőző (2007. december 31-i) állapotokat egységnyinek tekintve mára számos fontos mutató terén jobban áll az amerikai foglakoztatás. Az állásban levők száma 2014 januárjában még elmaradt a válság előtti időkétől, de mára lényegesen több a bejelentett alkalmazott, mint azelőtt. A meghirdetett új állások száma a 2015 áprilisában készült felmérés szerint éppenséggel 2000 óta a legnagyobb, 5,3 millió új pozícióval. A munkanélküliségi ráta 5,5 százalékra olvadt, és már fél éve alacsonyabb a válság előtti időkénél.

 

 

Mindez természetesen kihat a bérekre is. A munkaerőköltség-index az első negyedévben 0,7 százalékkal emelkedett az előző negyedévihez képest, az átlagos órabér pedig 2,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban volt. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok lassan a kínálat kiszáradásával fenyegetnek, de nagyban hozzájárulnak a fogyasztói bizalmi index emelkedéséhez, ami a belső kereslet és beruházás, mindenekelőtt a lakáspiac felfutásával járhat.
 
Ez rá is fér az amerikai gazdaságra, aminek első negyedévéről nemrég meglehetősen lehangoló GDP-adat látott napvilágot. Ennek oka mindenekelőtt a nettó export visszaesése a jelentősen felértékelődött dollár miatt, a külföldiek által végrehajtott beruházások csökkenése, illetve a belföldi beruházások lassuló ütemű növekedése. A csalódást keltő GDP-adatban olyan egyszeri események is közrejátszottak, mint a kemény tél és a nyugati part forgalmát megbénító kikötői sztrájk.
 
A Pioneer Investments szakértői azonban az amerikai GDP-t továbbra is 2,4 százalék köré becsülik, minthogy várakozásuk szerint a gazdasági növekedés gyorsulni fog. Ezt támasztja alá az is, hogy a fogyasztásnak és a belföldi beruházásoknak köszönhetően már a második negyedévben gyorsult a növekedés; ezek a tényezők az egész évben támogatni fogják a gazdaságot. Olyannyira, hogy ha feltételezzük, hogy a dollár nem folytatja a felértékelődést, és nem jönnek közbe egyszeri, zavaró események, a lendületet 3 százalék fölé repíti az USA növekedését 2016-ban.

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás: